• Sonuç bulunamadı

Uyuşmazlık Kararları Ara Kararlar

%62Ara Kararlar

2.4. ULUSLARARASI ALANDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ FAALİYETLER

2.4.2. ULUSLARARASI İLİŞKİLER

2.4.2.1. Dünya Ticaret Örgütü GATS Kuralları Çalışma Grubu

2004 yılı içerisinde Dünya Ticaret örgütü bünyesindeki GATS Kuralları Çalışma Grubu çalışmaları izlenmiştir.

Toplantılar:

26 Mart 2004 Cenevre,

20 Eylül 2004 Cenevre toplantılarına katılım sağlanmış, 24 Kasım 2004 Cenevre toplantısına katılım sağlanamamıştır.

73 Kamu Alımları Komitesi

Dünya Ticaret Örgütü Kamu Alımları Komitesi toplantılarına önceki yıllarda olduğu gibi 2004 yılı içerisinde de ülkemizi temsilen katılım olmuştur.

Toplantılar:

21 – 23 Nisan 2004 Cenevre, 21 – 25 Haziran 2004 Cenevre ve

05 – 08 Ekim 2004 Cenevre toplantılarına katılım sağlanmıştır.

Bakanlar Konferansı

2003 Ekim’inde Cancun’da düzenlenen Beşinci Bakanlar Konferansında, kamu alımlarında şeffaflığı sağlamaya yönelik bir anlaşmanın müzakereye açılması hususu karara bağlanamamıştır.

Cancun Bakanlar Konferansında yaşanan başarısızlığın ardından Doha kalkınma gündemi bir süre sekteye uğramış, ancak bu tıkanıklığı aşmak amacıyla Ocak 2004 itibariyle başlatılan çeşitli girişimler neticesinde yeniden canlandırılmıştır. Bu çerçevede 27-31 Temmuz 2004 tarihlerinde yapılan Dünya Ticaret Örgütü Genel Konsey toplantısında, müzakere gündemine ilişkin bir çerçeve karar metni üzerinde mutabakat sağlanmıştır.

Bu bağlamda, Ülkemiz de gerekli çalışmalar yapmak üzere harekete geçmiş ve Dünya Ticaret Örgütü Koordinasyon Kurulu 3 üncü toplantısı 29 Aralık 2004 tarihinde, Kamu İhale Kurumu temsilcilerinin de katılımıyla Devlet Bakanı Sayın Kürşat Tüzmen Başkanlığında Dış Ticaret Müsteşarlığında yapılmıştır. Kamu İhale Kurumu temsilcisi tarafından, kamu alımlarında şeffaflık konusunun şimdilik Doha gündeminde yer alan hususlar arasından müzakere için seçilen konulardan olmaması nedeniyle, ek bir görüşümüzün olmadığı, ancak AB ile olan ilişkiler çerçevesinde daha önce olduğu gibi, bundan sonra da birlikte hareket edilmesinin önemine işaret edilmiştir.

2.4.2.2. Dünya Bankası

Kamu İhale Kanununun uygulamaya girmesini müteakiben, Hazine Müsteşarlığı ile Dünya Bankası arasında sürdürülen müzakereler neticesinde, “Kamu İhale Reformunun Uygulanmasına Yönelik Kapasite Artırımı” na yönelik olarak Dünya Bankası yönetimindeki Kurumsal Kalkınma Fonu Kaynaklarından (IDF - Institutional Development Fund) 350.000 ABD Doları tutarında hibe sağlanmış ve söz konusu hibeye ilişkin sözleşme 28 Şubat 2002 tarihinde imzalanmıştır. Bugün itibariyle 350.000 ABD Dolarlık hibenin 338.157 Dolarlık kısmı harcanmış, kalan tutar ise Merkez Bankası nezdindeki özel hesapta beklemektedir. Harcanan tutar hibe toplam tutarının % 96,5 ini oluşturmaktadır.

74

Proje çerçevesinde gerçekleştirilen harcama ve faaliyetler 2002 ve 2003 yıllarında iki defa olmak üzere Dünya Bankası adına Hazine Kontrolörleri tarafından ve 2004 yılı Haziran ayında ise Dünya Bankası heyetince denetlenmiş ve denetimler sonucunda herhangi bir eksiklik ve aksaklık tespit edilmemiştir.

“Enerji, su, telekomünikasyon ve ulaştırma sektörlerinde faaliyet gösteren kuruluşların alımlarını düzenlemeye yönelik bir kanun taslağı hazırlanması” projesi

4734 sayılı Kamu İhale Kanununda 15.08.2003 tarihinde 4964 sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile “Enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren teşebbüs, işletme ve şirketler, özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar bu Kanunun 3 üncü maddesinin (g) bendi hükmüne, bu bent kapsamında yer almayan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde ise Kanunun diğer hükümlerine tâbi olurlar.” denilmiştir.

Bunun üzerine Kamu İhale Kurumunca “Kamu İhale Reformu” başlığı altında verilen hibenin kalan kısmı ile bahse konu özel kanun taslağını hazırlamak için danışmanlık hizmeti satın alınması için Dünya Bankası nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Dünya Bankasından olumlu görüş alınması üzerine bir yabancı ve bir yerli danışman seçilerek 15.01.2004 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.

Danışmanlardan 01 Temmuz 2004 tarihinde alınan “Kanun Taslağı”nın Kurum içerisinde oluşturulan “İhale Mevzuatı Hazırlama Komisyonu” tarafından kabul edilmesiyle birlikte Proje sona ermiştir.

2.4.2.3. OECD Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu

Türkiye adına oluşturulan Ulusal Çalışma Grubuna Kamu İhale Kurumunca katılım sağlanmaktadır. Ulusal Çalışma Grubunda yürütülen faaliyetler çerçevesinde 2004 yılı Şubat ayında gerçekleşen ülkemiz birinci safha incelemesinde kullanılan soru belgesinin kamu ihalelerine ilişkin kısmının cevapları Kamu İhale Kurumu tarafından hazırlanmıştır. Ülkemiz incelemesi sonrasında yayınlanan raporda kamu alımlarına ilişkin olumsuz bir görüş bulunmamaktadır. Ulusal çalışma grubu toplantılarına düzenli bir şekilde katılım sağlanmaktadır.

Toplantılar:

10 – 13 Şubat 2004 Paris toplantısına katılım sağlanmıştır.

75 2.4.2.4. İkili İlişkiler

Uluslararası İlişkiler çerçevesinde Kamu İhale Kurumu tarafından 3 ülkeye çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeler Romanya, Avusturya ve İsveç’tir. Bunların yanı sıra Romanya’dan bir heyet de Kurumumuza bir çalışma ziyareti yapmıştır.

Romanya’ya 05-07 Temmuz 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde, İletişim ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri tarafından organize edilen bir dizi toplantı ve görüşmeye katılım sağlanarak görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Romanya İletişim ve Teknoloji Bakanlığından 3 kişilik bir heyet 28 – 30 Eylül 2004 tarihleri arasında Kurumumuzu ziyaret etmiş, Kurumumuz temsilcileri ile görüşerek ülkemiz sistemini yakından tanıma ve uygulamaya dönük konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulmuşlardır.

AB Kamu Alımları Öğrenme Laboratuarı Toplantısına katılmak ve İsveç kamu alımları şikayet inceleme sistemi üzerinde görüşmeler yapmak amacıyla gidilen İsveç’te 04 Ekim 2004 tarihindeki toplantıyı müteakiben 05 Ekim 2004 tarihinde Kamu İhale Birimi ziyaret edilerek, yetkililerden İsveç’in kamu alımları sistemi ve şikayet incelemeleri konularında bilgi alınmıştır.

Avusturya’ya 12-16 Temmuz 2004 tarihleri arasında düzenlenen çalışma ziyaretinde ise, Avusturya Federal Tedarik Ltd. Şti., Avusturya Kamu İhale Kurumu, Avusturya İdare Mahkemesi, Avusturya Ticaret Odası ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ile yapılan bir dizi görüşme ile Avusturya kamu alımları sektörünün işleyişi hakkında bilgi alınmıştır.

Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine Annan Planı çerçevesinde, referandum öncesinde 31 Mart – 01 Nisan 2004 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gidilmiş ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkililerine “Avrupa Birliğinde Kamu Alımları Mevzuatı ve Kamu Alımlarında Ülkemiz Uygulamaları” konularında bilgi verilmiştir.

Dünya Ticaret Örgütüne üye olma aşamasında ülkemizin tecrübelerinden yararlanmak üzere bir dizi görüşmelerde bulunmak amacıyla ülkemize gelen 3 kişilik Azerbaycan heyeti 22 Aralık 2004 tarihinde Kurumumuzu ziyaret etmiştir. Kendileri ile ülkemiz ve Azerbaycan ihale sistemi üzerine görüş alışverişinde bulunulmasının ardından Dünya Ticaret Örgütünde kamu alımları hakkında bir sunum yapılmıştır.

76

Benzer Belgeler