• Sonuç bulunamadı

KARAAĞAÇ MAHALLESI

Sahil Bandı Bisiklet Yolu Örneği

KARAAĞAÇ MAHALLESI

Karaağaç Mahallesi, halihazırda yolların birbirini 90 derecelik açılarla kestiği ızgara sistemle tasarlanmıştır (Fotoğraf 60). Bu sokaklarda herhangi bir güvenli bisiklet yolu altyapı tasarımı yapılmamıştır. Bunun başlıca nedeni, ızgara sistemle birbirlerine bağlanan sokakların mevcut altyapıları dahilinde, geçki tasarımları temel alındığında görüş duruş geçiş mesefalerinin ve taşıt yolu platform enkesitlerinin motorlu yol kullanıcılarının yüksek hızlarda

seyretmelerine elverişli olmamasıdır. Bu güzergahlar boyunca motorlu taşıt yol kullanıcılarının operasyonel hızlarının düşük olmasına bağlı olarak, bisikletli yol kullanıcılarının motorlu taşıtlar ile birlikte aynı yol platformunu kullanmaları önerilmektedir.

Hem mahallenin ölçeği hem de belirtildiği gibi yolların yapısı göz önünde bulundurularak, Karaağaç Mahallesi için en uygun yaklaşımın bütüncül bir kentsel tasarım uygulaması olduğu söylenebilmektedir. Bu çerçevede hem toplu taşıma durakları ile ilişkilendirilecek hem de bisikletli ve yaya altyapısıyla desteklenecek bir sistemin tasarlanması önem teşkil etmektedir. Söz konusu sistem, mahallenin merkezini ve mahallede yer alan kentsel donatı alanları ile kamusal alanlara erişimi mümkün kılacak şekilde geliştirilmelidir.

Bu unsurlar göz önüne alınarak; Ortaköy, Felahiye, Dilaverbey ve Bahriye Caddeleri için tüm mahalleye de yaygınlaştırılabilecek paylaşımlı sokak tasarımları aktarılmıştır. Yaklaşım, sokak hızlarının düşürülerek zemin kaplamalarının tasarıma uygun bir şekilde düzenlenmesini ve motorlu taşıt, bisikletli ve yaya yol kullanıcı türleri tarafından ortak kullanım fırsatının yaratılmasıdır (Şekil 87). Bu nedenle söz konusu güzergâhlar için yol platformunun üst yapısında

iyileştirmeye gidilmelidir. Karaağaç Mahallesi’nde, farklı sokaklarda farklı yol platformu üstyapı tasarımları tespit edilmiştir. Bazı sokaklarda asfalt kaplama, bazılarında ise parke kilit taşı seçimleri yapılmıştır.

Paylaşımlı yollarda, bisiketli yol kullancılarının motorlu taşıtlarla birlikte güvenli bir şekilde seyretmeleri için yol platformunun üst yapısının pürüzsüz ve meydana gelmiş deformasyonlardan arındırılmış olması gerekmektedir. Bunun nedeni; bisikletli yol kullanıcılarının, üst yapıdaki en ufak bir deformasyona bağlı seyir halindeyken dengelerini kaybederek motorlu taşıtlar ile ölümlü ve yaralanmalı trafik

çarpışmalarına karışma olasılığıdır. Edirne Belediyesi’ne bağlı ilgili birimler tarafından mevsimsel şartlara göre takvimlenecek olan yol bakım ve onarım çalışmaları dâhilinde bu güzergâhlar boyunca, yol üst yapı tasarımı tek tip, bisiklet kullanımına uygun bir malzeme ile kaplanması önerilmektedir (Şekil 88).

İlk etapta gerçekleştirilecek bu düzenleme, sonrasında kentsel tasarım uygulamalarıyla desteklenmeli, sokak bütüncül bir şekilde ele alınarak herkesin (yaya, bisikletli, motorlu taşıt) kullanımına uygun şekilde tasarlanmalıdır.

Fotoğraf 60 Karaağaç Mahallesi, Edirne (EMBARQ Türkiye, 2015)

Şekil 87 Paylaşımlı yol örneği

Her ne kadar operasyonel hızların düşük olmasına bağlı, bisikletli yol kullanıcılarının, motorlu taşıtlar ile aynı yol platformunda seyretmeleri önerilse de bazı yol güvenliği önlemlerinin Karaağaç Mahallesi’ndeki sokaklar için alınması gerekmektedir. Karaağaç Mahallesi için dikkate alınması gereken diğer ilkeler şunlardır:

• Bunun için öncelikle bu güzergâhlar boyunca motorlu yol kullanıcılarını, bisikletliler ile aynı yol

Şekil 88 Karaağaç Mahallesi plan-1, plan-2, plan-3, plan-4

platformunda seyrettiklerini uyarmak amacıyla dikey trafik işaretlemelerinin yerleştirilmesi gerekmektedir. Türkiye’de trafik işaret levhaları, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Trafik İşaretleri El Kitabı tarafından belirlenmektedir.

Trafik İşaretleri El Kitabı dâhilinde paylaşımlı bisiklet yolu için kodlanmış standart bir trafik işaret levhası bulunmamaktadır. Bu nedenden ötürü Edirne Belediyesi’ne bağlı ilgili birimler tarafından paylaşımlı bisiklet yolu işaret levhası hazırlanarak bu güzergâhlar boyunca yerleştirilmelidir. Bu trafik işaretleme levhaları özel olarak üretildikten sonra, raporda daha önce de paylaşılan Trafik Güvenliği Daire Başkanlığı Trafik Güvenliği İşaretleme Müdürlüğü’nün 2011 yılında yayınladığı “Trafik İşaretleri El Kitabı 1”deki standartlara uygun olarak güzergâh boyunca monte edilmelidir.

• Bu güzergâhlar için alınması gereken diğer bir yol güvenliği önlemi ise; yol aydınlatma durumunda iyileştirilmelere gidilmesidir. Saha çalışmaları sırasında Karaağaç Mahallesi’ndeki sokaklarda yeterli nitelik ve nicelik aydınlatma direğinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Motorlu taşıtlar ile bisikletli yol kullanıcıları arasında meydana gelebilecek olası ölümlü ve yaralanmalı trafik çarpışmalarının önüne geçilmesi adına güzergâhlara yeterli aydınlatma elemanlarının yerleştirilmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı tarafından 2015’de yayınlanan “Şehir içi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik” tarafından orta kalabalık bisiklet ve yaya yolları için 7.5 lux ortalama aydınlatma düzeyi belirlenmiştir. Bu doğrultuda gerekli aydınlatma elemanları nitelik ve nicelik olarak yerleştirilmelidir.

• Karaağaç Mahallesi’nin ızgara sistem ile oluşturulması nedeniyle, birbirini kesen geniş yol birleşimleri bulunmaktadır. Motorlu taşıt platformu üzerinde hareketlilik göstermesi önerilen bisiklet ağı için bu geçiş ve birleşme alanları için trafik sakinleştirici önlemlerinin alınması gerekmektedir.

Sokak kesişim yaklaşımlarında, motorlu taşıtların operasyonel hızlarını 30km/s’e düşüren hız kesici tümseklerin yol platformu üzerine uygulanması önerilmektedir. Her bir koldan gelen trafik akımı için hız kesici tümseklerin yerleştirilmesi gerekmektedir.

3.3 LÜLEBURGAZ MEVCUT BİSİKLET YOLLARI İNCELEME ÇALIŞMASI VE ÖNERİ BİSİKLET YOLLARI

Lüleburgaz’da da Tekirdağ ve Edirne’de olduğu gibi, kent içi ulaşımda bisiklet kullanımını arttırmak ve bu konuda farkındalığı sağlamak amacıyla kent merkezinde bütünleşik bir ağ tasarımı ana vizyon olarak belirlenmiştir.

Ana bisiklet hatları belirlenirken, arazinin yapısı, kentin gelişme dinamikleri, üretim ve çekim bölgeleri dikkate alınmıştır. Mevcut durumda kentin merkezinde yer alan yayalaştırılmış bölge baz alınarak, bu alanı kuzeyde ve güzeyde ana işlevlerle bağlayıcı bir ağ tasarımı gerçekleştirilmiştir.

Tasarım çalışmaları gerçekleştirilirken, saha çalışmasının yanında, anket çalışmasından da yararlanılmıştır. Lüleburgaz’da bisiklet kullanıcılarının öncelikle tercih ettikleri güzergahlara bakıldığında,

%44 oranla yeşil alanlardan geçirilmiş güzergahların öncelikli olduğu; bu tercihi, %28’erlik oranlarla mevcut trafiğe pararlel güzergahların ve mevcut yaya trafiği içerisinden geçirilen güzergahların takip ettiği görülmektedir.

Lüleburgaz kent merkezinde bisiklet yolları yaya yolları ile birlikte çözümlendiğinden, katılımcıların beyan ettikleri bu görüş dikkate alınmış ve mevcut bisiklet yolları üzerinde konfor ve güvenliği arttırmaya yönelik önlemler çalışma içerisinde sıralanmıştır.

Katılımcılara, en sık bisiklet yolculuğu yaptıkları güzergâh başlangıç ve bitiş noktaları da sorulmuştur.

Lüleburgaz’da güzergâh başlangıç noktalarının dağınık bir yapı sergilediği görülmüştür. Pek çok yerleşim alanı başlangıç noktası olarak ifade edilmiştir. Civardaki köylerden de Lüleburgaz merkeze bisiklet yolculuğu yapıldığı ifade edilmiştir.

Katılımcıların en fazla kullanmakta olduğu başlangıç noktası %16’lık oranla Hürriyet Mahallesi olarak ortaya çıkmıştır. İkinci sırada %15’lik oranla Kocasinan Mahallesi gelirken, üçüncü sırada ise %14’lük oranla Kurtuluş Mahallesi gelmektedir. Bisikletlilerin belirttiği güzergâh bitiş noktalarında da başlangıç noktasında olduğu gibi dağınık bir yapı tespit edilmiştir. Hürriyet

Mahallesi %13’lük oranla güzergâh bitiş noktası olarak en fazla belirtilen nokta olmuştur. Yeni Mahalle ise

%11’lik oranla Hürriyet Mahallesini takip etmektedir.

Bu doğrultuda; mevcut bisiklet ağının bulunduğu yayalaştırma alanı başlangıç noktası kabul edilerek, Murat Hüdavergidar Caddesi’nin İstasyon Caddesi ile olan kesişimi, İstasyon Caddesi’nin kuzey ve

güney aksları ve Murat Hüdaverdigar Caddesi, Bölük Caddesi, Eski Bedir Caddesi, Nazif Balkan Caddesi, Dr. Ferat Nejat Eczacıbaşı Caddesi için güvenli bisiklet altyapısı tasarımları hazırlanmıştır. İlçe genelinde de güvenli ve bütünleşik bir bisiklet ağının oluşturulması adına temel tasarım ve öneriler bu bölüm dâhilinde paylaşılacaktır.

Harita 5 Lüleburgaz’da alan çalışmasının gerçekleştirildiği bölge ve akslar

3.3.1 LÜLEBURGAZ MEVCUT BİSİKLET YOLLARI İNCELEME ÇALIŞMASI

Çalışma kapsamında mevcut bisiklet yolu üzerinde tespit edilen sorunlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

• Motosiklet Trafiği

• Bisiklet ve Motosiklet Parklanması

• Yayalaştırma Alanındaki Yeme-İçme Birimleri

• Yayalaştırma Alanındaki İşletmeler

• Bisiklet Yolu Altyapısı Seçimi

• Bakım ve Onarım

• Motorlu Taşıt Trafiği

• Trafik İşaret Levhaları

Bu sorunların detaylı açıklaması, ne gibi ek sorunlara sebebiyet verebileceği ve sorunları çözmeye yönelik öneriler de aşağıda yer almaktadır.

MOTOSİKLET TRAFİĞİ