• Sonuç bulunamadı

Güvenlik Sistemleri Altyapýsý

B- TEMEL POLÝTÝKA VE ÖNCELÝKLER

53

Faaliyet Raporu 2019 Temel Politika ve Öncelikler

KÜLTÜR, SANAT VE TURÝZM

geniþlemesine paralel olarak sahil uzunluklarý artmýþtýr. Bu nedenle belediyemizde sahil hizmetleri önemli bir baþlýk teþkil etmektedir. Sahillerde plaj ve kýyý temizliði yaparak, su yüzeyini deniz süpürgeleri ile temizleyerek ve gemilerden toplanacak atýklarýn uygun þekilde bertarafý saðlanarak deniz kirliliðini önlemek hedeflenmiþtir.

Bursa ili kapsamýnda çevre zararlýlarý ile mücadeleye devam edilerek Bursa halkýnýn kaliteli bir yaþam sürmesi saðlanmasý hedeflenmektedir.

4. Kýrsal Hizmetler Yönetimi

Tarým, Türkiye ekonomisinde önemli bir sektör olma niteliðini hala korumaktadýr. Var olan sorunlara uygun çözümler bulabilmek için, tarýmsal yapýnýn tüm özellikleriyle göz önüne serilmesi gerekmektedir. Bu doðrultuda ülkemizin nadir tarým yörelerinden birisi olan kentimizde tarýmsal üretimin planlanmasý ihtiyacýnýn yaný sýra, yatýrýmlara ve yönetsel düzenlemelere gereksinim bulunmaktadýr.

Bu amaçla, Bursa Büyükþehir Belediyesi adýna yapýlacak olan yatýrýmlarýn ve verilecek olan desteklerin verimliliðini artýrmak için kýrsal kalkýnma amaçlý stratejik adýmlar atýlmasý hedeflenmiþtir.

Kýrsal hizmetler çalýþmalarý kapsamýnda 6360 sayýlý kanun ile, köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerleþim birimlerinde yaþayanlarýn sosyo-ekonomik yaþam düzeylerinin yükseltilmesi, üretimin artýrýlmasý ve geliþtirilmesi amaçlanmýþtýr. Bu kapsamda tarýmda örgütlenme ve bilgi düzeyinin artýrýlmasý, tarýmsal faaliyetlerin geliþtirilmesi ve desteklenmesi ile hizmet sunum kapasitesinin geliþtirilmesi hedefleri oluþturulmuþtur. Bu hedeflerin gerçekleþtirilmesi doðrultusunda üreticilerin örgütlenme ve bilgi düzeylerinin artýrýlmasýyla tarýmsal üretimde verimlilik ve kalite artýþý saðlanacaktýr.

Tarýmsal ürünlerin deðerlendirilmesine yönelik yapýlacak yeni yatýrýmlarýn mekanizasyon ve tesis yönünden desteklenmesi ile üreticilerin gelirinin artýrýlmasý noktasýnda katký saðlanacaktýr. Kültürel ve doðal zenginliðe sahip yerleþim birimlerinin korunmasý ve geliþtirilmesi ile kýrsal ekonomilerin güçlenmesi ve söz konusu yerleþimlerdeki deðerlerin bozulmadan gelecek nesillere taþýnmasý mümkün olacaktýr.

Bitkisel ve hayvansal üretimde yerel koþullara özgü tarýmsal üretim faaliyetlerine yapýlacak desteklerle üreticilerin gelir kaynaklarý çeþitlendirilecektir.

Kýrsal kesimde tarým dýþý iþ imkânlarýnýn saðlanmasý ve iþsizliðin azaltýlmasý yönünde önemli bir geçim kaynaðý olarak görülen zanaat ve el sanatlarýnýn ve markalaþmanýn desteklenmesi ile

üretim ve istihdam kapasitesinin artýrýlmasý saðlanacaktýr.

5. Kültür Sanat ve Turizm Hizmetleri Yönetimi

Odak Alaný faaliyetleri arasýnda festivallerin gerçekleþtirilmesi, konser, panel, söyleþi, tiyatro, seminer ve sergilerin organize edilmesi, kültür ve sanat merkezlerinin açýlmasý, kütüphane hizmetleri, tarihi yapýlarýn restore edilmesi, müzecilik, turizm çeþitliliðinin saðlanarak çekiciliðin arttýrýlmasý gibi çeþitli alanlarda çalýþmalar bulunmaktadýr.

Büyükþehir Belediyesi'nin görev alanýnýn geniþlemesiyle birlikte tüm il kapsamýnda bu faaliyetlerin projelendirilip uygulanmasýna devam edilecektir. Müzecilik faaliyetleri ile ilgili merkezde ve ilçelerde yeni müzelerin açýlmasý hedeflenmektedir. Bursa Þehir Tiyatrosu yýllardýr sahnelediði oyunlarla kentin kültürel faaliyetlerinden en önemlilerinden birisini oluþturmakta olup çalýþmalarýný sürdürecektir. Uluslararasý festivaller, þenlikler, sempozyumlar, sergiler ve kültürel/sanatsal organizasyonlar ise kentin yýllardýr vazgeçilmez etkinliklerinden olup devam edecektir. Kentte yer alan kütüphanelerin yaný sýra yeni kütüphanelerin açýlmasý, e-kitap ve sesli kitap koleksiyonu oluþturulmasý, gezici kütüphanelerin açýlmasý gibi çalýþmalarýn yapýlmasý hedeflenmektedir.

Kentin somut ve somut olmayan kültürel deðerleri hakkýnda araþtýrma çalýþmalarý sürdürülecektir. Belediyemizin öne çýkan faaliyetlerinden olan tarihi kültürel mirasý koruma ve yaþatma çalýþma kapsamýnda tarihi yapýlarýn projelendirilmesi, restore edilmesi ve iþlevlendirilerek hayata kazandýrýlmasýna devam edilmesi planlanmaktadýr.

Bursa Büyükþehir Belediyesi'nin koordinasyonunda yürütülen Bursa Hanlar Bölgesi (Orhan Gazi Külliyesi ve Çevresi), Sultan Külliyeleri (Hüdavendigar, Yýldýrým, Yeþil, Muradiye) ve Cumalýkýzýk Köyü tarihi alanlarýný içerecek þekilde hazýrlanan "Bursa ve Cumalýkýzýk: Osmanlý Ýmparatorluðu'nun Doðuþu" isimli "Adaylýk Dosyasý" Haziran 2014'te UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul edilmiþtir. Listeye kayýtlý alanlarla ilgili çalýþmalarýn sürdürülmesinin yaný sýra

ilimiz içerisinde listeye girmesi öngörülen alanlarda da sürece yönelik çalýþmalar yapýlmasý hedeflenmektedir.

Turizm konusunda Bursa'yý ve Belediyemizi en iyi þekilde temsil edip tanýtmak amacýyla yurt içi ve yurt dýþýnda turizm fuarlarýna katýlým saðlanmasý planlanmaktadýr. Ayrýca çocuk rehber yetiþtirilmesi, turizm danýþma ofisleri oluþturulmasý, Bursa'nýn tanýtýmý adýna turizm etkinliklerinin duyurulmasý için web sayfasýnýn hazýrlanmasý planlanan diðer faaliyetler arasýndadýr. Bursa genelinde turizm çeþitliliðini arttýrmak ise önümüzdeki dönemde yapýlacak çalýþmalar arasýnda yer almaktadýr.

6. Saðlýk ve Sosyal Hizmetler Yönetimi

Modernleþme ile birlikte toplum içerisinde meydana gelen farklý statüler toplum içerisindeki eþitsizliði oluþturmaktadýr. Sosyal belediyecilik anlayýþý çerçevesinde toplum içerisinde oluþan eþitsizlikler giderilmeye, zayýflar korunmaya ve ötekileþtirilenlerin topluma kazandýrýlmasýna çalýþýlmaktadýr. Bursa Büyükþehir Belediyesi'nde sosyal belediyecilik anlayýþý çerçevesinde dezavantajlý gruplardan olan çocuklara, yaþlýlara, kadýnlara ve engellilere yönelik hizmetler vermektedir.

Dezavantajlý gruplardan olan " Engelli Hizmetleri" kapsamýnda; engellilere yönelik bilgilendirmeler ve psikolojik danýþmanlýk hizmetleri sunulmaktadýr. Yeni stratejik plan döneminde engellilerin tespit ve envanter çalýþmasýna devam edilerek engellilere evde temizlik hizmeti, engelli taksi hizmeti, sosyal aktiviteler planlanmaktadýr. Yapýlacak Engelli Merkezi ile engellilere yönelik spor, fizik tedavi, özel eðitim ile sanat ve kültürel çalýþmalar planlanmaktadýr.

Çocuklara yönelik hizmet veren çocuk merkezinin bu dönemde sayýsýný artýrarak daha çok çocuða ulaþmak hedeflenmiþtir. Kadýn Sosyal Yaþam Merkezi ve Kadýn Sýðýnma Evi çalýþmalarýyla kadýnlara, mevcut huzurevi ve yapýlmasý planlanan Yaþlý Merkezi ile de daha çok yaþlýya ulaþýlmak hedeflenmiþtir. Sosyoekonomik yoksunluk içinde bulunan kiþilere saðlýk desteði sunulmasý kapsamýnda evde hasta bakým hizmeti, ilaç desteði ve hasta nakil hizmeti planlanmaktadýr.

Görev alanýmýzýn geniþlemesiyle birlikte tüm il kapsamýnda sosyal, spor, eðitim, saðlýk ve dini tesislerin yapým, bakým ve onarým çalýþmalarý yapýlacaktýr. Ayný þekilde tüm il bazýnda mezarlýk ve defin hizmetleri yürütülmektedir. Kent haline giriþ çýkýþ yapan ürünlerin denetimi yapýlacak ve kurulacak gýda laboratuvarýyla halkýn daha güvenli ve saðlýklý gýda tüketebilmesi saðlanacaktýr. Bursa ilinde yaþayan ama sosyoekonomik açýdan yeterli olmayan vatandaþlarýmýza saðlanan tur hizmetleri ile sosyal hayata katýlýmlarý desteklenmektedir. Açýlan kurslar sayesinde ise vatandaþlarýn kendilerini istedikleri dalda geliþtirmelerine katký saðlanmaktadýr.

Bursa Büyükþehir Belediyesi yeni dönemde sahipsiz hayvanlara kýsýrlaþtýrma, aþýlama ve tedavi uygulayarak olasý hastalýk salgýnlarýn önüne geçecektir. Mevcut hayvanat bahçesindeki hayvan koleksiyonu artýrýlarak da yeni nesle hayvan sevgisinin aþýlanmasýna çalýþýlacaktýr.

7. Kent ve Toplum Düzeni Hizmetleri Yönetimi

Vatandaþlarýmýzýn esenlik, saðlýk, huzur ve güven içerisinde bir

yaþam sürmelerini saðlayarak, kentsel yaþam kalitesinin yükseltilmesine katkýda bulunmak, kent ve toplum düzeni hizmetlerinde baþlýca temel amaç olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Kentsel yaþamýn kaliteli hale getirilmesi, kentlilik bilincinin oluþturulmasý ve halkýmýzýn yararýna toplumsal hayatýn bir düzen içerisinde yürütülmesine yönelik yapýlan çalýþmalar ve denetimler, büyük bir özveriyle yerine getirilmektedir. Vatandaþlarýmýzýn kent yaþamýnda yoðun olarak faydalandýklarý ortak hizmet alanlarýnda; çevre, esenlik, trafik, tüketicilerin ihtiyaçlarýna uygun olarak yaþ sebze, meyve ve su ürünleri, altyapý, görsel kirlilik ve kent estetiðinin saðlanmasýna yönelik her türden olumsuzluklarýn giderilmesi için etkin ve verimli bir denetim aðý oluþturulmaya baþlanmýþtýr. Kamusal Alan Ýþgallerinin önlenmesi, kayýt dýþý ekonomik faaliyetlerin azaltýlmasý çalýþmalarý, toplu taþýma araçlarýnýn planlý, programlý bir þekilde denetlenmesi ve ruhsatlandýrýlmalarý, yaya ve taþýt yollarýnda yayalarýn ve araçlarýn hareketlerini zorlaþtýran, trafik düzensizliðine neden olan unsurlarýn ortadan kaldýrýlmasý, toplum düzeninin saðlanmasýna yönelik olarak yapýlan çalýþmalarýmýzýn baþýnda gelmektedir.

Þehir estetiðine aykýrý her türlü reklam, ilan ve tanýtým elemanlarý ve benzerlerinin yol açabileceði görüntü ve gürültü kirliliðini ortadan kaldýrarak, kaldýrým, tretuvar, otobüs duraklarý, alt yapý çalýþmalarý, asfalt ve yollar gibi yapýlar iyileþtirilerek toplum yaþamýna tekrar kazandýrýlmaktadýr.

Kent ve toplum düzeninin saðlanmasýna yönelik olarak yapýlan çalýþmalarýmýz; "Yaþamaktan Mutluluk Duyulan Bir Bursa Ýçin" aralýksýz devam edecektir.

8. Afet Yönetimi

Her türlü doðal afet insaný beklemediði anda ve yerde yakalayabilmektedir. Ýnsanlarýn doðal afetlere hazýr olmasý kadar afet anýnda etkin müdahalede bulunulmasý da can ve mal kaybýný azaltmaktýr. Bu nedenle Bursa Büyükþehir Belediyesi hizmet alaný olan tüm il sýnýrlarý içerisinde yangýn, sel gibi afetlerle mücadele etmekte ve insanlarýn bu afetlere karþý hazýrlýklý olmalarý konusunda eðitilmelerini saðlamaktadýr.

Bursa ilinin deniz kenarýnda olmasý sebebiyle yaz aylarýnda tüm sahillerde cankurtaran hizmeti verilmektedir. Kýþ aylarýnda ise ilin bulunduðu coðrafi konumdan dolayý sýk sýk olan lodos sonucu meydana gelen baca gazý zehirlenmelerine karþý mücadele edilmektedir

9. Kurumsal Kaynak Yönetimi

"Kurumsal Kaynak Yönetimi" belediyenin mali ve mali olmayan tüm kaynaklarýný kapsamaktadýr. Belediyemizin gelir kaynaklarý, gider unsurlarý, insan kaynaklarý, belediyemizin tesis, araç-gereç, bina, biliþim ve teknolojik kaynaklarý gibi maddi ve maddi olmayan tüm unsurlarý kaynak yönetimini ilgilendirmektedir.

Bu doðrultuda bu odak alaný içerisindeki öncelikli amacýmýz belediyemizin mali ve mali olmayan kaynaklarýný etkin ve ve verimli yönetimi için bir yol haritasý oluþturmak olmuþtur. Bu yaklaþýmla belediyenin gider kalemlerinde tasarrufa gidilmesi ve gelirlerinin artýrýlmasý için yeni stratejilerin oluþturulmasý hedeflenmiþtir. Mevcut kaynaklarýmýzýn durum analizlerinin yapýlmasý, etkili ve verimli þekilde kullandýrýlmasý, mücavir alan sýnýrlarýnýn il sýnýrý olmasý nedeniyle ihtiyaç ve tespitlerin bu doðrultuda yapýlmasý planlanmýþtýr.

55

Faaliyet Raporu 2019 Temel Politika ve Öncelikler

KÜLTÜR, SANAT VE TURÝZM

Benzer Belgeler