• Sonuç bulunamadı

2015-2016 eğitim öğretim yılı güz dönemi boyunca fen bilimleri dersinde gerçekleştirilen araştırmanın pilot çalışması 2014-2015 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde, fen bilimleri dersinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu pilot uygulamamın amacı, gerçek uygulama sırasında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek ve ders planında pilot uygulamalarda yaşanan eksiklikler doğrultusunda gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda 2014-2015 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde ders planında olabilecek eksik, hata ve işlemeyen yanlarının görülmesi için pilot uygulama yapılmıştır. Bu kapsamda pilot uygulama için Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğünden izin alınmıştır. Resmi iznin ardından okul müdürleri ile bir görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşme neticesinde Muş Türk Telekom Ortaokulun‟dan izin alınmıştır.

İlk pilot çalışma 24/03/2015 tarihinde Muş Türk Telekom Ortaokulunun 7A, 7B ve 7D sınıfları ile ikişer saat olmak üzere toplamda 6 saatlik olarak gerçekleştirilmiştir. 24/03/2015 tarihinde yapılan pilot çalışmaya araştırmacı ile birlikte fen bilgisi öğretmenliği bölümünde okuyan 4 kişi katılmıştır. Pilot uygulamada yer alan 4 öğretmen adayı pilot uygulamada yaşanan eksikliklerin gözlenmesi için araştırmacıya yardımcı olmuşlardır. Bu kişilere pilot uygulamadaki eksiklikleri gözlemlemeleri için “STEM Öğrenci Gözlem Formu” verilmiştir. Öğretmen adayları pilot uygulamada yaşanan eksiklikleri gözlemlemişler ve gözlem formuna kaydetmişlerdir. Gözlemcilerin yanında araştırmacıda gözlemlerini not edilmiş ve kayıt etmiştir. Araştırmacı ve gözlemcilerin kayıtları ile birlikte öğrencilerden uygulamalar ile ilgili görüşleri alınmıştır.

99

Öğrencilerin STEM eğitimi uygulamalarına yönelik görüşleri incelenmiştir. İnceleme sonucunda öğrencilerin görüşlerinden yola çıkarak belli başlı kategori, tema ve kodlar oluşturulmuştur. Oluşturulan bu temalar bireysel faktörler kategorisi altında bireysel, duyuşsal ve psikomotor temaları; 21. yüzyıl becerileri kategorileri altında işbirliği ve takım çalışması ile problem çözme temaları; öğretme-öğrenme süreci kategorisi altında materyal, uygulama ve sınıf düzeni temaları oluşturulmuştur. Oluşturulan bu temalara ilişkin bilgiler aşağıda yer alan tabloda verilmiştir (Tablo 3.23).

Tablo 3.23

Tema, Kod ve Açıklamalar

Kategori Tema Kod Açıklama

Bireysel BiliĢsel STEM eğitimi uygulamalarının, bireylerde meydana getirdiği bilişsel değişimleri ifade eder.

Anlamlı öğrenme

STEM eğitimi uygulamaları ile konunun anlaşılmasını ifade eder. Derinlemesine

öğrenme Konuyla ilgili daha derinlemesine bilgi elde edildiğini, öğrenildiğini ifade eder. DuyuĢsal STEM eğitimi uygulamalarının, bireylerde meydana getirdiği

duyuşsal değişimleri ifade eder.

Psiko-motor STEM eğitimi uygulamalarının, bireylerde meydana getirdiği psiko-motor değişimleri ifade eder.

21. yy becerileri

ĠĢbirliği ve takım çalıĢması

Öğrencileri grup halinde çalışmasıyla ilgili durumları ifade eder. Problem çözme Problem çözme ve problem çözme aşamalarını ifade eder. Öğretme-

öğrenme süreci

Materyal STEM eğitimi için kullanılan materyallerle ilgili durumları işaret eder.

Uygulama STEM eğitiminin derste uygulanması, gösterilmesi, yapılması ve uygulamanın etkileri ile ilgili durumlara işaret eder.

Sınıf düzeni STEM eğitiminin gerçekleştirildiği sınıf ortamında meydana gelen değişimleri ifade eder.

100 Tablo 3.24

STEM Eğitimi ile İlgili Pilot Çalışmaya Yönelik Tema, Kod ve Frekans Değerleri

Kategori Tema Kod f

R EY S EL

BiliĢsel Anlamlı öğrenmeyi sağlama 14

Görsel öğrenmeye katkı sağlama 2

Derinlemesine öğrenmeyi sağlama 1

***Öğrenmenin gerçekleĢmemesi 1

DuyuĢsal Öğrencilerin üniversiteye gitme düşünceleri konusunda olumlu etkileme 3

Motivasyonu arttırma 1

M eslek seçimin olumlu etkileme 1

Psiko-motor El becerilerine katkı sağlama 7

21.

YY

BEC

ER

ĠLER

Ġ ĠĢbirliği ve takım çalıĢması Grup çalışmasına olanak sağlama

11

Problem çözme Araştırma yapmaya imkan verme 2

Ö Ğ R ETM E Ğ R EN M E S Ü R EC

Ġ Materyal Derslerin öğretiminde materyal olarak kullanılma ***Malzemelerin bozuk olması 3 1

Uygulama Derslerin etkili olmasını sağlama 30

Derlerin eğlenceli olmasını sağlama 24

STEM eğitiminin ayrı bir ders olarak gösterilmesi 11

Fen bilimleri dersinde etkinlik olarak yapılması 6

Teknoloji-tasarım dersinde etkinlik olarak yapılması 1

***Uygulamaların zor olması 2

***Dikkat dağınıklığına sebep olma 1

***Zaman alıcı olma 1

***Uygulamaların etkili olmaması 1

Sınıf düzeni ***Sınıf düzeninin bozulmasına neden olma 2 ***Uygulamalar sırasında gürültü meydana gelme 1

***Dikkat dağınıklığına neden olma 1

** Bu tabloda verilen temalar 24.03.2015 tarihinde gerçekleştirilen pilot uygulama sonucunda elde edilmiştir.

Tablo 3.25

STEM Eğitimi ile İlgili Pilot Çalışmada Öğrencilerin Görüşleri Sonucunda Ortaya Konan Kazanım ve Frekans Tablosu

Kazanımlar Frekans

Bir iş yaparken basit makine kullanımın enerji tasarrufu sağlamayacağını, sadece iş

yapma kolaylığı sağlayacağını belirtir. 11

Bir kuvvetin yönünü ve/veya büyüklüğünü değiştirmek için kullanılan araçları basit ma kineler olara k isimlendirir.

4 Hareketli Cisimlerin kinetik enerjiye sahip olduğunu fark eder (BSB- 1, 3, 8). 6 Çeşitli enerji Türlerini araştırır ve bunlar arasındaki dönüşümlere örnek verir. 8

Öğrencilerde var olan ve S TEM eğitimi etkinlikleri sırasında ortaya çıkan kavram yanılgısı Bir iĢ yaparken basit makineler enerji tasarrufu sağlar. 5 ** Tabloda yer alan ka zanımla r öğrencilerin düşüncelerinden yola çıka rak elde edilmiştir.

Diğer yandan tabloda verilen “Bir iş yaparken basit makine kullanımın enerji tasarrufu sağlamayacağını, sadece iş yapma kolaylığı sağlayacağını belirtir” kazanımı ile ilgili olarak öğrencilerde var olan kavram yanılgıları da ortaya konulmuştur. İkinci pilot çalışma 12/05/2015 tarihinde Muş Türk Telekom Ortaokulunun 7A ve 7D sınıfları ile toplamda 3

101

saatlik olarak gerçekleştirilmiştir. 12/05/2015 tarihinde uygulanan pilot çalışmaya araştırmacı ile birlikte teknoloji tasarım öğretmeni katılmıştır. Teknoloji tasarım öğretmenin gözlemleri not edilmiş ve kayıt edilmiştir. Araştırmacı ve teknoloji tasarım öğretmeninin kayıtları ile birlikte öğrencilerden uygulamalar ile ilgili görüşleri alınmıştır. Uygulanan 9 saatlik pilot uygulama neticesinde hazırlanan ders planlarında değişikliklere gidilmiştir. Ders planları pilot uygulamalarda gözüken eksiklikler doğrultusunda gözden geçirilmiş ve yeniden yazılmıştır.

Benzer Belgeler