• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın sonuçları, incelenen değişkenler bakımından katılımcıların cinsiyetleri arasında bir fark olmadığını göstermiştir. Bu sonuç alanyazın analizi sonuçlarını doğrulamaktadır (Tschannen-Moran & Woolfolk Hoy, 2001). Ayrıca öğretmen öz- yeterlik alt boyutları arasındaki güçlü ilişki ve bu alt boyutların öğretmen mesleğine yönelik algı ile olan orta düzeyde ilişkisi faktörler arasında orantısal bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, boyutların herhangi birindeki iyileşmeye bağlı olarak ortaya çıkan sonuçların geri kalan sonuçlarda olumlu bir etkisi olacağı düşünülmektedir.

Araştırma sonuçları, öğrenci katılımına yönelik öz-yeterlik boyutunun en önemli öz- yeterlik boyutu olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının eğitim düzeylerinin öğretmen öz-yeterlik ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutum üzerinde bir etki oluşturmadığı açıktır. Böyle bir sonuç, Türkiye'de pedagojik formasyon eğitimi için başarı ölçütü olabilir. Bu, öğretmenlerin eğitim düzeyinin program tarafından güçlü bir şekilde desteklendiği ve tutum ve öz-yeterlik faktörlerini etkilemeyeceği anlamına gelir.

Araştırma sorularının ilk iki sorusunda öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve öz-yeterlik cinsiyet açısından birbirinden farklı olup olmadığı araştırıldı. Varyansın homojenliği testi yapılarak öğretmen öz-yeterlik ölçeğinin üç boyutu olan öğrenci katılımına yönelik öz-yeterlik, öğretim stratejilerine yönelik öz- yeterlik ve sınıf yönetimine yönelik öz-yeterlik değişkenleri incelendi. Analiz sonuçları öğretmenlik mesleğine yönelik tutum bakımından erkeklerin ve kadınların cevaplarında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığını gösterdi. Bunun yanında, kadın ve erkek aday öğrencilerin öğretmen öz-yeterlik ölçeğinin üç boyutu olan öğrenci katılımına yönelik öz-yeterlik, öğretim stratejilerine yönelik öz-yeterlik ve sınıf yönetimine yönelik öz-yeterlik değişkenleri acısından istatistiksel olarak birbirinden anlamlı derecede farkı olmadığı ortaya çıktı. Bu sonuçlar alanyazında belirtilen sonuçlarla örtüşmektedir (Ustuner, 2006) (Tschannen-Moran & Woolfolk Hoy, 2001).

Üçüncü araştırma sorusu öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumu ve öz-yeterliği arasındaki ilişkiyi test etmektedir. Analiz sonucu öğretmen öz-yeterlik üç boyutu ile öğretmenlik mesleğine karşı tutum arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Detaylı olarak:

1. Öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve öğrenci katılımına yönelik öz-yeterlik arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıktı.

2. Öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve öğretim stratejilerine yönelik öz- yeterlik arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıktı.

3. Öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve sınıf yönetimine yönelik öz-yeterlik arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıktı.

Bu sonuçlar, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının öğretmenin tüm düzeydeki öz- yeterliliğini etkilediğini doğrulamaktadır (Mart, 2013) (Gurney, 2007) (Conner, 2016) (Gunuc, 2014) (Shinn, 1997) (Rahimi & Karkami, 2015). Araştırma sonuçlarının yüksek anlamlılık düzeyine sahip olması, öğretmenlik mesleğine yönelik olumlu tutum sergileyen kişilerin daha etkin performans gösterebildiklerini ve öğrencilerin performanslarını daha da artırmalarını sağlayabileceklerini göstermektedir.

Dördüncü ve beşinci araştırma sorusunda öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ve öğretmen öz-yeterlik seviyelerinin eğitim durumlarına göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Sonuçlar istatiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya koyamamıştır. Bu sonuçlar alanyazınında bulunan sonuçlar ile paralellik göstermektedir. Daha geniş bir örneklemde tekrardan araştırılması önerilebilir.

6. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

Öğretmen eğitimi, herhangi bir ülkedeki eğitim gelişimini belirten temel taşlardan biridir. Geçmişte eğitim kurumları, öğretmenlik görevlerini yerine getirmek için sanat ve bilim fakültelerinden mezun olan kişilere güveniyorlardı. Yine de, 1970'lerden beri, öğretmenlerin, içerik bilgisi dışında öğretme ve öğrenme görevlerini yerine getirebilme yeteneklerine göre değerlendirilmesi gerektiği bilinen bir gerçek haline gelmiştir. Ayrıca, bir kişinin öğretmen olarak seçilebilmesi sahip olması gereken bazı nitelikler vardır ve bunlar şu şekilde özetlenebilir:

1. Öğretme arzusu ve isteği öğrenme kalitesini artırmak için öğretmenlere yardımcı olacaktır.

2. Öğrencilerle güven ve saygıya dayalı bir ilişki kurma becerisi geliştirmek. 3. Öğretmenlik mesleğine yönelik olumlu bir tutum benimsemek.

4. Okulun öğrencilerin hayatındaki önemini bir yaşam deneyimi olarak anlamak. 5. Öğretmen mesleğinin gerektirdiği mesleki etikten taviz vermemek.

6. Eğitim sürecindeki değişimlere ve öğrencilerin bilgi gereksinimlerine yüksek uyum göstermek.

7. Öğrencinin öğrendiklerini göstermesi için gerçek uygulamalardan bahsetme ve onlara öğrenme arzusunu gösterme

8. Sınıf yönetimi için gerekli olan yüksek örgütsel becerilere sahip olma.

9. Öğrenciler, diğer öğretmenler ve veliler ile iletişim sırasında uygulanacak mükemmel iletişim becerileri.

10. Eğitim sürecini ve konu bilgisini geliştirmek için diğer öğretmenler ve eğitim kurumları ile işbirliği yapmak.

Bu araştırmada, Türkiye'de öğretmen adaylarının cinsiyetleri, not ortalamaları, anne ve babanın eğitimi gibi özgeçmiş verileri, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum, öğretmen öz-yeterlik ve internet kullanımı gibi veriler tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi testleri kullanılarak incelenmiştir. Birinci araştırma sorusunda, mesleğe yönelik

tutumlarda kadın ve erkekler arasındaki fark bağımsız t testi analizi kullanılarak incelenmiş ve anlamlı fark bulunmadığı görülmüştür. İkinci araştırma sorusunda, öğretmen öz-yeterlik düzeyleri açısından kadın ve erkekler arasındaki fark bağımsız t testi analizi kullanılarak incelenmiş ve anlamlı fark bulunmamıştır. Kesit çalışması ölçek sonuçları erkek ve kadın öğretmen adaylarının benzer öz-yeterliğe sahip olduğunu ve bunun öğrenci katılımı, öğretim stratejileri ve sınıf yönetimi gibi alanlardaki öz-yeterliği etkileyen bir faktör olmadığını doğrulamıştır.

Ayrıca, öğrencinin eğitim durumunun öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını etkileyip etkilemediğini incelemek için tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda bir fark ortaya çıkmamıştır. Araştırmanın son sorusunda öğrencilerin eğitim durumlarının öğretmen özyeterliği açısından değişiklik gösterip göstermediği tek yönlü varyans analizi ile analiz edilmiş ve anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Araştırma sonuçları ışığında, aday öğretmenler, geliştiriciler ve aday öğretmenler ile ilgili projelere yönelik aşağıdaki önerileri sunulmuştur:

1. Aday öğretmenlerin kariyerlerinde başarılı olması için öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının ve öğretmen öz-yeterlik düzeylerinin önemini bilmelerini sağlayacak pedagojik formasyon derslerinin içinde yer aldığı programlar uygulamak.

2. Öğretmenlik mesleğine yönelik tutumların ve öğretmen öz-yeterlik boyutlarının birbiri ile ilişkili olduğu bütünleşik bir model geliştirmek.

3. Öğrenci katılımına yönelik özyeterliği sağlamak için anahtar rol oynayan öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlara odaklanmak.

Bu araştırma Türkiye’deki aday öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmiş ve önemli sonuçlar sunmaktadır. Bu nedenle, ileride yapılacak olan çalışmaların farklı ülkelerdeki aday öğretmen üzerinde yapılması ve elde edilen sonuçların bu çalışmadaki sonuçla ile karşılaştırılması önerilmektedir. Böyle bir süreç, ya Türk eğitimini model olarak alan

ülkelerdeki konuları öne çıkarabilir ya da Türkiye'de YÖK ve MEB'e, öğretmen eğitimini gelişmiş ülkelerdeki modellere dayanarak geliştirme olanağı sunabilir.

KAYNAKLAR

Akın, A., Özbay, A., & Baykut, İ. (2015). The Validity and Reliability of the Turkish Version of the Social Media Use Integration Scale. The Journal of International Social Research, 8(38), 647-650.

Aksit, N. (2007). Educational reform in Turkey. International Journal of Educational Development, 27, 129-137.

Alzubi, Z. H. (2013). Classroom Management Problems among Teacher Students Training at Hashemite University. European Journal of Business and Social Sciences, 2(3), 140-149.

Brady, L. (2011). Teacher Values and Relationship: Factors in Values Education. Australian Journal of Teacher Education, 36(2), 56-66.

Conner, T. (2016). Relationships: The Key to Student Engagement. International Journal of Education and Learning, 5(1), 13-22.

Field, A. (2009). Discovering statistics using SPSS (3rd ed.). London, UK: SAGE Publications.

Ganyaupfu, E. M. (2013). Teaching Methods and Students’ Academic Performance. International Journal of Humanities and Social Science Invention, 2(9), 29-35. Graham, S., & Weiner, B. (1996). Theories and Principles of Motivation. In P. C.

Berliner, & R. C. Calfee, In Handbook of Educational Psychology (pp. 63-84). New York: Macmillan.

Gunuc, S. (2014). The Relationships between Student Engagement and their Academic Achievement. International Journal on New Trends in Education and Their Implications, 5(4), 216-231.

Gurney, P. (2007). Five factors for Effective Teaching. New Zealand Journal of Teachers' Work, 4(2), 89-98.

Hair, J. F., Anderson, R. E., Tatham, R. L., & Black, W. C. (1998). Multivariate Data Analysis (5th ed.). Upper Saddle River: Prentice Hall, Inc.

Huth, R. (2015). A Strategy for Classroom Management Success. Journal on Best Teaching Practices, 2(2), 4-6.

Kalebic, S. C. (2006). Teaching Practice in Pre-Service Foreign Language The Cher Education: Students' Exberiences And Personal Views. 31st Annual ATEE

Conference (pp. 653-660). Portoroz, Slovenia: Association of Teacher Education in Europe.

Kennedy, M. M. (1999). The Role of Preservice Teacher Education. In L. Darling- Hammond, & G. Sykes, Teaching as the Learning Profession (pp. 54-86). San Francisco: Jossey Bass.

King, K. (2009). Education, skills, sustainability and growth: Complex relations. International Journal of Educational Development, 29, 175-181.

LaCaze, D. O., McCormick, C. M., & Meyer, L. (2012). Classroom Behavior and Management for Teachers. National Forum of Teacher Education Journal, 22(3), 1-3.

Little, A. W., & Green, A. (2009). Successful globalisation, education and sustainable development. international Journal of Education Development, 29, 166-174.

Loewenberg Ball, D., & Forzani, F. M. (2009). The Work of Teaching and the Challenge for Teacher Education. Journal of Teacher Education, 60(5), 497-511.

Loewenberg Ball, D., Hoover Thames, M., & Phelps, G. (2008). Content Knowledge for Teaching. Journal of Teacher Education, 59(5), 389-407.

Lopes, A., & Tormento, R. (2010). Pre-Service Teacher Training, Primary Teachers’ Identities, and School Work. Literacy Information and Computer Education Journal (LICEJ) 1(1), 52-58.

Loughran, J. (2014). Professionally Developing as a Teacher Educator. Journal of Teacher Education, 1-13.

Mart, Ç. T. (2013). A Passionate Teacher: Teacher Commitment and Dedication to Student Learning. International Journal of Academic Research in Progressive Education and Development, 2(1), 437-442.

Pepin, B. (1998, September 17). Curriculum, cultural traditions and pedagogy: understanding the work of teachers in England, France and Germany. Retrieved from Education-Line: http://www.leeds.ac.uk/educol/documents/000000872.htm Pimenta, S. G., Fusari, J. C., Pedroso, C. C., & de Andrade Pinto, U. (2017). Teacher

education courses (Pedagogy): weaknesses in the basic training of a teacher. Educ. Pesqui., 43(1).

Prince, M. J., Felder, R. M., & Brent, R. (2007). Does Faculty Research Improve Undergraduate Teaching? An Analysis of Existing and Potential Synergies. Journal of Engineering Education, 96(4), 283-294.

Rahimi, M., & Karkami, F. H. (2015). The role of teachers’ classroom discipline in their teaching effectiveness and students’ language learning motivation and achievement: A path method. Iranian Journal of Language Teaching Research, 3(1), 57-82.

Reyes, M. R., Brackett, M. A., Rivers, S. E., White, M., & Salovey, P. (2012). Classroom Emotional Climate, Student Engagement, and Academic Achievement. Journal of Educational Psychology, 104(3), 700-712.

Reyhner, J., Gilbert, W., & Lockard, L. (2011). Honoring Our Heritage: Culturally Appropriate Approaches for Teaching Indigenous Students. Flagstaff, AZ, USA: Northern Arizona University.

Sag, R. (2014). The Course of Pre-Service Teachers' Expectations in School Practices and the Factors Affecting their Expectations. Creative Education 5, 353-371.

Sahin, H. (2013). Self-efficacy and attitudes of the teacher candidates who participated in pedagogical formation training. Educational Research and Reviews, 8(21), 2083- 2092.

Shinn, Y. H. (1997). Teaching strategies, their use and effectiveness as perceived by teachers of agriculture: A national study (PhD Thesis). Ames, Iowa: Iowa State University.

Tschannen-Moran, M., & Woolfolk Hoy, A. (2001). Teacher effeciency: capturing an elusive construct. Teaching and Teacher Education, 17, 783-805.

Ustuner, M. (2006). Reliability And Validity Study Of An Attitude Scale of Teaching Profession. Educational Administration: Theory and Practice(45), 109-127.

Usun, S. (2008). A Review of the New Approaches and Problems of the Turkish Teacher Education System. World Education Center Org. Journal, 57-67.

Westbrook, J., Durrani, N., Brown, R., Orr, D., Pryor, J., Boddy, J., & Salvi, F. (2013). Pedagogy, Curriculum, Teaching Practices and Teacher Education in Developing Countries. Sussex, UK: University of Sussex.

Yüksel, İ. (2012). The Current Developments in Teacher Education in Turkey on the Threshold of European Union. international Journal of Humanities and Social Sciences, 2(8), 49-56.

EKLER

EK 1 Öğretim formasyonu için öğretime ve öğretici etkinliği yöntemi EK 2 Öğretmenlerin etkinlik duygusu hissi (kısa form)

EK 1

(Ölçek Formu)

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUM ve ÖĞRETMEN ÖZYETERLİK ÖLÇEĞİ

Değerli Öğretmen Adayı,

Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını ölçmek ve öz yeterlilik görüş ve düşüncelerini ortaya koymaktır. Ankette bulunan sorulara vereceğiniz cevaplar tarafımızca saklı tutulacak ve sonuçlar toplu halde tamamen bilimsel amaçlı kullanılacaktır. Anket sonuçlarının sağlıklı olabilmesi için soruları samimi ve doğru olarak yanıtlamanız beklenmektedir. Anketimiz 3 bölümden oluşmakta ve doldurmak 10 dakikadan kısa sürmektedir. Lütfen anketlerin üzerinde isim belirtmeyiniz. İlginiz ve katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Yüksek lisans öğrencisi Rabia N. ALNAS Yrd.Doç.Dr.İsmail YILDIZ

BİRİNCİ BÖLÜM

Cinsiyetiniz: (1 ) K (2) E Eğrim Durumu

( 1)Doktora (2 )Yüksek lisans (3 )Lisans (4 )4.sınıf (5 )3.Sınıf

Okuduğunuz/Mezun Olduğunuz Lisans Bölüm: ………..………

Genel Not Ortalamanız: (………) Neden öğretmen olmak istiyorsunuz?

Hangi kurumda öğretmenlik yapmak istiyorsunuz?

(1)Devlet okulu (2)Özel okul (3)Öğretmenlik yapmayacağım

Annenizin Eğitim Durumu:

( 1) Okuryazar değil ( 2)İlkokul

( 3) Ortaöğretim (4 ) Lise ( 5) Yükseköğretim Babanızın Eğitim Durumu:

( 1) Okuryazar değil ( 2)İlkokul

(3 ) Ortaöğretim (4 ) Lise (5 ) Yükseköğretim Günlük internet kullanım miktarınız?

(1)Hiç (2)0-1saat (3)1-3 Saat (4)4-6 saat (5)7-9 saat (6)10 ve üzeri

İKİNCİ BÖLÜM

Bu bölümde öğretmenlik mesleğine yönelik görüşlerinizi öğrenmek amacıyla çeşitli sorular verilmiştir. Lütfen bu soruları kendi düşünceleriniz doğrultusunda;

1- Tamamen Katılmıyorum, 2- Katılmıyorum, 3- Bazen, 4- Katılıyorum, 5- Tamamen Katılıyorum seçeneklerinden birini tik ( X ) koyarak cevaplandırınız.

Ek1 in devamı Sorular Ta mam en K at ılmı yo ru m K at ı lmı yo ru m Baz en K at ı lıy or um Ta m ame n K at ılı yo ru m K at ılmı yo ru m B az en K at ılı yo ru m Ta mam en K at ılı yo ru m

1 Öğretmen olma düşüncesi bile bana cazip geliyor. 2 Öğretmenlik mesleği bana sıkıcı geliyor*.

3 Öğretmen olmayı kendime yakıştırıyorum.

4 Tekrar bir meslek tercihinde bulunmam söz konusu

olsa yine öğretmenliği seçerdim.

5 Öğretmenliğin bana göre bir meslek olmadığını

düşünüyorum.

6 Öğretmenliğin yaşam tarzıma uygun olmadığını

düşünüyorum.

7 Öğretmenliğin kişiliğime uygun olmadığını

düşünüyorum.

8 Öğretmenlik mesleğini seçtiğime pişman oluyorum. 9 Öğretmenlikte başarılı olacağıma inanıyorum.

10 Öğretmenlik mesleğiyle ilgili olan bu bölümü seçmiş

olmaktan hoşnutum.

11 Öğretmenlik mesleğinde karşılaşacağım zorlukları

aşabileceğime inanıyorum.

12 Zor şartlar altında dahi öğretmenlik yapmak isterim. 13 Öğretmenlik mesleğinin gereklilikleri konusunda

kendime güveniyorum.

14 Öğretmenliğe ilişkin özel bir yeteneğim olduğu

kanısındayım.

15 Öğretmenliğin bana uygun bir meslek olmadığını

düşünüyorum.

16 Öğretmenliğin bir şeyler üretip yaratmam için bana

fırsatlar vereceğini düşünüyorum.

17 Öğretmenliği profesyonel bir biçimde

yürütebileceğime inanıyorum.

18 İnsanlara bilmedikleri bir şeyleri öğretecek olma

düşüncesi beni mutlu ediyor.

19 Öğretmenlik yapan insanlara sempati duyarım. 20 Öğretmen olacağımı düşünmek beni korkutuyor. 21 Bir meslek tercih etme durumunda olanlara

öğretmenliği tavsiye etmem.

22 Öğretmen olduğumda yapabileceğim çok şey

olduğunu düşünüyorum.

Ek1 in devamı Sorular Ta mam en K at ılmı yo ru m K at ı lmı yo ru m Baz en K at ı lıy or um Ta m ame n K at ılı yo ru m K at ılmı yo ru m B az en K at ılı yo ru m Ta mam en K at ılı yo ru m

24 Öğretmenlik meslek bilgisi derslerinde başarılı olmayı

önemserim.

25 Öğretmenlik yapan kişilerle sohbet etmekten

hoşlanırım.

26 Eğitim, öğrenme, öğretme ve öğretmenlik konularında

tartışır, konuşurum.

27 Bilgili ve yeterli bir öğretmen olacağımı

düşünüyorum.

28 Öğretmenliğin toplumda bana saygınlık

kazandıracağına inanıyorum.

29 Halen okumakta olduğum öğretmenlik programını

isteyerek seçtim.

30 Öğretmenlik mesleğinin bana sıkıntılar yaşatmasından

endişe duyuyorum.

31

Öğretmenlik yaparak vereceğim eğitim aracılığıyla insanların yaşamına yön vermeyi gurur verici buluyorum.

32 Eğitim, öğrenme, öğretme, öğretmenlik konularında

konuşmaktan hoşlanmam.

33 Öğretmen olduğumda çevre tarafından bana yeterli

değerin verileceğine inanıyorum.

34

Öğretmenlik mesleğinin devamlılığı bana güven veriyor.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Bu bölümde öğretmen öz yeterliliğine ilişkin görüşlerinizi öğrenmek amacıyla çeşitli sorular verilmiştir. Lütfen bu soruları kendi düşünceleriniz doğrultusunda;

1-Yetersiz, 2-Çok Az Yeterli, 3-Biraz Yeterli, 4-Oldukça Yeterli, 5-Çok Yeterli, seçeneklerinden birini tik ( X ) koyarak cevaplandırınız.

Ek1 in devamı Sorular Y et er si z Ç o k A z Y et er li B ir a z Y et er li Ol d u k ça Y et er li Ç o k Y et er li

1 Çalışması zor öğrencilere ulaşmayı ne kadar

başarabilirsiniz?

2 Öğrencilerin eleştirel düşünmelerini ne kadar

sağlayabilirsiniz?

3 Sınıfta dersi olumsuz yönde etkileyen davranışları

kontrol etmeyi ne kadar sağlayabilirsiniz?

4 Derslere az ilgi gösteren öğrencileri motive etmeyi ne

kadar sağlayabilirsiniz?

5 Öğrenci davranışlarıyla ilgili beklentilerinizi ne kadar

açık ortaya koyabilirsiniz?

6 Öğrencileri okulda başarılı olabileceklerine inandırmayı

ne kadar sağlayabilirsiniz?

7 Öğrencilerin zor sorularına ne kadar iyi cevap

verebilirsiniz?

8 Sınıfta yapılan etkinliklerin düzenli yürümesini ne kadar

iyi sağlayabilirsiniz?

9 Öğrencilerin öğrenmeye değer vermelerini ne kadar

sağlayabilirsiniz?

10 Öğrettiklerinizin öğrenciler tarafından kavranıp

kavranmadığını ne kadar iyi değerlendirebilirsiniz?

11 Öğrencilerinizi iyi bir şekilde değerlendirmesine olanak

sağlayacak soruları ne ölçüde hazırlayabilirsiniz?

12 Öğrencilerin yaratıcılığının gelişmesine ne kadar

yardımcı olabilirsiniz?

13 Başarısız bir öğrencinin dersi daha iyi anlamasını ne

kadar sağlayabilirsiniz?

14 Dersi olumsuz yönde etkileyen ya da derste gürültü

yapan öğrencileri ne kadar yatıştırabilirsiniz?

15 Farklı öğrenci gruplarına uygun sınıf yönetim sistemi ne

kadar iyi oluşturabilirsiniz?

16 Derslerin her bir öğrencinin seviyesine uygun olmasını ne

kadar sağlayabilirsiniz?

17 Farklı değerlendirme yöntemlerini ne kadar

kullanabilirsiniz?

18 Birkaç problemli öğrencinin derse zarar vermesini ne

kadar iyi engelleyebilirsiniz?

19 Öğrencilerin kafası karıştığında ne kadar alternatif

açıklama ya da örnek sağlayabilirsiniz?

Ek1 in devamı Sorular Y et er si z Ç o k A z Y et er li B ir a z Y et er li Ol d u k ça Y et er li Ç o k Y et er li

iyi baş edebilirsiniz?

21 Çocuklarının okulda başarılı olmalarına yardımcı

olmaları için ailelere ne kadar destek olabilirsiniz?

22 Sınıfta farklı öğretim yöntemlerini ne kadar iyi

uygulayabilirsiniz?

23 Çok yetenekli öğrencilere uygun öğrenme ortamını ne

kadar sağlayabilirsiniz?

24 Çalışması zor öğrencilere ulaşmayı ne kadar

başarabilirsiniz?

EK 2

(Self-Efficacy Questionnaire)

ÖZGEÇMİŞ

Ad, Soyad : ‏Rabiaa Saad Mohamed ALNAAS Doğum tarihi ve yeri : 31.10.1984 Libya

Medeni hali : Evli

Yabancı dilleri : İngilizce

E-posta : m. rrrabya@gmail.com

Eğitim Geçmişi

Lise : Bilgisayar bölümü

: Bilgi Teknolojisi

Lisans : Higher Institute of Comprehensive Occupations- Tarhona - Libya

Profesyonel Deneyim

İşyeri : 2006-2014 Higher Institute of Comprehensive Occupations- Tarhona - Libya

Benzer Belgeler