• Sonuç bulunamadı

2.8. Uzaktan Eğitimin Ögeleri

2.8.3. Uzaktan Eğitimde Kullanılan Platformlar

2.8.3.1. Senkron (Eş zamanlı) Uzaktan Eğitim

Öğrenme-öğretme faaliyeti öğrenci ile öğretmen arasında iletişimin çift yönlü olduğu bir uygulamadır. Bununla ilgili olarak; çift yönlü tele-konferans modeli, çift yönlü tv ve çift yönlü internet tabanlı konferans olmak üzere üç model bulunmaktadır. Sistemde, öğrenciler ve öğretmenler internet üzerinden birbirleri ile tele-konferans yapabilmektedir (Olcay, 2011).

2.8.3.2. Asenkron (Eş zamansız) Uzaktan Eğitim

Öğrenme-öğretme faaliyetlerinin yapıldığı mekandaki öğretmen-öğrenci ve öğrenci-öğrenci grupları arasındaki iletişimin tek yönlü olduğu eğitim modelidir. Bu model içinde; öğrenciler ve öğretmenler kendi aralarında iletişim kuramazlar ve sorularına anında cevap alamazlar. Mektupla öğretim, radyo, televizyon ve tek yönlü internet bu modele örnek olarak verilebilir. Bu modelde, öğretmenler dersleri ile ilgili bilgileri web tabanlı sayfalarda öğrencilerine sunarlar. Öğrenciler, bu bilgileri istedikleri zaman alıp çalışabilirler. Bu modelde, kullanıcıların internet erişiminin olması yeterlidir (Olcay, 2011).

2.8.3.3. Uzaktan Eğitimde Kullanılan Araçlar 2.8.3.3.1.Sunucular

Uzaktan eğitimde veri tabanı sunucusu, web sunucusu, wap sunucusu, sms sunucusu, e-posta sunucuları kullanılır. Sistemin kurulumu, ayarları, çalışacak

22

programların yüklenmesi teknik bir ekip tarafından gerçekleştirilir ve istenilen eğitim ortamı sağlanabilir.

2.8.3.3.2. Mobil Telefonlar

Günümüzde ortalama 400 TL’ye 4G uyumlu akıllı telefonlar alınabilmekte ve bu telefonlara gerekli programlar yüklenerek, ayarlamalar yapıldığında maillere ulaşım sağlanabilmektedir. Ekran boyutlarının giderek büyümesinin yanında, internet erişim hızının her yerde aynı olmaması ve halen oldukça pahalı olması bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır (Aldım, 2013).

2.8.3.3.3. Cep Bilgisayarları PDA Avuç içi Bilgisayarlar

Personel Digital Assistant Türkçede Kişisel Sayısal Yardımcı olarak ifade edilmektedir. PDA, Avuç içi bilgisayar dediğimiz makinelerin tümüne verilen genel addır. İlk PDAlar çoğumuzun yakından tanıdığı veri banklardı. Apple’ın 1993 yılında piyasaya çıkardığı Messagepad adlı ürün ve aynı yıllarda Casio firmasının 1 Mb bellekli Cassiopea adlı veri bankı ile PDA kavramı literatüre girmeye başladı. Ancak asıl gelişme 1996 yılında Palm firmasının piyasaya sürdüğü Palm Pilot adlı ürün ile gerçekleşti. Palm’ın bu ilk ürünü kullandığı Firma OS işletim sistemiyle PDA kavramına bir yazılım standardı getirdi. Kısa sürede gelişen yeni ürünler ile PDAlar hızla dünya geneline yayıldı (Aldım,2013).

Günümüzde cep bilgisayarları yerini akıllı telefonlara bırakmıştır. Cep bilgisayarlarının kullanımı artık çok da yaygın değildir ve insanlar genelde dizüstü bilgisayarları, tabletleri ve akıllı cep telefonlarını satın alma eğilimindedirler.

2.8.3.3.4. Tablet Bilgisayarlar

Tablet bilgisayarlar, boyutlarının küçüklüğü, hafifliği, taşıma kolaylığı ve Wi-Fi teknolojisi sayesinde kablosuz internet erişimine imkân veren tablet bilgisayar modelleri özellikle işleri sebebiyle devamlı seyahat eden kişiler başta olmak üzere, toplum hayatına büyük kolaylıklar getirmektedir. Tablet PC ile seyahatlerde film izlemenin yanında oyun oynanabilir, müzik dinlenebilir, uzaktan eğitimdeki dersler takip edilebilir. Bu bilgisayarlar genelde sosyal medya platformlarında çok zaman geçirenlerin kullanması yanında, uzaktan eğitimdeki ödevleri yapmak için de kullanılabilir. Günümüz tablet bilgisayarlarında en çok Android ve iOS işletim sistemleri kullanılmaktadır. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan, Android işletim

23

sistemi kısa zamanda büyük ilerleme kaydetmiş ve yoğun bir ilgi görerek yaygınlaşmıştır ( bucks.com.tr/blog/22/tabletbilgisayarnedirislevlerineler.html).

2.8.3.3.5. Dizüstü Bilgisayarlar

Günümüzde laptop olarak adlandırılan dizüstü bilgisayarlar birçok masa üstü bilgisayardan daha fazla özelliğe sahiptir. Taşınabilirliği, takılan ekstra donanımlarla hemen hemen her yerden internete bağlanma kolaylığı sağlaması sayesinde uzaktan eğitim içinde kullanılır olması tartışılmazdır. Ancak laptopların ağır olmaları ve pil ömürlerinin düşük olması halen önemli bir sorundur. Bu çerçevede cep bilgisayarlarının internet temelli uzaktan eğitimde önemli bir rol alacağı düşünülmektedir. Aslında uzaktan eğitimin en önemli cihazı olan cep bilgisayarlarının yaygınlaşması ve bunlar için geliştirilecek yazılımların arttırılması internet temelli uzaktan eğitime destek olacağı düşünülmektedir (Aldım,2013).

2.8.3.3.6. Dinamik Web Sitesi

Dinamik bir web sitesi, her bireysel kullanıcı için ya da her ziyarette özel olarak oluşturulabilir. Dünya üzerindeki bireysel bir kullanıcı, bir siteye kendi kullanıcı adıyla girdiğinde diğer kullanıcılardan farklı bir içeriğe erişebilir. Bu farklı içerik, web sitesinin renkleri, teması, müzikleri, sitedeki yetki derecesi vb. şeklinde sıralanabilir. Günümüzde popüler internet siteleri dinamik sitelerdir. Bu dinakmikliği oluşturmak için ASP.Net, ASP, PHP, JSP, CFM yazılım dilleri kullanılır. Bu yazılım dilleri sayfaların yapımcı veya ziyaretçi tarafından sürekli güncellenebilir olmasını sağlar. Microsoft tarafından geliştirilen ASP.Net ve ASP yazılım dilleri belli bir kesim tarafından kabul edilip kullanılmasının yanında, günümüzde PHP olarak bilinen ve belki de en çok kullanılan programlama dili hayli yaygın olarak kullanılmaktadır. Sayfalardaki içeriğin dinamikliği için kullanılan bu yazılım dillerine yardımcı ve tüm sayfaların dinamik bir şekilde kullanılmasını sağlayan JavaScript, JQuery, Flash, Silverlight gibi gerçek zamanlı veri akışı dilleri de kullanılmaktadır. 2007 yılı sonlarında Web 2.0 adlı yeni bir kavram ortaya çıkmış olup, web 2.0 terimi yeni nesil web sitesini ifade etmede kullanılmıştır. Hız ve kodlama yönünden çok farklı bir şey olmamasına rağmen; görünüm olarak renk uyumu, daha albenili geçişler, oval köşeler, kontrast renklerin bir arada bulunması gibi seçeneklerle oluşturulan sitelerdir.

Özetle, dinamik web sitesi hızlı kolay güncelleme, veri tabanına ulaşmak için bir panel üzerinden web yapımcıya bağımlı olmadan siteyi güncelleyebilme, web sunucuda

24

daha az yer kaplaması bakımından avantajlıdır. Fakat küçük sitelerde daha yüksek maliyet, veri tabanı sunan bir hosting (barındırma) planı gerekmesi bakımından dezavantajlıdır denilebilir ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Web_sitesi).

Benzer Belgeler