• Sonuç bulunamadı

Olası löveler uzunluk sağlama yöntemi ile de bulunabilir.

Kuzey (Yer)

♦AK54

Batı Doğu

♦J9 ♦ 1087 Güney (Oyuncu)

♦Q632

Bu örnekte de oynayanın elde ve yerde toplam 8 kartı var.Oynayan As Rua ve Dam ile üç hazır löveye sahip. Kalan 5 kart savunmacılarda 3 – 2 gibi dağılmış ise oynayan bu renkten bir löve daha alabilir. Bunu sağlamak için üç büyük kartın peş peşe oynanması yeterli. As rua ve dam çekildiğinde savunmacılarda bu renk bitecek (3 – 2 dağıldıysa) ve oynayan bu renkten (başlangıçta hazır olmadığı halde) ilave bir löve alabilecek. Burada oynayanın dördüncü löveyi alabilmesi bu rengin savunmacılarda 3 – 2 gibi dağılmış olması şartına bağlıdır.

Kuzey (Yer)

♦AK54

Batı Doğu

♦9 ♦ J1087

♦Q632

Yukarıda görüldüğü gibi renk savunmacılarda 4 - 1 dağılmışsa oynayan ilave löve alamayacaktır.

Löve sayılarının elde veya yerde bulunan kartların sayısı ile orantılı olduğunu görmüştük. Şimdi güneyde bulunan bir küçük kartı kuzeye aktaralım

Kuzey (Yer)

♦AK543

Batı Doğu

♦J9 ♦ 1062 Güney (Oyuncu)

♦Q87

Yukarıdaki örnekte oyuncunun bu renkten toplam 8 kartı bulunmakta. Savunmacılarda ise 5 kart var. Bu 5 kart yüksek olasılıkla 3 – 2 gibi dağılmış olabilir. Elbette 4 – 1 ya da 5 – 0 da dağılması olasılıkları bulunmakta ama en yüksek olasılık 3 - 2 dağılım olduğu hesaplanmıştır. Bu durumda eğer rakiplerde bulunan kartlar 3 – 2 dağılmış ise oynayan bu renkten üç kesin lövesine ilaveten uzunluktan yararlanarak 2 löve daha sağlayabilir.

ÖRNEK 20

Kontrat 3 Nt Hazır Löveler

Atak ♦ Q ♠ 1 Hazır Löve

♠ J4 ♥ 2 Hazır Löve

♥ K5 ♦ 2Hazır Löve

♦ 5432 ♣ 3 Hazır Löve

♣ AK543 Toplam Hazır Löve 8

♠ K109 ♠ A876

♥ 1098 ♥ QJ764

♦ QJ1098 ♦ 76 İlave Kesin Löve İlave Olası Löveler

♣ 98 ♣ J102 ♠ 0 Kesin Löve ♠ 0 Olası Löve

♠ Q532 ♥ 0 Kesin Löve ♥ 0 Olası Löve

♥ A432 ♦ 0 Kesin Löve ♦ 0 Olası Löve

♦ AK ♣ 0 Kesin Löve ♣ 2 Olası Löve

♣ Q76

3 Sanzatu kontratına Karo Dam atak ediliyor. Oynayan elde ve yerde bulunan hazır lövelerini saydığında sekiz hazır löveye sahip olduğunu görüyor. Onör kaçırma, onör sağlama ya da empas yöntemleri ile üretebilecek ilave löve de olmadığı görülüyor. Ancak yerde 5 li trefl rengi bulunmakta. Bu renk rakiplerde 3 – 2 gibi dağılmış ise trefl renginin uzunluğundan yararlanarak iki löve üretmek olası. Oynayanın yapması gereken bu rengi üç kez üst üste oynamak suretiyle savunmacılarda bulunan treflleri bitirmek ve eğer trefller gerçekten onlarda 3 – 2 gibi dağılmışlarsa, üç tur sonunda yer hariç kimsede trefl kalmadığından sağlanmış olan bu iki küçük trefl ile fazladan iki löve alarak kontratını gerçekleştirmek.

Kuzey (Yer)

♦AK543

Batı Doğu

♦J ♦ 10962 Güney (Oyuncu)

♦Q87

Renk savunmada 3 – 2 değil de 4 – 1 gibi de dağılmış olabilir. Bu durumda oynayan hala uzunluktan yararlanarak bir löve sağlayabilir. Bunu temin edebilmek için rengin 4 tur peş peşe oynanması gerekmekte. Rengi üç tur çektikten sonra dördüncü kez oynayıp eli rakiplere verdiğiniz takdirde yerde kalan beşinci karo sağlanacaktır. Renk savunmacılarda 5 – 0 da dağılmış olabilir ki o zaman oynayanın bu renkten löve sağlamasına olanak yoktur. Ancak bu durum renk oynanmaya başlandığı anda fark edilebileceğinden oynayan rengi oynamayı durdurup belki de löve arttırabileceği başka bir renge dönme şansına sahiptir.

Kuzey (Yer)

♦AKQ543

Batı Doğu

♦J6 ♦ 1092 Güney (Oyuncu)

♦87

Oynayan bu kez de (elde ve yerde toplam) 8 karta sahip. Ancak kuzeyde renk 6 kartlı olduğundan bu renkten altı löve yapabilme olası. Bu löve sayısı tamamen defansta bu rengin nasıl dağılmış olduğu ile ilgili. Eğer renk 3 - 2 dağılmış ise oynayan 6 löve yapabilir.

N W E

S

Kuzey (Yer)

Eğer renk 4 – 1 dağılmış ise üç hazır löveye ilaveten bir löve rakiplere verdikten sonra uzunluktan yararlanarak iki löve daha sağlanabiliyor. Hatta çok küçük bir olasılık olmasına rağmen rakiplerde bu renk 5 – 0 dağılmış dahi olsa oynayan eğer yeterli sayıda yer geçişlerine sahipse bu renkten rakiplere iki kez el vermek suretiyle bir löve daha sağlama şansına sahip.

ÖRNEK 21

3 Nt kontratına karo damı atağı geldikten sonra yer açılıyor. Ve oynayan genel ilkler doğrultusunda hiçbir karta dokunmadan önce oyun planını yapıyor. Önce hazır löveler sayılıyor sekiz hazır löve var yerdeki trefl uzunluğu da büyük bir olasılıkla üç löve daha getirecek gibi rahat bir kontrat diye düşünerek hazır löveleri toplamaya başlarsak gerçekte garanti olan kontratı boşu boşuna tehlikeye atmış oluruz. Dikkat edilecek olan nokta bizim altı löve alırız diye hesapladığımız trefl rengini test etmekten ibarettir. Atak alındıktan sonra ilk iş bu renkten kaç löve alabileceğimizi görmek amacıyla hemen trefl oynanmalı ve yerden büyük kartlardan biri konmalıdır. İlk tur trefl oynandığında bu renge herkes kart verdi ise defanstaki 5 – 0 dağılmış olma olasılığı ortadan kalkmış durumdadır.

Şimdi ikinci trefl onörü de çekilir. Tekrar herkes iştirak etti ise 4 – 1 olasılığı da ortadan kalkmış, sadece 3 – 2 kalmıştır ki bu durumda trefl rengi kesilmeden 6 löve alınabiliyor demektir. Eğer taraflardan biri renge iştirak etmiyorsa renk 4 - 1 dağılmış demektir ki altı löve alırız diye düşündüğümüz renk kesilmiş durumdadır ama endişe edecek bir şey de yoktur. Renk oynanmaya devam edilir ve dördüncü kez oynanarak rakibe el verilir. Dördüncü trefl oynanınca yerde kalan iki küçük trefl sağlanacak ve hazır sekiz löveye ilaveten iki ilave löve daha hazır hale gelecektir. Rakip oyuncu bu trefl lövesini aldıktan sonra ne oynarsa oynasın artık kontrat sağlama alınmış durumdadır. Dönüş alınır ve sağlam löveler toplanarak kontrat tamamlanır.

Aşağıda verilen tablo rakiplerde bulunan kartların adetlerine göre hangi türlü dağılma olasılığının daha fazla olduğunu göstermektedir.

Kart Sayısı

Dağılım olasılıklı Dağılım

olasılıklı Dağılım

3 2 – 1 3 – 0 ----

4 3 – 1 2 – 2 4 – 0 5 3 – 2 4 – 1 5 – 0 6 4 – 2 3 – 3 5 – 1 7 4 – 3 5 – 2 6 – 1 8 5 - 3 4 - 4 6 - 2

Yukarıdaki tablo incelendiğinde görülebilecek olan çok önemli bir durum söz konusudur.

Rakiplerde bulunan kartların sayısı tek sayıda ise (3 – 5 – 7 gibi) bu kartların dağılımı uygundur.

Rakiplerde bulunan kartların sayısı çift sayıda ise dağılım uygun değildir. Elbette ki uygunluk göreceli bir kavramdır ama burada kastedilen diğer dağılımlara göre uygunluktur. Örneğin bir renkten sizde toplam dokuz kart varken rakiplerde bulunan dört kartın sizin için uygun olan dağılımı 2 - 2 olmasına rağmen bu dört kartın 3 - 1 dağılmış olması olasılığı, 2 – 2 dağılmış olması olasılığına göre daha yüksektir. Bunun gibi; bir renk sizde toplam yedi karttan oluşmuşsa, kalan altı kartın 3 – 3 dağılmış olması sizin için en uygun dağılım olmakla birlikte bu kartların 4 - 2 dağılmış olması olasılığı daha yüksektir. Tam tersi ise rakiplerde bulunan kart adedi tek sayıda iken örneğin bir renkten sizde toplam sekiz kart varken rakiplerde bulunan beş kartın sizin için en uygun dağılım şekli 3 – 2 dir ve bu dağılım olasılığı daha uygunsuz dağılım olan 4 – 1 dağılıma göre çok daha yüksektir. Bu hesaplamalar oyuncuya oyun planı yaparken bir çok durumda, örneğin sağlanabilecek iki renk varken hangi rengi seçeceğine karar verebilmesi açısından yardımcı olacaktır.

ÖRNEK 22

Kontrat 3 Nt Hazır Löveler

Atak ♦ Q ♠ 1 Hazır Löve

♠ 764 ♥ 2 Hazır Löve

♥ K5 ♦ 2Hazır Löve

♦ 743 ♣ 2 Hazır Löve

♣ AK543 Toplam Hazır Löve 7

♠ K108 ♠ QJ9

♥ QJ1084 ♥ 9762

♦ QJ10 ♦ 98 İlave Kesin Löve İlave Olası Löveler

♣ J2 ♣ Q1098 ♠ 0 Kesin Löve ♠ 1 Olası Löve

♠ A532 ♥ 0 Kesin Löve ♥ 0 Olası Löve

♥ A3 ♦ 0 Kesin Löve ♦ 2 Olası Löve

♦ AK652 ♣ 0 Kesin Löve ♣ 2 Olası Löve

♣ 76

N W E

S

3 Sanzatu kontratına kör dam atağı geliyor ve yer açılıyor. Yerden oynamadan önce oynayan oyun planını yapmalıdır. Önce hazır löveler sayılır, 1 pik, 2 kör, 2 karo ve 2 trefl ile toplam yedi hazır löve var. İlave iki löve trefl uzunluğundan veya karo uzunluğundan yararlanarak sağlanabilir. İki rengi de deneme şansı yok zira her iki rengi de en az bir kez rakiplere vermeden sağlama imkanı yok kör renginde bulunan alıcılarından birisi şu anda, diğeri de sağlamaya karar verdiğimiz rengi dışarı verdiğimiz sırada rakipler kör oynamak suretiyle yıkacaklar. Eyer sağlamaya çalıştığımız rengi bir dışarı vererek sağlayamamışsak diğer rengi sağlamak için tekrar dışarı el vermek zorundayız ve rakip artık sağlamış olduğu kartları kullanarak kontratı batırır. Bu nedenle eli sadece bir kez rakiplere vererek kontratı gerçekleştirmek gerekiyor ve hangi rengi sağlamak için oynamak gerektiğine yukarıda verilen tablo yardımcı olacaktır. Trefl renginin bir kez dışarı verilerek sağlanabilmesi için rakiplerde bulunan 6 kartın 3 – 3 gibi dağılmış olması gerekiyor tabloya göre rakiplerde 6 kart varken bu rengin 4 – 2 dağılmış olması olasılığı 3 – 3 dağılmış olması olasılığına göre daha yüksek Diğer taraftan karo renginin bir kez dışarı verilerek sağlanabilmesi için bu rengin rakiplerde 3 – 2 gibi dağılmış olması gerekiyor. Yine tabloya göre rakiplerde 5 kart varken bu rengin 3 – 2 dağılmış olması olasılığı 4 – 1 dağılmış olması olasılığından daha yüksek. O halde doğru tercih karo rengi olmalıdır. Oyun planı şu şekildedir. Kör atağı as ile elden alınır ve iki tur karo (as ve rua) çekilir. Bu renge her iki rakip de ikişer karo vererek iştirak ettiyse dışarıda bir karo kalmış durumdadır. Oynayan üçüncü karo ile devam eder ve elinde kalan iki küçük karo sağ hale gelir. Bu karoları alabilmek için gerekli el geçeri ise pik as dır. Defansın oynayacağı herhangi bir kart alınır ve sağlanmış olan iki karo lövesi ile kontrat yerine getirilir.

Olasılıklar her zaman doğru çıkar diye bir kesinlik söz konusu değildir. Bazen yüksek olasılıklı dağılım gerçekleşmemiş olabilir. Ancak oynayan karo rengi ile başladığı takdirde bu rengi As ve rua çekmek suretiyle iki tur oynadığı sırada eğer rakiplerden birisi ikinci tur karoya iştirak etmemişse karon renginin rakiplerde 4 – 1 dağılmış olduğu ve bir dışarı vermek suretiyle sağlanamayacağı belli olur. Bu durumda oynayan bu renge devam etmekten vazgeçerek trefl rengine dönebilir. daha düşük olasılık olmasına rağmen eğer trefller 3 – 3 dağılmışlarsa kontrat hala yapılabilir. Şimdi As ve rua trefl çekip üçüncü tur trefli oynanmalıdır. Gerçekten trefller rakiplerde uygun dağılmışlarsa kontrat çıkacaktır.

Buraya kadar anlatılan temel kart oyunu ilkelerinin ayrıntıları olduğu gibi bunlardan başka oyun manevraları da bulunmaktadır. Daha ileride bu tür oyunların üzerinde durulacaktır.

Kozsuz oyunlarda uygulanan tüm manevralar kozlu oyunlarda da uygulanabilir. Bunun yanı sıra koz çakma özelliği bu tip oyunlardaki manevra sahasını genişletmektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki aynı kozsuz oyunlarda olduğu gibi atak kartı gelip yer açıldıktan sonra oynayan bir süre harcayıp oyun planı yapmalıdır.

Kozsuz oyunlarda da ilk olarak oynayan hazır lövelerini saymalıdır. Hazır löveler kontratı yapmak için yeterli ise hazır löveler uygun sıra ile toplanarak kontrat yerine getirilir. Burada sözü edilen uygun sıra; önce rakiplerin ellerinde bulunan kozların alınmasıdır. Elde bulunmayan bir renge çakabilme özelliği oynayanın ne derecede yararına ise aynı avantaj defans oyuncuları için de geçerlidir. Çok özel durumların dışında, oynayanın elde ve yerdeki kozlarının sayısı defans ekibinin kozlarından daha fazla olduğundan, oynayan kendi kozlarını bitirmeden defansın elindeki kozları bitirebilir. Bu nedenle diğer hazır löveleri toplamaya başlamadan önce defansın elindeki kozlar toplanmalıdır. Bu anlatılanları bir ilke olarak söylemek gerekirse; Kozların başka yapacak işleri yoksa rakiplerin kozları bitirilmelidir diyebiliriz. Kozların başka yapacakları işlere geçmeden önce hazır lövelerin toplanması gereken durumları görelim.

ÖRNEK 1

Kontrat 4 Kör Hazır Löveler

Atak ♠ J ♠ 3 Hazır löve

♥ 5 Hazır löve

♠ AQ8 ♦ 0 Hazır löve

♦ AQJ92 ♦ K1063 doğru sıra ile hazır lövelerini toplamak. Dikkat edilmesi

♣ 87 ♣ QJ1094 gereken şey işe önce kozların toplanması ile başlamak.

♠ K93 Oynayan dikkatsiz bir oyun tarzı ile defansın elindeki

♥ AQJ108 kozları bitirmeden önce diğer alıcılarını toplamaya

♦ 74 çalışırsa, doğu üçüncü oynanan pike çakacak ve bundan

♦ KJ2 ♦ AQ10 alınabileceğini görüyorsunuz.. Bu durumda oynayanın

♣ 9873 ♣ 654 atak kartını as ile aldıktan sonra rakiplerdeki kozlar

♠ A53 bitene kadar kozları çekip sonra daha önce kozsuz oyun

♥ AQJ87 kısmında söz edilen “kısa tarafın büyük kartı önce”

♦ J43 ilkesini uygulamak koşuluyla trefl renginde bulunan

♣ A2 hazır 4 lövesini de çekerek 5 koz lövesi + 4 trefl lövesi ve 1 de pik as lövesi ile toplam on löveye ulaşarak kontratını tamamlamaktan başka yapacak bir şeyi yok

KESİN LÖVELER

Bazı ellerde hazır löveler kontratı yapmak için yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda kesin löveler araştırılmalıdır. Kesin löveler yine aynı kozsuz oyunlarda olduğu gibi başlangıçta hazır olmadığı halde rakiplerde bulunan bir yada daha fazla alıcı kart çıkartıldıktan sonra hazır löve haline gelebilecek olan lövelere denir.

♠ KQJ932 ♣ 0 Kesin löve

♥ Q8

♦ Q94 6 Pik kontratına karşı batı Trefl dam atak ettikten

♣ K2 sonra yer açılır. Oynayan 11 hazır löveye ilaveten kör renginden alınabilecek 1 kesin löve daha saymakta Bu durumda kontrat garanti demektir. Atak kartı alındıktan sonra yapılması gereken şey defansın kozları bitene kadar koz çekmek ve sonra elden veya yerden kör onörlerinden birini oynamaktan ibrettir. Defans bu löveyi as ile alabilir ancak bundan sonra oynayacağı herhangi bir kart oynayan tarafından alınacak ve kalan kesin löveler toplanarak kontrat yerine getirilecektir. Burada oynayan kozlar ile yapacak herhangi bir başka iş olmadığı için ilk iş olarak defans oyuncularının ellerinde bulunan kozları bitirmiştir. Bu işlem yapılmadan diğer renkleri oynamamak gerekir. Bunun nedeni elinizde bulunan bu alıcı kartlara rakiplerin koz çakabilmesi olasılığının bulunmasıdır.

ÖRNEK 4 3 kesin lövesi daha bulunuyor. Dikkat edilmesi gereken nokta atak kartı as ile alındıktan sonra ilk yapılması gereken şey hemen defansın elinde bulunan kozları bitirmek ve sonrada diğer hiçbir alıcı karta dokunmadan ( burada özellikle trefl as) kör vale ile başlayıp kör as çıkana kadar bu renge devam etmektir. Elin rakiplere geçmesinden doğabilecek her hangi bir tehlike söz konusu değil. Kör as ile el tutan defansın yapabileceği en çok 2 karo lövesini alıp trefl oynamak olabilir. Diyelim ki Doğu kör as ile el aldıktan sonra karo oynadı ve batı iki karo lövesini alıp trefl oynadı. Oynayan oynanan bu trefle yerden hemen as girip hazır löve haline getirdiği kör lövelerini oynamak suretiyle elinde bulunan 2 küçük trefli körler üzerine kaçarak trefl den löve kaybetmekten kurtulacaktır. Oynayan yerde sağladığı trefller üzerine elinde bulunan kayıp trefllerini kaçtıktan sonra geriye kalan alıcılarını da toplamak suretiyle kontratını yerine getirebilir.

♠ ♠ İlave kesin löveler

♣ 76 yapıyor. Hazır löveler sayıldığında yedi pik lövesine ek olarak iki de karo lövesi ile toplam dokuz löve olduğu ilave olarak alınabilecek kesin löveler araştırıldığında ise trefl renginde sağlanabilecek 2 kesin löve ve kör renginde sağlanabilecek bir kesin löve olduğu görülüyor. Bu elde oynayanın dikkat etmesi gereken birden fazla kritik hamle bulunmaktadır. Öncelikle düşünülmesi gerekten nokta trefl renginden iki kesin löve sağlanabileceği halde bu rengi sağlayabilmek için eli iki kez dışarı vermek zorunda olunmasıdır. Karo atağı alındıktan sonra defansın kozları bitirilip sonra da trefl sağlamak amacıyla ilk trefl oynandığı takdirde defans bu löveyi alıp tekrar karo gelirse, karo rengindeki ikinci alıcı kartımızda çıkmış olacak. Biz henüz eksik olan löveyi sağlamamış durumdayız trefl rengindeki iki alıcıyı sağlamak amacıyla eli tekrar dışarı vermek ve bir tur daha trefl oynamak zorunlu olduğundan defans bu löveyi de aldıktan sonra kendi sağlamış oldukları karo lövesini tahsil edecek ardından Kör aslarını da çekerek kontratı batıracaklardır. Briç dilinde buna TEMPO denilmektedir.

Yani trefle renginin sağlanması için oynayanın temposu yetersizdir. Bu durumda defans kendi karo lövesini sağlamadan önce oynayanın onuncu lövesini sağlaması gerekir. İşte o nedenle Kozlar bitirildikten sonra yapılacak şey kör ruasını oynayıp eksik olan bir löveyi bu renkten sağlamaktır.

İkinci dikkat edilmesi gereken nokta ise kozlar bitirilip kör duası oynanıp kör dam sağ hale getirildikten sonra sağlanmış olan kör damının kullanılabilmesi için yere bir geçiş kartının bulunması gerekliliğidir. Bu kart da karo ruasıdır. O halde ilk karo lövesi yerden değil elden as ile alınmalıdır. Şimdi oyun planını tam olarak tekrar gözden geçirelim. Karo atağı elden as ile alınır ve defans oyuncularının kozları bitene kadar koz çekilir. Kozlar bittikten sonra elden kör rua oynanır (Defans bunu alıp en çok iki de trefl lövesi alabilir). Defans bundan sonra ne gelirse gelsin el alınınca karo rua ile yere geçip yerde sağlanmış olan kör dam oynanarak eldeki kayıp küçük karo bunun üzerine kaçılarak karo kaybından kurtulduktan sonra iki trefl lövesi daha kaybedilerek kontrat tamamlanır. Oyunun burasında zaman kazanmak amacıyla oynayan elini açarak bundan sonra nasıl oynayacağını açıklamak suretiyle oyunun uzamasına engel olmalıdır.

Benzer Belgeler