• Sonuç bulunamadı

TRAFİK ÇARPIŞMASI YAŞAMA DURUMU Katılımcılara son bir yılda belirtmiş oldukları

BİSİKLETLİ ULAŞIMA YÖNELİK KULLANICI

TRAFİK ÇARPIŞMASI YAŞAMA DURUMU Katılımcılara son bir yılda belirtmiş oldukları

güzergâhlarda trafik çarpışması tehlikesi geçirip geçirmedikleri sorulmuştur. Ankete katılan bisiklet kullanıcılarının çarpışma yaşama oranlarının yarı yarıya olduğu görüşmüştür. %54 gibi önemli bir oranının son bir yıl içinde çarpışma geçirdiği, %46’lık dilimin ise herhangi bir çarpışma geçirmediği belirtilmiştir (Şekil 28).

Son bir yıl içerisinde trafik çarpışması yaşayan anket katılımcılarına ne tür bir çarpışma yaşadıkları sorulmuş ve birden fazla yanıt vermelerine imkân tanınmıştır.

Katılımcıların %45’i motorlu taşıtla çarpıştığını, %40’ı düştüğünü, %9’u yaya ile çarpıştığını, %6’sı ise başka bir bisikletle çarpıştığını belirtmiştir.

Katılımcılara yaşadıkları çarpışmada yara alıp almadıkları sorulmuş, %32’lik dilim çarpışmada yara aldığını ifade etmiştir.

Şekil 28 Katılımcıların yaşadıkları çarpışmalar ve çarpışma türleri

Katılımcılara, son bir yıl içinde bisiklet ya da yol kaynaklı bir sorun yaşayıp yaşamadıkları sorulmuştur.

Katılımcıların çoğunluğu yol kaynaklı sorunlar yaşadığını, %23’ü hem yol kaynaklı hem de bisiklet kaynaklı sorunlar yaşadığını, %11’i ise herhangi bir sorun yaşamadığını ifade etmiştir. %2’lik dilim ise bisiklet kaynaklı sorun yaşadığını belirtmiştir (Şekil 29).

BİSİKLET PARK ALANLARI VE PAYLAŞIM SİSTEMİ

Anket katılımcılarına Edirne’de bisiklet park yeri bulunup bulunmadığı sorulmuş ve %78’lik dilim bisiklet park yeri bulunduğunu ifade etmiştir. Bisiklet park yerlerinin yeterli olup olmadığı sorulduğunda ise katılımcıların tümünün park yerlerinin yetersiz olduğunu belirttiği görülmektedir.

Katılımcılara bisiklet park alanları ile ilgili güvenlik sorunu yaşayıp yaşamadıkları sorulduğunda ise

%78’lik dilimin soruyu yanıtlamadığı, %15’lik diliminse bir sorun yaşamadığını söylediği görülmektedir.

%94’lük dilim ise kentlerinde bisiklet paylaşım sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini söylemiştir.

olarak tanımlanmıştır. Bisiklet yolu genişliklerinin yetersiz olması, altyapı yetersizliği ve kavşaklarda geçişlerin zor olması ise %9’luk oranla bir önceki grubu takip etmektedir. Değişkenlere göre alınan oranlar Şekil 30’da detaylı olarak görülmektedir.

Şekil 30 Katılımcıların bisiklet kullanırken trafikte yaşadıkları sorunlar

Katılımcılara bisiklet güzergâhı öncelikli tercih durumları sorulmuştur. Bu kapsamda katılımcıların %60’ı mevcut taşıt trafiğine paralel bisiklet hatlarını tercih ettiğini,

%34’ü yeşil alanlardan geçirilen hatları tercih ettiğini,

%6’sı ise mevcut yaya trafiği içerisinden geçirilen bisiklet hatlarını tercih ettiğini belirtmiştir. Bu verilerden

anket katılımcılarının ağırlıklı olarak trafiğin içinden değil, trafiğe paralel veya yeşil alanlardan geçirilmiş güzergâhlarda bisiklet yolunun olması gerektiğini savundukları, yaya yolundan geçirilmiş güzergahları ise güvenli bulmadıkları sonucuna varılabilir (Şekil 31).

Şekil 31 Bisiklet güzergâh öncelikli tercih durumu BİSİKLET YOLLARI

Katılımcılara bisiklet kullanırken trafikte yaşanılan sorunlar düşünüldüğünde sayılacak unsurların ne derece önemli olduğunu belirtmeleri istenmiştir.

Bu kapsamda yolların güvenli olmaması, taşıtlarla yaşanan çatışmalar, yolların devamlılık göstermemesi seçenekleri %10’luk dilimlerle en önemli faktörler

Şekil 32 Güvenli bisiklet sürüşü için öncelikli unsurlar Katılımcılara güvenli bisiklet sürüşü için öncelikli

sağlanması gereken unsurlar sorulmuştur. Bu bağlamda en yüksek önem payına %18’lik oranla kavşak noktalarında bisiklet geçiş güvenliğini sağlayacak önlemlerin sahip olduğu görülmektedir.

Bunu %17’şerlik oranlarla, fiziksel engellerle motorlu

taşıt trafiğinden ayrılmış bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve park alanları, karma trafikte bulunan bisiklet şeritleri takip etmektedir. Yatay ve düşey işaretlemeler (%16) ile yeşil alanlar içerisindeki bisiklet yolları (%15) en düşük yüzdelere sahiptir (Şekil 32).

Şekil 33 Katılımcıların cinsiyete göre dağılımı

Şekil 34 Katılımcıların yaş gruplarına göre dağılımı

Şekil 35 Katılımcıların meslek gruplarına göre dağılımı

2.3 LÜLEBURGAZ ANKET DEĞERLENDİRMESİ DEMOGRAFİ

Lüleburgaz bisiklet kullanıcılarına ilişkin sosyo-demografik değişkenlerden cinsiyet, yaş, öğrenim durumu ve meslek dağılımına ait sonuçlar aşağıdaki şekillerde yüzde (%) cinsinden verilmiştir.

Katılımcıların cinsiyet dağılımına bakıldığında,

katılımcıların %70’ini erkeklerin, %30’unu ise kadınların oluşturduğu görülmektedir (Şekil 33).

Katılımcıların yaş gruplarına göre dağılımları

değerlendirildiğinde, %46 gibi önemli bir oranı 22 yaş altı bisiklet kullanıcılarının oluşturduğu görülmektedir.

Bu oranın %34’ünü 19-22 yaş grubu, %12’sini ise 14-18 yaş grubu oluşturmaktadır. Genel olarak değerlendirildiğinde de baskın kullanıcı grubunu 37 yaş ve altı kesimin oluşturduğu görülmektedir.

Buradan, Lüleburgaz’da bisikleti ağırlıklı olarak gençlerin oluşturduğu grubun kullandığı çıkarımı yapılabilmektedir (Şekil 34).

Katılımcıların eğitim durumuna göre dağılımlarına bakıldığında Lüleburgaz’da da bisiklet kullananların çoğunluğunu üniversite mezunlarının oluşturduğu görülmektedir. Bu dağılımı %27’lik oranla ortaöğretim mezunlarının takip ettiği, lisansüstü ve ilköğretim mezunlarının ise %8’erlik oranlarla en son sırada yer aldıkları belirlenmiştir.

Katılımcıların meslek gruplarına göre dağılımına bakıldığında, anket katılımcılarının %40’ını öğrencilerin,

%18’ini işçilerin, %14’ünü memurların, %8’ini avukat, mühendis, doktor gibi uzmanların oluşturduğu görülmektedir. %8’lik oranla esnaflar da bir diğer önemli kullanıcı grubunu oluşturmaktadır (Şekil 35).

Katılımcılara tüm ulaşım harcamaları düşünüldüğünde, ayda ortalama ne kadar harcama yaptıkları

sorulduğunda, %30’luk oranla en fazla 0-50 TL arası harcama yapıldığı cevabı verilmiştir. Katılımcıların büyük bir kısmı ise eşit oranlarla 51-100 TL, 101-200 TL, 201-300 TL arası harcama yaptığını ifade etmiştir (Şekil 37).

TAŞIT/VASITA SAHİPLİĞİ

Katılımcılara, aktif olarak taşıt kullanıp kullanmadıkları sorulmuştur. Katılımcıların %54’ü aktif olarak taşıt kullandığını, %46’sı ise taşıt kullanmadığını belirtmiştir.

Kullanılan taşıt türlerine bakıldığında ise %86’lık oranla en fazla otomobil kullanılmaktadır (Şekil 36). İkinci sırada ise %14’lük oranla motosiklet gelmektedir.

Yapılan saha çalışması ve odak grup görüşmeleri esnasında da dikkat çeken en önemli husus, Lüleburgaz’da motosiklet kullanımının taşıt yolu, bisiklet yolu ve kaldırımlarda oldukça fazla olduğu ve kullanım oranının giderek arttığıdır. Yeterli önlem alınmaz ve gerekli düzenlemeler yapılmazsa

önümüzdeki yıllarda motosiklet, Lüleburgaz trafiğinin en önemli sorunlarının başında gelecektir.

Şekil 36 Katılımcıların ulaşımda tercih ettikleri taşıt türü

Şekil 37 Katılımcıların ulaşım harcamalarına göre dağılımı

Şekil 38 Katılımcıların bisiklet kullanım sıklığı ve oranları

Şekil 39 Katılımcıların bisiklet kullanım amacına göre dağılımı

BİSİKLET KULLANIM ALIŞKANLIKLARI