• Sonuç bulunamadı

Teknoloji Dersinin İçeriğine ve Kitaplara İlişkin Bulgular

4. BULGULAR

4.1. Öğretmen Cevaplarına İlişkin Bulgular

4.1.1. Teknoloji Dersi Program Tasarısının Değerlendirilmesi İlişkin Bulgular

4.1.1.2. Teknoloji Dersinin İçeriğine ve Kitaplara İlişkin Bulgular

ilişkin önerileriniz nelerdir?” ve “Teknoloji dersinin, alıştırma ve kılavuz kitabını nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklinde yöneltilen sorulara öğretmenlerin verdikleri cevapların analizi sonucunda içerik, ders kitabı ve öneriler temalarında 7 ana kategori ve bu ana kategorilere ilişkin 9 alt kategori olmak üzere toplam 97 kodlama yapılmıştır. Analiz sonuçları Şekil 4’te şematik olarak sunulmuştur.

71

Şekil 4. Teknoloji Dersinin İçeriğine ve Önerilere İlişkin Öğretmen Cevaplarının Şematik Gösterimi

İçerik {2-0}

Kaynaşıklık ilkesi eksik {6- %60}

Amaçlarla uyumlu değil {9- %90} Olumlu {4-0} Olumsuz {5-0} Öğrencilerin seviyesine uygun {7- %70} Bilgilerin organizasyonu {4- %40} Ders Kitabı {3-0} Olumlu {0-0} İçerik organizasyonu eksik {5- %50} Öneriler {0-0} Olumsuz {2-0} Sorular ve ödevler eksik {7- %70} Deneylere yer vermiyor {1- %10} Görünüş açısından {10-% 100} Dil açısından {9- %90} Öneriler {4-0} Konular yenilenmeli {10- %100} Konular gözden geçirilmeli {4- % 40}

Bilgiler iyi organize edilmeli {2 - %20} Etkinlik örnekleri yer

72

Şekil 4’te görüldüğü gibi, öğretmenlerin “Teknoloji dersinin, alıştırma ve kılavuz kitabını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ilişkin cevaplarının analizi sonucunda öğretmenler programın amaçları ile ders kitabında yer alan içeriğin uyumlu olmadığına işaret etmektedirler. Bunu amaçlarla uyumlu değil (f=9 %90) ve kaynaşıklık ilkesinde eksiklik olduğuna ilişkin (f=6, %60) görüşler izlemektedir. Öğretmenler, alıştırma ve yönlendirme kitabının korelasyon desen anlayışına dayalı hazırlanmadığına işaret etmişlerdir. Ayrıca bilgiler bağlantı / organizasyon yok (f=5, %50) şeklinde belirttikleri yükleme ile ifade edilen bilgi organizasyonuna ilişkin olumlu yükleme arasında paralellik gözlenmektedir. Ders kitabına ilişkin öğretmen görüşleri ise görünüş açısından (f=10, %100), dil açısından (f=9,%90), öğrencilerin seviyesine uygunluk (f=7, %70) ve bilgilerin organizasyonu (f=4, %40) açılarından olumludur. En olumlu bakılan özellik şekil olarak kitabın görünüşüdür. Bunu dil ve öğrenci seviyesine uygunluk izlemektedir. En az olumlu görülen özellik ise kitaplardaki bilgi organizasyonuyla ilgilidir. Öğretmenlerin en olumsuz gördükleri konuların başında sorular ve ödevlerin eksik (f=7, %70) olduğunu vurgulamışlar. Öğretmenlerin ders kitabına ilişkin önerilerinin başında konular yenilenmeli (f=10, %100) ve etkinlik örneklerine yer verilmeli (f=6, %60) gelmektedir. Ayrıca konular gözden geçilmeli (f=4, %40) ve bilgiler iyi organize edilmeli (f=2, %20) de yer almaktadır. Öğretmenlerin ders kitabı ve içerikle ilgili görüş ve önerilerine ilişkin cevaplarından bazıları şöyledir:

Öğretmen 1. Teknoloji dersi kitabı hakkında olumlu şeyler söyleyemem

çünkü bir kaç yıl önce basılan bir kitaptır. Sunum olarak iyi bir sunumu olduğunu söyleyebilirim. Dil açısından anlaşılabilirdir. Görseller iyi bir seviyededir. Konular arasında bağlantı yoktur. Amaçlarla uyuşmamaktadır çünkü biz şimdi yeni programı uyguluyoruz. Sorular ve ödevler eksiktir. Bilimsel tamlık bulunmaktadır. Ne çalışma kitabında ne de ana kitapta sorulan sorular yeterli seviyede değildir. Öğrencilerin seviyeleriyle uyumludur. Diğer derslerle alakası vardır ancak yeni programın öngördüğü tüm şartları ve ulaşılmak istenen hedefi tamamlamamaktadır. Rehber kitabımız yoktur.

Öğretmen 2. Teknoloji dersi için genel olarak olumlu şeyler söyleyemem

çünkü altıncı sınıf teknoloji dersi kitabı, çözmemiz gereken bir bilmece gibi ve bunu çözmemiz ve öğrencilere anlatmamız gerekiyor. Deney yapmaya imkân vermiyor. Aynı şekilde çalışma kitabı da bir bilmecedir. Sadece çizgiler ve sorular var. Çok eksiklikleri bulunmaktadır. Ev ödevi versek bile yine de onu doldurmayı bilmiyorlar. Teknoloji kitabında soru ve ödevler bulunmaktadır ancak yine de öğrencilerin

73

seviyeleri için zordur. Metinler ise iyi ve anlaşılırdır. Dil açısından herhangi bir sıkıntı çekmedik. Öğrenciler terimleri biliyorlar. Görseller çok az bulunmaktadır. Devamlılık ve bağlantı açısından uyarılarım var altıncı sınıftan yedinci sınıfa bir bağlantı yok. Mesela enerji konusunda yedinci sınıfta konuşuyoruz ama bu konuda altıncı sınıfta hiçbir şey konuşmadık. Amaçlarla uyuşmaktadır. Verilen bilgiler tamdır. Diğer derslerle bağlantıyı eğer biz amaçlarsak kurmaktayız fakat kitap öyle bir şey öngörmüyor. Rehber kitap bulunmamaktadır.

Önerilere ilişkin cevaplar

Öğretmen 5. Bilgisayar programları hakkında verdiğimiz bilgilerden

bilgisayar ile kitapta olanlar birbirleriyle uyuşmamaktadır. Mesela kitap görsellerinde Windows XP programı varken bilgisayarda Windows 7 bazılarında da Windows 8 bulunmaktadır. Eğitim Bakanlığının kitabı alıp gözden geçirmesi lazım, kitap yeni şeylere uygun şekilde yeniden gözden geçirilmelidir. Yeni programa uygun hâle getirilmeli ve diğer derslerle daha çok bağlantılı olmalı ve çalışma uygulamalarıyla alakalı daha çok görsel bulunmalıdır.

Öğretmen 10. Benim düşüncem ders kitabının tamamen değişmesi

gerektiğidir. Yeni programa uygun, diğer konularla bağlantılı ve bunun yanında metodoloji konusunda bir rehber ve dersler arası bağlantı olmalıdır. Ünitelerde teknoloji, ziraat, mimari vb. konular hakkında bilgi verilmelidir. Aynı şekilde altıncı sınıflara uygun somut deneyler de olursa iyi olur.

Öğretmenlerin verdiği cevaplar, teknoloji kitabından memnun olmadıklarını göstermektedir. Teknoloji kitabından memnun olmamalarının nedeni kitabın eski olması ve programın gereksinimlerini karşılamamasıdır. Ayrıca diğer derslerin bazı konularının eski oluşu ve verilen ödevlerin net olmaması memnuniyetsizliğin bir diğer nedeni olarak görülmektedir. Öğretmenlerin önerileri; bazı konuların değişmesi ve bazılarının ise yeniden gözden geçirilmesi gerektiği, ayrıca deneysel (pratik) konuların işlenebilecek şekilde yer alması ve öğretmenler için rehber niteliğinde bir kitabın yayımlanması şeklindedir. Öğretmenler, programın uygulanmasında “öğretmen kılavuz kitabına” gereksinim duyduklarını belirtmektedirler. Mevcut yenilenen programa uygun bir ders kitabının henüz öğretmen ve öğrencilere sunulmaması bir şikâyet konusu olarak dile getirilmiştir. Bu durum bir ölçüde öğretmenlerin programdan ziyade ders kitabı ya da öğretmen kılavuz kitabına göre öğrenme-öğretme süreçlerini tasarladıkları şeklinde yorumlanabilir. Ders kitabında belirlenen içeriğe çok bağlı kaldıkları, ders kitabını bir

74

araç olarak kullanmak yerine bir program gibi düşündüklerini de göstermektedir. Bazı öğretmenler program içeriğini, kitaptaki içerik olarak ele almaktadırlar. Öğretmenler, içeriğin amaçlarla uyumlu olmadığını belirtmektedirler. Bu husus, programın önemli bir eksikliği olarak dikkat çekicidir.

4.1.1.3. Teknoloji Dersinin Öğrenme-Öğretme Sürecine ve