• Sonuç bulunamadı

Tutuklu şahsın Yakınları ile Görüşmesi

Belgede Koruma tedbirlerinden tutuklama (sayfa 107-110)

2. TUTUKLULAR HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER

3.9. Tutuklunun Yaşam Standartları

3.9.6. Dış Dünya ile Bağı

3.9.6.1. Ziyaretçi Kabulü

3.9.6.1.1. Tutuklu şahsın Yakınları ile Görüşmesi

Tutuklu kişi, CvGTİK’nun 83/1. maddesi gereğince; belgelendirmek koşulu ile eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile vasisi veya kayyımı tarafından

haftada bir kez ve ayrıca kuruma kabullerinde, zorunlu haller dışında bir daha değiştirilmemek üzere, ad ve adreslerini bildirdiği en fazla üç kişi tarafından, yarım saatten az ve bir saatten fazla olmamak üzere çalışma saatleri içinde ziyaret edilebilir.

CvGTİK’nun 83/2. maddesi gereğince; Tutuklunun belirtilen kişiler dışındaki kimseler tarafından ziyaretine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yazılı olarak izin verilebilir.

CvGTİK’nun 114/2. maddesi gereğince; soruşturma veya kovuşturmanın selametinin tehlikeye düşeceği bazı hallerde, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise hakim veya mahkeme tarafından ziyaretçi kabulü yasaklanabilir veya bazı kısıtlamalar getirilebilir.

Ziyaret ve görüşlerde uyulacak esaslar CvGTİK’nun 86 ve Tüzüğün 129. maddeleri ile düzenlenmiştir153.

153 TÜZÜK m.129 : ZİYARET VE GÖRÜŞLERDE UYULACAK ESASLAR

(1) Kapalı ve açık kurumlarda ziyaret veya görüşe gelen resmî heyet ve özel kişiler, kurum

güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunamaz, kurum güvenliği için alınan ve uygulanan yasal ve idarî tedbirlerin değiştirilmesini isteyemezler.

(2) Kurumun düzen ve güvenliğini, hükümlülerin sağlığını bozabilecek nitelikteki eşya ve maddeler ile her türlü iletişim araçları ve taşıma izin belgesi olsa da silâhlar kuruma sokulamaz. Ziyaret ve görüşlerde hükümlülere para, kıymetli evrak ve eşya verilemez.

(3) Kurum görevlileri ve dış güvenlik görevlileri dahil olmak üzere, sıfat ve görevi ne olursa olsun, kurumlara girenler duyarlı kapıdan geçmek zorundadır. Bu kişilerin üstleri metal dedektörle aranır; eşyaları x-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirilir, ayrıca şüphe hâlinde elle aranır. Bu cihazların bulunmadığı yerlerde arama ve kontrol elle yapılır. Ancak milletvekilleri, mülkî amirler, hâkim, Cumhuriyet savcıları ve bu sınıftan sayılanlar, avukatlar, noterler, ceza infaz kurumları ve tutukevleri kontrolörleri, izleme kurulu başkan ve üyeleri, uluslararası sözleşmelerle yetkileri tanınmış kişi ve kuruluşların temsilcileri, ceza infaz kurumu ve tutukevi koruma birlik komutanı ile kurum müdürünün üstleri ağır cezayı gerektiren suçüstü hâlleri dışında elle aranamaz. Duyarlı kapı cihazının ikazının sürmesi hâlinde bu kişiler ancak, elle aramayı kabul ettikleri takdirde kuruma girebilirler. Ziyaret yerleri de ziyaret öncesi ve bitiminde aranır.

(4) Kurumlara giren avukatlarca savunmaya ilişkin olduğu yazılı olarak beyan edilen belge ve dosyalar incelemeye tâbi tutulmaz.

(5) Konusu suç teşkil etmemekle birlikte kurumlara sokulması yasak olan her türlü eşya, çıkışta sahibine verilmek üzere idare tarafından muhafaza altına alınır.

(6) Hükümlüler, odalarından çıkış ve dönüşlerinde ayrı yerlerde ve farklı memurlarca üst ve eşya aramasına tâbi tutulurlar.

(7) Aramalarda insan onuruna saygı esastır.

(8) Ziyaret ve görüşlerde kurallara uymayan heyet ve kişilerin ziyaret ve görüşmeleri sürdürmelerine derhâl son verilir. Suç oluşturan davranışlar, ilgili idarî ve adlî makamlara bildirilir. Görüşme hakkına sahip kişilerin kurum güvenliğinin korunması amacıyla alınan

Kuruma ziyarete gelen ziyaretçiler kurum güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunamaz, kurum güvenliği için alınan ve uygulanan yasal ve idari tedbirlerin değiştirilmesini isteyemezler.

Kurumun düzen ve güvenliğini, tutukluların sağlığını bozabilecek nitelikteki eşya ve maddeler ile her türlü iletişim araçları ve taşıma izin belgesi olsa da silahlar kuruma sokulamaz. Tutuklulara para, kıymetli evrak ve eşya verilemez.

Ceza ve infaz kurumu ile tutukevlerine, kurum görevlileri ve dış güvenlik görevlileri dahil olmak üzere, sıfat ve görevi ne olursa olsun, girenler duyarlı kapıdan geçmek zorundadır. Şüpheli halde, ziyaretçilerin üzerleri elle de aranabilir. Ancak elle arama insan onuruna saygılı bir şekilde yerine getirilmelidir. Belli görev gruplarında154 elle arama kanun koyucunun idaresiyle yasaklanmıştır. Duyarlı kapı cihazının bu görev gruplarında ikaz vermesi halinde, ancak elle aramayı kabul etmeleri halinde kuruma kabul edileceklerdir.

Ziyaret yerleri ziyaret öncesi ve ziyaret bitiminde aranacaktır.

Tutuklu müdafii veya vekili, tutukluyu ziyaret sırasında savunmaya ilişkin olduğunu yazılı olarak beyan ettiği belge ve dosyalar üzerinde arama ve inceleme yapılamaz.

Konusu suç teşkil etmeyen, ancak tutukevine sokulması ve bulundurulması yasak olan eşyanın ziyaretçi üzerinde çıkması halinde bu eşya tutukevi girişinde emaneten alınır ve bu işlere mahsus deftere kaydedilir. Çıkışta tekrar eşya sahibine imzası karşılığı teslim edilir.

tedbirlere aykırı davranışları ve istekleri nedeniyle görüşme hakları, kurumun en üst amirince bir aydan bir yıla kadar kısıtlanabilir. Mevzuatın avukatlar bakımından getirdiği hükümler saklıdır.

154 Bu görev grupları CvGTİK'nun 86/3. maddesi gereğince “Milletvekilleri, mülkî amirler, hâkim,

Cumhuriyet savcıları ve bu sınıftan sayılanlar, avukatlar, noterler, ceza infaz kurumları ve tutukevleri kontrolörleri, izleme kurulu başkan ve üyeleri, uluslararası sözleşmelerle yetkileri tanınmış kişi ve kuruluşların temsilcileri, ceza infaz kurumu ve tutukevi koruma birlik komutanı ile kurum müdürü” olarak belirlenmiştir.

Ziyaretçinin belirtilen kurallara uymaması halinde, ziyarete derhal son verilir. Suç oluşturan bir durum söz konusu ise, durum derhal Cezaevi işleri ile ilgilenen Cumhuriyet savcısına bildirilir.

Görüşme hakkına sahip özel kişilerin kurum güvenliğinin korunması amacıyla alınan tedbirlere aykırı davranışları ve istekleri nedeniyle görüşme hakları, kurumun en üst amirince bir aydan bir yıla kadar kısıtlanabilir. Kurumun en üst amirinden cezaevi müdürünün anlaşılması gerekir.

Aynı anda bir tutuklunun kaç ziyaretçi ile görüşebileceği, kurumun fiziki yapısı ve kapasitesi dikkate alınarak, kurumca belirlenir (Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik m.10)155.

Kurumdaki kapalı ziyaretler, ziyaret için dizayn edilmiş özel yerlerde yapılır. Ziyaretçi ile tutuklunun konuşmaları dinlenemez, kayıt altına alınamaz. Açık ziyaretler ise fiziksel temas ve eşya alışverişine olanak verecek şekilde düzenlenecek yerlerde yerine getirilir.

Hasta tutuklular, cezaevi tabibinin uygun görmesi ve kurum amirinin izni ile kurum revirinde ziyaret edilebilir.

Tüzüğün 130. maddesi gereğince; hastanede yatarak tedavi gören tutuklular, tedaviyi yapan hekimin uygun görmesi ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın izni ile iç güvenlik görevlileri nezaretinde ziyaret edilebilirler.

Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesi gereğince, tutuklunun, bilimsel araştırma yapanlar veya görsel veya yazılı basın mensupları, Adalet Bakanlığı’nın izni ile tutuklu ile görüşebilirler.

Belgede Koruma tedbirlerinden tutuklama (sayfa 107-110)