• Sonuç bulunamadı

3. TALEP ANALİZİ, SATIŞ-REKABET OLANAKLARI VE KAPASİTE KULLANIM ORANLARI KAPASİTE KULLANIM ORANLARI

4.3. Teknik Analiz ve Tasarım

Yalova Garden Süs Bitkileri Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 1541 dönüm TİGEM arazisi 30 yıllığına kiralanmıştır. Bu arazinin 33 dönümü SASBUD (Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri

Derneği) tarafından 120m2 süs bitkileri test laboratuvarı, 600m2 garden center serası, 1500m2 araştırma serası ve 1500m2 makine parkı yapılması için kiralanmıştır.

Projemiz dört farklı grupta ele alabiliriz 1. Süs Bitkileri Test Laboratuvarı 2. Bitki Satış merkezi ve serası 3. 1600m2’lik Ar-Ge serası 4. 1500m2 Makine Parkı 4.3.1. Test Laboratuvarı

Bu laboratuvarda Toprakta Temel Verimlilik, Temel Toprak, Bitki ve Sulama Suyu analizleri Yapılacaktır.

Toprakta Temel verimlilikte Saturasyon (doyma noktası), toprak reaksiyonu (PH), kireç, tuz, organik madde, alınabilir P ve K, alınabilir Fe, Cu, Zn ve Mn ve bünye tespiti yapılacaktır.

Temel Toprak Analizlerinde de toplam N, değişebilir amonyum (NH4), değişebilir nitrat (NO3), değişebilir kalsiyum ve magnezyum, alınabilir B, ekstrakte edilebilir Kükürt (SO4), toplam ağır metaller, katyon değişim kapasitesi, değişebilir Na yüzdesi, anyonlar, katyonlar, PH, EC, BOR, aktif kireç tayini yapılacaktır.

4.3.1.1. Toprak Analizi

Bitkilerin yetişip, büyümeleri bulundukları yerdeki toprakta yeterli besin maddelerinin (elementlerinin) mevcudiyetine bağlıdır. Toprak, çok sayıda mineral maddeyi yapısında bulundurur. Fakat, bunların miktarları her zaman yeterli olmayabilir.

Özellikle entansif (yoğun) yapılan topraklarda besin maddeleri zamanla tükenir ve toprak elementler bakımından fakirleşir. Bu nedenle, yetiştirdiğimiz bitkilerden yeterli miktar ve kalitede ürün alabilmemiz, toprakta eksilen mineral besin maddelerince zenginleştirilmesine bağlıdır. Aksi halde, bitkilerde bir takım beslenme bozuklukları ve verim düşüşleri görülür.

Toprak analiz yönteminde amaç; toprakta eksilen besin maddelerinin tespiti ile toprağa hangi gübreden, ne miktarda verileceğinin belirlenmesi, toprakta bitkiler tarafından alınabilir besin elementi miktarını öğrenmektir.

Sıcaklık ve rutubet şartlarının uygun olduğu, yıl boyunca herhangi bir zamanda numune alınabilir. Numune alınırken toprak, ne numune alma aletlerine zorluk çıkaracak kadar da kuru ne de çok ıslak olmalıdır.

Toprak örneği almadan önce, örnek alınacak yerin renk, meyil, yükseklik, toprak tipi, drenaj durumu, topografyası, jeolojik yapısı, verimliliği, arazinin baskısı, toprak tekstürü(dokusu), taşlılık ve ana materyalinin türü, yetiştirilen bitkinin gelişme durumu gibi toprak ve arazi özellikleri belirlenmelidir.

Eğer arazi çok büyük ise ve farklılıklar gösteriyorsa arazinin kâğıt üzerine bir krokisi çizilir. Bu krokide farklılıklar belirtilir. Farklı yerlerden farklı örnekler alınır.

Her 50 dönümden çeşitli yerlerden örnekler alınıp, karıştırılır. Yaklaşık 1–1,5 kg kadarı naylon (tercihen) veya bez torbaya doldurulur ve ağzı bağlanır. Kurşun kalem ile aşağı tablo 39’daki gibi “örneğin alındığı tarlayı veya arazi sahibinin adını, örneğin alındığı tarih, yer ve numuneyi alanın adı” belirten iki adet etiket yazılarak biri torbanın içine atılır, diğeri torbanın ağzına bağlanır.

Tablo 39: Etiket Örneği

Örneğin Alındığı Tarla :

veya Tarla Sahibinin Adı

Tarih ve Yer :

Numuneyi Alanın Adı :

Alınan toprak örneği, aşağı tablo 40’taki gibi bilgiler yazılarak, ilgili laboratuvara gönderilir.

Tablo 40: Laboratuvara Numune Gönderim Formu

Numunenin Alındığı (İl, İlçe, Köy)

Numunenin Alındığı Mevkii

Numunenin Alındığı Derinlik

Numunenin Temsil Ettiği Tarla veya

Arazi Büyüklüğü (Dekar)

Sulu veya Kuru Ziraat Yapıldığı

Bir Önceki Yılda Yetiştirilen Ürün

Bir Sonraki Yılda Yetiştirilecek Ürün

Daha Önce verilen Gübre Miktarı ve Cinsi

Toprak Tipi

Drenaj Türü

Sulama Şekli

Elde Edilen Verim

Toprak Kirliği ve Diğer Özel Problemler

Toprak Kirliliğine Sebep Olan Madde(ler)

Toprak Kirliliğinin Belirtileri ve Bitkilerdeki Hasarları

İstenilen Tahliller

Kaynak: www.mku.edu.tr/getfile.php?keyid=3072

Yaprak Analizi

Yaprak analizi, bitkilerin üzerinde yetiştikleri toprakların verimlilik durumlarını ortaya koymak ve uygulanan gübreleme programlarının kontrolü ve geliştirilmesi amacıyla uygulanmaktadır. İyi bir üretim bitkinin isteği olan gübreleri uygun zaman ve şekilde kullanmakla olabilir. Toprağı ve yaprağı analiz ettirerek gübre kullanımı, üretici için en ekonomik yoldur. Böylece hem bol ürün elde edilebileceği gibi, gübreye de gereğinden fazla para harcanmamış olacaktır.

Yapraktaki besin elementlerinin analizi ile bitkide olması gerekli sınır değerleri kıyaslanarak bitkilerin beslenme düzeyleri değerlendirilmektedir.

Yaprak tahlilinde yapılan analizler:

 Makro elementler - Toplam N (Azot) - P (Fosfor) - K (Potasyum) - Ca (Kalsiyum) - Mg (Magnezyum)

 Mikro elementler - Fe (Demir) - Cu (Bakır) - Zn (Çinko) - Mn (Mangan)

Şekil 1: Sığla’da Demir ve Bor Noksanlığı

Alınan yaprak örneklerinin tür ve çeşit özellikleri aynı olmalıdır. Karışık olarak örnek alınmamalıdır. Özellikle farklı yaşlardaki ağaçlardan 15-20-25 yaş gibi olanlardan yaprakları karıştırılıp, örnek alınabilinir. 5 ile 25 yaşındaki ağaçların yaprakları karıştırılarak örnek alınamaz. Çok yıllık bitkilerden genellikle örnek alınacak alan 20 dekardan büyük olmama, mevcut ağaç sayısının %20 sinden yaprak örneği alınmalıdır. Ağacın her yönünden ve bir yıllık sürgünlerin üzerindeki yapraklar alınmalıdır.

Tek yıllık bitkilerden ise ( ayçiçek, buğday, mısır, şekerpancarı vs.) genel olarak gelişmesini tamamlamış en genç yapraklardan numune alınır.

Yapraklar günün herhangi bir zamanında alınabilir. Bununla birlikte yapraklar ıslak olmamalıdır

Aşırı derecede beslenme noksanlığı gösteren hastalıklı yapraklar seçilmeli ve bu durum bahçe bilgi formunda belirtilmelidir

Bitki numuneleri bez torbalar içerisinde etiketlenerek aynı gün laboratuara ulaştırılmalıdır. Eğer ulaştırılamayacaksa buzdolabında saklanmalıdır

Yaprak analiz bilgi kartında; üreticinin veya başvuru sahibinin adı soyadı, il-ilçe-köy, mevkii, telefon, alan, bitki adı, cinsi ve meyve ise yaşı belirtilmelidir.(2)

2http://www.trakyatoprakanalizi.com/yaprak.html

4.3.1.2. Sulama Suyu Analizi

Bitkilerin yetişmesinde toprak kadar önemlidir

Uygun olmayan su ile yapılan sulama sonucunda bitkiler zarar görebilir, zamanla toprakta tuzlanma-alkalilik gibi telafisi zor sonuçlar oluşur. Laboratuvarda sulama suyuna bakılan fiziksel ve kimyasal parametreler;

 Sulama sularında katyonlar : Kalsiyum, magnezyum, Sodyum ve Potasyum.

 Sulama sularında anyonlar : karbonat, bikarbonat, klor, sülfat, nitrat dır.

Sulama sularında150-1500ppm arasında tuzluluk bitkiler için tehlike arz etmezken, sular içerisinde bulunan toplam tuz konsantrasyonu 5000ppm olduğunda ancak en dayanıklı bitkiler yetiştirilebilir.

Sulama sularındaki fazla tuzun etkileri suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirdiği gibi, ozmotik basıncı artırır, toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirir, bitkiye toksik ve fizyolojik etki yapar.

Sulama sularının kalitesinin saptanmasında; örnek olarak 2L suyun alınması yeterlidir.

 Akarsularda; Suyun durgun olmayan, hareketli kısımlarından,

 Baraj ve göletlerden; suyun terk ettiği noktalardan,

 Kuyulardan; pompanın bir miktar çalışmasından sonra, yani, su kaynağını temsil edebilecek biçimde alınmalıdır.

Örnekler 2L lik ağzı mantarlı veya lastik tıpalı iyice yıkanmış temiz şişelere alınır ve ağzı kapatılır. Şişenin üzerine: su örneğinin alındığı yer, alınma tarihi, alan kişinin adı soyadı ve hangi amaçla alındığı yazılı olan etiket yapıştırılmalıdır.(3,4)

3http://www2.omu.edu.tr/docs/dersnotu/355.pdf

4http://www.kozanbilgi.net/forum-oku-31115-toprak_ve_yaprak_analizi_nasil_yapilir.html

4.3.2. Bitki Satış Merkezi ve Ar-Ge Seraları

Seralar, çeşitli kültür bitkileriyle ve bunların tohum, fide, fidanlarını üretmek amacıyla;

iklimle ilgili çevre koşullarına tamamen veya kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde sıcaklık, nem, ışınım, karbondioksit ve hava hareketini kontrol altında tutarak bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için uygun koşulları sağlayan, cam, plastik vb., ışık geçirgen bir örtü malzemesiyle kaplanan yapılardır. Seraları aşağıdaki şekilde sınıflandırabiliriz.

 Kuruluş Şekillerine; tek çatılı, blok ve bitişik olabilirler

 Yapı İskeletine, Yapı iskeletini oluşturan önemli yapı elemanlarından biri kiriş, diğeri de çatı taşıyıcı kolondur.Bu asal elemanlardan oluşan seralar, çatı biçimlerine göre planlanır. Böylece bu tip seralar; iki mesnetli, üç mesnetli, beş mesnetli, çok mesnetli olabilir.

 Sera içi sıcaklığına göre; Sıcak, ılık ve soğuk olarak üç çeşittir. Sıcak seraların ortalama iç sıcaklığı 20-24 oC arasında bulunur. Sıcaklık 18 oC nin altına düşmez. Bu seralarda sıcaktan hoşlanan bitkiler yetiştirilir. Ilık seralarda , sıcaklık 10-20 oC arasındadır.

 Çatı iskeletine göre seralar; çatıları basit, beşik ve yuvarlak çatılı olabilir.

 İskelet malzemesine göre seralar; günümüz seralarında daha çok galvaniz kullanılmaktadır.

 Kullanılan örtü malzemesine göre seralar; cam, plastik, suni elyaf ve plexicam seralar olarak sınıflandırılır. Plastik örtülü seralar gittikçe yaygınlaşmaktadır.

En çok kullanılan plastikler PE (polietilen) ve PVC (polivinilklorit)’dir.

 Taşınabilirlik durumuna göre Seraları hareketlilik yönünden sabit, hareketli ve portatif olarak sınıflara ayırmak mümkündür. Sabit seralar, bir temel üzerine oturtulmuştur ve seraların büyük kısmı bu sınıfa girer.(5)

5http://berberoglusera.com/seralarin-siniflandirilmasi/

Kjeldahl Analysis

Kaynak: tetra

UV Spektrofotometre

tetra

Satrifüj - Tetra