• Sonuç bulunamadı

Vakıflar ve İktisadi İşletmelerinin Vergilendirilmesi

V 75

Vakıflar, gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır.

Bir malvarlığının bütünü veya gerçekleşmiş ya da gerçekleşeceği anlaşılan her türlü geliri veya ekonomik değeri olan haklar vakfedilebilir.

Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz. (TMK Madde 101)

Vakıflar ayrı tüzel kişiliğe sahiptirler. Tüzel kişiliklerini Türk Medeni kanunu ve Vakıflar Kanunundan alırlar.

Vakıflar

Başlıbaşına bir varlığı olmak üzere örgütlenmiş kişi toplulukları ve belli bir amaca özgülenmiş olan bağımsız mal toplulukları, kendileri ile ilgili özel hükümler uyarınca tüzel kişilik kazanırlar. Amacı hukuka veya ahlâka aykırı olan kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanamaz.

(TMK Md. 47)

Vakıflar, özel hukuk tüzel kişiliğine sahiptir. (VK Md. 4)

Vakıflar

V 77

Vakıflar

Tanımlar

Vakıflar: Mazbut, mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıfları,

Mazbut vakıf: Bu Kanun uyarınca Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen vakıfları,

Mülhak vakıf: Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere şart edilmiş vakıfları,

Cemaat vakfı: Vakfiyeleri olup olmadığına bakılmaksızın 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince tüzel kişilik kazanmış, mensupları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Türkiye’deki gayrimüslim cemaatlere ait vakıfları,

Vakıflar

Esnaf vakfı: 2762 sayılı Vakıflar Kanununun yürürlüğünden önce kurulmuş ve esnafın seçtiği yönetim kurulu tarafından yönetilen vakıfları,

Yeni vakıf: Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıfları,

Galle fazlası: Mazbut ve mülhak vakıflarda, vakfın hayrat ve akarlarının onarımı ile vakfiyelerindeki hayrat hizmetlerin ifasından sonra kalan miktarı,

Hayrat: Mazbut, mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıfların, doğrudan toplumun istifadesine bedelsiz olarak sundukları mal veya hizmetleri,

Vakıf kültür varlığı: 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 3 üncü maddesinde kültür varlıkları olarak tanımlanan varlıklardan Vakıflar Genel Müdürlüğü ile idare ve temsil ettiği vakıflara ait olanları

İfade eder. (Vakıflar Kanunu ve Yönetmelik Md.3)

V 79

Vakıflar Vakıfların Kuruluşu

Yeni vakıflar; Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre kurulur ve faaliyet gösterirler.

Yeni vakıfların kuruluşunda amaçlarına göre özgülenecek asgarî mal varlığı her yıl Meclisçe belirlenir.

Yeni vakıflar, vakıf senetlerinde yazılı amaçlarını gerçekleştirmek üzere Genel Müdürlüğe beyanda bulunmak şartıyla şube ve temsilcilik açabilirler. Beyannamenin düzenlenmesine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

Yabancılar, Türkiye’de, hukukî ve fiilî mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilirler. (Vakıflar Kanunu Md. 5)

Vakıflar

Vakıf kurma iradesi, resmî senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanır. Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. (TMK Md. 102)

Vakıflar Meclisi’nin 09/12/2013 tarih ve 730/603 sayılı kararıyla; 2014 yılı için yeni vakıfların kuruluşunda amaçlarına göre belirlenecek asgari malvarlığı, 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 5. maddesi ile Vakıflar Yönetmeliği’nin 111. maddesinin (ğ) bendine istinaden 50.000.- (ellibin) TL olarak belirlenmiştir.

V 81

Vakıflar Vakıfların Yönetimi

Vakfın bir yönetim organının bulunması zorunludur. Vakfeden, vakıf senedinde gerekli gördüğü başka organları da gösterebilir. (TMK Md. 109)

Mazbut vakıflar, Genel Müdürlük tarafından yönetilir ve temsil edilir.

Mülhak vakıflar, Anayasaya aykırılık teşkil etmeyen vakfiye şartlarına göre Meclis tarafından atanacak yöneticiler eliyle yönetilir ve temsil edilir.

Cemaat vakıflarının yöneticileri mensuplarınca kendi aralarından seçilir. Vakıf yöneticilerinin seçim usûl ve esasları yönetmelikle düzenlenir.

Vakıflar Vakıfların Yönetimi

Esnaf vakıfları, mülhak vakıfların tabi olduğu hükümlere tabidir. Bu vakıflar, esnafın seçtiği yönetim kurulu tarafından yönetilir.

Yeni vakıfların yönetim organı vakıf senedine göre oluşturulur ve bu vakıfların yönetim organlarında görev alanların çoğunluğunun, Türkiye’de yerleşik bulunması gerekir. (VK Md. 6)

V 83

Vakıflar

Vakıfların Mal Varlığı ve Değerlendirilmesi

Vakıf senedinde vakfın adı, amacı, bu amaca özgülenen mal ve haklar, vakfın örgütlenme ve yönetim şekli ile yerleşim yeri gösterilir. Ve vakıfların malları üzerinde zilyetlik yoluyla kazanma hükümleri uygulanmaz.(TMK Madde 106 ve 107)

Vakıflar; mal edinebilirler, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilirler. Ve Vakıfların hayrat taşınmazları haczedilemez, rehnedilemez, bu taşınmazlarda mülkiyet ve irtifak hakkı için kazandırıcı zamanaşımı işlemez. (VK Md. 12 ve 15)

Vakıflar; varlıklarını, ekonomik kural ve riskleri gözetmek suretiyle değerlendirirler, paralarını Türkiye'de kurulu bankalara yatırırlar. (V. Yön. Mad. 16)

Vakıflar, amaçlarını gerçekleştirmeye yardımcı olması gayesiyle İktisadi İşletme kurabilirler. Bu mevzudaki yasal dayanak ise Vakıflar kanununda belirtilmiş ve Türk Ticaret Kanunu ile vakıfların Tacir olup olmaması hüküm altına alınmıştır.

Vakıflar

İktisadi İşletmeleri

Amaçlarını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla, Genel Müdürlüğe bilgi vermek şartıyla iktisadî işletme ve şirket kurabilir, kurulmuş şirketlere ortak olabilirler. Şirketler dahil iktisadî işletmelerden elde edilen gelirler vakfın amacından başka bir amaca tahsis edilemez. Kurucuların çoğunluğu yabancı uyruklu olan vakıfların kurduğu yahut paylarının yarıdan fazlasına bu nevi vakıfların sahip olduğu şirketlerin mal edinmeleri hakkında aynı vakıfların mal edinmelerini düzenleyen hükümler uygulanır.

Genel Müdürlük; Bakanlar Kurulu kararıyla Genel Müdürlük ve mazbut vakıfların gelirleri ve akar malları ile iktisadî işletme veya şirket kurmaya yetkilidir. (Vakıflar Kanunu Madde 26)

İktisadi işletme ya da şirket kuran veya kurulmuş herhangi bir şirkete iştirak eden vakıflar, bir ay içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne gönderirler. (Vakıflar Yönetmeliği 37. Madde)

V 85

Vakıflar

Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar.

Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri ile kamu yararına çalışan dernekler ve gelirinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcayan vakıflar, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar. (TTK Madde 16)

Vakıflar

Kurumlar Vergisi Kanunu uygulamasında iktisadi işletme oluşup oluşmaması hususu Derneklere ait iktisadi işletme oluşumu ile birebir aynıdır. Kurumlar Vergisi 1 seri nolu Genel Tebliğinde de ayrıntılı şekilde açıklanan hususlar kısaca;

ait veya bağlı olma, devamlılık unsuru içerme ve ticari organizasyon varlığı şeklindedir. Kurumlar Vergisi Geçici 2. madde ile 2015 yıl sonuna kadar GVK geçici 67 ve 94/5 kapsamında tevfikat yoluyla vergilenmiş kazançlar dolayısıyla iktisadi işletme oluşmuş sayılmayacaktır.

V 87

Vakıflar

Vakıfların Muhasebesi

Vakıflar, muhasebe kayıtlarını Genel Müdürlükçe belirlenecek usûl ve esaslar dahilinde tutmak zorundadırlar. Tutulacak defter ve kayıtlar ile ilgili usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. (VK Md. 31)

Yeni vakıflar ile mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları, muhasebe kayıtlarını Genel Müdürlüğün resmi internet sitesinde yayımlanacak Vakıflar Tek Düzen Hesap Planına uygun olarak tutarlar, bilânço ve gelir tablolarını da bu plan ekindeki örnek tablolara göre düzenlerler.

Yıllık brüt geliri 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan ve her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenen tutarının üzerinde bulunan vakıflar ile vergi muafiyeti, işletmesi, iştiraki, şube ve temsilciliği olan vakıfların bilanço esasına göre defter tutmaları zorunludur.

(2014 Yılı İçin geçerli olan tutar 80.000 TL VUK 432 nolu Genel Tebliğ)

Vakıflar

Bilanço esasına göre defter tutması gerekmeyen vakıflar, işletme esasına göre defter tutabilirler.

Vakıflar muhasebe kayıtlarını ve belgelerinin tevsikini 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen hükümlere uygun olarak yaparlar. (Vakıflar Yönetmeliği 50. Madde)

Bakanlar Kurulunca Vakıflara Vergi Muafiyeti sağlanması koşullarından birisi de vakıfların bilanço usulüne göre defter tutmasıdır.

Vakıflara ait iktisadi işletmeler ise VUK 177. madde gereği birinci sınıf tüccarlar arasında sayılmıştır ve 176. madde gereği bilanço esasına göre defter tutarlar.

V 89

Vakıflar Tutulacak Defterler

İşletme hesabı esasında;

Karar defteri

İşletme hesabı defteri

Bağış makbuzu kayıt defteri Bilanço esasında ise;

Karar defteri

Yevmiye defteri

Büyük defteri

Envanter defteri ile

Bağış makbuzu kayıt defteri

Tutmak Zorundadır. (Vakıflar Yön. 51. Madde)

Vakıflar

Tutulacak Defterler

Vakıflar tarafından tutulması gereken defterler ile kullanılan bağış makbuzları, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, ilgili bulundukları mali yılı takip eden takvim yılından başlayarak 10 yıl süreyle saklanır.

Vakıflar, kullanacakları bağış makbuzları ile gerekli görülen belgeleri Genel Müdürlükten temin ederler. ( V. Yön. Madde 52)

V 91

Vakıflar

Vakıfların Denetimi

Mülhak, cemaat, esnaf vakıfları ile yeni vakıflarda iç denetim esastır. Vakıf; organları tarafından denetlenebileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırabilir.

Vakıf yöneticileri, en az yılda bir defa yapılacak iç denetim raporları ile sonuçlarını, rapor tarihini takip eden iki ay içerisinde Genel Müdürlüğe bildirir.

Vakıfların amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadî işletmelerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi Genel Müdürlükçe yapılır. (Vakıflar Kanunu Md. 33)

Vakıflar

BKK Kararınca vergi muafiyeti tanınan vakıfların uyması gereken koşullar kapsamında da Maliye Bakanlığı Tarafından yayınlanan genel tebliğle aşağıdaki düzenleme getirilmiştir.

Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınan vakıflarca, dönem sonunda düzenlenecek bilanço ve gelir gider tablosu ile bir yıllık faaliyetlerinin sonuçlarını gösteren kesin bütçelerin birer örneği, yıllık faaliyet raporu ve yeminli mali müşavirce düzenlenmiş tasdik raporu ile birlikte yılın ilk üç ayı içinde Bakanlığa gönderilir. Vakfa ait iktisadi işletme bulunması halinde bunlara ait bilanço ve gelir tablolarının da gönderilmesi zorunludur. Ancak, yıllık faaliyet raporu dışındaki belgelerin 3568 sayılı Kanun ve ilgili Genel Tebliğ esaslarına uygun olarak yeminli mali müşavire onaylattırılmış olması gerekir. Yeminli mali müşavire onaylattırılmadan gönderilen belgeler hiç gönderilmemiş sayılır.

(Güncel Şekliyle 1 seri nolu Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ)

V 93

Vakıflar

Bakanlar Kurulu Kararınca Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması

Gelirlerinin en az üçte ikisini,

Nevi itibarıyla genel ve özel bütçeli idarelerin bütçeleri içinde yer alan bir hizmetin veya hizmetlerin yerine getirilmesini amaç edinmek üzere kurulan vakıflar ile münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesi amacıyla kurulan vakıflara

Maliye Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınabilir.

Vakıflar

Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen vakıflar, taleplerini içeren bir yazı ile Maliye Bakanlığına başvuruda bulunurlar. Başvuru yazısının ekinde;

1- Vakıf resmi senedinin 5 örneğini,

2- Gelir getirici malvarlığı ve yıllık gelire ilişkin bilgi ve belgeleri,

3- Son beş yıl içindeki faaliyet raporlarını Maliye Bakanlığına gönderirler.

Bakanlıkça, ön inceleme yapıldıktan ve uygunluğu sağlandıktan sonra vakfa vergi muafiyeti tanınıp tanınmayacağı konusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kuruluşların görüşleri alınır. Kuruluşlar tarafından olumlu görüş verilirse veya vergi muafiyeti verilmesinde sakınca bulunmadığı bildirilirse, vakfın faaliyetleri ve hesapları Maliye Bakanlığınca incelenir. İnceleme sonucu düzenlenen inceleme raporunun da olumlu olması halinde bu rapor, vakıf resmi senedinin ve başvuru dilekçesinin birer örneği, Bakanlığın bu konudaki görüşünü içeren bir yazı ile Bakanlar Kurulundan vergi muafiyeti kararı alınmak üzere Başbakanlığa gönderilir.

«Usule ilişkin Detaylı izah için 1, 2 ve 3 seri nolu Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğler ile yapılmıştır.»

V 95

Vakıflar

Vergi muafiyeti tanınması talebinde bulunacak vakıfların başvuru tarihi itibarıyla;

Faaliyet konusu,

Faaliyet süresi,

Defter tutma,

Mal varlığı ve Yıllık gelir,

Gelirin harcanma şekli

konularında getirilen şartların hepsini bir arada taşıması gerekmektedir.

(4962 Sayılı Bazı Kanunlarda değişiklik ve Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkındaki Kanun 20. Madde)

Vakıflar

Faaliyet Konusu;

Sağlık,

Sosyal yardım,

Eğitim,

Bilimsel araştırma ve geliştirme,

Kültür ve çevre koruma

Ağaçlandırma

konularında faaliyette bulunmayı amaç edinmiş olması gerekir. Vakfın faaliyet konusu bu sayılanlardan birisi veya birden fazlası ile ilgili olabilir.

Vergi muafiyeti talebinde bulunacak vakfın bu faaliyetlerinin kamuya açık ve Devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeyde olması gerekir.

Belli bir yöre veya belli bir kitleye hizmeti amaçlayan vakıflara vergi muafiyeti tanınması mümkün değildir.

V 97

Vakıflar

Faaliyet Süresi;

Vergi muafiyeti talebinde bulunmadan önce vakıfların kuruldukları tarihten itibaren en az bir yıl süre ile faaliyette bulunuyor olması gerekmektedir.

Bu süre içindeki faaliyetleri ile Devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki sağlamış olmaları gerekmektedir.

Diğer Şartlar baki kalmak şartıyla; Mal varlığı ve Yılllık Gelir şartı başvurunun yapıldığı yıl için geçerli olan hadlerin iki katı uygulanarak kuruldukları tarihten itibaren en az altı ay süre ile faaliyette bulunan vakıflarda başvurabilir.

Vakıflar

Defter Tutma;

Bilanço esasına göre defter tutmaları,

213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre birinci sınıf tüccarlar tarafından tutulması gereken defterleri aynı Kanunda belirtilen süreler içinde tasdik ettirerek kullanmaları,

Muhasebe kayıtlarının Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerine uygun olması,

Vakfa ait iktisadi işletmeler bulunması halinde bunlar için de ayrıca defter tasdik ettirmeleri,

Vakfın muhasebe kayıtları ile iktisadi işletmesinin muhasebe kayıtlarını birbiriyle karışmasını önleyecek şekilde ayrı ayrı izlemeleri

Gerekmektedir.

V 99

Vakıflar

Mal Varlığı ve Yıllık Gelir;

Yıllık gelirin tespitinde; genel ve özel bütçeli idareler bütçelerinden yapılan yardımlar ile bağış niteliğindeki gelirler dikkate alınmaz. Bu tutarlar, her yıl Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre o yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artar ve izleyen yılda bu miktarlar esas alınır. Bu miktarların hesabında, bin YTL'ye kadar olan tutarlar dikkate alınmaz.

2014 yılı uygulacak tutarlar,

1 Yıl Faaliyet Süresi ile başvurularda; en az 821.000 TL – (sekizyüzyirmibir bin Türk Lirası) gelir getirici mal varlığı ve en az 76.000 TL – (yetmişaltı bin Türk Lirası-) yıllık gelir

6 ay Faaliyet süresi ile başvurularda; 1.642.000 TL (birmilyonaltıyüzkırkiki bin Türk Lirası) gelir getirici mal varlığı ve 152.000 TL (yüzelliiki bin Türk Lirası)yıllık gelir

Olarak uygulanmaktadır.

Vakıflar

Gelirin Harcanma Şekli;

Vakıf resmi senedinde, 4962 sayılı Kanunun 20 nci maddesi hükmüne uygun olarak yıl içinde elde edilen brüt gelirlerin;

En az üçte ikisinin sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma faaliyetlerinden oluşan amaçlara harcanacağının yazılı olması,

Son bir yılda veya son iki yılın ortalaması bazında bu koşulu fiilen yerine getirmiş olması,

Vergi muafiyetinin devamı süresince de bu şarta uyulması Gerekmektedir.

V 101

Vakıflar

Vakfın amaçlarına ayrılması ve harcanması gereken miktarlar hiçbir şekilde başka bir amaçla kullanılamaz. Ancak, yönetim ve idame giderleri ile ihtiyata ve vakıf malvarlığını artırıcı yatırımlara ayrılan miktarların, tamamının veya bir kısmının vakfın amaçlarına yönelik hizmetlere harcanması mümkündür.

Vakıf Üniversitelerinde ise yıllık brüt gelirlerinin en az dörtte üçünün, üniversitede sunulan eğitim kalitesinin yükseltilmesine matuf yapılacak fiziki ve teknik yatırımlar ile üniversitede görevli eğitim görevlilerine harcanması gerekmektedir. Zikredilen alanların haricinde yapılacak harcamalar ile eğitim görevlisi olmayan personele yapılan ödemeler amaca yönelik harcama sayılmaz.

Harcama şartının yerine getirilmesinde dikkate alınacak yıllık brüt gelir, vakfa yapılan bağışlar ile vakfın iktisadi işletmesinden elde edilen gelirler de dahil vakfın tüm gelirlerini ifade etmektedir.

Vakıfların Vergisel Açıdan Değerlendirilmesi Sunum Planı Genel Müdürlük ve Mazbut Vakıflara ait

Gayrimen-kullerinin Vergilendirilmesi

Vakıfların ve İş - İşlemlerinin Vergilendirilmesi

Bakanlar Kurulunca Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıfların ve İş - İşlemlerinin Vergilendirilmesi

Vakıflara Ait İktisadi işletmelerin Vergilendirilmesi Vergi Kanunları Bazında Vakıflara ait özellikli Durumlar Bağış Yapan Mükelleflere Sağlanan Vergisel Avantajlar

Vakıf Üniversitelerinin Vergi Kanunları Karşısındaki Durumu

Örnek Olaylar üzerinden Vakıflar ve iş/işlemlerinin Vergilendirilmesi

V 103

Vakıflar

Genel Müdürlük ve Mazbut Vakıflara ait Gayrimenkullerinin Vergilendirilmesi

Vakıflar Kanununun Muafiyet ve İstisnalar başlıklı 77. maddesi gereği, Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait taşınmazlar Devlet malı imtiyazından yararlanır, haczedilemez, rehnedilemezler. Tüm iş ve işlemleri, her türlü vergi, resim, harç ve katılım payından istisnadır.

Vakıflar

Vakıfların İş ve İşlemlerinin Vergilendirilmesi

Vergi Kanunlarının vakıflara ait hükümleri ilgili kanun kısmında detaylı olarak açıklanan hususlar vakıflara ilişkin vergileme olarak özetlendiğinde;

Kurumlar vergisi ve Gelir Vergisi Kanunları uyarınca vakıflar vergi mükellefi değildirler. Her iki kanunda da Tevfikat yapacaklar listesinde madde metninde açıkça da yazıldıkları için, tevfikata konu iş ve işlemlerinden tevfikat yaparak muhtasar beyanname ile bildirmelidirler.

V 105

Vakıflar

KDV Kanunu açısından, Vakıflar tarafından yapılan mal ve hizmet ithalatı ile yine vakıflar tarafından yapılan Gelir Vergisi Kanununun Gayrimenkul Sermaye iradının tarifi başlıklı 70. Maddesinde sayılan mal ve hakların (arazi, bina, maden suyu, taş ocağı,tuğla kiremit harmanı,gayrimenkul edilen tescil edilen haklar, arama-işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, gemi ve gemi payları, motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları, her türlü motorlu araç…) kiraya verilmesi işlemleri katma değer vergisinin konusuna girmektedir ve KDV Kanunu 8. Maddesi gereği bu işlemlerinde Vakıflar KDV mükellefidirler.

KDV Kanunu 17/4/d kapsamında İktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri ve 16/1/a ile teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithali kapsamındaki istisnalar kapsamındaki işlemleri KDV den istisna edilmiştir.

Vakıflar

Gıda Bankacılığı yapan vakıflar hariç, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında düzenlenen ve vakıflara yapılan bağışların vergiye esas matrahtan belli şartlarda indirilmesine ilişkin hükümler, Bakanlar Kurulunca vergi Muafiyeti tanınan vakıflara ilişkin olup, diğer vakıflara yapılan bağışlar için özel kanunları saklı kalmak şartıyla uygulanması mümkün değildir.

V 107

Vakıflar

Bakanlar Kurulunca Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıfların İş ve İşlemlerinin Vergilendirilmesi

Vakıflara uygulanan vergileme sistemi öz itibariyle vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve tanınmayan vakıflara benzer şekildedir. Vergileme farkları Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar ile özel kanun ile kurulan vakıflar arasında görülmektedir.

Vergi Kanunlarının vakıflara ait hükümleri ilgili kanun kısmında detaylı olarak açıklanan hususlar Bakanlar Kurulunca Muafiyet tanınan vakıflara ilişkin vergileme olarak özetlendiğinde;

Kurumlar Vergisi mükellefi değildir.

Vakıflar

KDV Kanununun 17 nci maddesinin (1) Kültür ve Eğitim Amacı Taşıyan İstisnalar ve (2) Sosyal Amaç Taşıyan İstisnalar başlıklı fıkralarında belirtilen mal ve hizmet teslimleri ile sınırlı olmak üzere Bakanlar Kurulu Kararıyla Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıflara KDV istisnası hakkı tanınmıştır.

17/4/d kapsamında İktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri ve 16/1/a ile teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithali kapsamındaki istisnalar da unutulmamalıdır.

Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun istisnaları düzenleyen 4 üncü maddesinin (k) bendi ile, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara kuruluşu için veya kurulduktan sonra tahsis olunan mallar veraset ve intikal vergisinden istisna tutulmuştur. BKK ile vergi muafiyeti kuruluş aşamasında sağlanmamakta, faaliyet süresi şartı aranmaktadır.

Benzer Belgeler