• Sonuç bulunamadı

Çin’in ekonomik gücünün artmas› ve halk›n yaflam seviyesinin yükselmesin- den dolay› Çin vatandafllar›ndan yurtd›fl›na seyahat yapanlar›n say›s› h›zla art›yor. 2008 y›l›nda 45 milyon 840 bin Çin vatandafl› yurtd›fl›na seyahat etti. Tabii ki Türkiye de uluslararas› ve bölgesel anlamda önemli destinasyonlardan

birisi olarak zengin turizm rezervlerine ve turizm ürün çeflitlili¤ine sahiptir. 2001 y›l›nda Çin Hükümeti taraf›ndan Türkiye’nin gidilebilir destinasyon olarak kabulünden sonra Türkiye’ye gelen Çinli turistlerin say›s› çok h›zl› bir flekilde artm›flt›r. Kapsaml› istatistik verilere göre 2008 y›l›nda bu rakam 62.000’lere ulaflt›. ‹ki ülkenin turizm alan›ndaki iflbirli¤inin potansiyeli çok yüksektir. Bu turizmden al›nan ortak pay, daha da büyüsün diye iki ülkenin ilgili makamlar›n›n bu konu hakk›nda düzenli bir flekilde istiflare yapmalar›n›, özellikle hukuki aç›dan karfl›l›kl› olarak turizme gerekli olan kolayl›klar› sa¤lamalar›n› tavsiye ediyorum. Ayn› zamanda Türk turizm iflletmelerinin Çin turizm pazar›na yönelik araflt›rmalar›n› güçlendirebileceklerini, kendi avantaj- l› turizm ürünlerinin tan›t›m ve tasarlamas›n› daha çok yapabileceklerini, iki ülkenin kendi turizm rezervlerini karfl›l›kl› olarak tan›tabileceklerini ümit ediyoruz. Çin gelecek dönemde, Türkiye seyahatlerini çok önemli bir proje olarak görmektedir.

7. ‹laç ve Medikal cihaz alan›nda

Yak›n y›llarda Çin bu alandaki geliflmelerini h›zland›r›yor. Çin t›bb› uluslararas› pazarda büyük ilgi görüyor. Çin taraf›ndan imal edilen ileri medikal cihazlar örne¤in CT.X aleti ve difl makineleri gibi ileri teknoloji cihazlar› üretme seviyesinde dünyan›n en üst s›ralar›na yükselmifltir. ‹lgili Çin flirketleri Türk pazar›na yo¤un alaka göstermektedir ve Türk flirketlerinin Çin’e gelerek iflbirli¤i imkânlar›n› aramalar›n› samimiyetle bekliyor. 1979 y›l›nda bafllat›lan y›lda iki kez bahar mevsimlerinde düzenlenen ve flu an art›k Asya-Pasifik bölgesinin en büyük medikal cihaz, ilgili ekipman ve servis ürünleri fuar›na dönüflmüfl olan 63. Çin Uluslararas› Medikal Cihazlar Fuar› (CMEF), gelecek sene Nisan ay›nda Shezhen flehrinde düzenlenecektir. Ayn› zamanda bu fuar sa¤l›k sektöründeki en büyük profesyonel t›bbi malzeme al›flverifl platformu, flirketlerin imajlar›n› en güzel tan›tma yeri, profesyonel bilgi de¤iflim ve teknoloji iletiflim platformudur. Türk flirketlerinin bu fuara kat›labilmelerini çok istiyor ve bu konuda gerekli olan her türlü deste¤i sunmaya haz›r›z. 8. Di¤er alanlar

Söz konusu alanlar d›fl›nda bence iki ülke aras›nda uzay, düflük karbon ekonomisi, enerji tasarrufu, çevre ve bunun gibi alanlardaki iflbirli¤inin potansiyeli de büyüktür. Çin’in uzay çal›flmalar› 1956 y›l›ndan itibaren yaklafl›k yar›m yüzy›l içinde ola¤anüstü bir ivme kazanm›flt›r. Ekim 2009 y›l›na kadar Çin’in kendi teknolojisi ile yap›lan Chang Zheng serisi tafl›ma roketi 123 seferde de baflar›l› bir flekilde f›rlat›lm›flt›r. Ve Çin flu anda düflük, orta ve yüksek yörüngeli ve çeflitli model uydu f›rlatma kapasitesine sahip olarak, uluslararas› ticaret uydu f›rlatma servis pazar›nda çok önemli bir konumda- d›r. 1970 y›l›nda Çin’in birinci yapay uydusunu f›rlatmas›ndan sonra, Çin bu güne kadar baflar›l› bir flekilde bilim ve teknolojik deneme amaçl› geri alg›lama sensörlü, yay›n ve telekom özelli¤i bulunan, hava, dünya rezervlerini

keflfetme fonksiyonlu ve nokta yerlefltirme tekni¤i bulunan yapay uydular f›rlatm›flt›r.

Çoklu fonksiyonlu, çok amaçl› kullan›labilir, uygulamal› uydu sistemi oluflturmaktad›r. Eylül 2008 y›l›nda Çin’in ücüncü insanl› uzay gemisi No.7 Shen Zhou uzay gemisi sorunsuz olarak f›rlat›lm›fl ve astronot uzay gemisinin kabininden ç›k›p faaliyette bulunarak Çin, dünyada insanl› uzay teknolojisi ve kabin d›fl›nda faaliyette bulunma kapasitesine sahip olan üçüncü ülke olmufl- tur. Yak›n zamanda Çin’in uzay gemisinin Türk astronotlar›n› uzaya göndere- bilece¤i plan›n›n ne kadar mükemmel bir görüntü olaca¤› düflünülebilir. Arkadafllar, Türkiye’de bir y›ld›r bulunmama ra¤men Türk Hükümeti’nin iki ülke aras›ndaki iliflkilere özellikle ikili ekonomik ve ticari iflbirli¤ine çok önem verdi¤ini ve iki ülkenin haklar› aras›nda çok derin ve köklü bir dostluk bulundu¤unu iyice hissettim. Bu vesile ile Türkiye’nin yapt›¤› gibi, Çin de Türkiye’nin dünyadaki konumu ve rolüne ayn› flekilde önem vermekte ve ikili iliflkilerin derinleflmesine ve geliflmesine odakland›¤›n› ve Çin halk›n›n Türk halk›na her zaman en s›cak duygular›n› sunmaya haz›r oldu¤unu tekrar vurgulamak istiyorum.

Yetmifl y›l önce Yüce Atatürk “Yurtta sulh, cihanda sulh” ve “Ekonomi demek her fley demektir” demiflti. Geçenlerde Say›n Baflbakan Erdo¤an da Türkiye “Bat›’n›n en do¤usu, Do¤u’nun en bat›s›d›r” dedi. ‹nan›yorum ki Asya ve Avrupa k›tas›n› birlefltirerek fantastik unsurlar› ço¤altan bu topraklarda iki taraf aras›nda sonsuz iflbirli¤i imkânlar› ve ortak mefaatlar bulunmaktad›r. ‹kili iflbirli¤i iki ülke halk›n›n refah›na yararl› olmakla beraber küresel ve bölgesel bar›fl ve geliflmeyi iyice pekifltirecektir.

Bugün burada kat›l›mc› olarak bulunan herkes Çin ile Türkiye’nin dostluk ve iliflkilerinin geliflmesi için çabalayan ayd›nlard›r. Bu sempozyum arac›l›¤› ile herkesin, ikili iliflkilerin geliflmesi sürecinde Çin’in geliflmesinden kaynaklana- rak ortaya ç›kan f›rsatlara yönelik anlay›fllar› derinleflebilir. Ve k›sa zaman içinde süregelen ortak çabalar›m›z temelinde Çin ile Türkiye aras›ndaki iliflkiler için mutlaka daha ayd›nl›k ve yepyeni bir sayfa aç›lacakt›r.

En son bu sempozyumu düzenlemek için pek çok katk›da bulunan de¤erli arkadafllar›m›za ve tüm kat›l›mc›lara teflekkür ediyorum. Sayg›lar›mla… SUNUCU- Tüm konuflmac›lara ve kat›l›mc›lara teflekkür ediyoruz.

Benzer Belgeler