• Sonuç bulunamadı

7.2. Öneriler

7.2.2. Uygulamaya Yönelik Öneriler

1) Rehberlik ve Psikolojik Danışma öğrencilerinin uygulama derslerinde yansıtıcı

günlük tutma, yansıtıcı tartışmalara katılma gibi yansıtıcı düşünmeyi geliştirici öğretim yöntemleri ile teorik bilgilerini uygulamaya aktarmaları ve uygulamaları hakkında farkındalık kazanmaları sağlanabilir.

2) Yansıtıcı düşünme becerisinin geliştirilmesinde işbirliği, öğreticinin öğrencilere

rehberlik etmesi önemli unsurlardır. Bu açıdan bakıldığında yansıtmayı geliştiren bir öğretim sürecinde öğrencilere gruplar halinde çalışabilecekleri etkinlikler verilebilir. Öğrencilerin daha üst düzeyde yansıtma yapmaları için öğretici tarafından yargılanma ya da olumsuz eleştirilme kaygısı taşımadan deneyimlerini paylaşmaları ve kendilerini ifade etmeleri sağlanmalıdır. Öğrenci ile öğretim elemanı arasında güvene dayalı ve samimi bir diyalog kurulması öğrencilerde yansıtma becerisini geliştirecektir. Öğrencilerin grupla sürdüreceği etkinliklerin yanında öğrenme yazıları, kendine soru sorma gibi bireysel olarak

yürütebilecekleri etkinliklerden sorumlu tutulmaları kendilerini değerlendirmelerinde ve yansıtma becerisi kazanmalarında etkili olacaktır. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalarla daha aktif hale gelmeleri, sınıf dışında olduğu gibi sınıf içinde de birbirlerine geribildirim sunmaları onların derse daha etken katılım göstermelerinde yararlı olacaktır.

3) Bu araştırmanın yürütülmesinde öğrencilerin Rehberlik ve Psikolojik

Danışmanlık alanında kullanılan veri toplama araçları ve veri analizi konularında bilgi sahibi olmamaları, bu konularla ilişkili bir ders almadan araştırma süreç ve tekniklerini konu alan bir derse katılmaları öğrencilerin çalışmalarını yürütmede zorlanmalarına neden olmuştur. Kaynak Tarama ve Rapor Yazma dersine öğretim programlarında yer verilirken bu dersin gerektirdiği önbilgiyi öğrencilere kazandıracak derslere öncelik verilebilir.

4) Bu çalışmada öğrencilerin kendilerini yazılı olarak ifade etmekte zorlandıkları

tespit edilmiştir. Öğrencilerin bu konuda beceri kazanabilmeleri için yüksek öğretimle birlikte daha önceki kademelerde öğrencilerin yazı yazmaya karşı olumlu tutum geliştirmelerine ve etkili yazı yazma becerisi kazanmalarına yönelik etkinlikler artırılabilir.

5) Yansıtmaya dayalı öğretimin daha üst düzeylere ulaşabilmesinde sınıf mevcudu

önemli bir etkendir. Bu nedenle derslerin daha az sayıda öğrenci içeren sınıflarda yürütülmesi gerekmektedir. Daha az sayıda öğrenci ile yapılan yansıtıcı etkinlikler başarılı olacaktır.

6) Araştırmaya konu olan Kaynak Tarama ve Rapor Yazma dersi, içerdiği

kavramlar itibariyle başlangıçta öğrencilere yabancı gelmiştir. Öğrencilerin daha somut bilgi edinmeleri açısından bu dersin örnek araştırmalar üzerinden takip edilmesi öğrencilerin araştırma süreç ve yöntemleriyle ilgili terimleri anlamalarını kolaylaştıracaktır.

7) Yapılan çalışmada dersin teori ve uygulaması bir arada yürütülmüştür. Yüksek

öğretim programında yer alan araştırma süreç ve tekniklerine yönelik dersler teori ve uygulama olarak iki ayrı dönemde verilebileceği gibi, teori ve uygulamanın programda bir dönem içinde yer alması, bu derse daha fazla ağırlık verilmesini sağlayacaktır. Öğrencilere alanlarıyla ilgili kaynakları tarama ve araştırma deneyimi kazanma fırsatı sunan derslere eğitim fakülteleri ve diğer fakültelerin ders programlarında yer verilebilir.

8) Derste kullanılacak öğretim etkinlikleri ve değerlendirme yöntemi hakkında

sürekli olarak öğrencilerden geribildirim alınması öğreticinin kendi uygulaması hakkında daha gerçekçi bilgiye sahip olmasında oldukça önemlidir. Sunulan önerilerin uygulamaya

geçirilmesi halinde öğretim elemanı çalışmalarının etkililiği hakkında sürekli olarak yansıtmada bulunmalı ve uygulamasında gerekli değişikliklere gitmelidir. Öğretim elemanı, yansıtıcı düşünme becerisini geliştirmeye yönelik uygulamalarını daha sağlıklı değerlendirebilmek için öğrenci günlükleri ve anketlerden olduğu kadar sınıf içinde yapılan gözlemler, sınıf tartışmaları, yansıtma düzeyini belirleyen ölçme araçlarını da kullanabilir.

KAYNAKÇA

Abbas, A. & Gilmer, P. J. (1997). The Use of Journals in Science Teaching and Learning for Prospective Teachers: An Active Tool of Students’ Reflections. Paper presented at the Annual Meeting of the American Educational Research Association Chicago, IL, March 24- 28, 1997. (ERIC Document Reproduction Service No. ED 409 182)

Açıkgöz, K.Ü. (2003). Etkili Öğrenme ve Öğretme. İzmir: Eğitim Dünyası Yayınları.

Altınok, H. (2002). Yansıtıcı Öğretim: Önemi ve Yansıtıcı Öğretmen Eğitimine Yansımaları. Eğitim Araştırmaları. 8 (2), 66- 73.

Arslantaş, H. (2003). Yansıtıcı Öğretime Genel Bakış. Eğitim Araştırmaları, 12, 47- 55.

Bağcıoğlu, G. (2000). Öğretmen Adaylarında Yansıtıcı düşünmeyi Geliştirici Etkinlikler. VIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bilimsel Çalışmaları, (1-3 Eylül 1999), Cilt I, Trabzon.

Baştürk, R. (2005). Performans Değerlendirme Üzerine Genel Bir Bakış. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 5 (21), 62- 75.

Baykara, N. (2006). Sosyal Bilgiler Dersinin Düşünme Becerileri Açısından Değerlendirilmesi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Afyonkarahisar.

Brown, H.N. ; Sorrell J.M. (1993). Use of Clinical Journals to Enhance Critical Thinking. Nurse Education, 18, 16- 19.

Bryan, L. A. ; Abell, S.K. & Anderson, M.A. (1996). Coaching Reflective Practice Among Preservice Elementary Science Teachers. AETS Conference Papers and Summaries of Presentations (Erişim: www.ed.psu.edu/CI/journals/96file2.htm -26k-).

Burgess, J.M.C. (1999). Reflections of Student Teachers: Comparisons Among Five Models of Reflective Thought, Doctor of Philosophy Dissertation, University of North Carolina.

Büyükkaragöz, S. S. (1997). Program Geliştirme: Kaynak Metinler (Genişletilmiş 2. Baskı). Konya: Kuzucular Ofset.

Candan, A. S. (2005). Üstbilişsel Kuram ve Tarih Öğretimi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 13 (2), 327- 332.

Cisero, C. A. (2006). Does reflective journal writing improve course performance? College Teaching, 54 (2), 231-236.

Cowan, J.; Westwood, J. (2006). Collaborative and Reflective Professional Development: A Pilot. Active Learning in Higher Education, 7 (1), 63- 71.

Çetinkaya, P. & Erktin, E. (Assessment of Metacognition and Its Relationship with Reading Comprehenion, Achievent, and Aptitude. Boğaziçi University Journal of Education, 19 (1), 1- 11.

Demirel, Ö. (2006). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme (Dokuzuncu Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Dewey, J. (1933). How We Think: A Restatement of the Relation of Reflective Thinking to the Educative Process, Boston, MA: D.C., Heath and Company.

Doğanay, A. ; Kara, Z. (1995). Düşünmenin Boyutları: Program ve Öğretim İçin Bir Model. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,1 (11). Drmrod, J. E. (1990). Human Learning. New York: Macmillan P. Company.

Ekiz, D. (2003a). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmen Eğitimindeki Modeller Hakkında Düşünceleri. Milli Eğitim Dergisi, 158, 146-160.

Ekiz, D. (2003b). Eğitimde Araştırma Yöntem ve Metodlarına Giriş: Nitel, Nicel ve Eleştirel Kuram ve Metodolojileri. Ankara: Anı Yayıncılık.

Ekiz, D. (2006). Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri. İlköğretim- Online, 5(1), 45-57 (Erişim:

http://ilkogretim-online.org.tr).

Elbow, P. (1993). The War Between Reading and Writing- and How to End It. Rhetoric Review, 12, 94- 113.

Erginel, S. Ş. (2006). Developing Reflective Teachers: A Study on Perception and Improvement of Reflection in Pre-Service Teacher Education. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ertürk, S. (1975). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayını.

Fidan, N. (1985). Okulda Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Alkım Yayınları.

Fogarty, R. (1995). Best Practices for the Learner-Centered Classroom. Arlington Heights, IL: IRI/Skylight Training and Publishing, Inc.

Fulwiller, T. ; Young, A. (1986). Writing across the Disciplines: Research and Practice. NJ: Boynton/ Cook Publishers.

Gay, L. R; Mills, G. E; Airasian, P. (2006). Educational Research: Competencies for Analysis and Applications (Eighth Edition). New Jersey: Pearson. Giovannelli, M. (2003). Relationship Between Reflective Disposition Toward

Teaching and Effective Teaching. The Journal of Educational Research, 96 (5), 293- 310.

Good, J.M.; Whang, P.A. (1999). Making Meaning in Educational Psychology with Student Response Journals. Paper Presented at the Annual Meeting of the American Educational Research Association, Montreal, Canada. Hacker, D. J. ; Dunlosky, J. (2003). Not All Metacognition is Created Equal. New

Directions for Teaching and Leraning, 95,73- 80.

Hahnemann, B.K. (1986). Journal Writing: A Key to Promoting Critical Thinkin in Nursing Students. Journal of Nurse Education. 25, 213- 215.

Haroutunian-Gordon, S. (1998). A Study of Reflective Thinking: Patterns in Interpretive Discussion. Educational Theory, 48 (1), 33- 58.

Hettich, P. (1990). Journal Writing: Old Fare or Nouvelle Cuisine? Teaching of Psychology, 17, 36- 39.

Hinett, K. (2002). Developing Reflective Practice in Legal Education. Editor: Tracey Varnava. UK Centre for Legal Education, University of Warwick, England.

Holmes, V. (1997). Grading Journals in Clinical Practice: A Delicate Issue. Journal of Nurse Education, 36, 489- 492.

Hyatt, D. F. & Beigy, A. (1999). Making the Most of the Unknown Language Experience: Pathways for Reflective Teacher Development. Journal of Education for Teaching, 25 (1), 31- 40.

İpşiroğlu, Z. (1997). Düşünmeyi Öğrenme ve Öğretme (3. Baskı). İstanbul: Alfa Yayınları.

Jayaprakash, J.C. M. (2005). Strategies in Teaching Accounting in Higher Education. Teaching and Learning Forum 2005, Murdoch University, Western Australia. (Erişim: http://lsn.curtin.edu.au/tlf/tlf2005/refereed/jayaprakashj.html)

Kazancı, O. (1989). Eğitimde Eleştirici Düşünme ve Öğretimi. Ankara: Kazancı Kitap Ticaret A.Ş.

Kember, D. ; Leung, D.Y.P ; Jones, A. ; Joke, A.Y. ; Mckay, J. ; Sinclair, K. ; Tse, H. ; Webb, C. ; Wong, F.K.Y; Wong, M. & Yeung, E. (2000). Development of a Questionnaire to Measure the Level of Reflective Thinking. Assessment & Evaluation in Higher Education, 25 (4), 382- 395.

Kilpatrick, C.; Hart,L.; Najee-ullah,D. & Mitchem,P. (1997). Reflective Teaching Practice by University Faculty: Rationale and Case Study in Computer Science. ASEE/IEEE Frontiers in Education Conference, University of Pittsburgh. (Erişim: fie.engrng.pitt.edu/fie97/papers/1258.pdf).

Korkmaz, H. (2004). Fen ve Teknoloji Eğitiminde Alternatif Değerlendirme Yaklaşımları. Ankara: Yeryüzü Yayınevi.

Korkut, F. (2004). Okul Temelli Önleyici Rehberlik ve Psikolojik Danışma. Ankara: Anı Yayıncılık.

Kökdemir, D. (2003). Belirsizlik Durumlarında Karar Verme ve Problem Çözme, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Köken, N. (2004). Düşünme ve Eğitim. M. Gürsel (Ed.), Eğitime İlişkin Çeşitlemeler. Konya: Eğitim Kitabevi.

Kuit, J.A. , Reay, G. & Freeman, R. (2001). Experiences of Reflective Practice, Active Learning in Higher Education , 2 (2),128-142.

Küçükahmet, L. (2001). Öğretim İlke ve Yöntemleri, 12. Baskı. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Kürüm, D. (2002). Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünme Gücü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

LaBoskey, V. K. ; Cline, S. (2000). Case Investigations: Preservice Teacher Research as an Aid to Reflection. J. H. Shulman (Ed.), Case Methods in Teacher Education, (173- 193). New York: Teacher College Pres. Langer, A. M. (2002). Reflecting on Practice: Using Learning Journals in Higher

and Continuing Education. Teaching in Higher Education, 7 (3), 337- 351.

MEB, (1996). 15. Milli Eğitim Şurası: Raporlar, Görüşmeler, Kararlar. Milli Eğitim Basımevi, Ankara.

MEB, (2006). İlköğretim Düşünme Eğitimi (6. Sınıf) Dersi Öğretim Programı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

Miller, J. L. (1990). Creating Spaces and Finding Voices: Teachers Collaborating for Empowerment. Albany: State University of New York.

Özden, Y. (2003). Eğitimde Yeni Değerler (5. Baskı) Ankara: Pegem A Yayıncılık. Özden, Y. (2004). Öğrenme ve Öğretme (6. Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık. Perkins, D.N. (1986). Thinking Frames: An Integrative Perspective on Teaching

Cognitive Skills. In J.B. Baron & R.J. Sternberg (Eds.), Teaching thinking skills: Theory and practice (pp. 41-61). New York: W. H. Freeman.

Robinson, T.Y. (2005). A Study Of The Effectiveness Of Environmental Education Curricula In Promoting Middle Scholl Student’s Critical Thinking Skills, Unpublished Doctoral Dissertation, Southern Illinois University, Carbondale.

Saban, A. (2004). Öğrenme Öğretme Süreci: Yeni Teori ve Yaklaşımlar (3. Baskı), Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

San, İ. (1979). Yaratıcılık İki Düşünme Biçimi ve Çocuğun Yaratıcılık Eğitimi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 12 (4), 117- 190.

Schafersman S.D. (1991). “An Introduction To Critical Thinking”. (Erişim:

www.freeinquiry.com/ critical-thinking.html)

Schön, D. A. (1983). The Reflective Practitioner: How Professional Think in Action. New York: Basic Books.

Schön, D. A. (1987). Teaching artistry through reflection-in-action. In Educating the Reflective Practitioner. San Francisco, CA: Jossey-Bass Publishers. Semerci, N. (1999). Kritik Düşünmenin Mikro Öğretim Dersinde Eleştiri Becerisini

Geliştirmeye Etkisi, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

Senemoğlu, N. (2002). Gelişim, Öğrenme ve Öğretim. Ankara: Gazi Kitabevi. Serdar, B. (1998). Lise Öğretmenlerinin Öğrencilere Bilimsel Düşünmeyi

Kazandırmaya Yönelik Tutumları ve Görüşleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Sönmez, V. (2005). Bilimsel Araştırmalarda Yapılan Yanlışlıklar. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 5 (18), 151- 168.

Spadling, E. ; Wilson, A. (2002). Demystifying Reflection: A Study of Pedagogical Strategies That Encourage Reflective Journal Writing. Teachers College Record, 104 (7), 1393- 1421.

Sümer, N. , Demirutku, K. ; Özkan, T. (2005). Araştırma Teknikleri. İstanbul: Morpa.

Sünbül, A. M. (2003). Yaratıcılık ve Birey. A. M. Sünbül (Ed.), Eğitime Yeni Bakışlar 1. Ankara: Mikro Yayınları.

T.D.K., (1992). Türkçe Sözlük. İstanbul: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Ünver, G. (2003). Yansıtıcı Düşünme (1. Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık. Van Manen, M. (1977). Linking Ways of Knowing with Ways of Being Practical.

Curriculum Inquiry, 6 (3), 205- 229.

Walker, S.E. (2006). Journal Writing as a Teaching Technique to Promote Reflection. Journal of Athletic Training; 41 (2), 216-221.

Yavuz, A. (2005). The Challenge of Implementing the Reflective Practice in a Particular ELT Department: Perceptions of Nine Teacher Educators. Eğitim Araştırmaları. 5 (18), 236- 252.

Yıldırım, A. ; Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Yılmaz, H. ; Sünbül, A. M. (2003). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Konya: Çizgi Kitabevi.

Yorulmaz, M. (2006). İlköğretim I. Kademesinde Görev Yapan Sınıf Öğretmenlerinin Yansıtıcı Düşünmeye İlişkin Görüş ve Önerileri (Diyarbakır İli Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

EK- 1

KAYNAK TARAMA VE RAPOR YAZMA DERSİ ARA SINAV SORULARI 04.05.2007 Öğrencinin, Adı-Soyadı: Numarası:

1) 10- 11 yaşlarında ilköğretim birinci kademeye devam eden öğrencilerin saldırgan

davranışlarını azaltmaya yönelik öfke denetimi programının etkililiğini ortaya koyan bir araştırma yapacak olsanız, bu araştırmanın

a) Problem Cümlesi b) Amaç Cümlesi c) Önem Cümlesi ç) Sayıtlılar d) Sınırlılıklar

e) Tanımlar (Hangi kavramları tanımlardınız?) f) Yöntem

kısımlarını nasıl oluştururdunuz?

2) Bir araştırmacı Konya ilinde yaşayan ve öğrenme güçlüğü tanısı konmuş

ilköğretim öğrencilerinin gelişimlerini 5 yıl boyunca çeşitli ölçümler yaparak tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın yöntem kısmında hangi desen kullanılabilir? Cevabınızın gerekçelerini açıklayınız.

3) Varsayım (Sayıltı) ve hipotez (Denence) kavramları arasındaki farkı/farkları örnek

vererek açıklayınız.

EK- 2 ANKET- 1 Değerli Öğrenciler,

Aşağıda geçtiğimiz dönem almış olduğunuz Kaynak Tarama ve Rapor Yazma dersine ilişkin görüşlerinizi almak amacıyla hazırlanmış soru maddeleri yer almaktadır. Cevaplarınız dersten alacağınız notu etkilemeyecektir. Sizlere yöneltilen sorulara içtenlikle cevap vermenizi diler, çalışmama sağladığınız katkılardan dolayı teşekkür ederim.

Arş. Gör. Saliha KOZAN

1. Geçtiğimiz dönem aldığınız Kaynak Tarama ve Rapor Yazma dersinin etkili ve

etkisiz tarafları sizce nelerdi?

2. Bu dersin öğretim elemanı olsaydınız nerelerde değişiklik yapardınız? Neden?

(Bu ders nasıl daha etkili bir hale getirilebilirdi?)

3. Derse yönelik görüş ve tutumlarınız dönem başından bu yana herhangi bir

değişiklik gösterdi mi?

5. Bu dersin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Lisans Programında

okutulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? (Böyle bir ders sizce ne kadar gerekli?) Neden?

6. Bu dersteki başarınızın değerlendirmesinde hazırlamış olduğunuz araştırma

önerileriniz kullanılacaktır. Sizce böyle bir değerlendirme ne kadar sağlıklıdır? Cevabınızın gerekçesini açıklayınız.

7. Uygulayıcıya önereceğiniz başka bir değerlendirme yöntemi var ise lütfen

belirtiniz.

8. Hazırlamış olduğunuz araştırma önerisinde sizi, ele aldığınız konuyu seçmeye

EK- 3 ANKET- 2 Değerli Öğrenciler,

Aşağıda geçtiğimiz dönem almış olduğunuz Kaynak Tarama ve Rapor Yazma dersinde uygulanan öğretim etkinliğine ilişkin düşüncelerinizi almak amacıyla hazırlanmış soru maddeleri yer almaktadır. Bu sorulara verdiğiniz cevaplar yürütmüş olduğum araştırma kapsamında kullanılacak ve çalışmalarıma ışık tutacaktır. Yardımlarınız ve samimiyetiniz için teşekkür ederim.

Arş. Gör. Saliha KOZAN

1. Bu dersi diğer derslerinizle kıyasladığınızda derste uygulanan etkinlik hakkında

neler düşünüyorsunuz?

2. Haftalık olarak yapmış olduğunuz yansıtmaya dayalı rapor tutma etkinliğinin

yararlı ve yararsız yönleri sizce nelerdi?

3. Bu etkinlikleri hazırlarken karşılaştığınız temel güçlükler nelerdi?

5. Kullandığınız çözüm yolları sizce ne kadar etkiliydi? Açıklayınız.

6. Raporlarınızı oluşturmada hangi kaynaklara başvurdunuz? Bu kaynakları seçme

sebebiniz neydi? Bu kaynakların yeterliliği hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

7. Rapor tutmaya başladığınız günle bugünü karşılaştırarak kendinizi

değerlendiriniz. Cevabınızın gerekçesini açıklayınız.

8. Bu etkinlikte yer almak konusundaki görüşlerinizi belirtiniz.

9. Uygulanan etkinliğin diğer derslerdeki uygulanabilirliği hakkındaki görüşleriniz

EK- 4

VERİ ANALİZİNDE KULLANILAN KOD LİSTESİ

EK: Esin Kaynağı K: Kaynaklara Ulaşma İŞ: İşbirliği

AF: Akademik faaliyetlere katkı

AK: Araştırma merakı ve becerisi kazanma DF: Dış Faktörler

PY: Dersin programdaki yeri İ: İçerik

ÖE: Öğretim etkinliği DY: Değerlendirme yöntemi Öİ: Öğretim elemanı ile iletişim

TD: Derse yönelik tutumlardaki değişiklik KB: Kalıcı bilgi elde etme

AO: Araştırıcı olma DP: Duygusal Paylaşım SK: Sorumluluk Kazanma KA: Kaygı ve stresin azalması ÖD: Öz değerlendirme

EK- 5

EK- 6

ÖĞRENCİLER TARAFINDAN HAZIRLANAN ARAŞTIRMA ÖNERİLERİNİN BAŞLIKLARI

1. Zihinsel Engelli Bireylerin Ailelerinin Yaşadığı Tükenmişlik Sendromu Düzeyi 2. Türk Dili Öğrencilerinin Akademik Sorunlarının Değerlendirilmesi

3. DEHB Tanısı Konmuş Çocukların Dikkat Eksikliğinin Cinsiyete ve Başı Değişkenlere (Aile Yapısı, Anne Baba Eğitim Durumu, Sosyo-ekonomik Koşullar) Göre Farklılık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

4. Öğretmen- Öğrenci İlişkisinin Başarıya Etkisi

5. 5–6 Yaşlarındaki Problemli Çocukların Kişilik Özellikleri ile Bu Çocuklarda Görülen Uyum ve Davranış Bozuklukları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

6. Yurtta Kalan Üniversite Öğrencilerinin Yalnızlık Düzeyinin Akademik Başarıları Üzerine Etkisinin İncelenmesi

7. Yeni İlköğretim Matematik Programının Başarıya Etkisi 8. Ebeveynin Çocuğun Meslek Seçimine Etkisi

9. Ailelerin Tutum ve Davranışları ile Çocuklarının Benlik Kavramı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

10. ÇZK Tabanlı Öğretimin Üniversite 1. Sınıf Öğrencilerinin Türk Dili ve Edebiyatı Başarısı Üzerindeki Etkisi

11. Üniversite Öğrencilerinde Not Tutma Alışkanlığı ile Başarı Düzeyi Arasındaki İlişki

12. ÇZK Dayalı Öğretimin Fen ve Teknoloji Dersi Başarı ve Tutumuna Etkisi 13. Atılganlık

14. Çocuklarda Depresyon

15. Ortaöğretim Kurumlarının Kaygı Düzeni Ders Başarı Seviyesine Etkisi

16. Ailesinin Yanında ve Ailesinden Bağımsız Üniversite Gençliğinin Stres Düzeylerinin Karşılaştırılması

17. Başarı ile Empatinin İlişkisi

18. Çocukları Yalan Söylemeye İten Nedenler 19. Eğitimcilerde Tükenmişlik

20. Ebeveynlerin Saldırgan Davranışları ile Lise Öğrencilerinin Saldırgan Davranışları Arasındaki İlişki

21. Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Sınav Kaygısının Sınav Sonuçlarına Etkisi

22. Fen Branşlarından Mezun Olan Öğretmenler ve Fen Branşlarında Öğrenim Gören Öğretmen Adaylarının Laboratuar Derslerine Karşı Tutum Eğilimleri

23. Programlı Eğitimin Öğrenci Başarısına Etkisi

24. Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Düzenlenen Eğitim Ortamının Okulöncesi Öğretmenlerinin Başarısındaki Etkisi

25. Ebeveynlerin Aile İçerisindeki Tutum ve Davranışlarının İlköğretim Çağındaki Çocukların Kaygı Düzeylerine Etkisi

26. Yetiştirme Yurdunda ve Ailesi Yanında Kalan Ergenlerin Meslek Seçiminde Verdikleri Kararların Doğruluğu Açısından Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi 27. İlköğretim Öğrencilerinin Matematik Dersine İlişkin Tutumlarında Öğretmen

Tutumlarının Etkisi

28. Köy Ortamında Yetişmiş Çocuklarla Şehir Merkezinde Yetişmiş Çocukların Çoklu Zekâ Uygulama Yapılan Derslere Yönelik Uyumlarının ve Başarılarının Karşılaştırılmalı İncelenmesi

29. Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Okul Başarısına Etkisi 30. Üniversiteye Yeni Başlayan Öğrencilerin Kaygı Düzeyleri

31. Olumsuz Ebeveyn Tutumlarının Kişilik Özellikleri Üzerinde Etkisi

32. Anne Babası Boşanmış Çocukların Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi

33. Görme Duyularını Doğuştan Kaybeden Bireylerle Sonradan Kaybeden Bireyler Arasındaki Adaptasyon Farklılıkları

34. Okulöncesi Eğitimi Alan ve Almayan Öğrencilerin Problem Çözme Becerilerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi

35. Üniversite Öğrencilerinin ve KPSS’ye Hazırlanan Öğrencilerin Geleceğe Yönelik Beklenti, Tutum ve Düşünceleri

36. Kan Gruplarının Kişiliğe ve İnsan Davranışlarına Etkisi

37. Bireylerin Kendini Açma Düzeyleri ile Yaşadıkları Şehir Arasındaki İlişki 38. Ergenlik Dönemindeki Bireylerin İntihar Etmelerinde Aile Modellerinin Etkisi

39. Anne Baba Tutumlarıyla Çocuklarda Görülen Davranış Bozukluğu Arasındaki İlişki

40. Aile Tutumlarının Çocukların Psiko-sosyal Gelişimine Etkisi

41. Demokratik Tutumları Farklı Olan Öğretmenlerin Demokratik Davranışlarının İlköğretim II. Kademede Okumakta Olan Öğrencilerin Demokratik Düşünce Yapısına Etkisi

42. Lise Öğrencilerine Uygulanan ÇZK'nın Empati Kurabilme Becerileri Üzerindeki Etkisi

43. ÇZK’nın Lise Psikoloji Dersi Başarısına Etkisi 44. Öğrenci Başarısını Etkileyen Faktörler

45. Aile İçi Şiddet ve Kadınlar Üzerindeki Etkisi

46. Rehber Öğretmenlerin Yaşam Doyumu ve İş Doyumları Arasındaki İlişki 47. Bıktırma Yöntemi Kullanmanın Sigara İçme Alışkanlığını Yok Etmedeki Etkisi 48. Okulöncesi (0–6 Yaş) sosyal ve Duygusal Gelişiminde Ailenin Önemi

49. Oyunun Çocukların Gelişimi ve Çevresiyle Olan Uyumuna Etkisi

50. İlköğretim I. Kademeye Devam Eden Öğrencilerin Karşılaştıkları Çocuk İstismarının Öğrencilerin Okul Başarılarına Etkisi

Benzer Belgeler