• Sonuç bulunamadı

Toprak Özellikleri ve Kullanım Durumu (Toprağın Fiziksel, kimyasal, biyolojik, arazi kullanım

BÖLÜM IV. PROJEDEN ETKİLENECEK ALANIN BELİRLENMESİ VE BU ALAN İÇİNDEKİ MEVCUT

IV.2. Fiziksel ve Biyolojik Çevrenin Özellikleri ve Doğal Kaynakların Kullanımı

IV.2.7. Toprak Özellikleri ve Kullanım Durumu (Toprağın Fiziksel, kimyasal, biyolojik, arazi kullanım

IV.2.7.1. Toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik, arazi kullanım kabiliyeti sınıflaması

KKTC Tarım ve Orman Bakanlığı, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Bilimsel ve Teknik İşbirliği ile “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Detaylı Toprak Etüd ve Haritalama Projesi” hazırlanmıştır. Söz konusu çalışmadan alınan Temel Toprak Haritasi ve Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritaları sonraki sayfalarda verilmiştir.

Temel Toprak Haritasına göre, proje alanına en yakın Kk4.Dd3toprak serisi üzerinde bulunmaktadır. Kırklar Serisi, değirmenlik serisinden sonra geniş yayılım alanına sahiptir.

Konglomeratik teraslar üzerinde oluşmuş, A-Ckm horizon dizimine sahip kahverengi (7,5YR-4/3), sığ topraklardır.

Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritasına göre ise, proje alanı yakın çevresi VI ve VII. Kullanım kabiliyeti sınıfına girmektedir. Bu tip topraklar, şiddetli sınırlayıcı faktörler içerirler.

36

Harita 4 Proje alanının Temel Toprak Haritası üzerinde gösterimi

37

Harita 5 Proje alanının Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritası üzerinde gösterimi

38

IV.2.7.2. Erozyon

Arazide topoğrafyadan kaynaklı erozyon olması beklenmemektedir.

IV.2.7.3. Toprağın mevcut kullanımı

Arazi içerisinde herhangi bir faaliyet yürütülmemektedir. Arazinin yakın çevresine bakıldığında, konut ve tarımsal amaçlı kullanımlar olduğu görülmektedir.

Aşağıdaki şekilde, KKTC’ye ait genel arazi varlığının ilçelere göre dağılımı verilmiştir. Açık mavi ile gösterilen kolonlar İskele’deki Tarım arazisi, Orman arazisi, Hali-Mera arazisi, ve kullanılmayan arazi miktarlarını göstermektedir.

Şekil 11 Genel arazi varlığının ilçelere göre dağılımı (Tarım Master Planı, 2017) IV.2.8. Tarım Alanları

Ülkede bulunan tarım arazilerinin %22’si İskele’de yer almaktadır. 2016 yılı verilerine göre, en fazla buğday yetiştiriciliği %43 oranda İskele Bölgesi’nde yapılmıştır. Arma üretimine bakıldığında ise, Kuzey Kıbrıs’taki üretimin %17’sinin İskele’de üretildiği görülmektedir. Yulaf üretimine bakılacak olursa, en fazla yulaf üretimi %68 oranla İskelede yapılmıştır. Patates üretim oranı ise %21’dir (Tarım Master Planı, 2017).

39

Şekil 12 İlçelere göre tarım arazisi dağılımı IV.2.9. Koruma Alanları

 Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB): Proje alanı yakın çevresinde ÖÇKB bulunmamaktadır.

Sulak Alanlar: Proje alanı yakın çevresinde sulak alan yoktr. Arazinin 2,5 km güney doğusunda Bafra Sulak Alanı bulunmaktadır.

 Yabani Hayatı Koruma Alanları: Avcılık Federasyonu tarafından hazırlanan haritaya göre, proje alanı ava açık bölgede yer almaktadır (Avcılık Federasyonu, 2019).

Sit ve Koruma Alanları: Proje alanı yakın çevresinde eski eser alanı bulunmamaktadır.

Konu ile ilgili Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nden görüş alınmış olup Ek 8’de verilmiştir.

Temel kazıları yapılırken, herhangi bir eski eserle karşılaşılması durumunda, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bildirilecektir.

Turizm Alan ve Merkezleri: Arazinin 2,1 km güney doğusunda Bafra Turizm Merkezi bulunmaktadır. Bu alanda 13 arazi turizm gelişme alanı olarak ayrılmıştır.

IV.2.10. Orman Alanları; Ağaç türleri, miktarları, kapladığı alan büyüklükleri ve kapalılığı, bunların mevcut ve planlanan koruma ve/veya kullanım amaçları.

Proje yeri, Kantara Orman Bölge Şefliği sınırları içerisinde yer almaktadır. 2013-2022 yıllarını kapsayan 10 yıllık Orman Amenajman Plan verilerine gore Kantara Orman Bölge Şefliğinin genel sahası 130545.0 hektardır. Bu alanın 34283.7 hektar alanı orman alanı, 96261.3 hektarı da açık alandır. Orman alanı üzerinde toplam dikili ağaç serveti 345997m3, yıllık artım ise 14941m3 dür.

40

Proje yeri, Orman Amenajman planına gore 286 No.lu bölme içerisinde yer almaktadır. 286 No.lu bölmenin toplam alanı 381.5 hektardır. Bu alanın 36.2 hektarı orman alanı, 345.3 hektarı açık alanlardır.

Harita 6 Proje yerinin Orman Haritası üzeirnde gösterimi (1/25000)

41

IV.2.11. Flora ve Fauna; Türler, endemic özellikle lokal endemic bitki türleri alanda doğal olarak yaşayan hayvan türleri, nadir ve nesli tehlikeye düşmüş türler ve bunların alandaki bölünüş yerleri, av hayvanlarının adları ve popülasyonları. Proje faaliyetlerinden etkilenecek canlılar için alınması gereken koruma önlemleri.

Proje yeri ve çevresindeki Ekosistemler ( Biyotoplar ) araştırılırken şu hususlara dikkat edilmiştir:

Flora, proje yeri olan 12645,61 m2 alan içerisinde, Fauna ise proje yeri ile birlikte çevresi de dikkate alınarak incelenmiştir. Ekibimiz proje yeri ve çevresini Aralık ayı içerisinde incelemeye almış olduğundan çevrede bu mevsimde mevcut olan Ekosistemler tespit edilmiştir. Ancak geçmiş mevsimlere ait floranın da kurumuş örneklerinden flora tesbiti yapılmıştır.

IV.2.11.1. Flora

Flora tespitleri proje yeri alanı olan toplam 12645,61 m2 bir alanda Şubat 2019 tarihinden itibaren yapılmıştır. Proje alanında doğal bitki türü olarak toplam 20 Familya da toplanan 57 tür tesbiti yapılmıştır. Tespit edilen türler, ülkemizde çok yaygın olarak bulunan türlerdir.

Şekil 13 Proje yerinin Görünüşü, Proje alanı Tahıl (Arpa) ekili tarladır. Proje yerinin Doğu sınırında Theanulia (Oymaklı) orman alanı yer almaktadır

42

Şekil 14 Proje yerinin Doğu sınırında Cyclamen persicum

Şekil 15 Proje yerinin Doğu sınırında Juniperus phoenician

Şekil 16 Proje yerinin Doğu sınırında Thymus capitatus ve Asphodelus aestivus

43

Şekil 17 Proje yeri Doğu sınırında Pistacia terebinthus

Şekil 18 Proje yerinde Leontice leontopetalum

Şekil 19 Proje yerinde Mandragora officinalis

44

Proje yerinde tespit edilen flora listesi Familya, tür, bilinen Türkce isimleri, Endemik, Koruma, habitat ve tehlike sınıfına göre tablolarda verilmiştir

KKTC Akdeniz fitocoğrafik bölgesi içerisinde yer almaktadır. Akdeniz fitocoğrafik bölgesinin vejetasyon formasyonları: Orman Formasyonu, Çalı (Maki ve Garig) Formasyonu ve Ot Formasyonundan oluşmaktadır. Proje alanı içerisinde Maki ve çalı formasyonu olarak: Pistacia terebinthus, Juniperus Phoenician, Ziziphus lotus, Sarcopoterium spinosum, Thymus capitatus, Calycotome villosa, Asparagus stipularis tesbit edilmiştir. Proje yerinde tesbit edilen diğer türler ot formasyonu içerisinde yer almaktadır.

Flora Listesi IUCN (International Union for Consevation of Nature) ve The Red Data Book Of The Flora Of Cyprus kriterlerine gore düzenlenmiştir. Ülkemiz Bern Sözleşmesine (Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi) taraf olmadığı için Korunması gereken türler Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğünün yayınlamış olduğu “Flora Faunanın Korunması Emirnamesi” içerisindeki listeye göre tesbit edilmiştir.

IUCN kriterlerine gore Flora türlerinin tehlike kategorilerinin tesbitinde kullanılan kısaltmalar ve açıklamaları aşağıda verilmiştir.

EX: Extinct (Tükenmiş)

EW: Extinct in the Wild (Doğada Tükenmiş) CR: Critically Endangered (Çok Tehlikede) EN: Endangered (Tehlikede)

VU: Vulnerable (Zarar Gorebilir)

NE: Not Evaluated (Değerlendirilemeyen) LC: Least Concern (Az Tehdit Altında) DD: Data Deficient (Veri Yetersiz)

NT: Near Threatened (Tehlike altına girmeye aday)

Flora Listesinin habitat bilgileri ve Türkce isimleri Derich. E. Viney tarafından hazırlanan AN ILLUSTRATED FLORA OF NORTH CYPRUS, Endemik ve Koruma bilgileri ise Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Flora Faunanın Korunması Emirnamesi”

Yayınlarından faydalanılarak hazırlanmıştır.

45

Tablo 7 Proje alanının floristik listesi

Tablo 8 Proje alanının floristik listesi (devam, a)

46

Tablo 9 Proje alanının floristik listesi (devam, b)

Tablo 10 Proje alanının floristik listesi (devam, c)

IV.2.11.2. Fauna

Proje yeri çevresinde tespit edilen Fauna listesi Familya, tür, bilinen Türkce isimleri, Endemik, Koruma, ve tehlike sınıfına göre tablolarda verilmiştir.

Ülkemizde 30 Memeli tür, 25 Sürüngen ve Kurbağa türü, 368 Kuş türü ve 6000 Böcek türü yaşadığı bilinmektedir. 368 kuş türünün 43 tanesi yerleşik göçmen olmayan, 325 taneside değişik zamande Kuzey Kıbrısı ziyaret eden göçmen kuşlardır.

47

Kuş türlerinin tesbitinde David A. BANNERMAN ve W. Mary BANNERMAN tarafından araştırılan ve yayınlanan “BIRDS of CYPRUS, ile Niyazi Türkseven tarafından yayınlanan

“Kıbrısın Kuşları”, digger fauna türlerinin tesbitinde ise Biodiversity of Cyprus yayınlarından faydalanılmıştır. Ülkemiz Bern sözleşmesine (Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi) imza atıp taraf olmadığı için Korunması gereken türler Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğünün yayınlamış olduğu “Flora Faunanın Korunması Emirnamesi” içerisindeki listeye göre tesbit edilmiştir. Tehlike riskleri IUCN (International Union for Consevation of Nature) kriterlerine göre düzenlenmiştir. IUCN kriterlerine gore Fauna türlerinin tehlike kategorilerinin tesbitinde kullanılan kısaltmalar ve açıklamaları aşağıda verilmiştir.

EX: Extinct (Tükenmiş)

EW: Extinct in the Wild (Doğada Tükenmiş) CR: Critically Endangered (Çok Tehlikede) EN: Endangered (Tehlikede)

VU: Vulnerable (Zarar Gorebilir)

NE: Not Evaluated (Değerlendirilemeyen) LC: Least Concern (Az Tehdit Altında) DD: Data Deficient (Veri Yetersiz)

NT: Near Threatened (Tehlike altına girmeye aday)

Tehlike sınıfında olan Fauna türlerinin korunması,18/2012 sayılı Çevre Yasasının madde 48(1) altında yapılan “Flora Fauna Türleri ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğü”nde belirtilen kurallara göre korunacaktır.

Fauna türleri proje alanı çevresinde incelenmiştir.

48

Tablo 11 Proje alanı çevresinin fauna listesi (Kuşlar)

Tablo 12 Proje alanı fauna listesi (Kuşlar)

49

Tablo 13 Proje alanı fauna listesi (Kuşlar)

Tablo 14 Proje alanı fauna listesi (Memeliler ve İkiyaşamlılar)

50

Tablo 15 Proje alanı fauna listesi (Lacertilia – Kertenkeleler)

IV.2.12. Peyzaj Değeri Yüksek Yerler ve Rekreasyon Alanları

Bafra bölgesinde, adanın en güzel plajlarından Bafra Plajı bulunmaktadır. Bölgedeki Turizm yatırımlarına ayrılan araziler sebebiyle, son yıllarda bölgeye yatırımlar artmıştır. Civar köylerde futbol sahaları, basketbol sahalerı bulunmaktadır. İskele ve Yenierenköyde spor alanları ve tenis sahaları bulunmaktadır. Bunun yanında bölgede yürüyüş yolları bulunmaktadır.

IV.2.13. Devletin yetkili organlarının hüküm ve tasarrufu altında bulunan araziler; Askeri Yasak Bölgeler, kamu kurum ve kuruluşlarına belirli amaçlarla tahsis edilmiş alanlar vb.

Proje alanı özel mülkiyet olup, Banayan Beach Ltd.’e aittir.

IV.2.14. Proje yeri ve etki alanının hava, su ve toprak açısından mevcut kirlilik yükünün belirlenmesi.

Proje alanı içerisinde ve 1 km yakın çevresinde su, toprak ve hava kirliliği oluşturabilecek herhangi bir sanayi faaliyeti bulunmamaktadır.

Proje alanının 7 km güney batısında Kalecik Elektrik Santrali (AKSA) bulunmaktadır. Rüzgar yönüne bakıldığında, İskele bölgesinde hakim rüzgar yönünün kuzey olduğu ancak mevsimsel değişiklikler olduğu görülmektedir. Bunun yanında, santralden çıkan hava emisyon seviyesini standartlara uygun hale getirmek amacıyla filtre takıldığı bilinmektedir. Fakat, filtrenin çalışması

51

ve emisyon değerleri ile ilgili veriye ulaşılamamıştır. Proje alanında hava emisyon ölçümü yapılmamıştır.

Arazinin 5,8 km (kuş uçuşu uzaklık) güney batısında Kalecik Hava Emisyon Ölçüm İstasyonu bulunmaktadır. Tablo 16’daki veriler incelendiğinde, PM10 değerinin (40 µg/m3) limitlerin üzerinde olduğu görülmektedir.

Tablo 16 Kalecik Hava Kalitesi 2017 Ortalama Verileri

Arazi yakın çevresinde su, toprak kirliliği bakımından kirlilik oluşturacak bir kaynak bulunmamaktadır.

52

IV.3. Sosyo – Ekonomik Çevrenin Özellikleri:

IV.3.1. Ekonomik Özellikler

Kuzey Kıbrıs’ta yasal para birimi olarak “Türk Lirası” kullanılmaktadır. Yatırım Geliştirme Ajansının 2017 Raporundan alınan verilere göre kişi başına düşen gelir 13821 ABD Doları (2014)’dır.

Tablo 17’de 2012 – 2017 yılları arası gari safi milli hasıladaki gelismeler verilmiştir.

Tablo 17 Gayri safi milli hasıladaki sektörel gelişmeler (2012-2017)(DPÖ, 2019)

IV.3.2. Nüfus

KKTC nüfus sayımı sonuçları Şekil 20’de verilmiştir. Proje alanı Bafra köyü sınırları içerisindedir (DPÖ, 2017). Bafra nüfusu 622’dir (DPÖ, 2019).

53

Şekil 20 Kuzey Kıbrıs’ta yapılan nüfus sayımı sonuçları

Bafra bölgesinde son yıllarda, turizm faaliyetlerinin artması ile bölgede çalışan nüfus artmıştır.

IV.3.3. Gelir

KKTC hane halkı kişi başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelir 45702 TL iken, ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir geliri 22671 TL’dir. İlçelere bakıldığında en yüksek yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir geliri Lefkoşa’dır (25688 TL). Projenin hayata geçmesi ile bölgedeki aktif nüfus atışının, özellikle Bafra yakınlarında bulunan işletmelerin gelirinin artırması ve ekonomik fayda sağlamaları beklenmektedir.

IV.3.4. İşsizlik

Son yıllarda işsizlik önemli bir sorun haline gelmiştir. Devlet Planlama Örgütü Ekim 2015 Hane halkı İşgücü Anketi Sonuçları’na göre KKTC genelinde toplam istihdam 112811 kişi, işsiz sayısı 9043 kişi, işsizlik oranı ise %7,3’tür. Anket sonuçlarına göre 15 ve yukarı yaştaki nüfus 239634 olarak tahmin edilmiştir (DPÖ, 2016). Tabloda DPÖ hanehalkı İşgücü Anketi sonuçları gösterilmiştir. Bafra, İskele kaza sınırları içerisinde olduğundan aşağıda İskele’deki işsizlik oranı gösterilmiştir.

54

Tablo 18 Hanehalkı İşgücü Anketi Temel Göstergeleri (2015 yılı) (DPÖ, 2016)

Toplam Lefkoşa Gazimağusa Girne Güzelyurt İskele

Mehmetçik Köyünde, Özgürlük Caddesi üzerinde Mehmetçik Sağlık Merkezi bulunmaktadır (KKTC Sağlık Bakanlığı, 2019). Bölgeye en yakın hastane ise Gazimağusa Devlet Hastanesidir.

IV.3.6. Bölgedeki Sosyal Altyapı hizmetleri, eğitim, sağlık, kültür hizmetleri ve bu hizmetlerden yararlanma durumu.

Proje alanı Mehmetçik Belediyesi sınırları içerisindedir. Bafra’da deniz kıyısındaki otellere hizmet vermek amacıyla, Bafra Atıksu Arıtma Tesisi bulunmaktadır. Proje alanına uzaklığı ve altyapının bulunmaması sebebiyle, proje alanına atıksu arıtma tesisi kurulacaktır.

Su, elektrik, telefon altyapı sistemleri ilgili kurumların görüşlerine uygun olarak yapılacaktır.

Bölgede devlet ilköğretim okulları bulunmaktadır.

İnşaat sırasında işçilerin, konutların kullanımı sırasında ikamet eden kişilerin herhangi bir hastalık durumunda yararlanabileceği Mehmetcik Sağlık Merkezi bulunmaktadır. Ayrıca, İskele Sağlık Ocağı ve Gazimağusa Devlet Hastanesi bulunmaktadır.

IV.3.7. Kentsel ve Kırsal Arazi Kullanımları: yerleşme alanlarının dağılımı, mevcut ve planlanan kullanım alanları, bu kapsamda sanayi bölgeleri, limanlar, konutlar, turizm alanları, vb.

Proje alanı Bafra sınırları içerisindedir. Bölge, doğal güzellikleri, denize yakınlığı sebebiyle son yıllarda Bafra turizm gelişme alanlarında yeni yatırımlar yapılmaktadır.

Proje alanının 7 km güney batısında Kalecik bölgesinde sanayi faaliyetleri bulunmaktadır.

55

Arazinin 2,5 km güney doğusunda Kaya Artemis Hotel bulunmaktadır. Yine ayni hizada, Concorde Hotel, Limak Hotel, Nuhun Gemisi Hotel proje alanına yakın turistik tesislerdir.

Proje alanının 25,5 km kuzey doğusunda Karpaz Gate Marina bulunmaktadır.

IV.3.8. Diğer Özellikler

Bahse konu ele alınacak diğer özellikler bulunmamaktadır.

56

BÖLÜM V. PROJENİN BÖLÜM IV’TE TANIMLANAN ALAN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

V.1. Arazinin Hazırlanması, İnşaat ve Tesis Aşamasındaki Faaliyetler, Fiziksel ve Biyolojik Çevre Üzerine Etkileri ve Alınacak Önlemler:

V.1.1. Arazinin hazırlanması için yapılacak işler kapsamında nerelerde, ne miktarda ve ne kadar alanda hafriyat yapılacağı, hafriyat artığı malzemenin nerelere taşınacağı veya hangi amaçlar için kullanılacağı, hafriyat sırasında kullanılacak malzemeler.

Proje alanında temel kazısı, bodrum kazısı, havuz kazılarından kaynaklı hafriyat toprağı oluşacaktır. Oluşabilecek hafriyat miktarı aşağıda yaklaşık olarak hesaplanmıştır.

Temel alanı/Bodrum/Havuz alanı (m2) x Yaklaşık Kazı derinliği (m) = Hafriyat toprağı (m3) Tablo 19 Hafriyat toprağı hesabı (yaklaşık)

Tip ADET Alan (m²) Ortalama Kazı miktarı

Kazı Malzemesi Yaklaşık Hacmi = 17344,63 m3

Kazı Malzemesi Yaklaşık Ağırlığı = 1.6 ton/ m3 x 17344,63 m3= 27751,41 ton

Kamyon Sayısı (24 ton kapasiteli varsayılmıştır)= 27751,41 ton /24 ton= 1156 kamyon

57

Oluşacak hafriyat toprağının bir kısmı, arazi içerisinde dolgu ve kot yükseltilmesi amaçlı kullanılacaktır. Kalan kısım ise, Mehmetçik Belediyesi’nin talep ettiği alana dökülecektir. Konu ile ilgili Belediye’den alınan görüş Ek 5’te verilmiştir.

V.1.2. Arazi Kazanmak Amacı ile veya Diğer Nedenlerle Herhangi Bir Su Ortamında Yapılacak Doldurma, Kazıklar Üzerine İnşaat vb. İşlemler ile Bunların Nerelerde Yapılacağı, Ne Kadar Alanı Kaplayacağı ve Kullanılacak Malzemeler.

Proje alanı sahile 2,8 km uzaktadır. Su ortamına herhangi bir müdahale söz konusu değildir.

V.1.3. Taşkın Önleme ve Drenaj İşlemleri.

Proje alanı, %1-2o’lik eğime sahiptir. Yapılacak proje ile topoğrafik değişiklik olmayacaktır.

Ayrıca, alanda oluşabilecek sel taşkınını önlemek amacıyla, özellikle bodrum kat girişleri ve arazi çevresine projelendirme yapılarak yağmur suyu drenaj kanalları döşenecektir.

V.1.4. İnşaat Esnasında Kırma, Öğütme, Taşma ve Depolama Gibi Toz Yayıcı İşlemler.

İnşaat sırasında yapılacak toz yayıcı faaliyetler; arazideki bitkisel toprağın sıyrılması, bodrum kazıları, temel kazıları, arazi içerisinde hafriyatın ve diğer malzemelerin nakliyesi ve boşaltılması, inşaat araçlarının hareketi, inşaat malzemelerinin alana taşınması, yükleme boşaltma işlemleri sırasında olacaktır.

Apartmanların inşaatı sırasında ihtiyaç duyulacak beton, dışarıdan hazır olarak tedarik edilecektir. Alana veya yakınına beton santrali kurulmayacaktır.

Hava kirliliğini önlemek amacıyla 18/2012 Çevre Yasası kapsamında Hava Kirliliğinin Kontrolü Tüzüğü’ndeki kriterlere uyulması esastır. Tüzüğe göre doldurma, taşıma, kırma işlemleri ile ortaya çıkan toz emisyon sınır değerleri:

Toz emisyonları (1,5 kg/saat veya altındaki emisyon debileri için)

200 mg/Nm3 Toz emisyonları (1,5 kg/saat- 2,5

kg/saat veya üzerindeki emisyon debileri için)

150 mg/Nm3

Toz emisyonları (2,5 kg/saat veya üzerindeki emisyon debileri için)

100 mg/Nm3

Ayrıca çapı 5mm den daha büyük boyutlu doldurma, taşıma, kırma gibi işlemler sırasında toz miktarı aylık ortalama değer olarak 450 mg/m2-gün değerini aşamaz.

58

1mm>çap>5mm ‘lik toz kaynağından 3 m uzaklıkta konsantrasyonu saatlik ortalama değeri PM 10 en fazla 3 mg/Nm3 değerini aşmayacaktır.

Ayrıca, inşaat aşamasında iş makinelerinin hareketinden, kullanacağı yakıttan ve yapılan işlerden kaynaklı azot oksitler (NOx), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), Hidrokarbonlar (HC) ve partikül madde (PM) emisyonları olacaktır. Ancak, iş makinelerinin sayılarının fazla olmaması nedeniyle oluşacak hava kirliliği sınır değerlerin altında olacaktır. Araçların egsoz emisyon muayeneleri düzenli olarak yaptırılacaktır. Egzoz emisyonlarının en az seviyede kalması amacıyla, araçların gereksiz yere çalışmaları önlenecek, kaliteli yakıt kullanımı sağlanacak, araçların gerekli bakımları yaptırılacaktır.

Tüm inşaat süresince, tozun etrafa yayılmasını önlemek amacıyla aşağıdaki önlemler alınacaktır:

 Arazinin 4 yönü de OSB ile çevrilecektir.

 Yapılacak tüm işlemler, İSG uzmanı nezaretinde yapılacaktır.

 Rüzgarın etkisiyle havalanan malzeme ve tozun riskini en aza indirmek için, karayolu nakliyesi ve malzeme stokları dikkatle yönetilecektir.

 Kazı işlemleri yapılırken düzenli olarak nemlendirme yapılacaktır.

 Şantiye şefi, inşaat malzemelerinin doldurulması veya boşaltılması sırasında toz yayılımını engellemek ve en aza indirmek için gerekli önlemleri alacaktır. Tüm işlemler kontrollü olarak yapılacaktır. Rüzgar yönü vb. faktörler dikkate alınacaktır.

 İnşaat sırasında kullanılacak olan kum, çakıl gibi malzemelerin üzeri örtülecektir.

 Açıkta kalan malzemelerin toz yaymasını önlemek amacıyla belirli aralıklarda malzeme nemlendirilecektir.

 Mehmetçik Belediyesi ve Çalışma Dairesi’nin uygun gördüğü saatlerde çalışma yapılacaktır.

V.1.5. Proje alanı içerisindeki su ortamlarında herhangi bir amaçla gerçekleştirilecek kazı, dip taraması, vb. işlemler. Bunların nerelerde, ne kadar alanda, nasıl yapılacağı. Bu işlemler nedeni ile çıkarılacak taş, kum, çakıl ve benzeri maddelerin miktarları, nerelere taşınacakları veya hangi amaçlar için kullanılacakları.

Hazırlanan proje kapsamında su ortamına herhangi bir kazı ve dip taraması yapılması söz konusu değildir.

59

V.1.6. Proje kapsamındaki ulaşım altyapısı planı, bu altyapının inşası ile ilgili işlemler, kullanılacak malzemeler, kimyasal maddeler, araçlar makinalar, altyapının inşası sırasında kırma, öğütme, taşıma depolama gibi toz yayıcı mekanik işlemler.

Alanın kuzeyinde bulunan yoldan proje alanına ulaşum mümkündür. Yol asfaltlanmıştır. Araziye kadar ulaşımı sağlayan 38 m uzunluğunda yolda ise stabilize toprak döküldüğü tespit edilmiştir.

Proje alanı içerisindeki altyapının yapılması sırasında ihtiyaç duyulan malzemeler dışarıdan getirilecektir. Depolama işlemi yapılacaksa, arazinin batı yönünde üzeri örtülerek depolama yapılması sağlanacaktır.

V.1.7. Proje kapsamındaki su temini sistemi, suyun temin edileceği kaynaklardan alınacak su miktarları ve bu suların kullanım amaçlarına göre miktarı.

İnşaat aşamalarında çalışacak işçi ve teknik personelin günlük su kullanımları, dışarıdan tankerlerle getirilerek sağlanacaktır. İçme suyu ihtiyacı ise damacanalarla sağlanacaktır. Bir diğer su kullanımı ise zeminin nemlendirmesi sırasında olacaktır.

 İnşaat Aşaması

İşçi ve teknik elemanların su ihtiyacı: Alanda, çalışacak işçi ve teknik eleman sayısı 50 ‘dir.

İşçilerin barınması amacıyla araziye şantiye binası kurulmayacaktır. İşçilerin günlük su kullanım ihtiyacı 60 lt/gün olarak alınırsa (İller Bankası, 2013);

Q= q* N formülünden hareket edilecektir.

Q= toplam işçi ve personel su ihtiyacı q= kişi başına günlük su ihtiyacı N= nüfus

Q=50 kişi* 60 lt/gün-kişi = 3000 lt/gün = 3 m3/gün su kullanımı olacaktır.

Zemin ıslatma işlemi için gerekli su ihtiyacı: İnşaatın gerçekleşmesi sırasında tozumayı önlemek amacıyla arazide su kullanılacaktır. Kazı işlemi için ise m2 başına ortalama 1 lt/gün su kullanılacağı düşünülerek hesaplama yapılmıştır. Hesaplamada blokların zemin kat alanları toplamı alınmıştır.

2149 m2 * 1 lt/gün-m2 =2149 lt/gün = 2,2 m3/gün

İnşaat aşamasında günlük ~5,2 m3 su ihtiyacı olacaktır. İhtiyaç duyulan su, dışardan tankerle taşınarak sağlanacaktır.

60

V.1.8. Arazinin hazırlanmasından başlayarak ünitelerin faaliyete açılmasına dek yapılacak işlerde kullanılacak yakıtların türleri, tüketim miktarları ve bunlardan oluşacak emisyonlar.

İnşaatın başlamasıyla kamyon, kepçe, dozer, ekskavatör vb. iş makineleri kullanılmaya başlayacaktır. Bu araçlar benzin veya mazot ile çalışan araçlardır. İhtiyaç duyulan benzin ve mazot, güzergah üzerindeki benzin istasyonlarından satın alınabilecektir.

Araçların egzoz emisyon muayeneleri düzenli olarak yapılacaktır. Bunun yanında egzoz

Araçların egzoz emisyon muayeneleri düzenli olarak yapılacaktır. Bunun yanında egzoz

Benzer Belgeler