• Sonuç bulunamadı

6.1 Vargılar

EskiĢehir‟den alınmıĢ doğal ve deiyonize su ile yıkanmıĢ bentonitlerin farklı koĢullarda sulu çözeltilerdeki kurĢun(II) ve bakır(II) iyonlarını adsorplama özelliklerinin incelendiği ve adsorpsiyon sürecine ait izoterm modelleri ile kinetik parametrelerin belirlendiği bu çalıĢmanın genel sonuçları aĢağıda özetlenmiĢtir:

1. Her iki bentonit numunesi için ilk 15 dakikadaki adsorpsiyonunun çok hızlı gerçekleĢtiği, daha sonra yavaĢlayarak dengeye ulaĢtığı belirlenmiĢtir. Bakır(II) iyonlarının adsorpsiyonunda optimum süreler doğal ve yıkanmıĢ bentonit için sırasıyla 90 dakika ve 60 dakika olarak; kurĢun(II) iyonlarının adsorpsiyonunda ise optimum süreler her iki bentonit için 90 dakika olarak bulunmuĢtur.

2. Adsorbat çözeltilerindeki baĢlangıç kurĢun(II) veya bakır(II) iyon deriĢimi arttıkça adsorpsiyon kapasitesinin arttığı ancak iyon giderim yüzdesinin azaldığı görülmüĢtür.

3. Doğal ve yıkanmıĢ bentonit numunelerinin yüzey alanı, yüzde gözeneklilik, yığın yoğunluğu, toplam gözenek hacmi gibi fiziksel özelliklerinin birbirine çok yakın olduğu ancak, yıkanmıĢ bentonitin ortalama gözenek yarıçapının doğal bentonitinkinden daha büyük olduğu tespit edilmiĢtir.

4. Deiyonize su içerisindeki zeta potansiyeli mutlak değerce daha negatif ve daha büyük ortalama gözenek yarıçapına sahip yıkanmıĢ bentonitin adsorpsiyon kapasitesinin doğal bentonite oranla biraz daha fazla olduğu belirlenmiĢtir.

5. Adsorbat çözeltisinin pH değerinin bakır(II) ve kurĢun(II) iyonlarının bentonit numuneleri tarafından adsorpsiyonunu önemli ölçüde etkilediği, adsorpsiyon kapasitelerinin artan pH ile arttığı ve optimum pH değerinin 5 olduğu tespit edilmiĢtir.

84

6. Her iki adsorban için, 298 K ve 328 K sıcaklıklarda pH değerinin 2 ve 5 olduğu çözeltiler ile gerçekleĢtirilen adsorpsiyon deney sonuçları, sıcaklığın adsorpsiyon sürecini çok fazla etkilemediğini; ancak, genel olarak sıcaklıkla adsorpsiyon kapasitelerinde biraz azalmanın meydana geldiğini göstermiĢtir. 7. Bakır iyonlarının adsorpsiyonunda, en yüksek adsorpsiyon kapasiteleri

baĢlangıç iyon deriĢiminin 750 ppm ve çözelti pH değerinin 5 olduğu koĢullarda doğal bentonit için 298 K‟ de 18.16 mg/g ve yıkanmıĢ bentonit için 328 K‟ de 18.47 mg/g olarak bulunmuĢtur.

8. KurĢun(II) iyonlarının adsorpsiyonunda en yüksek adsorpsiyon kapasiteleri pH değerinin 5, sıcaklığın 298 K ve baĢlangıç kurĢun(II) iyonu deriĢiminin 1000 ppm olduğu koĢullarda sırasıyla doğal ve yıkanmıĢ bentonit tarafından adsorpsiyonunda 54.84 mg/g ve 55.39 mg/g olarak belirlenmiĢtir.

9. Adsorbanların adsorpsiyon kapasitesine sıcaklık, pH ve adsorbat çözeltisindeki baĢlangıç iyon deriĢiminin temel etki ve etkileĢimleri 23

tam faktöriyel tasarıma göre istatistiksel olarak değerlendirilmiĢ ve regresyon katsayısı 0.994 – 1.000 arasında olan model denklemleri türetilmiĢtir.

10. Ġstatistiksel değerlendirme sonucunda adsorpsiyon kapasitesi üzerinde en etkin parametrenin her iki adsorban için de iyon deriĢimi olduğu belirlenmiĢtir. Çözelti pH değerinin ve iyon deriĢiminin adsorpsiyon kapasitesi üzerindeki etkisinin kuvvetli pozitif, sıcaklığın etkisinin ise düĢük negatif olduğu tespit edilmiĢtir. Çözelti pH değerinin kurĢun(II) iyonlarının adsorpsiyonunda bakır(II) iyonlarınınkine oranla daha etkili olduğu belirlenmiĢtir. Ayrıca, ANOVA analizi sonuçlarından, faktörlerin adsorpsiyon kapasitesi üzerine olan temel etkilerinin ikili ve üçlü etkileĢimlerine göre daha kuvvetli olduğu anlaĢılmıĢtır.

11. Doğal ve yıkanmıĢ bentonit ile farklı koĢullarda gerçekleĢtirilen bakır(II) ve kurĢun(II) iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir, Freundlich ve Temkin izoterm modelleri ile uyumu incelenmiĢ ve deney sonuçlarına en uygun modelin bakır(II) iyonları için Freundlich izoterm modeli ve kurĢun(II) iyonları için Temkin izoterm modeli olduğu belirlenmiĢtir.

12. Adsorpsiyon kapasitelerinin zamanla değiĢimine ait deney sonuçlarının hayali ikinci mertebe kinetik model ile uyumlu olduğu ve buna bağlı olarak hızı belirleyen adımın kimyasal etkileĢimler yoluyla adsorpsiyon olduğu saptanmıĢtır.

85

13. Doğal ve yıkanmıĢ bentonitlerin adsorpsiyon öncesi ve sonrası SEM mikroyapı görüntüleri karĢılaĢtırıldığında, adsorbat çözeltisindeki bakır(II) veya kurĢun(II) iyonlarının bentonitlerin yüzeyinde tutunduğu açıkça gözlenmiĢtir.

6.2 Öneriler

1. ÇalıĢmada kullanılan doğal ve yıkanmıĢ bentonitlerin birçok farklı iyonun bir arada bulunduğu endüstriyel atık sulardan bakır(II) ve kurĢun(II) iyonlarını giderme özellikleri incelenebilir.

2. Bentonitler literatürde de yer alan çeĢitli metotlarla aktifleĢtirilerek, adsorpsiyon kapasitelerinde meydana gelen değiĢimler incelenebilir.

3. Adsorpsiyon termodinamiğine ait parametreleri hesaplamaya yönelik çalıĢmalar yapılabilir.

4. Farklı adsorbanların aynı koĢullardaki adsorpsiyon kapasiteleri belirlenerek bu çalıĢmada kullanılan bentonitlerin adsorpsiyon kapasiteleri ile karĢılaĢtırılabilir.

87

KAYNAKLAR

[1] Sarıkaya, Y., 2003. Fizikokimya, GeniĢletilmiĢ 4.Baskı, Gazi Kitapevi, Ankara. [2] Noll, K.E., Gounaris, V., and Hou, W.S., 1991. Adsorption Technology for Air

and Water Pollution Control, CRC Press.

[3] Beler Baykal, B., Adsorption and Ion Exchange in Environmental Engineering, Environmental Sciences and Engineering Program, (ders notları) Istanbul Technical University, Istanbul.

[4] Temelli, T.Y., 2005. Bazı Doğal Kil Minerallerinin Aktivasyonunun Ağır Metal Ġyonu Tutma Kapasitesine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

[5] Lewinsky, A.A., 2007. Hazardous Materials and Wastewater: Treatment, Removal and Analysis, Nova Science Publishers, New York.

[6] DeZuane, J., 1997. Handbook of Drinking Water Quality, 2. Baskı, John Wiley & Sons, Kanada, 72-85.

[7] Thompson, T., Fawell, J., Kunikane, S., Jackson, D., Appleyard, S., Callen,

P., Bartram, J., and Kingston, P., 2007. Chemical Safety of

Drinking-Water: Assessing Priorities for Risk Management, World Health Organization, Ġsviçre.

[8] Spellman, F.R., and Drinan, J., 2000. The Drinking Water Handbook, CRC Press, ABD, 40-170.

[9] Arslan, O., 2006. Bakır Sektör Profili, Ġstanbul Ticaret Odası, KOBĠ AR-GE ġubesi, Ġstanbul.

[10] Tamzok, N., 2005. Bakır Madenciliğindeki Son GeliĢmeler ve Türkiye, TMMOB Maden Mühendisleri Odası.

[11] Fawell, J.K., Ohanian, E., Giddings, M., Toft, P., Magara, Y., and Jackson,

P., 2004. Copper in Drinking-Water: Background Document for

Development of WHO Guidelines for Drinking-Water Quality, World

of Health Organization, Ġsviçre.

[12] Gilbert, C.E., and Calabrese, E.J., 1992. Regulating Drinking Water Quality, Lewis Publishers, Michigan, ABD, 15-80.

[13] Erdem, B., Özcan, A., Gök, Ö., and Özcan, A.S., 2009. Immobilization of 2,2‟-dipridyl onto bentonite and its adsorption behavior of copper(II) ions, Journal of Hazardous Materials, 163, 418-426.

[14] Fawell, J.K., Giddings, M., Magara, Y., Ohanian, E., and Toft, P., 2006. Guidelines for Drinking-Water Quality, World of Health Organization, Singapur.

88

[15] Schmoll, O., Howard, J., Chilton, J., and Chorus, I., 2006. Protecting Groundwater for Health: Managing the Quality of Drinking-Water, World Health Organization, 1.Cilt, IWA Publishing, Ġngiltere.

[16] Resmi Gazete, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, 31 Aralık 2004, 25687 sayılı nüsha.

[17] Watt, S., 2002. Lead, 1.Baskı, Marshall Cavendish, New York.

[18] Harrison, R.M., and Laxen, D.P.H., 1984. Lead Pollution: Causes and Control, 2. Baskı, Cambridge University Press, Ġngiltere.

[19] Casas, J.S., and Sordo, J., 2006. Lead: Chemistry, Analytical Aspescts, Environmental Impact and Health Effects, 1.Baskı, Elsevier, Ġngiltere. [20] Fawell, J.K., Lund, U., Mintz, B., Galal-Gorchev, H., Helmer, R., Bonnefoy,

X., Espinoza, O., and Sheffer, M. 2003. Lead in Drinking-Water:

Background Document for Development of WHO Guidelines for Drinking-Water Quality, Ġsviçre.

[21] Güney, A., Yüce, A.E., Sirkeci, A.A., ve SubaĢı, T., 2001. Madencilik Özel Ġhtisas Komisyonu Raporu, Metal Madenler Alt Komisyonu KurĢun- Çinko-Kadmiyum ÇalıĢma Grubu Raporu, Sekizinci BeĢ Yıllık Kalkınma Planı, Ankara, ISBN 975-19-2858-3.

[22] Abadin, H., Ashizawa, A., Stevens, Y.W., Llados, F., Diamond, G., Sage, G.,

Citra, M., Quinones, A., Bosch, S.J., and Swarts, S.G., 2007.

Toxicological Profile for Lead, Public Health Service, Agency for Toxic Substances and Disease Registry, U.S. Department of Health

and Human Service.

[23] Sarkar, B., 2002. Heavy Metals in the Environment, Marcel Dekker, Inc., New York-Basel.

[24] Sekar, M., Sakthi, V., and Rengaraj, S., Kinetics and equilibrium adsorption study of lead(II) onto activated carbon prepared from coconut shell,

Journal of Colloid and Interface Science, 279, 307-313.

[25] Mishra, P.C., and Patel, R.K., 2009. Removal of lead and zinc ions from water by low cost adsorbents, Journal of Hazardous Materials, 168, 319- 325.

[26] Calabrese, E.J., Gilbert, C.E., and Pastides, H., 1990. Safe Drinking Water Act: Amedments, Regulations and Standards, 3.Baskı, Lewis Publishers, Michigan, ABD. 10-73.

[27] Menzel, D.B., Butterworth, B.E., Andersen, M.E., Bruckner, J.V., Friess,

S.L., Gallo, M.A., Hathcock, J.N., Heath, C.W., Hogan, M.E., Jollow, D.J., Manson, J.M., Perera, F.P., Schneiderman, M.A., and Spencer, P.S., 1986. Drinking Water and Health, Volume 6,

National Academy Press, Washington, ABD.

[28] Eren, E., and AfĢin, B., 2008. An investigation of Cu(II) adsorption by raw and acid-activated bentonite: A combined potentiometric, thermodynamic, XRD, IR, DTA study, Journal of Hazardous

89

[29] DemirbaĢ, E., Dizge, N., Sulak, M.T., and Kobya, M., 2009. Adsorption kinetics and equilibrium of copper from aqueous solutions using hazelnut shell activated carbon, Chemical Engineering Journal, 148, 480-487.

[30] Resmi Gazete, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Teknik Usuller Tebliği, 7 Ocak 1991, 20748 sayılı nüsha.

[31] Singh, V.P., and Yadava, R.N., 2003. Wastewater Treatment and Waste Management, Allied Publishers, New Delhi.

[32] Weber, W.J., 1972. Physicochemical Processes: For Water Quality Control, Wiley Interscience, New York.

[33] Url-1 <http://www.activated-carbon.com/solrec3.html>, alındığı tarih

05.02.2010.

[34] Özçimen, D., 2007. ÇeĢitli bitkisel atıkların karbonizasyon yoluyla değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

[35] Florence, A.T., and Siepmann, J., 2009. Modern Pharmaceutics, Volume 1: Basic Principles and Systems, 5. Baskı, Informa Healthcare, New York, ABD.

[36] Bansal, R.C., and Goyal, M., 2005. Activated Carbon Adsorption, Taylor & Francis Group CRC Press, USA.

[37] Kayman, E., 2009. Sulu çözeltilerdeki kurĢun iyonlarının kestane kabuğu ve kayısı çekirdeğinden üretilen aktif karbonlar ile adsorpsiyonu, Yüksek

Lisans Tezi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği,

Ġstanbul.

[38] Clark, A.M., 1993. HEY‟S Mineral Index, Hard cover, Chapman and Hall, London.

[39] Bates, R.L., 1988. Industrial Minerals: How they are found and used, Enslow Publishers, USA, 15-53.

[40] Çakı, M., 1995. Seramik bünye özelliklerinin geliĢtirilmesinde Ünye Karahamza bentonitlerinin değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

[41] Jensen, L.M., and Bateman A.M., 1981. Economic Mineral Deposits, 3rd edition, John Wiley and Sons, New York, 546-550.

[42] Kırıkoğlu, S., 1990. Endüstriyel Hammaddeler, ĠTÜ Yayını, GümüĢsuyu, Ġstanbul, 546-550.

[43] Xu, D., Tan, X.L., Chen, C.L., and Wang, X.K., 2008. Adsorption of Pb(II) from aqueous solution to MX-80 bentonite: Effect of pH, ionic strength, foreign ions and temperature, Applied Clay Science, 41, 37- 46.

[44] Zhu, S., Hou, H., and Xue, Y., 2008. Kinetic and isothermal studies of lead ion adsorption onto bentonite, Applied Clay Science, 40, 171-178.

90

[45] Inglezakis, V.J., Stylianou, M.A., Gkantzou, D., and Loizidou, M.D., 2007. Removal of Pb(II) from aqueous solutions by using clioptilolite and bentonite as adsorbents, Desalination, 210, 248-256.

[46] Ayari, F., Srasra, E., and Trabelsi-Ayadi, M., 2005. Characterization of bentonitic clays and their use as adsorbent, Desalination, 185, 391- 397,

[47] Ayari, F., Srasra, E., and Trabelsi-Ayadi, M., 2007. Retention of lead from an aqueous solution by use of bentonite as adsorbent for reducing leaching from industrial effluents, Desalination, 206, 270-278.

[48] Wang, S., Dong, Y., He, M., Chen, L., and Yu, X., 2008. Characterization of GMZ bentonite and its application in the adsorption of Pb(II) from aqueous solutions, Applied Clay Science, 43, 164-171.

[49] Li, J., Hu, J., Sheng, G., Zhao, G., and Huang, Q., 2009. Effect of pH, ionic strength, foreign ions and temperature on the adsorption of Cu(II) from aqueous solution to GMZ bentonite, Colloid and Surfaces A:

Physicochemical And Engineering Aspects, 195-201.

[50] Gök, Ö., Özcan, A., Erdem, B., Özcan, A.S., 2008. Prediction of the kinetics, equilibrium and thermodynamic parameters of adsorption of copper(II) ions onto 8-hydroxy quinoline immobilized bentonite,

Colloid and Surfaces A:Physicochemical Engineering Aspects, 317,

174-185.

[51] Eren, E., 2008. Removal of copper ions by modified Unye clay, Turkey,

Journal of Hazardous Materials, 159, 235-244.

[52] Veli, S., and Alyüz, B., 2007. Adsorption of copper and zinc from aqueous solutions by using natural clay, Journal of Hazardous Materials, 149, 226-233.

[53] Rao, M.M., Ramana, D.K., Seshaiah, K., Wang, M. C., and Chang Chien,

S.W., 2009. Removal of some metal ions by activated carbon prepared

from Phaseolus aureus hulls, Journal of Hazardous Materials, 166, 1006-1013.

[54] Dağlı, S., ve Akça, L., 2007. Yapay sulakalan sisteminde fosfor giderimine ortam malzemesinin etkisi, itüdergisi/e mühendislik, 17, 51-59.

[55] Condon, J.B., 2006. Surface area and porosity determinations by physisorption measurements and theory, Elsevier, Netherlands.

[56] Tien, C., 1994. Adsorption calculations and modelling, Butterwort-Heinemann, Boston.

[57] Url-2 <http://www.fpharm.uniba.sk/fileadmin/user_upload/english/Physi cal_Chemistry/5-Adsorption.pdf>, alındığı tarih 15.01.2010.

[58] Machida, M., Aikawa, M., and Tatsumoto, H., 2005. Prediction of simultaneous adsorption of Cu(II) and Pb(II) onto activated carbon by conventional Langmuir type equations, Journal of Hazardous

91

[59] Yener, J., ve Aksu, Z., 1999. Atıksulardaki fenol ve klorofenollerin aktif karbon ve kurutulmuĢ aktif çamura adsorpsiyonu, Engineering and

Environmental Science, 23, 93-104.

[60] Ġleri, R., Sümer, B., ve ġengörür, B., 1993. Biyosorpsiyon kinetiği ve izotermlerin araĢtırılması, Çevre Dergisi, 7, 39-45.

[61] Çokadar, H., Ġleri, R., Artır, R., ve Ġzgi, B., 2001. Sulu ortamdan çinko(II) iyonunun granül aktif karbon ile giderilmesi ve kinetiği, Çevre, Bilim

ve Teknoloji, 2, 15-22.

[62] Ulmanu, M., Maranon, E., Fernandez, Y., Castrillon, L., Anger, I., and

Dumıtrıu, D., 2003. Removal of copper and cadmium ions from

diluted aqueous solutions by low cost and waste material adsorbents.

Water, Air, and Soil Pollution, 142, 357-373.

[63] Chiou, M.S., and LI, H.Y., 2002. Equilibrium and Kinetic Modeling of Adsorption of Reactive Dye on Cros Linked Chitosan Beads,

Chemosphere, 50, 1095-1105.

[64] Bockris, J.O’M., Reddy, A.K.N., and Gamboa-Aldeco, M., 2000. Modern Chemistry 2A: Fundamentals of Electrodics, Cilt:2, Kluwer Academics/Plenum Publishers, New York, ABD.

[65] Thomas, J.M., and Thomas, W.J., 1997. Principles and Practice of Heterogeneous Catalysis, VCH, Weinheim, Almanya.

[66] Cornell, R.M., and Schwertmann, U., 2003. The Iron Oxides: Structure, Properties, Reactions, Occurences and Uses, Second Edition, WILEY- VCH GmbH&Co.KGoA, Weinheim, Almanya.

[67] De Lasa, H., and Serrano-Rosales, B., 2009. Advances in Chemical Engineering: Photocatalytic Technologies, Volume 36, Academic Press of Elsevier, ABD.

[68] Li, W., Zhang, L., Peng, J., Li, N., Zhang, S., and Guo, S., 2008. Tobacco stems as a low cost adsorbent fort he removal of Pb(II) from wastewater: Equilibrium and kinetic studies, Industrial Crops and

Products, 28, 294-302.

[69] Özcan, A.S., Gök, Ö., and Özcan, A., 2009. Adsorption of lead(II) ions onto 8- hydroxy quinoline-immobilized bentonite, Journal of Hazardous

Materials, 161, 499-509.

[70] Wu, F.C., Tseng, R.L., Huang, S.,C., and Juang, R.S., 2009. Characteristics of pseudo-second-order kinetic model for liquid-phase adsorption: A mini review, Chemical Engineering Journal, 151, 1-9.

[71] ÖzdeĢ, D., Gündoğdu, A., Kemer, B., Duran, C., ġentürk, H.B., and Soylak,

M., 2009. Removal of Pb(II) ions from aqueous solution by a waste

mud from copper mine industry: Equilibrium, kinetic and thermodynamic study, Journal of Hazardous Materials, 166, 1480- 1487.

[72] Ho, Y.S., and McKay, G., 1999. Pseudo-second order model for sorption processes, Process Biochemistry, 34, 451-465.

92

[73] Özacar, M., ġengil, Ġ.A., and Türkmenler, H., 2008. Equilibrium and kinetic data, and adsorption mechanism for adsorption of lead onto valonia tanin resin, Chemical Engineering Journal, 143, 32-42.

[74] Li, K., and Wang, X., 2009. Adsorptive removal of Pb(II) by activated carbon prepared from Spartina alterniflora: Equilibrium, kinetics and thermodynamics, Bioresource Technology, 100, 2810-2815.

[75] Anirudhan, T.S., and Ramachandran, M., 2008. Synthesis and Characterization of Amidoximated Polyacrylonitrille/ Organobentonite Composite for Cu(II), Zn(II), and Cd(II) Adsorption from Aqueous Solutions and Industry Wastewaters, Industrial &

Engineering Chemistry Research, 47, 6175-6184.

[76] Rao, M.M., Rao C.G.P., Seshaiah, K., Choudary, N.V., and Wang, M.C., 2008. Activated carbon from Ceiba pentandra hulls, an agricultural waste, as an adsorbent in the removal of lead and zinc from aqueous solutions, Waste Management, 28, 849-858.

[77] Patnukao, P., Kongsuwan, A., and Pavasant, P., 2008. Batch studies of adsorption of copper and lead on activated carbon from Eucalyptus camaldulensis Dehn. bark, Journal of Environmental Sciences, 20, 1028-1034.

[78] Lugo-Lugo, V., Hernandez Lopez, S., Barrera-Diaz, C., Urena-Nunez, F.,

and Bilyeu, B., 2008. A comparative study of natural, formaldehyde-

treated and copolymer-graft orange peel for Pb(II) adsorption under batch and continuous mode, Journal of Hazardous Materials, 161, 1255-1264.

[79] Aroua, M.K., Leong, S.P., Teo, L.Y., Yin, C.Y., and Daud, W.M., 2008. Real-time determination of kinetics of adsorption of lead(II) onto palm shell-based activated carbon using ion selective electrode,

Biosource Technology, 99, 5786-5792.

[80] Hameed, B.H., and Daud F.B.M., 2008. Adsorption studies of basic dye on activated carbon derived from agricultural waste: Hevea brasiliensis seed coat, Chemical Engineering Journal, 139, 48-55.

[81] Annual Book of ASTM Standards, 1977. Part 13, Method C-25-72.

[82] Merck Reagents, Complexometric Assay Methods with Titriplex, 1982. 30-47, 72-73.

[83] DöĢemen, Y., 2009. Kestane kabuğundan aktif karbon üretimi, Yüksek Lisans

Tezi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği, Ġstanbul.

[84] Yun, L., Xing, S., Qiming, X., Haidong, C., Huixian, Z., and Shixiang, G., 2006. Adsorption of copper and lead in aqueous solution onto bentonite modified by 4‟-methylbenzo-15-crown-5, Journal of

Hazardous Materials, B137, 1149-1155.

[85] Eren, E., 2009. Removal of lead ions by Unye (Turkey) bentonite in iron and magnesium oxide-coated form, Journal of Hazardous Materials, 165, 63-70.

93

[86] Rahman, M.S., and Islam, M.R., 2009. Effects of pH on isotherms modeling for Cu(II) ions adsorption using maple wood sawdust, Chemical

Engineering Journal, 19, 273-280.

[87] Y. Akın, M.S. Çelik, 21-22 Nisan 1995. Montmorillonit Tipi Killerin Elektrokinetik DavranıĢı, Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu, Köze ve Kızıl (eds.), Ġzmir, Türkiye.

[88] Xu, T., and LIU, X., 2008. Peanut Shell Activated Carbon: Characterization, Surface Modification and Adsorption of Pb2+ from Aquepus Solution,

Chinese Journal of Chemical Engineering, 16, 401-406.

[89] Mendez, A., Barriga, S., Fidalgo, J.M., and Gasco, G., 2009. Adsorbent materials from paper industry waste materials and their use in Cu(II) removal from water, Journal of Hazardous Materials, 165, 736-743. [90] Orolinova, Z., and Mockovciakova, A., 2009. Structural study of

bentonite/iron oxide composites, Materials Chemistry and Physics,

114, 956-961.

[91] Ding, S.L., Sun, Y.Z., Yang, C.N., and Xu, B.H., 2009. Removal of copper from aqueous solutions by bentonites and the factors affecting it,

Mining Science and Technology, 19, 489-492.

[92] Çağlar, B., AfĢin, B., Tabak, A., and Eren, E., 2009. Characterization of the cation-exchanged bentonites by XRPD, ATR, DTA/TG analyses and BET measurement, Chemical Engineering Journal, 149, 242-248, [93] Kadirvelu, K., Thamaraiselvi, K., and Namasivayam, C., 2001. Removal of

heavy metals from industrial wastewaters by adsorption onto activated carbon prepared from an agricultural solid waste, Bioresource

Technology, 76, 63-65.

[94] Moradi, O., Aghaie, M., Zare, K., Monajjemi, M., and Aghaie, H., 2009. The study of adsorption characteristics Cu2+ and Pb2+ ions onto PHEMA and P(MMA-HEMA) surfaces from aqueous single solution,

Journal of Hazardous Materials, 170, 673-679.

[95] Gupta, S.S., and Bhattacharyya, K.G., 2008. Immobilization of Pb(II), Cd(II) and Ni(II) ions on kaolinite and montmorillonite surfaces from aqueous medium, Journal of Environmental Management, 87, 46-58. [96] Uçurum, M., 2009. A study of removal of Pb heavy metal ions from aqueous

solution using lignite and a new cheap adsorbent (lignite wasting plant tailings), Fuel, 88, 1460-1465.

[97] Brossard, L.E., Cortez, L.A.B., Penedo, M., Bezzon, G., and Olivares E., 2000. Total condensable effluents yield in slow pyrolysis of bagasse briquettes, Energy Consumption & Management, 41, 223-233.

[98] Url-3 <http://faculty.washington.edu/heagerty/Books/Biostatistics/TAB LES/Cochran/ index.html>, alındığı tarih 05.04.2010.

95

EKLER

EK A : Bakır(II) ve kurĢun(II) iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının

Langmuir izotermleri

EK B : Bakır(II) ve kurĢun(II) iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının

Freundlich izotermleri

EK C : Bakır(II) ve kurĢun(II) iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının

96

EK A

ġekil A. 1: Doğal bentonit ile 298K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen bakır(II) iyonlarının

adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

ġekil A. 2: Doğal bentonit ile 328K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen bakır(II) iyonlarının

adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

y = 10,632x + 0,091 R² = 0,9859 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 0 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 0,07 0,08 0,09 1 /qe 1/Ce y = 16,431x + 0,1011 R² = 0,9908 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 0 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 0,07 1 /qe 1/Ce

97

ġekil A. 3: Doğal bentonit ile 298K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen bakır(II) iyonlarının

adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

ġekil A. 4: Doğal bentonit ile 328K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen bakır(II) iyonlarının

adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

y = 0,3023x + 0,122 R² = 0,8734 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1 /qe 1/Ce y = 0,2959x + 0,1295 R² = 0,8693 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1 /qe 1/Ce

98

ġekil A. 5: Doğal bentonit ile 298K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

ġekil A. 6: Doğal bentonit ile 328K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu y = 12,574x + 0,0083 R² = 0,9247 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0 0,005 0,01 0,015 0,02 0,025 0,03 0,035 0,04 1 /qe 1/Ce y = 14x + 0,0281 R² = 0,9814 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0 0,005 0,01 0,015 0,02 0,025 0,03 0,035 0,04 1 /qe 1/Ce

99

ġekil A. 7: Doğal bentonit ile 298K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

ġekil A. 8: Doğal bentonit ile 328K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu y = 0,0645x + 0,024 R² = 0,962 0 0,05 0,1 0,15 0,2 0,25 0,3 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 1 /qe 1/Ce y = 0,0755x + 0,0368 R² = 0,6112 0 0,05 0,1 0,15 0,2 0,25 0,3 0 0,5 1 1,5 2 2,5 1 /qe 1/Ce

100

ġekil A. 9: YıkanmıĢ bentonit ile 298K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen bakır(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

ġekil A. 10: YıkanmıĢ bentonit ile 328K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen bakır(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu y = 13,163x + 0,0857 R² = 0,9917 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 0 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 0,07 0,08 1 /qe 1/Ce y = 15,684x + 0,1046 R² = 0,987 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 0 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 0,07 0,08 1 /qe 1/Ce

101

ġekil A. 11: YıkanmıĢ bentonit ile 298K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen bakır(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

ġekil A. 12: YıkanmıĢ bentonit ile 328K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen bakır(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu y = 0,2293x + 0,126 R² = 0,87 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1,6 1,8 1 /q e 1/Ce y = 0,3296x + 0,1242 R² = 0,8773 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1 /qe 1/Ce

102

ġekil A. 13: YıkanmıĢ bentonit ile 298K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

ġekil A. 14: YıkanmıĢ bentonit ile 328K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu y = 14,197x + 0,0196 R² = 0,9966 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0 0,005 0,01 0,015 0,02 0,025 0,03 0,035 0,04 1 /qe 1/Ce y = 18,656x + 0,0108 R² = 0,9935 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0 0,005 0,01 0,015 0,02 0,025 0,03 0,035 1 /qe 1/Ce

103

ġekil A. 15: YıkanmıĢ bentonit ile 298K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu

ġekil A. 16: YıkanmıĢ bentonit ile 328K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Langmuir izotermi ile uyumu y = 0,201x + 0,0151 R² = 0,9028 0 0,05 0,1 0,15 0,2 0,25 0,3 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1 /q e 1/Ce y = 0,1437x + 0,0274 R² = 0,6716 0 0,05 0,1 0,15 0,2 0,25 0,3 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1 /qe 1/Ce

104

EK B

ġekil B. 1: Doğal bentonit ile 298K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen bakır(II) iyonlarının

adsorpsiyon deney sonuçlarının Freundlich izotermi ile uyumu

ġekil B. 2: Doğal bentonit ile 328K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen bakır(II) iyonlarının

adsorpsiyon deney sonuçlarının Freundlich izotermi ile uyumu

y = 0,6637x - 0,6817 R² = 0,9871 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1 1,5 2 2,5 3 lo g qe log Ce y = 0,6586x - 0,808 R² = 0,9743 -0,2 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1 1,5 2 2,5 3 lo g qe log Ce

105

ġekil B. 3: Doğal bentonit ile 298K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen bakır(II) iyonlarının

adsorpsiyon deney sonuçlarının Freundlich izotermi ile uyumu

ġekil B. 4: Doğal bentonit ile 328K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen bakır(II) iyonlarının

adsorpsiyon deney sonuçlarının Freundlich izotermi ile uyumu

y = 0,3172x + 0,3105 R² = 0,9658 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 -0,5 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 lo g q e log Ce y = 0,2954x + 0,3154 R² = 0,9451 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 -0,5 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 lo g qe log Ce

106

ġekil B. 5: Doğal bentonit ile 298K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Freundlich izotermi ile uyumu

ġekil B. 6: Doğal bentonit ile 328K ve pH=2‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Freundlich izotermi ile uyumu y = 0,6505x - 0,4536 R² = 0,8509 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1,6 1 1,5 2 2,5 3 lo g qe log Ce y = 0,681x - 0,6065 R² = 0,852 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1,6 1 1,5 2 2,5 3 3,5 lo g qe log Ce

107

ġekil B. 7: Doğal bentonit ile 298K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Freundlich izotermi ile uyumu

ġekil B. 8: Doğal bentonit ile 328K ve pH=5‟de gerçekleĢtirilen kurĢun(II)

iyonlarının adsorpsiyon deney sonuçlarının Freundlich izotermi ile uyumu y = 0,3278x + 0,9396 R² = 0,941 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1,6 1,8 2 -1 -0,5 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 lo g qe log Ce y = 0,3312x + 0,8761 R² = 0,9171 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1,6 1,8 -1 -0,5 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 lo g qe log Ce