• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın, birinci problem durumuna yönelik 8. sınıf Türkçe ders kitabındaki 74 tema değerlendirme sorusu okuma becerileri yeterlik düzeyleri ölçüt alınarak incelenmiştir. Soruların sekiz yeterlik düzeyine göre dağılımı oransal olarak ifade edilmiştir.

Tablo 4. 1 Tema değerlendirme sorularının PISA yeterlik düzeylerine göre frekans analizi

Tablo 4. 1’deki verilere göre sekiz temadaki toplam 74 sorudan =69’u (%93,3) 1c - 1b - 1a ve 2. yeterlik basamaklarını oluşturan temel düzeyi yansıtmaktadır. Tablo 4. 1’e göre, ders kitabındaki tema değerlendirme sorularının yarısından fazlası temel düzeyde yer alan soru tiplerinden oluşmaktadır. 1c düzeyindeki sorular, kısa ve basit cümlelerin anlamını kavramaya yöneliktir. Bu düzeyde öğrenciden beklenen sınırlı

PISA Okuma Düzeyleri %

Temel Düzey 1c 12 16,2 1b 20 27,2 1a 24 32,4 2 13 17,5 Orta Düzey 3 4 5,4 4 1 1,3 İleri Düzey 5 0 0 6 0 0 Toplam 74 %100

57

bir süre içinde basit, kısa ve somut amaçlar için okuma yapabilmesidir. Tablo 4. 1’e göre incelenen 74 tema değerlendirme sorusundan =12’sinin (%16,2) 1c düzeyinde olduğu tespit edilmiştir.

1b düzeyindeki sorular, basit cümlelerdeki gerçek anlamı değerlendirmeye, kısa bir metinde veya basit bir listede istenen bilgileri tarayıp bulmaya yöneliktir. 1b düzeyinde öğrencinin gerçekleştirmesi gereken hedefler, kısa bir metinde ya da listede verilen bilgiler ile soru arasında bağlantı kurarak metinden ilgili bilgiyi seçmesi ve gerçek anlama ulaşabilmesidir. Tablo 4. 1’e göre =20 (%27,2) tema değerlendirme sorusu için 1b düzeyinde atama yapılmıştır.

Öğrencilerin aşina olduğu türlerde ve konularda yazılmış metinlerin ana fikrinin tespit edilmesine ve yazarın amacının anlaşılmasına yönelik sorular 1a düzeyini temsil etmektedir. Bu aşamadaki sorularla öğrencilerin metnin amacı ve ana düşüncesi üzerinde derinlemesine düşünülmesi sağlanır. Önemli olan metnin öğrenci için tanıdık olması, öğrencinin konuya aşina olmasıdır. 1a düzeyinde öğrenciden gerçekleştirmesi beklenen hedefler şunlardır: Metindeki bilgileri karşılaştırabilme, kendi bilgileriyle metindeki bilgiler arasında ilişki kurabilme, birkaç sayfalık metinde ya da kısa metinlerde yer alan bilgileri tespit edebilmektir. Tablo 4. 1’e göre =24 (%32,4) tema değerlendirme sorusunun 1a düzeyinde olduğu tespit edilmiştir.

İkinci düzeyi temsil eden sorular, orta uzunlukta metinlerin ana fikrini belirlemeye, metinde açıkça verilmeyen durumlarda metnin bir bölümündeki ilişkileri anlayıp anlam çıkarmaya yöneliktir. Bu düzeyde bilgilerin belirgin şekilde verildiği orta uzunluktaki metinlerde ise metindeki detaylar üzerinde derinlemesine düşünmeye ve metin içindeki iddiaları karşılaştırmaya yönelik soruları kapsamaktadır. 2. düzeyde öğrencilerden beklenen, bilgilerin açıkça verilmediği orta uzunluktaki metinlerin bölümleri arasındaki ilişkiyi inceleyip yorumlamaktır. Bilgilerin açıkça ifade edildiği metinlerde ise konuyla ilgili düzeylerini artımaya çalışmak ve metnin anlatmak istediği konu hakkında derinlemesine düşünmektir. 74 tema değerlendirme sorusunun =13’ü (%17,5) için 2. düzey ataması yapılmıştır.

Tablo 4. 1’e göre temel düzey basamaklarının içinde en fazla 1a düzeyindeki (=24; %32,14) sorulara yer verildiği görülmektedir. Bunu 1b (=20; %27,2) ve 2.

58

düzey (=13’ü; %17,5) takip etmektedir. Temel düzeyde en az 1c basamağını (=12; %16,2) temsil eden soru tiplerine yer verilmiştir.

PISA okuma becerilerinden 3. ve 4. düzey becerileri “orta düzey” olarak belirtilmektedir. 74 tema değerlendirme sorusundan yalnızca =5’inin (%6,7) orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir.

Üçüncü düzey sorularında, bilgilerin doğrudan verilmediği çok uzun olmayan metinlerin ana düşüncesi belirlenebilir; genel anlamı üzerinde basit ve ileri düzeyde çıkarım yapılabilir. Bu düzeyde bir ya da birden fazla metin üzerinde düşünülebilir, yazarların ve metinlerin bakış açısı ve amaçları karşılaştırılabilir. Metnin bölümlerinden ve bağlamından hareketle bilinmeyen kelime ve ifadelerin anlamı çıkarılabilir. Üçüncü düzeyde öğrencilerden beklenenler, anlamı önceki düzeylere göre kapalı olan ve daha uzun olan metinlerden çıkarım yapabilmesi ve bölümler arası metin içi anlam kurabilmesidir. Bunun yanı sıra öğrencinin basit düzeyde metinler arası yorum yapabilmesi gerekmektedir. Tema değerlendirme sorularından =4’ü (%5,4) bu düzeyi temsil etmektedir.

Metni dil ve anlatımına göre inceleme, bir metinde veya birden çok metindeki uzun paragraflardan anlam çıkarma, metindeki farklı bakış açılarını ve yazarın kendi fikirlerinin aktarmak için kullandığı ifadeleri belirlemeye yönelik sorular 4. düzeyde yer verilen soru çeşitleridir. Bu düzeyde, öğrencilerden birden çok metinde açıkça verilmiş bilgileri belirli kriterlere göre değerlendirmeleri, metinlerdeki iddiaları kıyaslayarak bilgi kaynağının güvenirliğini sorgulamaları beklenmektedir. Ders kitabındaki 74 tema değerlendirme sorusundan yalnızca =1’inin (%1,3) 4. düzeyde tespit olduğu tespit edilmiştir.

PISA okuma becerilerinden 5. ve 6. düzey “ileri düzey” ya da “üst düzey” olarak belirtilmektedir. Bu düzey karmaşık, soyut ve uzun metinlerin anlaşılmasına yönelik sorulardan oluşmaktadır. Öğrencilerden “hipotezler oluşturma” ve “yorumlama” gibi beceriler göstermesi beklenir. Tablo 4. 1 incelendiğinde Türkçe ders kitabındaki tema değerlendirme sorularından 5. ve 6. düzeye örnek olabilecek sorular bulunmamaktadır.

Beşinci düzey soruları, uzun ve kapsamlı metinlerde konuyla ilgili açıkça verilmeyen bilgileri bulmaya; metindeki verilerden yola çıkarak hipotezler oluşturmaya

59

ya da önceden oluşturulmuş hipotezlerle ilgili analizler yapmaya; soyut, mecaz ve karışık ifadelerin olduğu metinlerde gerçek ile kurgu arasındaki farkı anlayabilmeye yöneliktir.

Bu düzeyde öğrenciden beklenen metinler üzerine düşünürken ve bilgileri kavrarken farklı akıl yürütme yöntemlerini kullanabilmesidir. Öğrenciden, soru ile bilgi kaynakları arasında ilişki kurabilmesi ve bilgi kaynaklarının objektifliğini ve güvenirliğini sorgulaması beklenmektedir. Tablo 4. 1’deki verilere göre, 74 tema değerlendirme sorusundan hiçbiri 5. düzeyi temsil etmemektedir.

En üst düzey olan 6. düzey soruları, bilgilerin doğrudan verilmediği soyut ve uzun metinleri anlamaya dönük sorulardan oluşur. Bu düzeydeki sorular, metinler arasındaki tutarsızlıkları, metindeki bilgilerin nasıl kullanıldığını, metinlerin benzer ve farklı yönlerini tespit etmeye yöneliktir. Öğrenciden bu aşamada, elde ettiği verilerden nasıl yararlanacağına karar vermesi ve okuduğu metinlerdeki benzer ve farklılıklar üzerinde derinlemesine düşünmesi beklenir. Ayrıca öğrencinin, problemi çözmeye yönelik sonuçları bir araya getirmesi hedeflenmektedir. Tablo 4. 1’e göre tema sonu değerlendirmesinde 6. düzeyi betimleyecek soru tipine yer verilmemiştir. Beşinci ve altıncı düzeylere karşılık gelebilecek hiçbir soru tespit edilmemiştir. Dolayısıyla en az soru bu düzeylerdedir.

4.2 Tema Değerlendirme Sorularının YBT’nin Bilişsel Alan Basamaklarına Göre