• Sonuç bulunamadı

B) Hata Sınıflandırma Sistemi Bildirimleri:

3. UYGULAMA

 Riskli hastaların yattığı ünitelerde ( Yoğun bakımlar ) ve VRE popülasyonu yüksek olan birimlerde hastaların tamamından VRE kolonizasyonunu tesbit etmek için aylık olarak gaita veya rektal sürüntü örneği alınmalıdır. Bir ünitede VRE kolonizasyonu/enfeksiyonu tesbit edildiğinde o ünitede tarama kültürleri ( perirektal veya gaita kültürü) haftalık olarak devam etmektedir.Bir hastada VRE kolonizasyon/enfeksiyonu için alınan temas önlemleri, hastanın 3 kez perirektal kültüründe üreme olmaması durumunda kaldırılmaktadır.Ünitede yatan hastaların tamamında 4 hafta ardı ardına üreme olmaması durumunda tarama kültürleri aylığa döner. VRE cansız yüzeyler üzerinde çok uzun süre yaşayabilme özelliğine sahip olduğu için perirektal kültürde VRE ürmesi saptanan her serviste ortam kultürlerinin alınması önerilir. Ortam kültürleri özellikle elle sık teması olan yüzeylerden alınmalı ve Enfeksiyon Kontrol Ekibi tarafından belirlenir.

 VRE ile enfekte ya da kolonize hastalar hakkında hastane politikalarını belirleyen EKK bilgilendirilmelidir. Klinik örnekten VRE izole edildiğinde, ilgili klinik ve personeli acilen bilgilendirilmelidir. En küçük bir gecikme VRE'nin daha da yayılması ve kontrol çabalarını zorlaştırmasına neden olacağından, VRE saptanır saptanmaz hemen önlem alınmalı ve uygulamaya geçilmelidir.

 VRE izole edilen birimde çalışan personel izolasyon önlemleri konusunda eğitilmelidir.Aynı zamanda mümkünse gün içinde VRE li hastalara bakan sağlık personelinin çapraz bulaşmayı engellemek için ayrılması sağlanmladır.

 VRE 'nin hastadan hastaya geçişini önlemek için VRE ile enfekte Ya da kolonize hastalar ayrı (özel) odalara, bu mümkün değilse bir odaya toplanabilir.Hastalanın yattığı odanın kapısına temas izolasyon kartı asılmalıdır.

 Hasta ve hasta yakınları hastanın VRE kolonizasyon/enfeksiyonu ve alınması gereken enfeksiyon kontrol önlemleri (özellikle el hijyeni) konusunda bilgilendirilir.

 Hastayla veya çevresindeki cansız yüzeylerle temas ederken steril olmayan temiz eldiven giyilir.Eldiven giyilmeden önce ve sonra eller antiseptik özelliği olan sabun ile veya el dezenfektanı ile ovalanır.

 Hastayla veya odasındaki yüzeylerle temasın fazla olmasının beklendiği durumlarda hastada idrar veya gaita inkontinansı olması durumunda

36 olması,iliostomi,kolostomiveya acık drenaj varlığında odaya girerken eldivene ek olarak sıvı geçirmez steril olmayan temiz önlük giyilir, kan veya vücut sıvısının sıcrama ihtimali olan bir işlem yapılcaksa el diven ve önlüğe ek olarak cerrahi maske ve gözlük takılmalıdır. Hasta odasından çıkmadan eldivenler ve koruyucu önlük çıkarılmalı, antiseptik sabunla ya da alkol bazlı antiseptik ajanla eller yıkanmalıdır.

Eldiven ve koruyucu önlük çıkarıldıktan sonra, eller ve elbiseler hasta odasında muhtemel kontamine olabilecek yerler ile (kapı tokmağı, perdeler vb.) temas etmemelidir.

 Kullanılan tek kullanımlık önlükler ve eldivenler tıbbi atık olarak ortamdan uzaklaştırılır. Hastanın her tür atığı tıbbi atık olarak toplanmalıdır. Kirli çamaşırlar çevreyi kontamine etmeden uygun biçimde çamaşırhaneye gönderilir. Hastanın çamaşırları etrafı enfekte etmemek için hasta odasında eriyen poşetlere veya eriyen poşet yoksa etrafa temas etmeden transfer edilecek şekilde toplanmalı ve çamaşırhaneye transfer edilmelidir.kirli çamaşırları toplayan personel koruyucu ekipman giyer ve çamaşırları toplarken toz oluşumuna neden olcak hareketlerde bulunmaz.

 Steteskop, tansiyon aleti ve termometre gibi tıbbi ekipmanların her hasta için ayrılması ya da kontamine olan hasta grubuna ayrılması sağlanmalıdır. Eğer bu aletler diğer hastalara da kullanılacaksa kullanmadan önce öncelikle uygun şekilde dezenfekte edilmelidir.

 Hasta odasındaki yer yüzey temizliği temizlik + dezenfeksiyon işlemi şeklinde yapılmalıdır.Temizlik işlemi temizden kirliye doğru yapılmalı önce üst kısımlar paneller, etejerler,yatak başları vb gibi yerlerin su ve sabunla kaba kiri alındıktan sonra 1/10 oranındaki çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Daha sonra zemin temizliği yapılmalıdır. En son lavabo ve tuvalet temizliği yapılmalı temizlik yapılırken koruyucu ekipman giyilmelidir. Temizlik malzemelerinin bu oda için ayrılmış olması gerekmektedir. Başka hasta odalarında kullanılmamalıdır.

 VRE ile kolonize olan hasta herhangi bir sebeple servis dışına çıkması gerektiğinde yada bşka bir servise devir olacağında gideceği üniteye yatan hastanın VRE ile kolonize olduğu konusunda servis çalışanları bilgilendirilir. Transfer esnasında hasta yürüyemiyor ise üzerine temiz çarşaf serilmiş tekerlekli sandalye veya sedye ile transfer edilir.Hasta naklini yapan kişi hastayla veya çevresindeki cansız yüzeylerle temas ederken steril olmayan temiz eldiven ve önlük giyer.

 Kolonize iken hastaneden taburcu edilip evine gönderilen hastalar yeniden hastaneye başvurma ihtimaline karşı ellerine verilecek uygun bir yazı ile başvuracağı sağlık kurumu uyarılmalıdır.

 VRE ile enfekte ya da kolonize hasta taburcu edilerek bakımevine, başka bir hastaneye gönderilmesi planlandığında, hastanın gideceği birim VRE önlemleri açısından uyarılmalıdır.

 Önlemleri ve uygun işlemleri monitorize etmek için sistem(ler) kurulmalıdır (örneğin;

VRE kolonizasyonu kümülatif insidansı veya insidans yoğunluğu, VRE izolasyon önlemleri ve el yıkamaya uyum oranı, laboratuvarda VRE identifikasyonu ile servislerde izolasyon önlemlerinin uygulanması arasındaki farkı, servise kabul edilen ve izolasyon önlemleri uygulanan hastalardan daha önce kolonize olanların yüzdesi

37 vb.). Bu verilerin, klinik, yönetsel, laboratuvar birimlere dağıtılması ve eğitim ile kontrol çabalarının güçlendirilmesi sağlanmalıdır.

 Hasta yatak takımları ve yıkamaya gönderilecek kumaş materyal önce suda çözünür torbalarda toplanır sonra geçirgenliği olmayan torbalara konarak üzerinde uyarı ile çamaşırhaneye gönderilir. Çamaşırhane yüksek ısıda yıkama için uyarılır.

 Hastanın çıkartıları, çöpleri enfekte atık torbasında toplanır, atık merkezine çift torba ile gönderilir.

 Hastanın bulunduğu odanın kapısına (gerekiyorsa yatak başına) VRE İZOLASYON KARTI asılmalıdır.

 Servisler arası ve servis içinde VRE'li hastaya kullanılan eşya ve malzemelerin hastalar, odalar ve servisler arası transferi durdurulmalıdır.

38

39 İZOLASYON ÖNLEMLERİ

STANDART ÖNLEMLER:

 Hastanedeki tüm hastalara, tanısına ve enfeksiyonu olup olmamasına bakılmaksızın uygulanması gereken önlemlerdir.

 Ter haricinde tüm vücut sıvıları ile temas öncesinde(kan, (semen, vajinal sekresyonlar, serebrospinal, sinoviyal, plevral, peritoneal, perikardiyal ve amniyotik sıvılar)bütünlüğü bozulmuş deri, mukozmembranlar eldiven giyilmeli.

40

 Eldiven giyilsin veya giyilmesin hastayla temas öncesi ve sonrasında EL HİJYENİ sağlanmalıdır.

 Kan, vücut sıvıları ile kontamine cihazlarla temasta eldiven giyilmelidir.

 Hastaya ait materyallerin sıçrama olasılığı olduğunda mukoz membranları korumak için maske, gözlük, yüz siperliği kullanılmalıdır.

 Deri ve giysileri sıçrayabilen materyale karşı korumak için, temiz steril olmayan önlük giyilmelidir.

İZOLASYON YÖNTEMLERİ İZOLASYON ENDİKASYONLARI YAPILMASI GEREKENLER AÇIKLAMALAR

TEMAS İZOLASYONU

 Kültüründe üremesi olan(MRSA,VRE,acinetobacter, psedömonas, E coli,enterococus faecium,ent.fecalis…vb)hastalar, Hepatit A ,Rotavirüs, Kutanöz difteri, İmpetigo, bit, uyuz, zoster, Viral hemorajik enf.

Mikroorganizmaların enfekte ya da kolonize hastalardan direkt temas ya da indirekt temasla (enfekte objelerle temas) bulaşmasını engellemek için kullanılır.

 Hasta tek kişilik odaya alınır.(Mümkün değilse serviste erken taburculuğu beklenen en iyi durumdaki hastayla yatırılır (kohort uyg.).

 Odaya girerken eldiven, vücut sıvıları sıçrama ihtimalinde önlük, maske, gözlük kullanılır.

 Odadan çıkmadan koruyucu ekipman çıkarılıp öncesi ve sonrası el hijyeni sağlanır. Hastaya kullanılan tıbbi cihaz ve aletler mümkünse hastaya ait olmalıdır değilse dezanfekte edilerek diğer hastalarda kullanılır.

Koruyucu ekipmanlar sırasıyla giyilmelidir.

• Giyme Sırası:

- Önlük - Maske

- Gözlük - yüz koruyucu - Eldiven

• Çıkarma Sırası:

- Eldiven

- Gözlük - yüz koruyucu

41 - Önlük

- Maske

Ön kiri su ve sabunla alındıktan sonra Hasta odası 1/10 çamaşır suyu(10lt suya 1lt çamaşır suyu) ile silinir, temiz su ile durulanır.

EL HİJYENİ 5 ENDİKASYON

*Hastaya temastan önce.

*Hastaya temastan sonra.

*Aseptik işlemden önce.

*Hasta çevresiyle temastan sonra.

*Vücut sıvılarıyla bulaştan sonra.

EL HİJYENİ SAĞLANMALIDIR.

DAMLACIK İZOLASYONU

 Difteri, boğmaca, kabakulak, kızamıkçık ,adonevirüs,B19, Menenjit, Pnomöni, Sepsis, Epiglottit, Kızıl.

 Bulaşmanın olması için kaynak ve duyarlı kişi arasında yakın mesafe (yaklaşık 1 m) gereklidir. Burun-ağız-konjonktiva yoluyla bulaşma olur

 Hasta tek kişilik odaya alınır.Standart önlemlere ek olarak 1metreden yakın mesafede hastaya yaklaşılacak ise N95 solunum maskesi kullanılır. Hasta oda dışına çıkarılmamalı Çıkması gerekli ise maske ile çıkarılmalıdır.

SOLUNUM İZOLASYONU

 Tüberküloz, suçiçeği, kızamık, Viralhemorajik ateş, SARS.

Benzer Belgeler