• Sonuç bulunamadı

Bitki yaş ve kuru ağırlığına ilişkin sonuçlar çizelge 3.1-3.2 ve Şekil 3.1-3.2’e göre kayısıların yaprak yaş ağırlıkları kontrol ile karşılaştırıldığında KTS grubunun yaprak yaş ağırlığının kontrol grubuna yakın olduğu görülmektedir. Bu durum KTS uygulamasının yaprak yaş-kuru ağırlığına bir etkisi olmadığı sunucuna ulaştırır.

)

a)

b)

Şekil 4.1. Grupların genel görünümleri ( a: Kontrol, b: KTS )

Meyve yaş-kuru ağırlığına ilişkin sonuçlar çizelge 3.3-3.4 ve Şekil 3.3- 3.4’ e göre kayısıların meyve yaş ağırlıkları kontrol ile karşılaştırıldığında KTS grubunun bitki yaş ağırlığında kontrol grubuna belirgin bir farkla artış görülmektedir. Meyve çapına ve hacmine ilişkin sonuçlar Çizelge 3.5 ve Şekil 3.5’ de Çizelge 3.6 ve Şekil 3.6’ ya göre KTS grubunun kontrol ile karşılaştırıldığında KTS grubunun meyve çapında kontrol grubuna göre önemli oranda bir artış görülmektedir. Aynı veri meyve hacminde de görülmektedir. Meyve çapına bağlı artışın meyve hacmi artışına orantılı olarak önemli ölçüde etkili olacağı sonucuna ulaşılır. KTS uygulanan kayısılarda 0,5 cm’lik çap artışının önemli oranda kayısı ticaretinde kar oranını artıracağı sonucuna ulaşılır.

KTS grubunun pH değeri kontrol ile karşılaştırıldığında KTS grubunun pH değeri ile kontrol grubunun pH değerine yakın olduğu bulgusu standart değerlerle de aynı olduğu sonucuna varıldı.

Yapılan pigment analizleri sonucunda araştırma materyallerimiz olan kayısıda kontrole göre KTS grubunda kl-a, toplam kl ve Karotenoid miktarları artışı birbirlerine paralellik göstermektedir. kl-b miktarında ise kontrole göre KTS grubunda bir azalış görülmektedir. Kontrole göre fotosentez verimlilik oranları karşılaştırıldığında KTS grubundaki kayısı bitkilerinde önemli bir oranda artış görülmektedir. Bu durumun sebebi kl-b miktarının KTS grubunda kontrole göre bir azalış göstermesinden kaynaklanmıştır. Genel olarak fotosentez verimlilik oranları karşılaştırıldığında KTS grubundaki bitkilerde KTS uygulamalarının fotosentez verimliliğine olumlu yönde etki yaptığı sonucuna ulaşılır.

Genel bir sonuç olarak projemizin amacında da belirttiğimiz gibi kayısıda yaprak gübresi uygulaması kayısı üzerindeki fizyolojik etkilerinin genel olarak olumlu olduğu sonucuna ulaştık. Kl-a, Kl-b, Toplam kl, Karotenoid, Fotosentez verimliliği oranı gibi fizyolojik ve morfolojik bulgularla ispatlamış olduk. Son yıllarda toprağa uygulanan yapay gübrelerin toprağı fakirleştirmesi sonucu bitki topraktan alamamaktadır. Bu durum yapraktan gübrelemeyi zorunlu hale getirmektedir. Bilinçli ve eğitimli tarımın yapıldığı ülkelerde de yapraktan gübreleme uygulanmaktadır.

Ülkemizde meyve ve sebze yetiştiriciliğinde bilinçli tarım yapmak üreticilerimize yaprak gübresi kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak ve verimi artıracaktır. Bu sonuç da hem üreticinin hem de ülkemizin ekonomisine önemli oranda katkıda bulunacağı kanaatindeyiz.

TEŞEKKÜR

En başta bu çalıştayı düzenleyip böyle bir projenin ortaya çıkmasına vesile olan çok kıymetli ve saygıdeğer ÇOMÜ FEF Biyoloji Kimya Bölümü Organik Kimya A.B.D. başkanı Prof. Dr. Mehmet Ay Hocamıza, desteği için TÜBİTAK BİDEB’e, projemizin daha iyi olması için önerileriyle bize destek olan Danışmanlarımız Afyon Kocatepe Üniversitesi FEF Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk’a, ÇOMÜ FEF Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gündüz’e, ÇOMÜ FEF Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji A.B.D.

öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Melih Taşkın’a, bizi tarihte yolculuk yaptıran Yrd.Doç.Dr.

Ahmet ESENKAYA’a eğlenceli faaliyetlerle zihnimizi dinlendirmemize yardımcı olan Uğur Değirmencioğlu, ÇOMÜ FEF Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji A.B.D.’da görevli Araş.Gör. Mustafa AY, Araş. Gör. Nurşen Çördük’e, Yüksek Lisans öğrencisi Elif POLAT’a, Kayısı örneklerinin temininde bize yardımcı olan Günal Tarım işyeri sahiplerinden Ziraat Teknisyeni Ahmet SEÇKİN’e, Ziraat Yüksek Mühendisi Engin ALTINBAŞ’a ve Ziraat Mühendisi üretici Saadettin GÜNER’e, sunumlarıyla bizi aydınlatan katılımcı akademisyenlere, her konuda yanımızda çalıştay ekibine sonsuz teşekkür ederiz.

KAYNAKÇA:

[1] Anonymous, Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Yöntemleri. T.C. Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığı Gıda İsleri Genel Müdürlüğü. Genel Yay Ankara.

No: 62-105, Haziran (1983)

[2] F. Yıldız, Kayısı İşlemede Yeni Teknolojiler. Standart Dergisi, Kayısı Özel (1994) Sayısı, 67-69 

[3] I. Karaçalı, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 1990, p. 28-32

[4] K. Ali İhsan; danışman Gemici Meliha / Tez (Yüksek Lisans)-- İzmir: Ege Üniversitesi, 2003 Tütün (Nicotiana tabacum L. varyete:karabaglar) bitkisinde GH drip fertilizers (ani etkili yaprak gübresi)'in fizyolojik etkileri üzerine bir araştırma.

[5] K. Tuncay; Tez (Yüksek Lisans)—Malatya: İnönü Üniversitesi, 2005, Yöresel Olarak yetiştirilen kayısı çeşitlerine ait meyvelerdeki yapısal değişmelerin incelenmesi.

[6] Malatya Valiliği, Kayısı Araştırma ve Değerlendirme Rapor özeti Mart 1998 [7] N. Kaska, A. Polat ve S. Paydas, 1989. Akdeniz Bölgesi Kıyı Kesiminde Sofralık Kayısı Yetiştiriciliği Sorunları ve Çözüm yolları. Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma vakfı Malatya Ticaret Borsası 1. Kayısı sempozyumu Paneli, 8-9 Aralık, Malatya

[8] N.Kaska, C. Onur, S. Onur ve S. Demirören, 1982. Akdeniz Bölgesinde Şeftali, Kayısı ve Erik Yetiştiriciliğinde Sorunlar, Çözüm Yolları ve Yapılması Gereken Araştırmalar Sempozyumu, 9-13 Nisan 1979, Alanya, 469-496.

[9] S. Özbek, Özel Meyvecilik. Çukurova Üniv. Zir. Fak. Yayınları, 1978,127-132

ÖZGEÇMİŞLER:

Ali İhsan KIRTAŞ:

04.08.1970 yılında Aydın'ın Karacasu ilçesi Ataeymir Kasabası'nda doğdum. İlk ve orta okulu Ataeymir'de Liseyi Karacasu Lisesi'nde 1988 yılında bitirdim. Aynı yıl Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği bölümünü kazandım.- 1992 yılında Biyoloji öğretmeni ünvanını alarak mezun oldum. 06.01.1993 tarihinde Bartın İli Kozcağız beldesi Kozcağız İlköğretim okulunda göreve başladım. Ekim 1995'de Kozcağız ÇPL'ye Biyoloji öğretmeni olarak atandım. 27.01.1997 senesinde mezun olduğum Aydın Karacasu Lisesi'ne Biyoloji öğretmeni olarak atandım. Bu lisede görev yaparken Eylül 1999'da Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalında Yüksek Lisans sınavını kazandım. 20.10.2003 tarihinde bu bölümde Bitki Fizyolojisi dalında yüksek lisansımı tamamlayarak mezun oldum ve Bilim Uzmanı (Msc) ünvanını aldım. Milli Eğitim Bakanlığının 2004 ve 2005 yıllarında yapmış olduğu Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine Öğretmen seçme sınavının yazılı ve mülakat sınavlarını kazandım. Memleketime 2004 yılında açılan Aydın Sosyal Bilimler Lisesi'ne 20.10.2005 Tarihinde atandım. Halen bu Lisede Uzman Biyoloji öğretmeni olarak görevimi sürdürmekteyim. Ayrıca 11.09.2007'de Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünün açmış olduğu doktora sınavını kazandım. Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim dalında doktora eğitimi tez aşamasındayım.- Evliyim ve bir kızım (Gülizar KIRTAŞ) var.

Recai TURGUT:

02.02.1966 tarihinde Malatya’nın Darende İlçesi Akçatoprak köyün ‘de doğdum. 1977’de Sivas Acıyurt İlkokulunu, 1980’de Darende Orta Okulunu, 1983’te Darende Lisesini bitirdim. 1985 yılında kazandığım Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünü 1989 yılında bitirdim.

1990 da SH ve ÇEK Denizli Yetiştirme Yurdu’nda Öğretmen olarak göreve başladım.

Askerlik görevimi 1991 yılında 223. dönem yedek subay olarak tamamladım. 1994 yılında Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladım. Genel Biyoloji A.B.D.’da Mantarlar konusunda Yüksek lisans yaptım. 1996 yılında Kırıkkale şehit Gazi Gürsoy Lisesi’nde Biyoloji Öğretmeni olarak 2000 yılına kadar görev yaptım. 1999 yılında Devlet Lisan Okulu’nda 9 ay İngilizce kursuna devam ettim. 2000-2003 yıllarında Aksaray Fen Lisesi’nde 2003-2007 yılları arasında Kırıkkale Fen Lisesi’nde Biyoloji Öğretmeni olarak görev yaptım. 2007 yılında Kırıkkale İl Özel İdaresi Bilim Ve Sanat Merkezi’nde Öğretmen olarak görev yaptıktan sonra aynı yıl Kırıkkale Fen Lisesi’nde Biyoloji Öğretmenliği ’ne tekrar başladım. Hâlen Kırıkkale Fen Lisesi’nde Biyoloji Öğretmeni olarak Görev yapmaktayım.

Evli ve üç çocuk babasıyım. Kitap okumaktan ve yüzmekten, seyahatten hoşlanırım.

Sibel Çelik AĞU:

11 Eylül 1979 tarihinde Çanakkale’nin Çan ilçesinde doğdum. İlk ve Orta Öğrenimimi Aydın’ın Söke ve Balıkesir’in Bandırma ilçelerinde tamamladım. Üniversite eğitimimi Ankara Gazi Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliğinde tamamladım. 2002 yılında Kocaeli ili Derince İlçesi Seka Çocuk Dostları Lisesinde öğretmenliğe başladım. Sonra İstanbul Sultan Ahmet Endüstri Meslek Lisesi ve Çanakkale ili Yenice ilçesi Anadolu Teknik Lisesinde görev yaptım. 2011 yılında Çan Fen Lisesi’nde göreve başladım ve halen devam etmekteyim

  

Benzer Belgeler