• Sonuç bulunamadı

2. Metodoloji

3.2. TR81 (Batı Karadeniz – Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi

3.2.2. Ulaşım ve Lojistik

TR81 Bölgesi, Karadeniz’e kıyısının bulunması ve Ankara - İç Anadolu Bölgesi’ne yakınlığı ile önemli lojistik avantaja sahiptir. TR81 Bölgesi’nde denizyolu, demiryolu, karayolu ve havayolu ulaşım imkânları bulunmaktadır. Ulaşım ağının çeşitliliğine rağmen ulaşım ağlarının kullanımları yeterli değildir. Ulaşım ve lojistik altyapılarının iyileştirilmesi, ulaşım ağları arasındaki bağlantıların geliştirilmesi ve diğer eksikliklerin giderilmesi bölgenin kalkınmasını sağlayacaktır.

TR81 Bölgesi’nde üçü merkez ilçe olmak üzere toplam 18 ilçe bulunmaktadır. URAK (Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu) İller Arası Rekabetçilik Endeksi’ne göre 2010’da ve önceki 5 yılda ulaşım

Gezi,

Şekil 10: Zonguldak / Turistlerin Geliş Nedenleri Şekil 9: Bartın / Turistlerin Geliş Nedenleri

17

ve erişilebilirlik durumları incelendiğinde en yüksek endekse sahip ilçeler Zonguldak iline bağlıdır.

Zonguldak’ı Karabük ve Bartın’a bağlı ilçeler takip etmektedir.

3.2.2.1. Ulaşım

3.2.2.1.1. Karayolu ve Demiryolu

Bölge genelinde ulaşım altyapısı kara yolu ağırlıklıdır. Zonguldak ve Karabük illerinde demir yolu ağı bulunmasına rağmen yolcu taşımacılığı sınırlıdır.

İl yolları toplam uzunluğu Bartın’da 159 km (bölünmüş yol yoktur), Zonguldak’ta 235 km (8,49 km bölünmüş yol) ve Karabük’te 204 km’dir (8,5 km bölünmüş yol)(Kara Yolları Genel Müdürlüğü İstatistikleri).

Şekil 11: İl Yolları Toplam Uzunluğu

Bölgede otoyol bulunmamaktadır. Bölgedeki illerin Ankara-İstanbul otoyoluna uzaklıkları Bartın’dan 139 km, Karabük’ten 98 km ve Zonguldak’tan 111 km’dir. Ayrıca, Bartın-Bolu otoyol hattı T.C.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan 2035 hedefleri arasında yer almaktadır. Bölgede hizmet veren otobüs firmalarının en çok ziyaret edilen 4 şehre olan otobüs seferleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Firma İsmi İller Arasındaki Karşılıklı Otobüs Sefer Sayıları

Varış Yeri Bartın Karabük Zonguldak Bartın, Karabük ve

Zonguldak illerinin

İl Yolları Toplam Uzunluğu (km) Bölünmüş Yol (km)

18 Kamil Koç Turizm

Ankara 8 13 8 0

İstanbul 14 10 10 0

Antalya 0 2 1 0

Trabzon 1 2 1 0

Nilüfer Turizm

Ankara 0 1 0 0

İstanbul 0 4 0 0

Antalya 0 1 0 0

Trabzon 0 0 0 0

İstanbul Seyahat Ankara 0 0 0 0

İstanbul 0 1 5 0

Antalya 0 0 0 0

Trabzon 0 0 0 0

Kanberoğlu Turizm

Ankara 0 0 0 0

İstanbul 0 0 0 0

Antalya 0 0 0 0

Trabzon 0 0 2 0

Tablo 10: TR81 Bölgesi Büyükşehirlere Otobüs Seferleri, 2015

Bölgede demiryolu Zonguldak-Karabük-Çankırı-Irmak arasında tek hat bulunmaktadır. Bartın ili sınırları içinde demiryolu ulaşım hattı bulunmamaktadır.

Demiryolu yolcu taşımacılığı yaygın olmamakla birlikte sanayi ve kitle taşımacılığı amaçlarıyla kullanılmaktadır. BAKKA 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı’ndan elde edilen bilgilere mevcut demiryolu hattı bölgede üretilen sanayi ürünlerini pazara ulaştırmada yetersiz kalmaktadır. Demiryolu yolcu taşımacılığı her gün 1’er defa Zonguldak-Çaycuma arasında gidiş-dönüş seferi olarak düzenlenmektedir.

3.2.2.1.2. Deniz Yolu ve Limanlar

TR81 Bölgesi’nde 6 adet liman bulunmasına rağmen, denizyolu yolcu taşımacılığı yaygın değildir.

Limanların dördü Zonguldak, diğer ikisi Bartın’da yer almaktadır. Ayrıca Zonguldak’ta yapılacak olan iki liman projesi bulunmaktadır. Bunlardan biri Alaplı’da yapılması planlanan Alaplı Limanı ve diğeri Çaycuma’da yapılması planlanan Filyos Limanı’dır. LimanFilyos Vadisi Projesi kapsamındadır.

Şekil 12: Batı Karadeniz Mevcut Demiryolu Hattı

19

Filyos Vadisi Projesi Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi sınırları içinde yapılacak olan, bünyesinde Filyos Serbest Bölgesi, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Limanı Projesi ile birlikte diğer sanayi alanları, depolama alanları, konut dışı kentsel çalışma alanları ve çeşitli taşkın koruma yapılarını içeren entegre bir projedir (Kaynak: BAKKA Filyos Vadisi Projesi – Mehmet Çetinkaya).

Proje kapsamında yapılacak olan Filyos Limanı,

 25 milyon ton / yıl kapasiteye sahip olacaktır.

 Demiryolu bağlantısı ile dökme yük ve konteyner gemilerine hizmet verecektir.

 Karadeniz yöresindeki sanayi ve ticaret için yeni imkanlar sağlayacaktır.

Şekil 13: TR81 Bölgesi Mevcut ve Yapılması Planlanan Limanlar

3.2.2.1.3. Havayolu ve Havaalanı

Bölgede tek havaalanı Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde bulunan Zonguldak Havaalanı’dır. Havaalanı 500.000 yolcu/yıl kapasiteye sahiptir. Filyos Limanı’na 5 km, Zonguldak kent merkezine 55 km, Karabük kent merkezine 87 km, Bartın kent merkezine 36 km mesafededir. Mevcut durumda havaalanından dış hat Almanya uçuşları yapılmaktadır. İç hatlarda belirli dönemlerde seferler yapılmış, ancak yeterli yolcu kapasitesine ulaşamadığı için kapatılmıştır.

Filyos Vadisi Projesi’nin hayata geçmesiyle birlikte bölgede sanayinin ve sosyal hayatın gelişmesi; buna bağlı olarak yolcu sayısının artması beklenmektedir. Özellikle iç hat seferlerinde istenilen yolcu potansiyeline erişemeyen ve sık sık uçuşları durdurulan havaalanında gerekli düzenleme ve yatırımların yapılması ve iç hatlarda da uçuşlar düzenlenmesi gerekmektedir.

3.2.2.2. Lojistik

TR81 Bölgesi, coğrafi konumu itibari ile Ankara ve İç Anadolu’yu, Karadeniz’e kıyısı olan ve önemli ticaret hacmine sahip olunan ülkelere bağlayan bir koridor niteliğindedir. Karadeniz üzerinde bulunan önemli liman kentleri Trabzon, Samsun, Giresun, Zonguldak, Ordu, Köstence, Burgaz, Varna, Odesa, Evpatoria, Novorosisk, Poti, Batum ve Sochi‘dir. Bölgede denizyolu konteyner, genel kargo, kuru dökme yük ve Ro-Ro ile taşınmakta olan yük trafiği artmaktadır. Ticaret hacminin artması potansiyel pazarların genişlediğini göstermektedir.

TR81 Bölgesi, ulaşım ve lojistik altyapısı açısından diğer bölgelerle karşılaştırıldığında ulaşım çeşitliliği, altyapı ve erişilebilirlik açısından olumludur.

20

TR81 Bölgesi ulaşım çeşitliliği ve erişilebilirlik yönlerinde avantajlı olmasına rağmen, merkezleri birbirine ve bölge dışına bağlayan kara yolları yeterli kalitede değildir, çevreyolları eksiktir. Zonguldak Limanı’nın dezavantajlarından biri şehrin merkezinde olması ve limanın genişlemesine imkân sağlayacak alanın bulunmamasıdır. Bartın Limanı ise düşük drafta sahip olduğundan yüksek tonajlı gemiler bu limana yanaşamamaktadır. Bölgede lojistik faaliyetlerde bulunan birçok firma vardır.

Benzer Belgeler