• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada kuvvette devamlılık antrenman metodunun 16-18 yaş grubu erkek masa tenisçilerin bazı motorik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada iki grup oluşturulmuştur. Deney grubu kuvvette devamlılığa yönelik dairesel antrenman metoduyla çalışırken kontrol grubu sadece teknik antrenmanlara katılmıştır.

Kuvvette devamlılık antrenmanı yaptırılırken, antrenmanın miktarı ve niteliği ile ilgili olarak literatürde tavsiye edilen antrenman süresinin (6-8 hafta), antrenman frekansına (3-4 gün) ve şiddetin maksimal kuvvetin %20-40’ı arasında olması prensibine dikkat edilerek ve özellikle egzersizlerin literatürde önerilen tekrar sayısı, alıştırma temposu, dinlenme süresi (yarım dinlenme) göz önüne alınarak gerçekleştirilmiştir.(32)

Yapılan araştırmalarda göstermektedir ki haftada 3 günden fazla kuvvet gelişimi amacıyla yapılan antrenmanlarda kuvvet artışında durgunluk eğilimi görülürken 2 günden az uygulamalarda ise kuvvet gelişiminde anlamlı ilerlemeler görülmektedir.(31)

Bu hususlar göz önüne alınarak altı egzersizden oluşan antrenman programı 10-20 set ve egzersizlerin uygulama tekrarı 20-40 olarak planlanmış antrenmanlar haftada 3 gün olmak üzere 8 haftada gerçekleştirilmiştir.

Araştırmada, deney grubunun antrenman programı, kuvvet gelişimi açısından etkili sonuçlar vermiştir. Kuvvetin gelişimini belirleyen parametrelerde maksimal bench-press, maksimal yarım squat sağ el ve sol el kavrama kuvveti program öncesine göre anlamlı bir şekilde artmıştır.

Deney grubunun antrenman sonrası bench-press değerleri, yarım squat değerlerinde p<0.01 antrenman öncesine göre anlamlı gelişmeler bulunmuştur.

Çimen, Erol 16-18 yaş grubu masa tenisçi ve basketbolcular üzerinde yapmış olduğu çabuk kuvvet antrenmanları sonrası kuvvette önemli artışlar elde etmişlerdir.(5,8)

Gravers ve arkadaşları 8 hafta ve haftada 3 gün yapılan kuvvet antrenmanları ile %25 ten fazla kuvvet gelişimi meydana gelebileceğini açıklamışlarıdır.

Yaptığımız çalışma sonucu elde edilen değerler maksimal bench-press maksimal yarım squat sağ ve sol el kavrama kuvvetindeki meydana gelen artışların yanı sıra maksimal kuvvetteki gelişimide sağlamaktadır.

Kuvvet antrenmanlarında en iyi verimi elde etmek yüklenme prensiplerine ve uygulama süresinin niteliğine bağlıdır. Kuvvet değerlerinde ki bu artış antrenmanın süresine ve şiddetine bağlı olarak gerçekleşmiştir diyebiliriz.

Hickson 8 haftalık antrenman sonrasında kuvvette artış kaydetmiştir.(17)

Araştırmada deney grubuna uygulanan antrenman sonrasında deney grubunun vücut yağ yüzdelerinde anlamlı bir düşüş keydedilmiştir. Bu da dayanıklılığa yönelik kuvvette dayanıklılık antrenmanlarının bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Vücut yağ yüzdesinde meydana gelen anlamlı azalma antrenman programında oluşan hızlı metabolizma sonucu yağların oksidasyonuna uğrayarak azaldığını göstermektedir. Yağsız vücut ağırlığında meydana gelen ve istatistiksel öneme sahip olmayan artış ise kilo kaybı ve vücut yağ yüzdesi azalımı ile ilişkilidir diyebiliriz.

Sailors yaş ortalaması 12 ve 24 yaş olan erkek denekler üzerinde uyguladığı ağırlık çalışması sonucunda her iki grupta vücut ağırlığındaki değişmeyi anlamlı bulmuştur. (33)

Erol 16-18 yaş grubu basketbolcularda uyguladığı 8 haftalık ağırlık çalışması sonucunda vücut yağ yüzdelerinde anlamlı bir düşüş tespit etmiştir. Sonuç olarak bizimde bulmuş olduğumuz değerler literatürle benzerlik göstermekte olup 8 haftalık haftada 3 gün uygulanan kuvvetde

devamlılık antrenmanlarının vücut yağ yüzdelerinde düşmeye sebep olduğunu söyleyebiliriz.

Yapmış olduğumuz çalışmada istiririhat kalp atım değerlerinde istatiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. P<0.01

Deney grubuna uygulanan 8 haftalık dayanıklılık antrenmanları sonucunda kalp atım sayısındaki düşüş solunum sisteminin antrenmana uyumuyla izah edilebilir. Kalp ve solunum sistemi dayanıklılığı aynı zamanda organizmanın kaslara oksijen ve enerji sağladığı aerobik etkililik olarakta adlandırılır. Solunum kapasitelerinin dayanıklılık antrenmanlarıyla arttığı solunum kaslarının daha kuvvetli hale geldiği ve uyumlar oluşturduğu literatürde belirtilmektedir.(caner açıkada)

Sezen, interval dayanıklılık programı uyguladığı deney grubunda İ.K.A.S. ‘da önemli oranda düşüşler tespit etmiştir. (41)

Yapmış olduğumuz araştırma sonucunda denek grubunun dikey sıçrama değerlerinde anlamlı değişiklikler olurken anaerobik değerlerinde gelişme olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlılık düzeyinde bir fark gözlenememiştir. Dikey sıçrama değerindeki artış 8 haftalık kuvvet antrenmanları sonucu bacak kuvvetindeki olumlu artışa bağlayabiliriz.

Hickson 8 haftalık kuvvet antrenmanı sonrasında bacak kuvvetinde artış tespit etmiştir. (17)

Önder 18 yaş grubu öğrenciler üzerinde yapmış olduğu 8 haftalık kuvvet antrenmanı sonrasında dikey sıçrama artışında anlamlı artışlar tespit etmiştir.(29)

Bizim bulduğumuz değerlerde literatürle benzerlik göstermektedir.

8 haftalık kuvvette devamlılık antrenmanları sonrasında deney grubunun genel koordinasyon ve reaksiyon değerleinde istatistiksel olarak anlamlı değişimler gözlenmiştir. Uyguladığımız antrenman programı sonrası koordinasyonda ve reaksiyon zamanında meydana gelen anlamlı

değişmeler (P<0.01) kuvvet antrenmanları sonrasında sporcuların sinir ve kas koordinasyonundaki uyumun ve kuvvet antrenmanlarında oluşan sinir sisteminin adaptasyonuyla ilgilidir. Yine bu antrenman sonucunda meydana gelen reaksiyon ve koordinasyondaki gelişim merkezi sinir sistemi ile eklem ve eklem bağları arasındaki uyumunda geliştiğini göstermektedir.

Çalışmamızda deney grubu antrenman grubu teknik gelişim açısından da olumlu sonuçlar vermiştir. (P<0.01). Değişik spor dallarına uygulanan 8 haftalık kuvvet içeren ağırlık çalışmalarının teknikte anlamlı değişmeler kaydettiğini ifade etmişlerdir. (9,12)

Deney grubuna uygulanan 8 haftalık kuvvet antrenmanı sonrası aerobik güç değerlerinde de olumlu gelişmeler tespit edilmiş olup istatistiksel olarak anlamlılık görülmesede gelişme söz konusudur. Bu araştırma sonucunda 8 haftalık kuvvette devamlılık antrenman programının 16-18 yaş grubu erkek masa tenisçilerin fiziksel ve fizyolojik parametreleri ve teknikleri üzerine olumlu etkileri olduğunu söyleyebiliriz.

Benzer Belgeler