• Sonuç bulunamadı

2. REKLAM VE TURİZM

3.1. Turizm Pazarlamasında Reklamın Etkisi

3.1.1. Turizmi Reklamla Etkilemek

Turistik ürünleri satın almanın sebeplerini etkileme rolünden dolayı, turizm pazarlanmasının reklamcılık ile harekete geçirilmesi, turizmin büyümesinde temel bir belirleyicidir. Bir kişinin daha önce görmediği bir yere gitmesi ilk etapta reklam ve tanıtıma bağlıdır. Turistlerin belli bir alana yönlendirilmesinde iyi, inandırıcı ve açık reklamlar büyük bir rol oynamaktadır ve tabi ki bunda güvenlik, istikrar, dolaşım özgürlüğü ve malların ve hizmetlerin makul fiyatları da etkilidir (Tawfik, 1997).

53 Turizm pazarlaması turistik yerleri turistlere tanıtmaya ve bu yerlerin önemini vurgulamaya bağlıdır. Ayrıca, turistik bölge, dünya çapında yapılan turlardan hariç tutulmamalıdır. Dolayısıyla, turizmin açık bir şekilde sunulması ve tüketici tarafından kabul görmesi için organize ve ses getiren reklamlarla tanıtılmasına bağlıdır (Elbaltagi, 1993).

Dolayısıyla, bir turistik işletmenin, başından tamamlanıncaya kadar bir pazarlama planına sahip olması gereklidir. Bunu yapmak için işletmenin sonuna kadar beklemek bir hatadır. Tam bir pazarlama planı, turizm pazarlarının eksiksiz şekilde araştırılmasından geçer. Ve her bir turistik tesis belirli turistler tarafından ziyaret edildiğinden, pazarlama planlarının bir pazardan diğerine ya da bir otelden diğerine farklı olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir (Abdulmuti, 1989).

Tutundurma ve pazarlama, turizmin başarısı için önemli faktörlerdir. Gelişmiş ülkeler turizmin ihtiyaç duyduğu fonları teşvik ve tahsis etmeye çalışırlar. Tanıtımın önemi, ülkeler arasındaki rekabetin artması ve bu ülkelerin karşı karşıya kaldıkları reklamlarla veya belirli güvenlik olaylarından dolayı artmaktadır. Turistik pazarlama, turist organizasyonuna pazarda mevcut olan kaynakları nasıl kullanacaklarını ve ulaşılabilecek şeyleri değerlendirmesine yardımcı olan bir grup uzman tarafından gerçekleştirilir. Başka bir deyişle, turistlerin neyi istediğini bilmek ve onu temin etmek hem ülkeye hem de işletme belirli bir kazanç sağlamaktadır (Elhasan, 1978).

Bununla birlikte, turizm pazarlama faaliyeti, turist tüketicilerini etkilemekle sınırlı değildir. Aynı zamanda, turistik ürünlerin satışını ve turistlerin ihtiyaç ve niteliklerini anlamak için turizm piyasalarının dışında yapılması gereken çalışmaları da kapsamaktadır. Yurtdışı turizm pazarları ile ilgili pazarlama bilgilerinin güncellenmesi ve ardından turizm piyasaları ile ilgili gerçeklerin analizi de buna eşlik eder. Turizm reklamcılığı, turistik pazarlama iletişim karmasının unsurlarından biridir. Seçim bilimsel ve psikolojik bir araştırmaya dayandığında çok etkili olabilir. Ayrıca, reklamın istenen sonucu vermesi için reklam mesajı açık ve öz olmalıdır (Eljalad, 1997). Böylece ülkenin imajını, geleneklerini, kültür ve alışkanlıklarını yansıtan ve turistleri bölgeye gelmek için ikna etmek adına gerçek resmi bozmayan reklamlar başarılı olarak görülür ki bu da başarılı turizme götüren yoldur. Çünkü

54 turistler, reklamı yapılan bölgeye gittiklerine, reklamda gördüklerini bulmayı arzu etmektedirler.

Reklamcılık ve reklamcılığın turizm üzerindeki etkileri incelendiğinde, farklı turistik izlenimler, reklamdan ne kadar etkilenildiği, reklama verilen tepki ve seyahat güdüsünün ne kadar harekete geçirildiğini de hesaba katmalıdır. Ayrıca, yeni bir yeri ziyaret etme veya yeni bir turizm türünü denemeyi isteme düzeyleri farklılık gösterebilir. Çünkü bazı insanlar, meraktan, yeni bir turistik yer hakkında reklamı görür görmez seyahat etmek isterken diğer insanlar bekleyip başkalarının deneyim ve izlenimleri üzerine karar vermektedir (Eljalad, 1998d). Bu nedenle, reklamın rolü, istenilen reklam mesajını turistlere iletmek ve onları ikna etmek de dahil olmak üzere belirlenen hedeflere ulaşma açısından çok büyüktür. Bu, her turistik pazara uygun reklam tasarımı, koordinasyon, ve cezbedici faktörleri ve cazip bir tasarım seçimi yoluyla elde edilebilir (Alintil, 1980).

Turistik reklamlar, turistik bölgeyi ziyaret etmek için turistlere gerekli imkânları vermeyi amaçlayan iyi çalışılan pazarlama planını uygulayan uzmanlar tarafından hazırlanır. Ayrıca, iyi reklam, mal veya hizmetleri, dikkati kendisinde toplamadan sattıran reklamdır. İyi reklam, turistlerin dikkatini ürün, hizmet veya turistik alanın kendisine odaklayan reklamdır. Reklam mesajının iletilmesinde reklamın başarısı ile ilgili ana gelen turist sayısı, turizmin başarısı anlamına gelmektedir. Bu yüzden günümüzde çoğu ülke reklamlarında turistik alanlara odaklanır. Turizm alanında küresel rekabet artmakta ve tüm şirketler fiyatlarda indirim yaparak turistleri çekmeye çalışmaktadır. Bu stratejiye, ekonomilerini büyütmek için turizm sektörüne odaklanan ve sayıları gün geçtikçe artan birçok ülke başvurmaktadır (Elnajar, 1999).

Bu gerçek, küresel turizm hareketinde büyük bir mücadeleye neden olmuştur. Turist bugün, medya yoluyla, yayınlanan reklamlarla yıllık tatilini geçirmek için para tasarruf yapabileceği yerler aramak zorundadır. Bu tür reklamlarla uğraşmak hayatın bir gerçeği olmuş durumdadır çünkü pazarlama ve aktif kampanyalar olmaksızın ülkeler arasındaki yüksek rekabete dayalı turizm talebi oluşturulamaz, çünkü turist, reklamda gördüğü avantajlardan faydalanmak için isteğinden vazgeçmeye veya isteğini değiştirmeye hazırdır (Obri, 1996). Birçok turistik ve hatta turistik olmayan

55 ülke, tatil köyleri, oteller ve turistik köyler inşa etmektedir. Lakin, turistlerin ilgisini çekmek yalnızca otel inşa etmekle olmamakta, ayrıca sanayinin etkinleştirilmesi ve yaygınlaştırılması da gerekmektedir. Reklam, turistleri çekmeyi başardığında, turizm otomatik olarak kurulur. Asıl reklam ise memleketine dönen turistlerin izlenimlerini ve deneyimlerini diğer insanlara paylaşmasıdır. Bölgede geçirilen zaman turist için keyifliyse, ziyaret ettiği ülke hakkında konuştuğu diğer insanlar da o ülkeyi ziyaret etme arzusuna sahip olacaktır. Bunun tersi olduğunda ise turizm sektörü kötü bir itibar edinmiş olacaktır (Elaidi, 2000).

3.1.2. Reklamın İnsanların Turistik Güdüleri Üzerindeki Etkileri

Benzer Belgeler