• Sonuç bulunamadı

114

Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü Etik Kurul Başkanlığı’nın 04.05.2016 tarihli ve 57 sayılı toplantısında 6 numaralı karar ile çalışmanın etik kurul onayı alınmıştır. Kocaeli Valiliği İl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 24.10.2016 tarihinde uygulamayla ilgili gerekli izin onayları alınmıştır. Ayrıca çalışma, Sakarya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Koordinatörlüğü tarafından 2015-70-02-009 proje numarası ile desteklenmiştir.

Çalışmanın 24 haftalık uygulama aşaması 2016-2017 eğitim öğretim dönemini kapsayan süre içerisinde Kasım 2016 ila Mayıs 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Kalıcılık testine ait veriler de Aralık 2017 tarihinde alınmıştır.

Çalışma öncesinde kurum yetkilileri, anneler ve öğretmenler ile görüşülerek çalışma hakkında bilgilendirici konuşmalar yapılmıştır. Çalışmaya katılacak çocuklarla da önceden bir araya gelip oyunlar oynanarak uyum ortamının temelleri atılmaya çalışılmıştır. Annelerden çocuklarının ve kendilerinin çalışmaya katılması ile ilgili ve uygulamaya yönelik gerekli izinler alınmıştır. İstedikleri takdirde çalışmanın

herhangi bir aşamasında çalışmadan ayrılabilecekleri konusunda

bilgilendirilmişlerdir. Ayrıca, çalışma süresince verilerin alınması ve uygulama yapılması sırasında, çocuklara hareketler gösterilirken ya da hatalar düzeltilirken çocuklardan izin alınarak onlara dokunulmuştur. Böylelikle hareketlerin çocuklar tarafından gerektiği şekilde yapılması sağlanmıştır.

3.4.1 Nicel Verilerin Toplanması

Çalışmada nicel veriler ön test, son test ve kalıcılık testi olarak toplanmıştır. Ön test ve son test her iki gruba da uygulanırken, kalıcılık testi yalnızca deney grubuna uygulanmıştır.

Çalışmaya başlamadan önce çalışmanın nicel yönü için gerekli olan ön test verilerini elde etmek amacıyla deney ve kontrol grubundaki tüm çocuklara BOT-2 testi ile fiziksel uygunluk testleri uygulanmıştır. 24 haftalık sürenin sonunda, yine deney ve kontrol grubundaki tüm çocuklara çalışmanın başlangıcında olduğu gibi BOT-2 testi ile fiziksel uygunluk testleri son test olarak uygulanmıştır. Nicel verilere ait ön testler Kasım 2016; son testler ise Mayıs 2017 aylarında yapılmıştır.

Deney grubundaki gelişimleri takip etmek ve kazandığı becerileri sürdürüp sürdürmediğini görmek amacıyla yalnızca deney grubundaki öğrencilere kalıcılık

115

testi yapılmıştır. Kalıcılık testi yine BOT-2 testi ile fiziksel uygunluk testleri uygulanarak elde edilmiştir. Fiziksel uygunluk testlerinden yalnızca esneklik parametresi araç gerecin temininde yaşanan sıkıntılardan dolayı alınamamıştır. Deney grubuna uygulanan kalıcılık testi, uygulama sonunda son testlerin alınmasından 6 ay sonra Aralık 2017’de nicel ölçüm yöntemleri tekrar uygulanarak elde edilmiştir. Kalıcılık testinin kontrol grubuna yapılmamasının sebebi, 24 haftalık süreç içerisinde çalışma kapsamında herhangi bir uygulamaya katılmayan grupta, herhangi bir anlamlı farklılığın ya da gelişmenin olmadığı gerçeği ve buna bağlı olarak da çalışma kapsamında kalıcılığa yönelik takip edilmesi gereken becerilerinin olmadığı düşüncesidir.

3.4.1.1 Grupların Uygulama Süreci

Çalışmanın uygulama bölümünde deney gurubunda yer alan çocuklara 24 hafta boyunca haftada iki gün günde bir saat olmak üzere müzik ve hareket etkinliklerini içeren serbest zaman aktiviteleri uygulanmıştır. Çalışmanın haftada iki gün olarak belirlenmesinin sebebi, deney grubunda yer alan çocukların kendi bireysel derslerini ve okul günlerini aksatmadan biraraya gelebildiği gün sayısının iki olmasıdır. Çocukların genel anlamda motor yeterliklerinin geliştirilmeye ve arttırılmaya çalışıldığı aktiviterde temel hareket becerilerine yönelik oyunlar, parkurlar, yarışmalar, danslar ve hareketler yer almıştır. Uygulama sırasında bazı derslerde müzik eşliğinde aktiviteler yapılmıştır. Bazı derslerde ise müzik çocuklar için planlanmış bir aktivite olmadan içlerinden geldikleri gibi dans etmelerini ve aktivite yapmalarını sağlamaya yönelik bir unsur olarak kullanılmıştır. Derslerde ısınma, temel hareket becerilerini geliştirmeye yönelik ana evre ve oyun ile biten son evre yer almıştır. Isınma bölümünde derse ilgi çekmek ve ana evreye yönelik olarak planlanan oyun ve koşular yer almıştır. Ana evrede plan dâhilinde gerçekleştirilecek olan aktiviteler yer alırken, son evrede ise yine oyunlar ön planda olmuştur. Çocukların da istekleri göz önüne alınarak uygulama sonunda onların istediği oyun ve aktivitelere de yer verilmiştir. Ayrıca bu durumun çocukların bir sonraki derse daha da istekli gelmelerini sağlayacağı düşünülmüştür. Çocuklar zaman zaman öğrendiklerinden yola çıkarak kendi istekleri dâhilinde parkurlarını ve oyunlarını kendileri oluşturmuştur. Daha sonra oluşturdukları oyunları arkadaşlarına anlatarak hep birlikte oynamışlardır. Uygulayıcı da bu parkur ve oyunları çalışmaya dâhil

116

etmiştir. Öğrencilerin her dersin başında sıraya girmesi sağlanarak derse hazır bulunmaları sağlanmıştır. Tüm derslerden önce koşu ve ısınma hareketleri yapılarak aktivitelere hazırlayıcı eğitsel oyunlar oynanmıştır. Uygulamada yapılan aktiviteler detaylı olarak ek 3’te yer almaktadır. Ek 3’te yer alan aktivite örnekleri karışık olarak verilmiştir. Bazı derslerde tek aktivite yapılırken, bazı derslerde birçok aktiviteye yer verilmiştir. Birçok aktivite yapılmasında o hafta geliştirilmesi beklenen beceriler dahilinde öğrencilerin motivasyon ve istekleri de göz önünde bulundurulmuştur. Aktiviteler yaptırılırken kolaydan karmaşığa doğru bir yol izlenmiştir. Öğrencilerin yapabildiği aktiviteler bir sonraki hafta karmaşıklaştırılarak ya da üzerine yeni aktiviteler eklenerek yapılmıştır. Ek 3’teki aktivite örnekleri genel anlamda yapılan aktiviteler hakkında bilgi aktarmak amaçlı verilmiştir. 24 haftalık uygulama sürecinden sonra deney grubu çalışma kapsamında herhangi bir uygulamaya katılmamıştır. Bu süreçten kalıcılık testlerinin alındığı zamana kadar (24 hafta) olağan yaşantı ve eğitimlerine devam etmişlerdir.

Kontrol grubunda yer alan çocuklar ise çalışma kapsamında herhangi bir uygulamaya katılmamışlar ve olağan eğitimlerine ve yaşantılarına devam etmişlerdir. Kontrol grubundan sadece ön test ve son testlere ilişkin veriler alınmıştır.

3.4.2 Nitel Verilerin Toplanması

Çalışmanın nitel yönü için gerekli olan verileri elde etmek amacıyla annelerle ve öğretmenlerle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kapsamında araştırmacı tarafından hazırlanan açık uçlu sorularla görüşme gerçekleştirilmiştir. Ailelerle ve öğretmenlerle yapılan görüşme süreleri ortalama 15 dakika sürmüştür. Yapılan tüm görüşmeler araştırmacı tarafından yüz yüze yapılmıştır. Çalışmada iki annenin ses kaydına izin vermemesi üzerine not alma yöntemi kullanılarak görüşme not altına alınmıştır. Ses kaydına izin veren annelerin ve öğretmenlerin görüşmeleri ses kayıt cihazıyla kaydedilmiştir.

Çalışmada ailelerin, öğretmenlerin ve çocukların deşifre edilmemesi amacıyla çocuklara rumuz (takma ad) verilmiştir. Çocuklara renk rumuzları verilirken, görüşme yapılan annelere ise rengin annesi (Örnek: Kırmızı’nın annesi) şeklinde rumuz verilmiştir. Öğretmenlerin rumuzları ise çiçek isimlerinden oluşmaktadır.

117