• Sonuç bulunamadı

Televizyonun, çocuklar üzerinde yararlan kadar zararlan da söz konusu

olabilmektedir.

Televizyon bilgi verme, malları tanıt­ ma, eğlendirme gibi işlevleri nedeniye önemli bir kitle iletişim aracıdır. Günü­ müzde hemen hemen her evde bulun­ maktadır. Bu nedenle televizyon günü­ müz çocukları üzerinde aile ve okul ka­ dar önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle televizyonun her evde bulunması ve ko­ lay ulaşılabilir bir araç olması nedeniyle, çocuklar tarafından ilk yararlanılan ve er­ ken yıllarda kullanılmaya başlayan bir araçtır (Tokgöz 1979, Çilenti 1980).

Ancak televizyon görsel ve işitsel du­ yulara yönelik etkili bir araç olması nede­ niyle olumlu hizmetlerin yanısıra iyi de­ ğerlendirilmediğinde birçok olumsuz et­ kilere de neden olabilmektedir. Çocukla­ rın zamanlarının büyük bir bölümünü te­ levizyon izleyerek harcamaları, özellikle çocuklara yönelik programların oldukça az olması ve çocukların daha çok yetiş­ kinler için hazırlanan programları izle­ meleri olumsuz etkilere neden olabil­ mektedir (Yavuzer 1992).

Yapılan araştırmalarda Amerika’da çocukların günde ortalama olarak 2.5- 6.0 saat gibi bir zamanı televizyon izle­ yerek harcadıkları saptanmıştır (Hurlock

1978; Dworetzky 1981; Anselmo 1987; Stewart ve Friedman 1987; Bee 1992).

Çocuğun gelişiminde aile, arkadaş, kardeş ve öğretmenlerin etkilerinin sap­ tanabilmesine karşın, televizyonun etki­ leri henüz tam anlamıyla değerlendirile- memektedir. Birçok okulöncesi dönem çocuğu için televizyon bir elektronik ço­ cuk bakıcısı niteliğindedir (Hurlock

1978; Stewart ve Friedman 1987).

Bazı ebeveynlerin çocuklarının tele­ vizyon izlemelerini ergenlik dönemine kadar kısıtlamalarına karşın, televizyonun en fazla ilkokul çağlarındaki çocuklar ta­ rafından izlenildiği bilinmektedir. Bu ne­ denle ebeveynlerin çok az yol gösterici ol­ duğu durumlarda; çocuklar televizyon önünde saatlerce oturmakta ve kendileri­ ni dış dünyadan izole ederek, televizyon ile sosyalize olabilmektedirler (Dwo­ retzky 1981; Stewart ve Friedman 1987).

Saldırgan Davranışlar ve Televizyonun Etkileri

Televizyonun çocuklar üzerindeki et­ kilerini inceleyen çalışmaların büyük bir çoğunluğu, televizyonun çocukların sal­ dırgan davranışlar geliştirmesindeki po­ tansiyel etkisi üzerinde yoğunlaşmıştır.

Yapılan çalışmalar arasında tam bir tutarlılık olmamakla birlikte, televizyon­ da gösterilen şiddet içerikli yayınlar ile

çocukların saldırgan davranışları arasın­ da bir ilişkinin olduğu görülmektedir. Te­ levizyon ve saldırganlık konusunda Eron ve arkadaşları (1983) tarafından yapılan bir çalışmada; özellikle televizyonun se- kiz-dokuz yaşlarındaki çocukların davra­ nışlarını etkilediği ve 10-11 yaşma kadar televizyonda izlenilen şiddet içerikli ya­ yınlar ile çocukların saldırgan davranışla­ rı arasında önemli bir korelasyon olduğu bulunmuştur.

Eron (1987) tarafından 22 yıl süreyle yapılan bir diğer çalışmada da saldırgan davranışlar gösteren erkek çocukların te­ levizyonda daha çok şiddet içerikli prog­ ramları izlemeyi tercih ettikleri ve akran­ larına karşı her zaman saldırgan davranış­ lar gösteren çocukların da daha çok şid­ det içerikli programları izleyen erkek ço­ cuklar olduğu belirlenmiştir. Çok fazla te­ levizyon izleyen ve her zaman saldırgan olan bu çocukların 13-19 yaşları arasında daha saldırgan bireyler oldukları ve 30 yaşlarına geldiklerinde de bu bireylerin daha fazla suç işledikleri belirlenmiştir.

Eron, bu durumu, saldırgan çocukla­ rın televizyonda daha çok şiddet içerikli programları izlemeyi tercih ettikleri ve televizyondaki şiddet sahnelerinin de çok daha fazla saldırganlığa sebep olduğu şeklinde açıklamaktadır.

Televizyondaki şiddet programları saldırgan çocukları daha fazla cezbede- bilmektedir. Ancak televizyondaki şiddet onlardaki şiddetin tek ve en önemli kay­ nağı olmayıp, çocukların şiddet içeren programlardaki karakterleri taklit etme­ leri onlardaki saldırganlığın önemli bir kaynağı olabilmektedir (Dworetzky

1981; Bee 1992).

Televizyonda gördükleri şiddet sah­ neleri daha çok filmin karakterleri özel­ likle de iyi adamlar tarafından uygulandı­ ğında ve saldırı başarılı şekilde amacına ulaştığında çocuklar üzerinde daha fazla etkili olabilmektedir (Vasta vd. 1992).

Serbest Zamanlar ve Oyun Üzerine Televizyonun Etkileri

Çocuklar görüldüğü gibi okuldan ve oyundan arta kalan zamanlarının büyük bir bölümünü televizyon karşısında geçir­

YAŞADIKÇA EĞİTİM /52/I996___ „_________ ___________

mektedirler. Çocuklar için bu denli bü­ yük bir öneme sahip olan te­

levizyon dola­ yısıyla çocu­ ğun hem oyun zamanını hem de diğer ser­

best zaman etkinliklerine ayıracağı zama­ nı etkilemektedir. Şöyle ki, evlerinde tele­ vizyon bulunan çocuklar daha az sinema­ ya gitmekte, daha az kitap okumakta ve radyo dinlemek için daha az zaman ayır­ maktadırlar. Ergenlik döneminde ise tele­ vizyon serbest zaman faaliyetlerini çok fazla etkilememektedir (Hızal 1977; Munsinger 1975).

Ayrıca, televizyon çocukların oyun oynamaya ayırdıkları zamanı azalttığı gibi aynı zamanda televizyon aile, kardeş ve arkadaş gibi çocukların oyun konusunda­ ki bilgi kaynaklarının yerini de almaya başlamıştır. Çocuklar oyunlarında gerçek kahramanlardan daha çok televizyonda yer alan kahramanlara yer vermekte ve oyunlarında bu kahramanları taklit et- mektediler (French and Fena 1991).

Gadberry (1974) tarafından okulön­ cesi çocuklar üzerinde televizyon izleme ve çocukların oyun zamanlarını karşılaş­ tırılması amacıyla yapılan bir çalışmada; çok fazla televizyon izleyen çocukların daha az konuştukları, daha az hareket et­ tikleri, objelere karşı daha az saldırgan oldukları, odadan daha az ayrıldıkları bu­ lunurken; daha az televizyon izleyen ço­ cukların farklı aktivitelere karşı kendi- kendilerini daha fazla uyardıkları bulun­ muştur.

Televizyonun Dil ve Zihinsel Gelişim Üzerine Etkileri

Çocuklar özellikle onlar için özel ola­ rak hazırlanan çocuk programlarında ba­ zı zihinsel uyanlar almaktadırlar. Bu

programlar, çocuklara olumlu değerleri öğretecek şekilde hazırlandığında ve okulöncesi çocuklar için açıklayıcı nite­ likte olduğunda daha etkili olabilmekte­ dir. Ancak çocuklar kendileri için hazır-

lanan programlar­ dan daha çok yetiş­ kinler için hazırla­ nan programlan iz­ lediklerinden; dil ve zihinsel beceri­ lerini geliştirme yö­ nünde televizyon­ dan çok fazla yarar­ lanamamaktadır­ lar. Şöyle ki, tele­ vizyon izleyerek çok fazla zaman harca­ yan çocukların dil gelişimleri televizyona bağlı olarak hızlanmamaktadır (Stewart and Friedman 1987). Ancak özellikle okulöncesi dönem çocukları için hazırla­ nan eğitici programlar onların sözcük da­ ğarcıklarını artırabilmektedir (Şahin

Rice ve Woodsmall (1988) tarafından üç-beş yaş grubu çocuklar üzerinde yapı­ lan bir çalışmada; 15 dakikalık özel bir programı izleyen çocuklannı diğer çocuk­ lara oranla, eylem, sıfat ve obje isimlerini

Çocuklar kendileri