• Sonuç bulunamadı

TARTIŞMA VE SONUÇ

Eğimli yüzeylerin düz ve küresel takımlarla, üç ve beş eksen zıt yönlü frezelenmesinde işleme parametrelerine göre yüzey pürüzlülüklerini gösteren şekil 5.2, 5.3, 5.4, 5.5 ve 5.6’da ki grafikler incelenecek olursa;

Kesme hızı - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; düz takımla üç ve beş eksen işlemede kesme hızı arttıkça yüzey pürüzlülüğü düşmüştür. Küresel takımla üç ve beş eksen işlemede kesme hızının yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi görülmemiştir.

Đlerleme hızı - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; düz ve küresel takımla üç eksen işlemede ilerleme hızı arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Düz takımla beş eksen işlemede ilerleme hızı arttıkça yüzey pürüzlülüğü düşmüştür. Küresel takımla beş eksen işlemede ilerleme hızının yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi görülmemiştir.

Talaş derinliği - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; düz takımla üç ve beş eksen işlemede, küresel takımla beş eksen işlemede talaş derinliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Küresel takımla üç eksen işlemede ise talaş derinliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü düşmüştür.

Talaş genişliği - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; düz ve küresel takımlarla üç ve beş eksen işlemede talaş genişliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmıştır.

Đlerleme doğrultusu - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; düz ve küresel takımlarla üç ve beş eksen işlemede ilerleme doğrultusu arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Grafikten artışın en fazla olduğu işlemenin düz takımla üç eksen işleme olduğu görülmektedir.

Eğimli yüzeylerin zıt yönlü frezelenmesinde bu beş adet grafik toplu olarak değerlendirildiğinde, yüzey pürüzlülüğü açısından en uygun sonucu küresel takımla

beş eksen işleme vermekte ve bunu sırası ile küresel takımla üç eksen işleme, düz takımla beş eksen işleme ve son olarak düz takımla üç eksen işleme takip etmektedir.

Düz yüzeylerin düz ve küresel takımlarla, üç ve beş eksen frezelenmesinde işleme parametrelerine göre yüzey pürüzlülüklerini gösteren şekil 5.7, 5.8, 5.9, 5.10 ve 5.11’da ki grafikler incelenecek olursa;

Kesme hızı - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; küresel takımla üç eksen işlemede ve düz takımla beş eksen işlemede kesme hızı arttıkça yüzey pürüzlülüğü düşmüştür. Grafikten, küresel takımla üç eksen işlemede, kesme hızının yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin çok az olduğu görülmektedir.

Đlerleme hızı - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; küresel takımla üç ve beş eksen işlemede ilerleme hızı arttıkça yüzey pürüzlülüğü düşmüştür. Düz takımla üç ve beş eksen işlemede ilerleme hızı arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Düz takımla üç eksen işlemede ilerleme hızına karşılık yüzey pürüzlülüğündeki artışın çok fazla olduğu grafikten görülmektedir.

Talaş derinliği - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; düz takımla üç eksen işlemede ve küresel takımla beş eksen işlemede talaş derinliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Düz takımla beş eksen işlemede talaş derinliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü düşmüştür. Küresel takımla üç eksen işlemede talaş derinliğinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi görülmemiştir. Düz takımla üç eksen işlemede talaş derinliğine karşılık yüzey pürüzlülüğündeki artışın çok fazla olduğu grafikten görülmektedir.

Talaş genişliği - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; düz ve küresel takımlarla üç ve beş eksen işlemede talaş genişliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Küresel takımla üç eksen işlemede, talaş genişliğine karşılık yüzey pürüzlülüğündeki artışın çok fazla olduğu grafikten görülmektedir.

Đlerleme doğrultusu - yüzey pürüzlülüğü grafiğinde; düz takımla üç ve beş eksen işlemede, küresel takımla üç eksen işlemede ilerleme doğrultusu arttıkça yüzey

pürüzlülüğü artmıştır. Küresel takımla beş eksen işlemede ilerleme doğrultusunun yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi çok azdır. Grafikten düz takımla beş eksen işlemede ve küresel takımla üç eksen işleme ilerleme doğrultusunun yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin fazla olduğu görülmektedir.

Düz yüzeylerin frezelenmesinde bu beş adet grafik toplu olarak değerlendirildiğinde, yüzey pürüzlülüğü açısından en uygun sonucu düz takımla beş eksen işleme vermekte ve bunu sırası ile küresel takımla beş eksen işleme, düz takımla üç eksen işleme ve son olarak küresel takımla üç eksen işleme takip etmektedir.

Eğimli yüzeylerin, düz ve küresel takımlarla üç ve beş eksen eş yönlü frezelenmesinde işleme parametrelerine göre yüzey pürüzlülüklerini gösteren şekil 5.7, 5.12, 5.13, 5.14 ve 5.15’da ki grafikler incelenecek olursa;

Kesme hızı – yüzey pürüzlülüğü grafiğinde, düz takımla üç eksen işlemede ve küresel takımla beş eksen işlemede kesme hızı artarken yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Küresel takımla beş eksen işlemede kesme hızının yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin çok az olduğu grafikten görülmektedir. Düz takımla beş eksen ve küresel takımla üç eksen işlemede kesme hızı artarken yüzey pürüzlülüğü düşmüştür. Düz takımla beş eksen işlemede, kesme hızının yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin çok fazla olduğu grafikten görülmektedir.

Đlerleme hızı – yüzey pürüzlülüğü grafiğinde, düz takımla üç eksen işlemede ilerleme hızı artarken yüzey pürüzlülüğü düşmüştür. Küresel takımla üç eksen işlemede ilerleme hızı artarken yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Düz ve küresel takımla beş eksen işlemede ilerleme hızının yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi görülmemiştir. Düz takımla üç eksen işlemede ilerleme hızının yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin fazla olduğu grafikten görülmektedir.

Talaş derinliği – yüzey pürüzlülüğü grafiğinde, düz takımla üç eksen işlemede talaş derinliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Düz takımla beş eksen

işlemede talaş derinliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü düşmüştür. Küresel takımla üç ve beş eksen işlemede talaş derinliğinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi görülmemiştir. Düz takımla beş eksen işlemede talaş derinliğinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin fazla olduğu grafikten görülmektedir.

Talaş genişliği – yüzey pürüzlülüğü grafiğinde, düz takımla üç ve beş eksen işlemede, küresel takımla üç eksen işlemede talaş genişliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Küresel takımla beş eksen işlemede talaş genişliğinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi görülmemiştir.

Đlerleme doğrultusu – yüzey pürüzlülüğü grafiğinde, düz ve küresel takımlarla üç ve beş eksen işlemede ilerleme doğrultusu artarken yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Düz takımla üç ve beş eksen işlemede ilerleme doğrultusunun yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin çok fazla olduğu görülmektedir. Küresel takımla üç eksen işlemede ilerleme doğrultusu artarken yüzey pürüzlülüğündeki artış çok az olmaktadır.

Eğimli yüzeylerin eş yönlü frezelenmesinde bu beş adet grafik toplu olarak değerlendirildiğinde, yüzey pürüzlülüğü açısından en uygun sonucu küresel takımla beş eksen işleme vermekte ve bunu sırası ile düz takımla beş eksen işleme, küresel takımla üç eksen işleme ve son olarak düz takımla üç eksen işleme takip etmektedir.

Eğimli ve düz yüzeylerden oluşan modelde, eğimli yüzeylerin zıt yönlü frezelenmesinde küresel takımla beş eksen işleme, eğimli yüzeylerin eş yönlü frezelenmesinde küresel takımla beş eksen işleme, düz yüzeylerin frezelenmesinde düz takımla beş eksen işleme yüzey pürüzlülüğü açısından en uygun sonucu vermiştir. Eğimli yüzeylerin frezelenmesinde iki işleme stratejisi öne çıkmaktadır. Bunlar eş yönlü ve zıt yönlü frezelemedir. Eğimli yüzeyler eş yönlü ve zıt yönlü frezelenebildiğine göre bu iki işleme stratejisinden hangisinin yüzey pürüzlülüğü açısından en uygun sonucu vereceğinin belirlenmesi gerekir. Bunun için küresel takımla, eş yönlü ve zıt yönlü beş eksen işleme, işleme parametreleri açısından şekil 5.17, 5.18, 5.19, 5.20, 5.21’ deki grafiklerde değerlendirilmiştir.

Bu grafikler toplu olarak değerlendirildiğinde eğimli yüzeylerin frezelenmesinde küresel takımla beş eksen zıt yönlü işleme yüzey pürüzlülüğü açısından en uygun sonucu vermiştir.

Düz yüzeylerde ve eğimli yüzeylerde beş eksen işleme, eğimli yüzeylerde küresel takımla işleme, düz yüzeylerde düz takımla işleme yüzey kalitesi açısından uygun sonuçlar vermiştir. Beş eksen işleme yüzey kalitesi açısından uygun sonuçlar vermesine rağmen, işleme maliyeti, üç eksen işlemeye göre fazladır. Düz yüzeylerde üç eksen işleme durumunda düz takımla frezeleme, küresel takımla frezelemeye nazaran yüzey kalitesi açısından en uygun sonucu vermektedir. Eğimli yüzeylerde ise, düz ve küresel takımlarla, eş yönlü ve zıt yönlü üç eksen frezelenmesi işleme parametreleri açısından şekil 5.22, 5.23, 5.24, 5.25 ve 5.26’daki grafiklerde değerlendirilmiştir.

Bu grafiklerden eğimli yüzeylerin üç eksen frezelenmesinde küresel takımla zıt yönlü frezeleme yüzey kalitesi açısından en uygun sonucu vermiştir.

Benzer Belgeler