• Sonuç bulunamadı

B. OSMANLI DEVLETİ’NİN ADLÎ TEŞKİLATI

3.2. Şer’iyye Sicillerindeki Adlî Belge Çeşitleri

3.2.2. Başka Makamlardan Sâdır Olan ve Sicile Kaydedilen

3.2.2.3. Tezkereler ve Temessükler ve Diğer Kayıtlar

Şer’iyye Sicillerinde yer alan ve kadıların dışındaki makamlar tarafından kaleme alınan bir diğer belge çeşidi de tezkireler ve temessüklerdir. Osmanlı diplomatikasında, daha ziyade üstten alta veya aynı seviyedeki makamlar arası yazılan ve resmi bir konuyu içeren belgelere tezkire denilir. Aslında aynı şehir ve kasabada bulunan resmi dairelerin birinden diğerine yazdıkları yazılara tezkire, şehirler arasındaki yazışmalara ise tahrirat denmesi son zamanlarda gelenek haline gelmiştir. Şer’iyye Sicillerinde yer alan birinci manadaki tezkereler, başta sadrazam olmak üzere yüksek devlet memurlarının özel kalem müdürü olan tezkereciler tarafından kaleme alınarak; bir sureti de Şer’iyye Sicillerine, müstenedi olan berat ile beraber mutlaka kaydedilirdi. Zira bu emirleri icra edecek olan makam ilgili mahallin kadılarıydı. İcra için de sicile kayıt şarttı.104

Sözlükte bir işe sıkı tutunmak demek olan temessük kelimesinin ıstılâh anlamı olarak birçok manası mevcuttur. Borç için alınan senede temessük dendiği gibi, mûahede ve sulh-nâme gibi şeylerde devlet veya mûahedeyi yapan gerçek yahut hükmî şahıslar tarafından verilen mühürlü kağıtlara da denir. Şer’iyye Sicillerinde temessükün manası ise; Mirî arazide ve gayr-ı sahîh vakıflarda tasarruf hakkı sâhiplerine yetkili makam ve şahıslar tarafından verilen belgedir. Tapu tabiri bu kelimenin yerine geçmiştir.105

103

Ahmet Akgündüz; “Şer’iyye Mahkemeleri ve Şer’iyye Sicilleri”, Osmanlı, C. X, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 2002, s.66.

104

M. Zeki Pakalın; Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, MEB Yayınları, Ankara2004, s.492

105

D.NEVŞEHİR İLİNE AİT ŞER’İYYE SİCİLLERİ

1.Şer’iyye Sicillerinin Genel Durumu

Nevşehir şeriyye sicillerine, Milli Kütüphane’de mikrofilm olarak ulaşılmıştır. Nevşehir iline ait toplam 30 adet defter bulunmaktadır. Bu defterlerden ilkinin başlangıç tarihi H. 1229-1233 (M.1813-1818)’dir.106 Sonuncu defterin tarihi ise H.1322-1325(M.1904- 1908) yılları arasını kapsamaktadır.107 Bu defterlerin geneline kapsamış olduğu konular açısından baktığımız zaman içindeki konuların çoğunluğunu veraset, tereke, vekâlet, vasî tayini, askerî konular, ıslahatların Nevşehir’e yansımalarına yönelik gelişmeler, miras taksimi, vakıf, vakfetme, mütevellî ve nâzır tayini, evlenme ve boşanma, talak, nafaka talebi, harb-i umumi ve seferberlik zamanı Nevşehir’e yansımaları, müslim ve gayrimüslimlere yönelik vb. konuların oluşturduğunu görüyoruz.

Sicilleri incelediğimiz zaman yazı tipinin genelde “rik’a, rik’a kırması, divani, divani kırması” olmakla beraber diğer yazı türlerinden bazılarına da rastlanılmaktadır. Bazı defterlerde yazının okunaklı olmasına rağmen, bazı defterlerde ise yazının kötü yazılmasından ve mürekkebin akmış olmasından dolayı okunmakta zorluk çekildiğini görüyoruz. Özellikle 24 numaralı olan Nevşehir iline ait olan defterin 1928 yılına kadar olan kısmının Osmanlıca, diğer kısmının ise Latin alfabesi ile yazıldığına rastlıyoruz. Ayrıca defterlerde matematiksel işlemlere rastlanmaktadır. 22 numaralı defterde pul kullanımına rastlıyoruz. 21 numaralı defterde derkenarlara rastlamakla beraber yazının bazı kısımlarının silik olduğuna rastlıyoruz. 21 numaralı defterin mührünün soluk olduğunu görüyoruz. 30 numaralı defterde yine pul kullanıldığına ve derkenara rastlıyoruz. 12 numaralı defterde mürekkebin akmış olduğunu görüyoruz. 13 numaralı defterde matematiksel işlemlere rastlıyoruz. 11 numaralı defterde mürekkebin akmış oduğuna ve numara verilerek yazılar yazıldığına rastlıyoruz. Tereke kayıtlarında özellikle bu matematiksel işlemlerin sıkça kullanıldığına rastlıyoruz. Yazıların bazı defterlerde okunaklı bazı defterlerde ise okunaksız olması dikkatimizi çekmiştir. Bazen yazıların silik veya belgenin yan tarafına rakamlar verilerek yanlarına notlar şeklinde ilave edildiğini görüyoruz. Ya da yazının üstünün karalandığı belgelere de rastladık. O yüzden belgeyi çevirirken üzeri karalanmış olan yazıları dikkate almadık. Yalnız

106

Ankara Milli Kütüphane’deki kutu numarasuna göredir. 107

belgede yazının yan tarafına ok işareti veya rakam verilerek yazılan yazıları, çalışmamızda göz önünde bulundurarak metin içinde yer vermeye çalıştık. Defterlerin bir kısmında yazının farklı bir kadı tarafından yazıldığını düşünmemizi sağlayacak, değişik yazı çeşitlerine de rastlanmaktadır. Ama genel itibariyle yazı güzeldir.

Nevşehir iline ait olan 1 numaralı defter, aynı üniversitede tezli yüksek lisans yapan arkadaşım “Özlem Ünlüsoy” tarafından çevrilip değerlendirilmektedir. Nevşehir iline ait olan 20 numaralı şer’iyye sicilinin, transkripsiyonu ve değerlendirilmesi tarafımızdan yapılmıştır. Bizlerden önce Nevşehir Şer’iyye Sicilleri ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Nevşehir üzerine yapılan çalışmaların, başka alanlarda yapıldığını görüyoruz. Bu siciller üzerinde yapılacak olan çalışmalar ile Osmanlı Devleti’nin özellikle Nevşehir’in askerî, idari, iktisadi, içtimai, dini, kültürel hayatı hakkında ilk elden ve doğru bilgilere ulaşmamız sağlancaktır.

2. 20 Numaralı Nevşehir Şer’iyye Sicili

Yüksek lisans konusu olarak ele aldığımız 20 numaralı Nevşehir şer’iyye sicili, Ankara Milli Kütüphane’de bulunan mikrofilmlerden fotokobi yoluyla çoğaltılarak temin edilmiştir. 20 numaralı Nevşehir şer’iyye sicili toplam 66 varak 132 sayfadan oluşmaktadır. Defterde 66’dan sonrasının boş olduğu ifade edilmektedir. Tez tarihi hicri 1337-1343 yıllarını kapsamaktadır. Sicilin tamamı görevliler tarafından numaralandırılmış; hiçbir sayfa boş geçilmemiştir. Ve bizde çalışmamızı günümüz rakamlarını esas alarak yaptık. Belgenin ilk sayfası olan 1 sayfada yazılı olan “ işbu sahîha-i şer’iyye-i sicil defteri birinci sahîfeden bed’an ile yüz doksanıncı sahîfeden ibâret olduğu ale-l-usûl tasdîk kılındı. li 12 kanun- i sânî 337” yazısıdır. 2. numaradan başlanarak belge transkribe edilmeye başlanmıştır. Biraz öncede söylediğim gibi belgenin sonunda 66. varaktan sonrası boştur diye ifade edilmektedir. Son sayfa olan 66. varakta ise yine son kısımda yazılı olan “ üç yüz kırk senesi itibarinde gayr-ı sene kadar elli altı aded ve silik sahîfe bi-l-vurud …….. müracaat üzerine ber-vech-i muharrerü’l-bais bi-l-i’tâ mütebâkî zabt defterinde muharrer olduğu üzere ………/ müracaatına binaen altı adedi i’tâ edilmediği şerh verilerek tasdîk kılındı. 1 kanun-i sânî 341” ifadesidir.

20 numaralı Nevşehir Şer’iyye Sicili 66 varaktan oluşmuş olup, 66’dan sonrasının ise boş olduğu belirtilmiştir. Belgeyi çevirirken “Sâhife no” ve “numara” diye ifade ettik. Belgeye baktığımız zaman genel itibari ile 2. , 18. , 40. , 54. , varaklardan itibaren yine

“Numara:1” denilerek devam etmesi dikkatimizi çekmektedir. Bunun nedeni eğer kadı değişikliği olmuş ise, yeni gelen kadı “Numara:1” diyerek yeniden yazmış olabileceğidir. Belgelere genel olarak baktığımızda bazı davalarda şahid isimlerinin yazılı olduğu; bazılarında ise en alt kısımda Şuhûdü’l-hal adı altında isimler yazıldığı dikkatimizi çekmiştir.

Dava konularının bireysel olduğu gözümüze çarpmaktadır. Konuların tasnifine bakacak olursak; genelde vasî tayini, kassam tayini, mütevelli tayini, vekil tayini, tereke ve miras taksimi, alacak isbatı, evlenme ve boşanma, mütevellî ve nâzır tayini, seferberlik ve harb-i umumi gibi askerî konular, vakfetme vs. konulara rastlanmaktadır.

3. Metin Transkripsiyonunda Uygulanan Metod

Belgelerin tamamı okunmakla beraber okunamayan veya yanlış okunmuş olan yerlerde okunsa bile genelede takip ettiğimiz yol şu şekildedir: Yanlış okunan yerlerin yan tarafına okunduktan sonra parantez içinde(?) konularak emin olunmadığı ifade edilmeye çalışılmıştır. Kararmadan veya karalamadan dolayı okunamayan yerler ise (…..) şeklinde yada (yazı silik olduğu için okunamıyor) şeklinde ifade edilmiştir.

Daha ziyade şahıs ve yer adlarında tereddüt edilen kelimeler (?) şeklinde gösterilmiştir. Metinlerde geçen ayın harfi (ع), (‘) işaretiyle, hemze (ِء ) , (’) işaretiyle gösterilmiş, izafetlere ve harfi tariflere azami ölçüde uyulmustur. Özel isimler, kesme işareti (') olarak kullanılmış, uzatma ve inceltmeler ise (^) şeklinde gösterilmiştir. Konularına göre tasnifi yapılan belgeler, birinci bölümde özetlenerek verilmiştir. İkinci bölümde belgelerin transkripsiyonu yapılmış, son bölümde ise belgelerin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.

Yine belgenin bazı sayfalarında yan tarafda ya da üst kısımda eklemeler olduğu dikkatimizi çekmektedir. Bunu da yine () içinde yanında yazıyor veya üst kısımda yazıyor diye ifade ettik. Yer isimlerinde ise Nevşehir il yıllığı göz önünde bulundurularak doğrusu yazılmaya çalışılmıştır.

4. Konularına Göre Belgelerin Tasnifi

Konularına göre belgelerin genel bir tasnifi aşağıdaki gibidir:

Sâhife: Numara:

KONUNUN ADI BELGE

TÜRÜ

Sâhife:2 Numara:1

Nâzân’ın evliliğine izin veren talak. i’lâm.

Sâhife:2 Numara: 2

Hacı İbrâhim Ağa’nın mirasının taksimi. (tereke veya muhallefat da diyebiliriz.)

hüccet.

Sâhife:2 Numara: 3

Ne’şet Efendi’nin mirasının kardeşi Ri’fat Bey’e kaldığına dair .

hüccet.

Sâhife:2 Numara: 4

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:3 Numara: 5

Sevdâ bint-i Nûrî Efendi’nin evliliğine izin veren talak .

i’lâm.

Sâhife:3 Numara: 6

Emîne’ye evlenmesi için izin veren talak i’lâm.

Sâhife:3 Numara: 7

Karacakürd mahallesi ahâlisinden Cerid oğlu Veli Mevali bin Abdullâh’ın mirasının taksimi

(tereke ve ya muhallefat)

hüccet.

Sâhife:4 Numara:8

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:4 Numara:9

Sâhife:4 Numara: 10

Begdik mahallesi Orta Câmî-i Şerîf’ine mütevellî ve nâzır tayini. Vasî tayini. i’lâm. i’lâm. Sâhife:4 Numara: 11

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:4 Numara: 12

Nar kâryesinin Baş mahallesinde kâ’in Hasan Efendi Câmî-i Şerîfe’ye mütevellî tayin edilmesi.

hüccet.

Sâhife:5 Numara: 13

Sâhife:5 Numara: 14

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:5 Numara: 15

Nevşehir kasabasında vâki’ Karaman Çarşısı’nda Dellaloğlu Hacı Mehmed Ağa Câmî-i Şerîfe’ye

mütevellî tayini.

i’lâm.

Sâhife:5 Numara: 16

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:6 Numara: 17

Nafaka talebi i’lâm.

Sâhife:6 Numara:18

Zagam oğlu Mehmed bin Hasan’ın mirasının taksimi.(tereke ya da muhallefat)

hüccet. Sâhife:6 Numara:19 Mülk satışı. i’lâm. Sâhife:6 Numara:20

Havvâ’nın mirasının taksimi.(tereke yada muhallefat) hüccet.

Sâhife:7 Numara:21

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:7 Numara:22

Vekil tayini. hüccet.

Sâhife:7 Numara:23

Alacak ispatı. hüccet.

Sâhife:8 Numara:24

Vakfetme ve Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:8 Numara:25

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:8 Numara:26

Kavukçu oğlu Hasan Efendi’nin mirasının taksimi. (tereke veya muhallefat)

hüccet.

Sâhife:8 Numara:27

Ai’şa’ya evlenebilmesi için izin veren talak. i’lâm.

Sâhife:9 Numara:28

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:9 Numara:29

Sâhife:9 Numara:30

Vasî tayini.(Rum ahâlisi) i’lâm.

Sâhife:9 Numara:31

Rum Orta mahallesi mütemekkinlerinden Papa Yakuvsun Efendi'nin mirasının taksimi.

(tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:10 Numara:32

Mısdık Kalfa oğlu Arab Mehmed'in mirasının taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:10 Numara:33

Alacak isbatı. (Rum ahâlisi) hüccet.

Sâhife:10 Numara:34

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:10 Numara:35

Hacı Halîl’in mirasının taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:11 Numara:36

Alacak isbatı. hüccet.

Sâhife:11 Numara:37

Alacak isbatı. (Ermeni ahâlisi) hüccet.

Sâhife:11 Numara:38

Alacak isbatı. (Ermeni ahâlisi) hüccet.

Sâhife:11 Numara:39

Azîz oğlu Mustafâ’nın Bağdat cephesin’deki harbe iştirakı sırasında aldığı yaradan şehid olduğunu

şahidler yoluyla ispatlayan i’lâm.

i’lâm.

Sâhife:12 Numara:40

Palancı Hacı Mehmed Ağa'nın mirasının taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:12 Numara:41

Nebî Saferi Abdullâh'ın mirasının taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:12 Numara:42

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:12 Numara:43

Kassam tayini. i’lâm.

Sâhife:12 Numara:44

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:13 Numara:45

Vasî tayini. i’lâm.

Numara:46

Sâhife:13 Numara:47

Kürüm oğullarından kâ’in Veli'nin mirasının taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:13 Numara:48

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:14 Numara:49

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:14 Numara:50

Kassam tayini. i’lâm.

Sâhife:14 Numara:51

Evlilik akdi. i’lâm.

Sâhife:14 Numara:52

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:15 Numara:53

Vasiyet etme. hüccet.

Sâhife:15 Numara:54

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:15 Numara:55

Mustafâ Ağa ibn-i Mehmed bin Mustafâ'nın mirasının taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:15 Numara:56

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:16 Numara:57

Alacak ispatı ve miras taksimi. hüccet.

Sâhife:16 Numara:58

Ali bin Hasan’ın mirasının taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:16 Numara:59

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:17 Numara:60

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:17 Numara:61

Günz oğlu Ali bin Mustafâ’nın terekesinin taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:17 Numara:62

Hacı Kasım Ağa ibn-i Süleyman’ın mirasının taksimi. (tereke yada muhallefat)

Sâhife:18 Numara:63

Nafaka talebi. hüccet.

Sâhife:18 Numara:1

Mülk satışı ve nafaka talebi. i’lâm.

Sâhife:18 Numara:2

Kassam tayini. i’lâm.

Sâhife:19 Numara:3

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:19 Numara:4

Alacak ispatı ve miras taksimi. hüccet.

Sâhife:19 Numara:5

Alacak ispatı ve miras taksimi. hüccet.

Sâhife:19 Numara:6

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:20 Numara:7

Kilimcioğlu Hacı Ahmed Ağa ibn-i İbrâhim’in mirasının

taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet. Sâhife:20 Numara:8 Mülk satışı. i’lâm. Sâhife:21 Numara:9

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:21 Numara:10

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:21 Numara:11

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:21 Numara:12

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:22 Numara:13

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:22 Numara:14

Alacak ispatı ve miras taksimi. hüccet.

Sâhife:22 Numara:15

Sâhife:22 Numara:16

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:23 Numara:17

Mülk satışı. i’lâm.

Sâhife:23 Numara:18

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:23 Numara:19

Yûsuf’un mirasının taksimi. (tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:23 Numara:20

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:24 Numara:21

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:24 Numara:22

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:24 Numara:23

Nafaka talebi ve mülk satışı. i’lâm.

Sâhife:24 Numara:24

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:25 Numara:25

Ömer bin Hacı Halîl bin Hacı Mustafâ’nın vasiyeti ve Malını vakfetmesi.

hüccet.

Sâhife:25 Numara:26

Nafaka talebi . i’lâm.

Sâhife:25 Numara:27

Alacak isbatı ve tereke(muhallefat) taksimi. hüccet.

Sâhife:26 Numara:28

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:26 Numara:29

Ârif Bey ibn-i Dervîş Bey’in mirasının taksimi ve alacak isbatı.

hüccet.

Sâhife:26 Numara:30

Kilimci oğlu Hacı Ahmed Ağa ibn-i İbrâhim bin İbrâhim’in mirasının taksimi.

(tereke yada muhallefat)

hüccet.

Sâhife:27 Numara:31

Sâhife:27 Numara:32

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:27 Numara:33

Tavukçu-zâde amûcam Hacı Bekîr Efendi ibn-i Abdullâh’ın terekesinin taksimi(muhallefatı)

hüccet.

Sâhife:28 Numara:34

Vasî tayini. hüccet.

Sâhife:28 Numara:35

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:28 Numara:36

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:28 Numara:37

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:29 Numara:38

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:29 Numara:39

Vasî tayini. hüccet.

Sâhife:29 Numara:40

Karahisar Naibi Mir Baki Mehmed Rafet Efendi’nin mirasının taksimi(muhallefatı)

hüccet.

Sâhife:29 Numara:41

Nafaka talebi. hüccet.

Sâhife:30 Numara:42

Nafaka talebi. i’lâm.

Sâhife:30 Numara:43

Kızlar Hocası Mehmed Efendi ibn-i Ahmed Ağa ibn-i Abdullâh’ın mirasının taksimi(muhallefatı)

hüccet.

Sâhife:30 Numara:44

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:31 Numara:45

Yûsuf Çavuş kerîmesi Fâtıma binti Yûsuf’un bütün terekesinin kardeşinin oğlu olan Yûsuf Çavuş oğlu Mustafâ bin Yûsuf’a kaldığına dair.

hüccet.

Sâhife:31 Numara:46

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:31 Numara:47

Vasî tayini. i’lâm.

Numara:48

Sâhife:32 Numara:49

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:32 Numara:50

Fehmî bin İbrâhim bin Osman’ın terekesinin tamamının kardeşi Salîh Ağa ibn-i İbrâhim’e

kaldığına dair .

hüccet.

Sâhife:32 Numara:51

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:32 Numara:52

Hacı Fâtîr Ağa’nın terekesinin taksimi(muhallefatı). hüccet.

Sâhife:33 Numara:53

Alacak isbatı. i’lâm.

Sâhife:34 Numara:54

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:34 Numara:55

Nâşid Efendi ibn-i Hulusi Efendi’nin mirasının taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:34 Numara:56

Alacak isbatı. hüccet.

Sâhife:34 Numara:57

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:35 Numara:57

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:35 Numara:58

Hacı Osman mahdûmi Dervîş Efendi ibn-i Hacı Osman bin Mehmed’in terekesinin taksimi

(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:35 Numara:59

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:36 Numara:60

Nevşehir İntibâh Mekteb-i İbtidâîsi muallim-i evveli Ahmed Hamdi Efendi’nin yirmi lira

olan terekesinin taksimi (muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:36 Numara:61

Nafaka talebi ve mülk satışı. i’lâm.

Sâhife:36 Numara:62

Meryem’in terekesinin taksimi (muhallefatı).(Rum ahâlaisi)

Sâhife:36 Numara:63

Miras bırakma. i’lâm.

Sâhife:37 Numara:64

Kassam tayini. i’lâm.

Sâhife:37 Numara:65

Vasî tayini. i’lâm.

Sâhife:37 Numara:66

Sâhife:37 Numara:67

Ai’şe’nin dörd sehimden oluşan mirasının taksimi (muhallefatı).

Vasî tayini.

hüccet. İ’lâm.

Sâhife:38

Numara:68 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:38 Numara:69

Değirmenci Ahmed ebnâ’mi Hacı Mehmed’in mirasının taksimi(muhallefatı). hüccet. Sâhife:38 Numara:70 Boşanma. İ’lâm. Sâhife:38 Numara:71

Abdullâh Bey ibn-i Tâhir Bey ibn-i Memiş Bey’in yiğirmi üç bin kırk sehimden ibaret olan mirasının taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:39 Numara:72

Kilimcioğlu Hacı Ahmed Ağa ibn-i Hacı İbrâhim Ağa’nın terekesinin taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:39

Numara:73 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:40

Numara:74 Âbidîn bin Hacı Hüseyin’in terekesinin taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:40 Numara:1

Hasan Paşa oğlu Emîn bin Ömer’in terekesinin taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:40

Numara:2 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:40

Numara:3 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:41 Numara:4

Ali Efendi ibn-i Osman’ın terekesinin taksimi(muhallefatı).

Sâhife:41 Numara:5

Alacak isbatı ve miras taksimi. hüccet.

Sâhife:41

Numara:6 Vasî tayini ve tereke taksimi. hüccet.

Sâhife:42

Numara:7 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:42 Numara:8

Usta oğullarından Mustafâ’nın mirasının taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:42 Numara:9

Saadettin Efendi’nin mirasının taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:42 Numara:10

Osman Ağa ibn-i Hacı Bekîr’in

terekesinin taksimi(muhallefatı) ve vekil tayini.

hüccet.

Sâhife:43

Numara:11 Vasî tayini. (Rum ahâlisi) İ’lâm.

Sâhife:43

Numara:12 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:43

Numara:13 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:44

Numara:14 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:44

Numara:15 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:44

Numara:16 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:44 Numara:17

Sultan’ın terekesinin taksimi(muhallefatı). hüccet.

Sâhife:45

Numara:18 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:45

Numara:19 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:45

Sâhife:45 Numara:21

Nafaka talebi. hüccet.

Sâhife:46

Numara:22 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:46

Numara:23 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:46

Numara:24 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:46

Numara:25 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:47

Numara:26 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:47 Numara:27

Mehmed bin Abbas bin Ahmed’in terekesinin taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:47

Numara:28 Vasî tayini. (Rum ahâlisi) İ’lâm.

Sâhife:47

Numara:29 Vasî ve kassam tayini. İ’lâm.

Sâhife:48

Numara:30 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:48 Numara:31

Vasî olma talebinde bulunma. İ’lâm.

Sâhife:48

Numara:32 Vasî tayini. (Rum ahâlisi) İ’lâm.

Sâhife:48

Numara:33 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:49

Numara:34 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:49

Numara:35 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:49

Numara:36 Vasî tayini. İ’lâm.

Numara:37

Sâhife:50 Numara:38

Osman Efendi ibn-i Ahmed Fevzî’nin terekesinin taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:50 Numara:39

Vasiyet etme ve miras bırakma. hüccet.

Sâhife:51 Numara:40

Mekteb-i Harbiye kapıcularından Şehrî oğlu Ahmed bin Osman’ın terekesinin taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:51

Numara:41 Vasî tayini. (Rum ahâlisi) İ’lâm.

Sâhife:51

Numara:42 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:51 Numara:43

Vasî olma talebinde bulunma. İ’lâm.

Sâhife:52 Numara:44

Hoca oğullarından Âdil Efendi ibn-i Hacı Ahmed Efendi’nin mirasının taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:52

Numara:45 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:52 Numara:46

Kassam tayini. İ’lâm.

Sâhife:52

Numara:47 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:53

Numara:48 Vasî tayini. (Rum ahâlisi) İ’lâm.

Sâhife:53

Numara:49 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:53

Numara:50 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:53

Numara:51 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:54

Numara:52 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:54

Sâhife:54

Numara:54 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:54

Numara:1 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:55

Numara:2 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:55

Numara:3 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:55 Numara:4

Boşanma. İ’lâm.

Sâhife:55 Numara:5

Mehmed bin Hasan’ın mirasının taksimi(muhallefatı) ve vasî-kassam tayini.

İ’lâm.

Sâhife:56 Numara:6

Âsım Efendi ibn-i Mehmed Hilmî Efendi ibn-i Hacı Ömer Ağa’nın mirasının

taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:56 Numara:7

Begdik mahallesinde kâin Begdik Câmî-i Şerîfe’de denilen Nevşehir Câmî-i Şerîf’ine mütevellî

ve nazır tayini.

İ’lâm.

Sâhife:56

Numara:8 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:57 Numara:9

Ahmed bin Osman bin Mehmed’in mirasının taksimi(muhallefatı).

hüccet.

Sâhife:57

Numara:10 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:57

Numara:11 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:57

Numara:12 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:58

Numara:13 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:58 Numara:14

Tahtacâmî-i Şerîfe’de denilen Câmî-i Şerîfe’ye Mütevellî ve nâzır tayini.

İ’lâm.

Sâhife:58

Sâhife:58

Numara:16 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:59

Numara:17 Kassam tayini. İ’lâm.

Sâhife:59

Numara:18 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:59

Numara:19 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:59

Numara:20 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:60 Numara:21

Vasiyet etme ve miras bırakma. hüccet.

Sâhife:60

Numara:22 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:60

Numara:23 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:60

Numara:24 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:60 Numara:25

Sâhife:61 Numara:26

Vasî tayini.

Vasî tayini. ( Rum ahâlisi)

İ’lâm. İ’lâm.

Sâhife:61

Numara:27 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:61

Numara:28 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:61

Numara:29 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:61

Numara:30 Vasî tayini. İ’lâm.

Numara:31

Sâhife:62

Numara:32 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:62

Numara:33 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:63

Numara:34 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:63

Numara:35 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:63

Numara:36 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:63

Numara:37 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:63

Numara:38 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:63 Numara:39

Miras bırakma. Hüccet.

Sâhife:64 Numara:40

Vasiyet etme ve mülk satışı. Hüccet.

Sâhife:64

Numara:41 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:64 Numara:42

Kassam tayini. İ’lâm.

Sâhife:64

Numara:43 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:65

Numara:44 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:65 Numara:45

Vasî talebinin kişi tarafından kabulü. İ’lâm.

Sâhife:65

Numara:46 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:65

Sâhife:65

Numara:48 Vasî tayini. İ’lâm.

Sâhife:66

Numara:49 Vasî tayini. İ’lâm.

Konuların Grafiksel Dağılımı

56% 3% 2% 1% 20% 2% 2% 3% 1% 3% 5% 1% 1% vasi tayini kassam tayini talak boşanma tereke taksimi46 mütevelli nazır nafaka talebi vekil tayini mülk satışı alacak ispatı vakfetme vasiyet etme

E.NEVŞEHİR’İN TARİHSEL GELİŞİMİNE GENEL BİR BAKIŞ

Benzer Belgeler