• Sonuç bulunamadı

2. REKLAM VE TURİZM

3.2. Turizm Reklamcılığında İletişim Araçlarının Rolü

3.2.1. Reklam Araçları Türleri

Reklam mesajının ilgili kamuoyuna iletileceği doğru reklam aracını seçmek, mesajı aktarmak için zaman veya alan satın almanızı gerektirir. Genel olarak, reklam araçları aşağıdaki kısımlara ayrılabilir:

1. Gazeteler: Geniş çapta dolaşımda olduklarından dolayı gazeteler, reklamcılık

faaliyetinde bulunan üretici, bayi, reklamcılık bürosu ve tüketici için büyük önem taşıyan ve önde gelen reklam araçlarından biridir. Ayrıca, makul ölçüde düşük maliyetlidir ve geliri ne olursa olsun herkes tarafından kolayca alınırlar (Elabdli ve Elabdli, 1993).

Avantajları:

 Gazeteler, her gün medya mesajı iletmek için iyi ve doğru bir araçtır.

 Çoğu kişi gazete okur ve bu nedenle büyük ve küçük pazar bölümlerinin çoğunu kapsar.

 Gazetelerin günlük ve düzenli olarak yayınlanması reklamları kullanma konusunda yüksek esneklik sağlar.

 Gazetelerin fiyatları nispeten düşüktür ve tüm sınıflar tarafından satın alınabilir (Aburuman, 2000).

 Reklamları belirli bir süre ile sınırlı olmadığı için birden fazla kişi tarafından incelemek ve okumak için yeterli zaman sağlarlar.

59

Dezavantajları

 Bir gazetenin hızlı bir şekilde okunması, okuyucuya, turistik oteller, bölgeler veya seyahat ve turistik acentelere dair haberlere tam dikkat göstermesini engelleyebilir.

 Bir gazetede çok sayıda reklam olması, asıl reklamın incelenmesine izin vermeyebilir.

 Bazı haberlerin sınırlı yayılmış olması, reklamın iyi bir tanıtım gerçekleştirmediğini gösterir.

 Çoğu okuyucu gazeteyi uzun süre elinde tutmaz ve dolayısıyla detaylı şekilde bakıp reklamı okumayabilir.

2. Dergiler: Dergiler türüne, içeriğine ve yönlendirildiği kategoriye göre değişen

basılı materyallerdir. Dergiler genellikle analiz ve ayrıntı vermeyi amaçlayan fotoğraflar, incelemeler ve hikayeler içeren pek çok konu içerir (Aburuman, 2000):

Avantajları:

 Artan sayıda dergi, tedavi turizm dergileri ve benzerleri, hedef kitleleri için reklamlar yapmayı mümkün kılmaktadır.

 Dergiler aracılığıyla, reklam veren, hedeflenen yerel veya bölgesel bir pazar grubuna erişebilir.

 İlanın iyi basılması dergi reklamcılığı için önemli bir avantajdır.

 Dergiler genellikle kabul görür ve okuyucuların gözünde iyi bir konumdadır.  Dergiler genellikle bir süre saklanır ve bu da derginin birden fazla kişi

tarafından ve birden fazla kez okunmasını sağlar.

Dezavantajları:

 Dergilerdeki esneklik, bir konunun ve bir sonraki konunun yayımlanması arasındaki zaman nedeniyle sınırlıdır; özellikle sunulan hizmetlerdeki veya fiyatlarındaki değişiklikler gerçeğe ters düşen bir hale geleceği için müşterinin reklama olan güveni azalacaktır.

60  Dergiler, kısa sürelerle sürekli değişen sık reklamlar için uygundur.

 Reklam, renklere ek olarak sayfalarda daha fazla yer tuttuğunda maliyeti artar.

 Dergi, kötü ve etkisiz dağıtımdan dolayı hedefe ulaşamayabilir.

 Dergilerin yüksek fiyatları, günlük gazetelere kıyasla daha az satılmasına sebep olabilir.

3.Doğrudan posta ile reklam: Dağıtım sürecini seçmek ve izlemek ve ayrıca

reklamı alan kişileri seçmek mümkün olduğunda posta, basılı reklamı yapılan mesajın doğrudan tüketiciye iletildiği bir araçtır (Aburuman, 2000):

Avantajları:

 Yoğun kapsama alanı. Bu, kapsanacak olan coğrafi bölgenin politikasına bağlıdır.

 Belirli kategorilerin doğru seçimiyle kime reklam gönderileceği belirlenir.  Doğru posta sistemleri kullanıldığı takdirde reklam mesajının hızlı iletimi  Belirli bir mesajı seçerek ve zaman zaman değiştirerek yaratılan esneklik.  Bilgilendirici bir araç. Doğrudan iletişim vasıtasıyla çok miktarda bilgi

iletilebilir.

 Kolayca kontrol edilip ölçülebilir.

 Rakiplerin gözünden uzak ve samimi olarak kullanılabilecek bir araçtır.

Dezavantajları:

 Doğrudan iletişimle ilişkili yüksek maliyet. Ne kadar çok reklam gönderilirse maliyet de o kadar artar.

 Reklam mesajları, okuyucuyu etkileyebilecek teknik tarafları içermez.

4. Billboardlar ve yol reklamları: Yol reklamları, mal ve hizmet reklamlarında

kullanılan en eski formlardan biridir ve hala yaygın olarak kullanılmakta olup sürekli geliştirilmektedir. Nakliye araçları da reklam için kullanılmaktadır. Bu iki reklam aracının maliyetleri nispeten düşüktür.

61

5. Televizyon ve uydu kanalları: Televizyon, 20. yüzyılın ikinci yarısında

keşfedildiğinden beri, iletişim araçları son derece etkili bir enstrüman haline gelmiştir. Televizyon, resim, ses ve hareketi birleştirerek izleyici koltuğunda tutup bütün programları izlemesini sağlar. Reklam verenler bu gerçeği fark etmişlerdir, ve başarılı ve etkili bir reklam aracı haline gelen televizyonun birkaç olağanüstü özelliğinden yararlanarak mallarını ve hizmetlerini pazarlama amaçlarını gerçekleştirmek için kullanır olmuşlardır. Özellikle uydu kanallarının yayılması ve çeşitliliğin artması, ve iletimin genişlemesi ile önceki medya araçlarını geride bırakan televizyon 24 saat boyunca yayın yapan bir kitle iletişim aracı haline gelmiştir. Özel uydu kanallarının ortaya çıkması bütün bariyerleri, uzaklığı ve hatta dil farklılıklarını yıkmıştır. Modern teknoloji sayesinde izleyicilerin kendi dillerinde veya yabancı dillerdeki yayınlara izleme şansı edinmesi sayesinde reklamcıların gözü bu iletişim aracına iyice çevrilmiştir (Elabdli ve Elabdli, 1993).

Uydu kanalı vasıtasıyla turizm reklâmı birçok özelliğe sahiptir (Abdulgader, 2003):

 Uydu kanallarıyla turizm reklâmları genç, yaşlı, eğitimli ve eğitimsiz fark etmeden herkese ulaşır.

 Turizm reklamı, izleyiciler üzerinde büyük bir etki bırakan kişiler, hareket, renk ve ses kullanımı olarak teknolojinin sunduğu teknik imkanlardan yararlanan uydu kanalları vasıtasıyla milyonlara ulaşır.

 Turizm reklam vereni, izleyicilere ulaşmak, onları etkilemek ve turizm reklam içeriği hakkında ikna etmek için doğru kanalı ve doğru zamanı tanımlayarak turizm reklamcılık mesajı göndermek üzere belirli kanal programlarını seçebilir.

 Uydu kanalları, geniş alanları ve bölgeleri kapsadığı için reklamın erişim maliyetini düşürür.

 Televizyon, turistik bölgelerin doğal güzelliklerini ve sunulan hizmetleri gösterdiği için turizm pazarlama açısından en iyi reklam aracı olarak görülür.  Turizm reklamcılığı, bir programda veya seride turistik bölgelere dair

resimlerin dahil edilmesi ve bu resimlerin sanki programın veya filmin bir parçasıymış gibi gösterilmesiyle izleyiciye hissettirmeden reklam

62 yayınlamayı mümkün kılan bilgisayar teknolojisinin kullanımından faydalanır.

6. Sinema: Daha büyük resim boyutu sunan ekrana ek olarak, T.V ile ortak

özelliklere (örneğin, ses, resim, hareket) sahip olan büyük reklam araçlarından biri olarak kabul edilir.

7. İnternet: İnternetteki reklamlar, reklam şirketinin adını gösteren elektronik

etiketler içerir, ve resimler ve kısa ifadeler, internete girenleri şirketin sitesini ziyaret etmeye veya internetten alışveriş yapmaya davet eder. Çoğu şirketin kendi sitesi olduğu için internetteki daha ünlü sayfalara bir elektronik etiket eklenmesi ile internet kullanıcıları tarafından ziyaret edilme şansları artar. İnternet reklamcılığının olumlu taraflarından biri ise, reklam verenlerin, web sitesi ziyaretçi sayısını her zaman bilebildikleri için, reklam harcamalarından elde edilen gelirleri doğru bir şekilde hesaplamalarına olanak sağlamasıdır. Ayrıca internetin sağladığı toplu işlevler, yayıncılık için etkileşimli özelliklere ve birçok pazarlama işlevini sağlayan iletişimsel bir çevreye sahip olması nedeniyle, başka herhangi bir reklam medyasında bulunmaz. Sonuç olarak, reklam şirketleri müşterilere, fiyat, yemek ve giyim tarzları ile birlikte şehir veya sahil resimleri ve bilgi içeren reklamlar sunmaya başlamışlardır. Üstelik şirketler, turistlerin hoşlarına gidecek yerleri seçebilmelerini sağlamak için pek çok turistik mekânın sahillerini içeren turistik filmler göstermektedir.

8. Radyo: Yerel olarak ve uluslararası alanda iletilebilen televizyon gibi radyo da,

reklamcılık için belirli bir şekilde kullanılır; çünkü bilgilendirici özelliklere dayanan dinleme şansı sağlar ve her ülkede radyo yayını muhakkak vardır(Aburuman, 2000):

Avantajları:

 Radyo genellikle dünya çapında en çok dinleyici sayısına ulaşmaktadır.  Radyo, kendi kapsamlı pazar birleşiminde, esnektir.

 Telsiz iletimi daha ucuzdur ve radyo reklamları, televizyon reklamlarına kıyasla, daha az maliyetlidir.

63  Radyo, gençlik gibi bazı pazar kategorilerinde en iyi iletişim aracı olabilir.  Radyo reklamları hızlı bir şekilde hazırlanabilir. Zaman zaman ve

gerektiğinde modifikasyon açısından esnekliğe sahiptir ve güncel konulara değinebilir.

Dezavantajları:

 Radyo dinleyicileri genellikle, radyo istasyonu sayısı fazla olduğu için hangisini dinleyeceği konusunda şaşkına döner.

 Verimliliğini sınırlayan diğer araçlarla karşılaştırıldığında, radyo, eğitimsel ve eğlence amaçlı bir dinleme aracıdır.

 Görselliğin olmaması bir dezavantajdır.

Benzer Belgeler