• Sonuç bulunamadı

Temel Kart oyunu şablonlarından birisi olan vale kaçırma da kozlu oyunlarda etkin olarak kullanılabilen manevralardandır.

ÖRNEK 8

Kontrat Hazır löveler

Atak ♠ 2 Hazır löve

♥ 0 Hazır löve

♠ AKJ ♦ 7 Hazır löve

♥ 654 ♣ 2 Hazır löve

♦ 7543 Toplam Hazır löve 11

♣ AK6

N W E

S

♠ ♠ İlave Kesin Löveler Olası Löveler saydığında 11 hazır lövesi olduğunu görüyor. Onikinci löve sadece pik renginde vale kaçırma şeklinde oynanacak bir empas ile elde edilebilir. Bu durumda oynayan kozları bitirdikten sonra güneyden küçük bir pik oynayarak batı küçük verdiği takdirde yerden vale koyarak şansını denemeli. Pik dam batıda ise kontrat çıkacak aksi takdirde batacaktır.

İKİ ONÖR - RUA ve DAM şansı da olmadığına göre oynayanın bu elde yapabileceği tek doğru hareket atağı aldıktan sonra defansın elindeki kozlar bitirildikten sonra elden yere (küçükten onöre doğru) bir pik ile devam etmektir. Batı oynanan pike küçük verirse yerden onörlerden biri oynanır. Eğer bu kart löveyi kazanmışsa aynı işlemi tekrar etmek üzere trefl alıcılarından birisi ile güneye geçilir ve tekrar yere doğru ikinci kez küçük bir pik oynanır. Batı bu kez de küçük verirse yerde kalan diğer onör de kaçırılır. Bu elde Pik as batı yerine doğuda çıkarsa kontrat batacaktır ancak oynayanın kontratını yerine getirmek için bu şansını değerlendirmek durumundadır.

DAM ve VALE

♣ 8765

♠ ♠ İlave Kesin Löveler Olası Löveler

♥ ♥ ♠ 0 Kesin Löve ♠ 0 Olası Löve

♦ ♦ ♥ 0 Kesin Löve ♥ 1 Olası Löve

♣ ♣ ♦ 0 Kesin Löve ♦ 0 Olası Löve

♠ AKQJ109 ♣ 0 Kesin Löve ♣ 0 Olası Löve

♥ 653

♦ 65 3 Pik kontratına batı trefl atağı ile başlıyor. Oynayan

♣ A4 hazır lövelerini saydığında 8 hazır löve ile bir löve kısa kaldığını görüyor kesin lövelere bakıldığında herhangi bir löve sağlanmasının söz konusu olmadığını görüyoruz ancak olası löve olarak kör renginden bir löve çıkarılabilmesi olası. Bu lövenin sağlanabilmesi için elden yere doğru iki kere kör oynamak gerekiyor. Bu arada bu renkten löve alabilmek için as veya rua körden en az birinin batıda olması gerekliliği bulunuyor. Birinci tur kör oyununda batı oynanmış olan köre küçük verirse yerden onörlerden birisi oynanır. Büyük bir olasılıkla doğu bunu alacaktır. Bundan sonra oynayan ikinci tur körü yere doğru oynayabilmek için tekrar ele geçmelidir. Örneğin doğu löveyi aldıktan sonra karo oynamak suretiyle eli yere verse bile oynayan kör rengine dokunmaksızın başka bir renk ile devam etmeli örneğin trefl oynayarak elindeki trefl rengini bitirerek bundan sonra trefl oynandığı takdirde bu trefle çakarak elde kalmayı düşünmelidir. Sonuçta bir şekilde ele geçen güney ikinci körünü oynar. Batı tekrar küçük verir ise yerde kalan diğer onör kaçırılmaya çalışılır. Eğer her iki büyük onör kör de doğuda çıkarsa yapacak bir şey yoktur. Burada oynayanın oyun planı yaparken kendisine hatırlatması gerekli iki önemli noktadan birisi atağı as ile aldıktan sonra defans oyuncularının ellerinde bulunan kozlar bitirilene kadar (daha fazla değil) koz oynanmalıdır. İkinci önemli nokta ise kör renginin mutlaka elen yere doğru (küçükten büyüğe doğru) oynanması gerekliliğidir. Birinci turda batı ilk köre büyük girmişse ve oynayan bundan sonra örneğin karo as ile yerde kalmışsa artık körü yerden oynayabilir zira yerde kalan iki kör onöründen birisi kesin löve haline gelmiş bulunmaktadır.

Dikkat edilirse tüm oyunlarda oynayan hemen her seferinde oyuna defansın elindeki kozları bitirerek başladı. Aslında kozlar her oyunda hemen oynanmayabilir. Daha önce sözü edilen

“kozların başka yapacak işleri yoksa kozlar çekilmelidir” cümlesinden de anlaşılabileceği gibi bir çok elde kozlar değişik amaçlar için kullanılırlar Örneğin yukarıdaki elde oynayanın trefl As ve Rua gibi ele bir çok geçişi bulunmakta. Bazen el ve yer arasında bu kadar çok geçiş kartı bulunmayabilir. Bu gibi durumlarda koz alıcıları el ve yer arasında bağlantıyı sağlamak için kullanılabilirler. Ya da koz alıcıların, elde veya yerde bir rengi sağladıktan sonra sağlanmış olan rengin kullanılabilmesi için geçiş kartı olarak saklanması gerekebilir.

Aşağıda onör sağlama ve sağlanmış olan onörleri kullanabilmek için koz alıcısını geçiş olarak bırakma ile ilgili örnek bir el anlatılmaktadır

ÖRNEK 11

Kontrat 4♠ Hazır Löveler

N W E

S

Atak ♥Q ♠ 5 Hazır Löve gerçekleştirmeye yetmediğini ancak ek olarak kesin bir trefl lövesi bulunduğunu görüyor. Ancak Defansın kozlarını bitirebilmek için en az üç tur koz oynanması gerekmekte. Bu ise yerde sağladıktan sonra kullanılacak olan trefl lövesinin antresini yok etmek anlamına geliyor. İşte bu nedenle oynayan koz bitirme işlemini ertelemek zorunda. Oyun planı; Kör atağı elden alındıktan sonra hemen trefl oynanır. Defans bunu alıp ne oynarsa oynasın oynayan yerde bulunan pik ruasını kullanmadan tekrar bir trefl oynayarak ikinci trefl onörünü de çıkartacak ve yerde bir trefl lövesi sağlanacak. Defans ikinci trefl lövesini de aldıktan sonra ne oynarsa oynasın eli alan oynayan elden iki tur büyük koz çekip üçüncü turda yerde kalmak üzere bir koz daha oynayacak ve pik rua ile yere geçen oynayan sağlanmış olan trefl alıcısını da çekerek elinden kayıp bir küçük kartını atarak kalan sağ kartları ile kontratını yerine getirebilecek Bu örnekte açık olarak görüldüğü gibi oynayan kozların çekilmesi işlemini ertelemek zorundadır. Eğer bu oyun planı yapılmadan alışkanlık olarak iki tur koz çekilirse oynayanın kontratını yapabilme şansı kalmayacaktır. ile toplam 11 löveye sahip olduğunu ancak pik renginden de bir olası lövesi bulunduğunu görüyor. Pikler rakiplerde 3 - 3 gibi dağılmışlarsa kontrat kesin olarak başarılabilecektir Pik dağılımı 3 – 3 olmasa dahi eğer pik as batıda ise kontrat yine başarılabilir. Güzel bir Şilem kontratı ancak oynayanın temposunu çok dikkatli olarak ayarlaması

N

gerekmekte. Oyun Planının yerden kart oynamadan önce yapılması gerektiğini gösteren iyi bir örnek. Piklerin 4 – 2 dağılmış olması olasılığı dikkate alındığında pik as batıda ise hiç bir onörü ezdirmemek koşulu ile oynayan bu renkten 3 löve alabilir. Bu nedenle pik rengi sürekli olarak elden yere doğru oynanmalı. Bu durumda pik asının batıda olduğunu aksi takdirde piklerin 3 – 3 dağılmış olmasını ummaktan başka çare yok. Bunun dışında sağlanmış olan pik rengindeki 4. kartı kullanabilmek için yere bir geçiş kartı gerekiyor. Pik rengindeki kötü (4 – 2) dağılım da dikkate alınınca bu renkten rakibe çaka verme olasılığı bulunması nedeniyle kozların toplanması gerekiyor.

Bu durumda sağlanmış olan pik onörünün antresi Trefl ruası olacaktır. O halde trefl atağı elden alınmalı bundan sonra son turda elde kalacak şekilde (3 tur) defansın kozları bitirilene kadar koz çekilmelidir. Kozlar bittikten sonra Oynayan elden yere doğru küçük bir pik oynar. Batı pik asını alırsa oynayan elindeki son küçük trefl kartını alıcı pik üzerine kaçabileceğini bildirerek elini açabilir. Batının pik asını girmediğini kabul edelim. Yerden konulan pik onörü löveyi kazanır.

Şimdi oynayan ikinci bir pik oynamak için tekrar ele geçmelidir. Bunu yerden kör oynayarak yapar ve ikinci bir pik ile devam eder. Batı biraz önceki gibi pik asını girmemelidir (doğru defans).

Oynayan yerden yine kalan pik onörlerinden birini oynar. Bu kart da löveyi kazanınca iki kez yaptığı işlemi tekrarlamak üzere ele dönmelidir. Köre çakarak ele geçen oynayan son küçük pikini oynar. Batı artık pik asını almaz ise bir daha alamayacağını bildiğinden bu tur lövesini alır.

Oynayan batının oynadığı her hangi bir rengi alır trefl rua ile yere geçer ve sağlanmış olan son pik onörünü oynayıp elindeki küçük trefl kartını kaçarak elini açabilir. Batı pik asını bu tur da almaz ise zaten oynayan pik renginden 3 löve aldığı için toplam oniki löveye ulaşacağından kontrat gerçekleşmiş olacaktır. Her şeye rağmen pik as doğuda çıkar ve pikler de 3 – 3 dağılmamış ise kontrat batacaktır ancak kontratı bu şekilde oynayan deklaran bir övgüyü hak etmiş bulunmaktadır.

Görüldüğü gibi dikkatli planlandığı zaman garanti olan bir kontrat örneğin trefl atağının yerden alınması gibi aceleci bir davranış ile hiç düşünmeden oynanırsa sonuç kötü olabilmekte.

EMPAS

ÖRNEK 13

Benzer Belgeler