• Sonuç bulunamadı

2. ARAŞTIRMANIN METEDOLOJİSİ

3.4. Araştırma Modelinin Test Edilmesi

3.4.1. TRB1 Bölgesi Akademisyenlerinin Demografik Özellikleri ile Örgütsel

H0. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile örgütsel bağlılığı arasında istatistiksel

olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

H1. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile örgütsel bağlılığı arasında istatistiksel

olarak anlamlı bir ilişki vardır.

H0a. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile duygusal bağlılığı arasında anlamlı ilişki

H1a. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile duygusal bağlılığı arasında anlamlı ilişki

vardır.

H0b. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile devam bağlılığı arasında anlamlı ilişki

yoktur.

H1b. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile devam bağlılığı arasında anlamlı ilişki

vardır.

H0c. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile normatif bağlılığı arasında anlamlı ilişki

yoktur.

H1c. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile normatif bağlılığı arasında anlamlı ilişki

vardır.

H0. Akademisyenlerin medeni durumları ile örgütsel bağlılığı arasında

istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktur.

H2. Akademisyenlerin medeni durumları ile örgütsel bağlılığı arasında

istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardır.

H0a. Akademisyenlerin medeni durumları ile duygusal bağlılığı arasında

anlamlı ilişki yoktur.

H2a. Akademisyenlerin medeni durumları ile duygusal bağlılığı arasında

anlamlı ilişki vardır.

H0b. Akademisyenlerin medeni durumları ile devam bağlılığı arasında anlamlı

ilişki yoktur.

H2b. Akademisyenlerin medeni durumları ile devam bağlılığı arasında anlamlı

ilişki vardır.

H0c. Akademisyenlerin medeni durumları ile normatif bağlılığı arasında anlamlı

ilişki yoktur.

H2c. Akademisyenlerin medeni durumları ile normatif bağlılığı arasında anlamlı

ilişki vardır.

H0. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile örgütsel bağlılığı arasında

istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktur.

H3. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile örgütsel bağlılığı arasında

H0a. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile duygusal bağlılığı arasında

anlamlı ilişki yoktur.

H3a. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile duygusal bağlılığı arasında

anlamlı ilişki vardır.

H0b. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile devam bağlılığı arasında anlamlı

ilişki yoktur.

H3b. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile devam bağlılığı arasında anlamlı

ilişki vardır.

H0c. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile normatif bağlılığı arasında

anlamlı ilişki yoktur.

H3c. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile normatif bağlılığı arasında

anlamlı ilişki vardır.

H0. Akademisyenlerin yaşları ile örgütsel bağlılığı arasında istatistiksel olarak

anlamlı ilişki yoktur.

H4. Akademisyenlerin yaşları ile örgütsel bağlılığı arasında istatistiksel olarak

anlamlı ilişki vardır.

H0a. Akademisyenlerin yaşları ile duygusal bağlılığı arasında anlamlı ilişki

yoktur.

H4a. Akademisyenlerin yaşları ile duygusal bağlılığı arasında anlamlı ilişki

vardır.

H0b. Akademisyenlerin yaşları ile devam bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır. H4b. Akademisyenlerin yaşları ile devam bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır. H0c. Akademisyenlerin yaşları ile normatif bağlılığı arasında anlamlı ilişki

yoktur.

H4c. Akademisyenlerin yaşları ile normatif bağlılığı arasında anlamlı ilişki

vardır.

Tablo 48’de akademisyenlerin demografik özelliklerine yönelik yukarıda belirtilen ana hipotez ve alt hipotezlerin test edilmesi için Korelasyon analizi yapılmıştır.

Tablo 48. Akademisyenlerin Demografik Özellikleri ile Örgütsel Bağlılıkları

Arasındaki İlişkiye Yönelik Korelasyon Analizi Demografik Özellikler Duygusal Bağlılık Devam Bağlılığı Normatif Bağlılık Örgütsel Bağlılık Cinsiyet Korelasyon Katsayısı(r) 0,072 -0,129 -0,020 -0,017 Sig(p) ,180 ,016 ,714 ,746 Medeni Durum Korelasyon Katsayısı(r) -0,051 0,130* 0,005 0,023 Sig(p) ,339 ,015 ,925 ,665 Çocuk Sayısı Korelasyon Katsayısı(r) 0,167* -0,062 0,111* 0,116* Sig(p) ,002 ,249 ,038 ,029 Yaş Aralığı Korelasyon Katsayısı(r) 0,155 -0,193 0,054 0,036 Sig(p) ,003 ,000 ,310 ,505

Tablo 48’de yapılan Korelasyon analizi sonuçlarına göre; akademisyenlerin demografik özelliklerinden cinsiyet değişkeni ile devam bağlılığı arasında zayıf kuvvette, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir (r=0,129; p=,016). Bu doğrultuda alt hipotezlerden, “H1b. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile devam bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” şeklinde ifade edilen H1b hipotezi kabul edilmiştir. Ancak cinsiyet değişkeni örgütsel bağlılık ve bağlılığın duygusal ve normatif boyutları arasında herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Dolayısıyla, “H1. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile örgütsel bağlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır”, “H1a. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile duygusal bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” ve “H1c. Akademisyenlerin cinsiyetleri ile normatif bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” şeklinde ifade edilen H1, H1a, H1c hipotezleri reddedilmiştir.

Yine korelasyon analizi sonuçlarına göre; akademisyenlerin demografik özelliklerinden medeni durum değişkeni ile devam bağlılığı arasında zayıf kuvvette, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=0,130; p=,015). Bu doğrultuda alt hipotezlerden, “H1b. Akademisyenlerin medeni durumları ile devam bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” şeklinde ifade edilen H1b hipotezi desteklenirken medeni durum değişkeni örgütsel bağlılık ve bağlılığın duygusal ve normatif boyutları arasında

herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Dolayısıyla, “H1. Akademisyenlerin medeni durumları ile örgütsel bağlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır”, “H1a. Akademisyenlerin medeni durumları ile duygusal bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” ve “H1c. Akademisyenlerin medeni durumları ile normatif bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” şeklinde ifade edilen H1, H1a, H1c hipotezleri kabul edilmemiştir.

Akademisyenleri sahip olduğu çocuk sayısı ile örgütsel bağlılıkları arasındaki korelasyon analizinde çocuk değişkeni ile bağlılık arasında zayıf kuvvette, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,116; p=,029). Bu bulgular ışığında “H3. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile örgütsel bağlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardır”, “H3a. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile duygusal bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” ve “H3c. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile normatif bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” hipotezleri kabul edilmiştir. Ancak çocuk sayısı değişkeni bağlılığın boyutlarından olan devam bağlılığı arasında herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Bu durumda “H3b. Akademisyenlerin çocuk sahibi olması ile devam bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” ifadesi reddedilmiştir.

Akademisyenlerin yaşları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki korelasyon analizinde yaş değişkeni ile örgütsel bağlılığın boyutlarından duygusal bağlılık arasında zayıf kuvvette, pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken bağlılık boyutlarından devam bağlılığı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,155; p=,003 ve r=- 0,193; p=,000). Bu bulgular ışığında “H4a. Akademisyenlerin yaşları ile duygusal bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” ve “H4b. Akademisyenlerin yaşları ile devam bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” hipotezlerinin desteklendiği görülmüştür. Ancak yaş değişkeni ile örgütsel bağlılık ve bağlılığın boyutlarından olan normatif bağlılık arasında herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Bu durumda “H4. Akademisyenlerin yaşları ile örgütsel bağlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardır” ve “H4c. Akademisyenlerin yaşları ile normatif bağlılığı arasında anlamlı ilişki vardır” ifadesi reddedilmiştir.

Analizler genel olarak değerlendirilecek olursa, örgütsel bağlılık ile akademisyenlerin demografik özellikleri arasında kısmi olarak ilişki bulunduğu söylenebilir.

3.4.2. TRB1 Bölgesi Akademisyenlerinin Kurumsal Kimlik Özellikleri ile