• Sonuç bulunamadı

5.2. Derse İlişkin Bulgular

5.2.3. Öğretim Etkinliği

Öğrencilerin derste uygulanan yansıtıcı düşünmeye dayalı etkinliğe ilişkin görüşleri uygulamanın ilk haftalarından son haftalarına doğru değişim sergilemiştir. Öğrenciler günlüklerinde başlangıçta haftalık araştırma yapmanın kendilerini korkuttuğunu, tedirgin ettiğini fakat haftalar ilerledikçe bu endişelerinin kaybolduğunu ve araştırma becerilerinin geliştiğini dile getirmişlerdir. Bir öğrenci sürecin başından itibaren kendisinde gördüğü ilerlemeyi şöyle aktarmıştır:“İlk haftaki ödevleri yaparken bir hafta öncesinden kara kara düşünmeye başlayıp, nasıl yapacağım endişesine kapılmıştım. Ama şimdi durum öyle değil. Bu ödevleri yaparken farkında olmadan git gide geliştiğimi, daha çok fikir sahibi olduğumu anladım. Dönem başında bu ödevler ne işimize yarayacak diye düşünceye

kapıldığım olmuştu. Fakat şimdi tezler hakkında bilgi sahibi olmamda çok büyük katkısı oldu. Bu şekilde araştırma önerisini yaparken büyük kolaylık sağlıyor.”(G14-H6)

Bir öğrenci de araştırma yapıp günlük tutmanın sınava hazırlanma ve özgüven kazanmadaki rolünü vurgulamıştır: “Araştırma önerisi ödevinden ilk zamanlar çok korkmuştum. Sonra siz anlattınız o ödevi nasıl yapacağımızı. Ben dedim ki kesin bu dersten kaldım bu yıl. Bu ödevi yapmam imkânsız. Fakat her hafta yaptığımız bu yansıtma ödevlerinin bize çok faydası olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu sayede korkumu yendim. Kendime güvenim geldi. Bu ödevlerin faydasını sınavda da gördüm. Belki bu şekilde ödev yapmasaydık sınavdaki sorulardan başarılı olamazdım.”(G19-H7)

Öğrencilerin yaptıkları çalışmaları başlangıçta zorunluluk olarak yaptıklarını süreç ilerledikçe kendi araştırma konularına olan ilgilerinin arttığı görülmüştür: “Vize haftasından yeni çıktığımız için ödevi hazırlarken zorlandım. Ama kitapları, dergileri incelemeye başlayınca biraz sonra ödevime ısındım. Aslında git gide bu ödev beni sarmaya başladı. Kütüphanede kitapları dergileri karıştırmak çok zevkli hale geldi. Başlangıçta zorunluluktan dolayı ödevimi yapıyordum. Şimdi ise eğlenceli geliyor.”(G15-H4)

Bu görüşlere paralel olarak başka bir öğrenci kendini şu cümlelerle açmaktadır:“Bu ödevimi daha kolay ve daha gerçekçi yaptığıma inanıyorum. Son ödev olduğundan oldukça rahatım. Kendim mini bir anket hazırlayarak uygulamam, ödevi sadece ödev olarak değil, kendimden bir parça olarak nitelendirmeme sebep oldu. Daha içten hazırladığımı söyleyebilir ve bundan önceki –özellikle ilk üç ödevleri- sadece yapmak için yaptığımı itiraf edebilirim. Herhalde en çok bu ödeve özen gösterdim

”(G25-H7)

Öğrencilerin bir kısmı da dersin araştırmacı sorumluluğu kazandırmasının yanında günlükler aracılığıyla duygularını ifade ettiklerini, yazma becerilerini kullandıklarına ilişkin düşüncelerini aktarmaktadırlar: “İlk zamanlar bu derse önyargılı bakmıştım. Zaman geçmez diye düşünürken sonuna geldiğimizi gördüm. Zamanı durduramadığımız bir kez daha ortaya çıktı. Dersimiz bölümümüz adına çok şey kazandırdı. Birçok terime artık yabancı değilim. Aslında bilginin yanında duygularını, yaşadıklarını kâğıda dökmeyi de öğretti. Yani bir yandan ortaya edebiyatçı ruhumuz çıktı.”(G43-H7)

Yine başka bir öğrenci bu konudaki düşüncelerini şöyle paylaşmaktadır: “Ödevin bizim etrafımıza daha araştıran, eleştiren, inceleyen, ayırt eden, gözlemci bir gözle bakmamıza yardımcı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu kâğıtta yaptığımız gibi, ödevi nasıl hazırladığımız konusunda günlük benzeri bir yazı yazmamız, bizim kendimizi

sorgulamamızı ve küçük de olsa kendimizi ifade etmemizde bize yardımcı olduğunu düşünüyorum.(G5-H1)

Öğrenciler haftalık uygulama yapmanın kendileri için faydalı olduğunu düşünmekle birlikte yaşadıkları zorluklar hakkında yorumlarda bulunmuşlardır. Örneğin bir öğrenci araştırmalar hakkında şöyle bir çıkarımda bulunarak görüşlerini aktarıyor: “Bu hafta yaptığımız bölümlerin problem cümlesi kurmaktan daha zor olduğunu anladım. Eğer iyi bir problem cümlesine sahip değilsek bunları yazmak daha da zorlaşıyor… Belki her hafta ödevi nasıl yapacağımız konusunda zorlansak da bu konuları öğrenmek çok faydalı oluyor.”(G32-H2)

Öğrenciler günlüklerinde, araştırma yaparak yansıtma yapmamanın kendilerini geliştirmesinin yanı sıra her hafta ödev yapmayı sıkıcı bulduklarına dair cümlelere de yer vermişlerdir: “Ödevleri hazırlamak bize biraz sıkıcı gelse de yararlı olacağını umuyorum. Bize biraz da sorumluluk duygusu kattığı kanaatindeyim. Çünkü her hafta zorunlu olarak ödev hazırlamak belli bir süre sonra zorunlu olmaktan çıkıp sorumluluk duygusuna dönüşüyor.”(G45-H3)

Anketlerdeki derste kullanılan öğretim etkinliklerine yönelik öğrenci görüşlerine bakıldığında, öğrencilerin dersin anlaşılmasında örnek araştırmalara daha fazla yer verilmesi ve dönem başından itibaren kendilerine makale örneklerinin dağıtılması gerektiğini düşündükleri görülmüştür. Bir öğrenci öğretim elemanın yerinde olduğu takdirde izleyeceği yolu şu cümlelerle aktarmaktadır : “Eğer bu dersin öğretmeni olsaydım dönem başından itibaren dersle ilgili daha fazla sayıda örneği öğrencilere getirir ve incelemelerini isterdim. Çünkü ödevimi yaparken biraz zorlandım.” (A1-K21)

Başka bir öğrenci, öğreticinin sınıfta örnek uygulama yapmasının kendileri için yararlı olacağını bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirmiştir: “Bence her hafta yapacağımız bir ödeve örnek teşkil edecek bir şeyler gösterebilirdim. Mesela öğrencilerle birlikte sınıfça ortak bir problem seçip her hafta onu işleyebilirdim. Daha sonra öğrencilerden kendi ödevlerini yapmasını isterdim.”(A1-K36)

Yine diğer bir öğrenci anket sorusuna bu görüşleri destekler nitelikte bir cevap vermiştir: “Öğrencilerime daha çok araştırma önerisi ve tez önerisi getirirdim. İçindeki kısımları tek tek okuyarak kullanılan cümlelere dikkat çekerdim.” (A1-K6)

Benzer Belgeler