• Sonuç bulunamadı

Bir tercih formu etkinliği, sınıfa sorabileceğiniz tek ya da çoktan seçmeli anket sorusudur ve öğrenciler sunulan seçeneklerden birisini seçerler. Bu normal bir anketten çok daha hızlı ve anlık olduğu anlamına gelir. Tercih Formu etkinliğini; öğrencilerin bir konu hakkındaki düĢüncelerini tetiklemek, dersin gidiĢatı ile ilgili neler hissettiklerini anlamak ya da sonraki adımlarda sınıf ile görüĢ birliğine varmak amacıyla kullanabilirsiniz.

AĢağıdaki düzeltme ekranında, etkinliğin belirlenen bir döneme kadar eriĢime kapalı kalmasını ayarlayabileceğinizi görebilirsiniz.

seçim Grup modu ayarlarından etkilenir. Eğer bu etkinlik ya da ders için ayrı gruplar seçildiyse, her grup kendi sonuçlarını görebilecektir.

Sonuç gizliliği menüsü altında, öğrencilerin yanıtlarının isimleriyle beraber yayınlanmasını sağlanabilir. Çok öğrencili sınıflar için bu liste fazla uzun olabileceğinden bu seçenek aktifleĢtirilirken dikkatli olunmalıdır.

Anketleri tekrar yayınlama izni menüsü öğrencilerin geri dönüp soruya verdikleri yanıtları değiĢtirmesine izin verir.

Yanıtlanmayan için sütun göster menüsü, derse kayıtlı olanlardan soruları yanıtlamayanları sonuçlar listesine dahil etmek için kullanılır. Dersin gidiĢatı ile ilgili soru içeren oylama için kullanıldığında, öğrenciler sınıftaki çoğunluğun oylama yapıp yapmadığını merak edebilir. Bu amaçla kullanımı uygun olabilir.

DERS

Ders etkilnliği Moodle‟daki en karmaĢık ve güçlü etkinliktir. Aslında, bir Ders bilgiler ve sorular sunan internet sayfalar bütünüdür. Genellikle, dersteki her sayfa kısadır ve o sayfa üzerindeki bir madde ile ilgili birkaç soru ile sonlanır.

Öğrencinin cevaplarına bağlı olarak, öğrenci baĢka bir sayfaya yönlendirilir.

Verilen doğru bir cevap, öğrenciyi sonraki sayfaya, konunun içerisine ilerletir.

YanlıĢ bir cevap ise ya sayfayı tekrarlatır ya da öğrenciyi çözüme yönelik bir sayfaya yönlendirir.

Bir Ders oluĢtururken bütün sayfalar mantıksal sıralarında bulunmaktadır.

Mantıksal sıra, öğrencinin tüm soruları doğru cevapladığı ve ders boyunca ilerleyebildiği durumda görebileceği sıradır. Herhangi bir anda öğrencinin bakıĢ açısından dersi önizleyebilirsiniz. Bu bölüm bir dersi önizlemeyi anlatmaktadır.

Bir ders notlandırılabilir ya da notlandırılmayabilir. Ayrıca öğrencilerin Ders’i yeniden almalarına izin verir. Moodle bir Ders‟i notlandırmanıza izin verirken, Ders‟in asıl amacının not vermek değil, öğretmek olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle Ders etkinliğini bir Sınav ya da Ödev gibi amaçları dıĢında kullanmamalısınız. Dersin notunun bulunma amacı her sayfanın etkinliği üzerine bir geri dönüm vermek ve öğrencilerin durumlarını değerlendirmelerine imkan tanımaktır.

DERS AYARLARI

Ġlk defa bir Ders oluĢturulduğunda, dersin giriĢi ile ilgili ayarları seçebileceğiniz bir pencere ile karĢılaĢırsınız. Bu pencere dokuz bölümden oluĢmaktadır.

 Genel

 Dosyaya veya web sayfasına yeni pencere

 Diğer

 Genel modül ayarları

AĢağıdaki kısımda her bir alan alt bölüm olarak incelenecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yapacağınız seçimlerin öğrenci ve eğitmenlerin kullanımını nasıl etkileyeceğidir.

Genel

Ad alanı ders ana sayfasında görüntülenir ve öğrenci tıkladığı zaman dersin ilk sayfasına yönlendirilir.

Zaman sınırı etkinleĢtirildiği durumda, öğrencinin belirlenen bir zaman sınırı içerisinde dersi tamamlaması tetiklenir. Derse baĢlandığı anda zamanlayıcı görüntülenir. Eğer öğrenci zaman bitene kadar dersi tamamlayamazsa, sonrasında derse devam edebilir. Ancak, bu süre bitiminden sonra yanıtlanan sorular nota dahil edilmez.

En fazla cevap/dal sayısı her soru için mümkün olan en fazla cevap sayısını ayarlar. Her soru için bütün cevapların kullanılmasına gerek yoktur. Örnek olarak; eğer 3‟e ayarlandıysa herhangi bir soru bir, iki ya da üç seçeneğe sahip olabilir. Ders üzerinde çalıĢırken bu değeri değiĢtirilebilir.

Not seçenekleri

Pratik dersi Evet olarak ayarlanırsa, sitenin not defterinde bu derse ait notlar

Normalde, her doğru cevap aynı sayıda puana sahiptir. En yüksek not doğru cevap sayısına bölünür. Her yanlıĢ cevap en az sıfır puandır. Kişisel notlandırma Evet olarak ayarlandığında her cevabın en az kaç puan olacağı belirlenebilir. Puanları doğru ya da yanlıĢ cevaplara atayabilirsiniz ve bu puanlar negatif ya da pozitif olabilir.

En yüksek not bütün ders içindir ve genellikle dersteki doğru cevap sayısına bölünebilir olarak ayarlanır. Örnek olarak, ders içerisindeki bütün sayfalardaki sorularda dört tanesi doğru ise En yüksek not olarak 4, 8 ya da 12 ayarlanabilir.

Öğrenci tekrar alabilir, öğrencinin dersi birden çok kere almasına izin verir.

Asıl amaç test etmek yerine öğretmek olduğu için bu değer varsayılan olarak Evet‟tir. Eğer dersi bir sınama aracı olarak kullanmak isteseniz değeri Hayır yapabilirsiniz. Sonraki parametrede, Tekrar alındığında menüsü ise öğrencinin bütün denemelerinin ortalamasının alınmasına ya da en yüksek notunun değerlendirilmesine yarar. Notu sürekli göster aktif olduğunda, öğrencinin deneme sayısını ve notunu gösterir. Örneğin, “Bu ders 20 puanlık bir derstir ve siz 10 puanlık kısımdan 5 puan aldınız.” gibi bir mesaj verir.

AkıĢ kontrolü

AkıĢ kontrolü seçenekleri öğrencinin ders süresince ilerleme ve gözden geçirme yeteneğini etkiler.

Öğrencinin inceleme izni, öğrencinin ders süresince geri dönebilmesini ve cevaplarını gözden geçirmesini sağlar. Bu değeri Evet olarak ayarlamak öğrenciyi dersteki farklı cevapları ve dalları keĢfetmek adına teĢvik edebilir.

Tekrar inceleme butonunu göster, öğrenci yanlıĢ bir cevap verdiği zaman bir buton gösterir ve öğrenci butona tıklayıp soruyu tekrar cevaplayabilir. Eğer dersi bir sınav olarak kullanıyorsanız bu değer Hayır olarak ayarlanmalıdır.

Öğrenciyi öğrenmeye ve araĢtırmaya teĢvik etmek isterseniz değeri Evet olarak değiĢtirmelisiniz.

En fazla uygulama sayısı, öğrencinin ders içerisindeki herhangi bir soruya en fazla kaç kere cevap verebileceğini belirtir ve dersteki bütün soruları etkiler.

Eğer kısa yanıtlı ya da yazılı türde bir sorunun gösterilecek cevabı yoksa, Moodle sonraki sayfaya geçiĢi sağlayacak bir bağlantı gösterir. Eğer bu değer 1

denemeye ayarlanırsa, dersiniz her sorunun kendi sayfasında görüntülendiği bir sınav haline gelir.

Doğru yanıttan sonraki işlem, öğrencinin sayfaları sırasıyla görüp ilerlediği normal bir ders ile anlık sayfa dersi (flash card lesson) arasındaki farklılıktır.

Normalde bir öğrenci doğru cevabı verdiğinde, ders sonraki sayfayı gösterir.

Varsayılan değer olan Normal ders akışı buna imkan tanır. Diğer iki seçenek ise dersi bir anlık sayfa dersine dönüĢtürür.

Görülmemiş bir sayfa göster, kullanıcının görmediği herhangi bir sayfayı rastgele sırada görüntüler. Örneğin, kelime bilgisi öğretiliyorsa ve her kelime için sadece bir hak varsa, seçenek her kelimeyi bir kere gösterir. Her sayfanın bir kere görüntülenebilir olması yeni bir materyal öğretilmesi durumunda iyi bir tercih olmayabilir ama dersin rastgele sorulu bir sınav olmasına imkan tanır.

Cevaplanmamış bir sayfa göster, sadece öğrencinin doğru yanıtlayamadığı soruların gösterilmesini sağlar. Yani öğrenci bir soruyu doğru cevaplayamadıysa bir daha aynı soruyu göremeyecektir.

Gösterilecek sayfa (kart) sayısı, sadece dersin anlık sayfalar gibi davranması istendiğinde kullanılır. Bu değeri sıfır ya da dersteki sayfa sayısından daha büyük bir değere ayarlanırsa dersteki bütün sayfalar görüntülenir. Ders sonuçlarındaki sıfır ile sayfa sayısı arasındaki bir değer, öğrenciye tam olarak gösterilecek sayfa sayısını verir.

Ders Biçimi

Bu alandaki ayarlar, dersin gösterildiği boyut ve biçime etkiler.

Slayt gösterisi, dersin yeni bir pencerede görüntülenip, slayt gösterisi Ģeklinde olmasını sağlar ve her sayfa bir slayt halini alır. Genişlik ve yükseklik ayarları, pencerede görüntülenen slaytın gösterisinin boyutlarını ayarlar. Eğer pencere slaytın boyutlarından küçük ise otomatik olarak bir kaydırma çubuğu eklenir.

Ancak sadece sorular slayt gösterisi olarak görüntülenir, sorular yine ana Moodle sayfasında gösterilir.

Slayt arka plan rengi, resmi olarak “Hex RGB” adlandırılan internetin 6 haneli renk kodlarını kullanır. Bu renk kodlarının tablosu için “hex rgb chart” Ģeklinde

Sol menüyü göster ayarı ise sol tarafta ders sayfalarını listeler. Varsayılan olarak sayfalar sol bölmede gösterilmez. Ancak her sayfada bu ayarı etkinleĢtirebileceğiniz bir ayar mevcuttur.

EriĢim Kontrolü

Bu alandaki ayarlar dersin Ģifre korumalı olmasını ya da belirli tarihler arasında aktif olmasını sağlayabileceğiniz ayarları içerir. performansına bağlı olmasına izin verir. Eğer performans kriterleri sağlanmazsa, öğrenci derse giriĢ yapamaz.

Harcanacak süre öğrencinin bağlı dersi belli bir sürede bitirmiĢ olması koĢuluyla alabilmesini sağlar. Bitirmeli alanı yine önceki dersin bitirilebilmiĢ olması koĢulunu aktifleĢtirir. Bundan daha iyi not alanı ise, öğrencinin gerekli dersten burada belirtilen nottan daha iyi not almıĢ olması koĢulunu aktifleĢtirir.

Dosyaya veya web sayfasına yeni pencere

Bu ayar etkinleĢtirildiğinde, ders baĢlangıcında bir dosyaya ya da web sayfasına bağlantılı istenen boyutta bir pencere açılması sağlanır. Kapat düğmesini göster menüsü ise açılan pencerenin alt kısmına bir kapatma butonu yerleĢtirilmesini sağlar. Ayrıca MP3, Media Oynatıcılar (Realmedia, Quicktime, Media Player), HTML, GIF, JPEG, PNG gibi dosya formatları desteklenmektedir.

Diğer

Bir etkinliğe bağlantı menüsündeki açılan menü içerisinde o ders ait bütün etkinlikler bulunmaktadır ve dersin sonunda seçilen bağlantının görüntülenmesini sağlar. Yüksek puan gösterim sayısı ise en yüksek puanlar listesinde kaç adet not görüntüleneceğini belirler. Bu dersin ayarlarını

varsayılan olarak kullan ayarı ise daha sonra oluĢturulacak dersler için bu ayarların kullanılmasını zorunlu tutar.

Genel modül ayarları

Görünür ayarı sayesinde ders üzerinde çalıĢılırken dersin öğrencilerden gizlenmesini sağlanabilir.

Kaydet ve göster butonuna basıldıktan sonra;

 Soruları al

 Powerpoint ekle

 Konu anlatımı ekle

 Soru sayfası ekle

seçeneklerinin gösterildiği ilk önce ne yapmak istersiniz sayfası ekrana gelir.

Soru sayfaları

Ders ile ilgili gerekli bilgiler doldurulduktan ve kaydet butonuna basıldıktan sonra Soru sayfası ekle yazısına tıklanarak ilk soru sayfanızı oluĢturmaya baĢlayabilirsiniz. Adı Soru sayfası olsa bile aynı sayfaya, altı soru tipinden birden çok olmak üzere ekleyebilirsiniz.

 Çoktan seçmeli

AĢağıdaki örnekte metin, grafik ve soruya verilen 3 adet yanıt görülmektedir.

Bir soru sayfası doldurulurken Yanıt 1 otomatik olarak doğru cevap olarak varsayılır ve Git 1 iĢlevi sonraki sayfayı okur. Çünkü birçok durumda doğru bir yanıtın sonraki sayfayı gösterdiği durumla sonuçlanması istenir. Ancak istenildiğinde herhangi bir sayfa seçilebilir. Ġlk soru sayfası doldurulurken gidilecek baĢka bir sayfa olmadığı için Git iĢlevi kendi sayfasında kalır. Ancak baĢka sayfalar oluĢturulduktan sonra geri dönüp bu ayarları değiĢtirebilirsiniz.

Hangi sayfaya atlanacağını belirlemeniz öğrenciye sunulacak ders sayfalarının sırasını belirleyecektir. Örneğin son sayfaya git Ģeklinde bir atlama yapılırsa

Sayfaların AkıĢları

Soru sayfalarının ve atlamaların en yaygın kullanımı, kesintisiz bir ders yapısını zorunlu tutmaktır. Doğru bir cevap “Bu doğru!” Ģeklinde bir karĢılık ve sonraki sayfa ile sonuçlanırken; yanlıĢ bir cevap olumsuz bir yanıt ve bir düzeltme ile sonuçlanır. Öğrenci tekrar aynı sayfaya yönlendirileceği gibi çözüme yönelik bir sayfaya da yönlendirilebilir. Öğrencinin her soruya doğru cevap verdiği durumda takip ettiği sayfaların sırasına mantıksal sıra denir. Yani eğitmenin dersi düzenleme sırasında bütün sayfaları aynı pencerede gördüğü sıra ile aynıdır.

Sorusuz Soru Sayfaları

Bir soru sayfasına illa bir soru eklemeniz gerekmez ve soruları dahil etmediğiniz durumda Moodle, öğrencinin sonraki sayfaya geçebilmesini sağlayacak bir Devam et bağlantısı gösterir.

Hazırladığınız materyalin belirli bir sırada okunmasını zorunlu kılmak istediğiniz durumlarda kullanıĢlı olabilir. Önceden de belirtildiği gibi dersin ana sayfasındaki materyaller herhangi bir sırada okunabilir. Ancak bir ders etkinliği kullandığınızda materyalin istediğiniz sırada okunmasını sağlayabilirsiniz. Bu amaçla bütün dersinizin belirli bir sırada okutulmasını isterseniz, büyük bir ders etkinliği oluĢturabilirsiniz. Ders üzerindeki materyallerin istenen bir sırada görüntülenmesini zorunlu tutabilmesi Moodle‟ı diğer ticari ders yönetim sistemlerinin yeteneklerine yaklaĢır.

GeniĢletilmiĢ Düzenleme Menüsü

Ders etkinliği’nin düzenlemesi sırasında düzenle sekmesinde geniĢletilmiĢ menüsüne tıklarsanız aĢağıdaki gibi bir görüntü elde edersiniz.

Sayfanın en üstünde ders etkinliğinin adı ve altında mantıksal sırada olan ve sadece metinlerin gösterildiği (resimler hariç) soru sayfaları görüntülenir. Bu görünüm biçiminin amacı soruları tek tek düzeltmek değil, dersin akıĢını görmenize yardımcı olmaktır.

Soruların ve Gezinti ĠĢlevinin (Git) Test Edilmesi

GeniĢletilmiĢ düzen ekranında her bir soru sayfasının alt kısımlarında bulunan büyüteç simgesi Ģeklindeki önizleme butonları ile ilgili soru sayfasının nasıl görüntülendiğini inceleyebilir ve Git iĢlevlerini test edebilirsiniz.

Soruları Düzenlemek ve Sıraya Koymak

Her sorunun baĢlık çubuğunda; tıklandığı zaman sizi sorunun düzenleme sayfasına götürecek bir düzenleme simgesi ve ilgili soruyu aĢağı ya da yukarı sıraya taĢımak için kullanabileceğiniz bir aĢağı-yukarı ok Ģeklinde bir simge bulunmaktadır. Soruları oluĢturma aĢamasında hangi sayfaya atlanacağı belirlenebiliyordu. GeniĢletilmiĢ ekranda soruların sırasını değiĢtirdiğinizde, haliyle atlama düzeni de değiĢebilir. Ancak, Git iĢlevinin belirli bir isimdeki sayfaya yönlendirildiği durumda, geniĢletilmiĢ ekrandaki düzen, ders akıĢını etkilemeyecektir.

Soru Eklemek

Sayfanın en üstünde ve her sorudan sonra, Bu araya soru sayfası ekle bağlantısı bulunur ve tıklandığında sizi soru bir ekleyebileceğiniz sayfaya yönlendirir.

Soruyu kaydettiğinizde yine bu bağlantının olduğu araya soru ekler.

Soruları al bağlantısını kullanarak diğer öğrenme yönetim sistemlerinden soru aktarabilirsiniz. Bu bağlantı sizi soru türlerini seçebileceğiniz ve özelleĢtirilmiĢ soru dosyasını ekleyebileceğiniz bir sayfaya götürür.

Ayrıca bir soru grubu olan küme de ekleyebilirsiniz. Ders baĢladığında bu sorulardan birisi rastgele seçilerek görüntülenir. Bu özellik ders her baĢladığında farklı soru görüntülenmesini sağlar.

Konu Anlatımı ve Konu Anlatımı Sonu Eklemek

Konu anlatımı diğer sayfalara bağlantılar içeren bir sayfadır. Daha çok ders baĢlangıcında içindekiler tablosu olarak kullanılır.

Her bir bağlantı atlanacak sayfanın baĢlığını ve açıklamasını içerir. Yani her sayfaya bağlantı vermek durumunda kalmazsınız.

Konu anlatımını, bir dersi aynı konuyu içeren belirli bir sayfa sayısındaki bölümlere ayırmak için kullanabilirsiniz. Bir konu anlatımı sonunda Konu bitişi ekle bağlantısı ekleyerek, öğrencinin bir önceki konuya dönebilmesini sağlayabilirsiniz. Eğer bu bağlantı eklenmezse öğrenci direkt olarak sonraki sayfaya aktarılır.

SINAVLAR

Moodle esnek bir sınav oluĢturucu sunar. Her soru, herhangi bir HTML kod içerebilen tam donanımlı bir web sayfasıdır. Bu, her sorunun metin, resim, ses dosyası, video dosyası ve diğer birçok nesneyi içerebileceği anlamına gelir.

Eğitmen yönetiminde açılan birçok dersin ana etkinlikleri sınav ya da testtir.

Sınav yapmak veya sınıfı toparlamak ve bunları notlandırmak birçok eğitmenin zamanını almaktadır. Moodle‟da bu süreç oldukça hızlı iĢler. Bu etkinlik ile;

 Her ödevi okuduktan sonra öğrencilerin ilgisinden emin olmak için bir küçük sınav yapabilir

 Sınavı test gibi kullanarak öğrenciye, doğru yanıtı bulması adına birden çok deneme hakkı vererek bir pratik sınav uygulayabilir ya da

 Sınavı bir anket gibi kullanarak, eğitmen veya ders ile ilgili görüĢlerini

Benzer Belgeler