• Sonuç bulunamadı

Yapılan araĢtırma Banvitspor takımının genel olarak baĢarılı sonuçlar alamadığı 2007- 2008 sezonu ortalarında taraftarın takıma çok ilgi göstermediği zamanlarda yapılmak zorunda kalınmıĢ ve mağaza yetkililerinden aldığımız bilgi doğrultusunda diğer günlerde çok rağbet olmadığı için yalnızca maç günleri seçilmiĢtir. SatıĢ rakamları takımın baĢarısı ile doğru orantılı olduğundan anketimize katılacak tüketici bulmakta zorluk yaĢanmıĢ ve anket basit tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 50 kiĢi ile gerçekleĢmiĢtir. AraĢtırma için tüketimin fazla olacağı düĢünülen maçlar tercih edilmiĢtir.

AraĢtırmaya katılan deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin takımla özdeĢleĢme- destek, arkadaĢ grubu, bağlılık ve atmosfer alt boyutlarının cinsiyetler bakımından karĢılaĢtırılmasında bayan ve erkekler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiĢtir. AlıĢveriĢ zevki alt boyutunun karĢılaĢtırılmasında ise, bayan deneklerin alıĢveriĢ zevkine ait puanları erkek deneklerin alıĢveriĢ zevkine ait puanlardan anlamlı derecede yüksek bulunmuĢtur. Fenerium mağazasında yapılan araĢtırmada alıĢveriĢ yapan erkek deneklerin fazlalığı dikkat çekici olup, alıĢveriĢten hoĢlanma durumu bayanlarda daha yüksek çıkmıĢtır. Aynı araĢtırmada bağlılık oranı erkek deneklerde daha fazla görülmüĢtür(Argan 2004)

Bu değerler basketbolun futbola göre bayan izleyiciyi daha çok çektiğini ve buna yönelik çalıĢmalar yapılması, alıĢveriĢten hoĢlanan seyirciyi takımı için lisanslı ürün alımına yöneltmenin gerekliliğini ortaya çıkarmıĢtır.

AraĢtırmaya katılan deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin takımla özdeĢleĢme- destek ve atmosfer alt boyutlarının gelir durumları bakımından karĢılaĢtırılmasında gelir durumu 500 YTL ve altı, 501- 750 YTL arası, 751- 1000 YTL arası, 1001- 1250 YTL arası, 1251- 1500 YTL arası, 1501 YTL ve üstü olan denekler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiĢtir.

AraĢtırmada deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin takımla özdeĢleĢme-destek alt boyutunun gelir durumları bakımından

karĢılaĢtırılmasında gelir durumu 501- 750 YTL arası olan deneklerin takımla özdeĢleĢme ve desteğe iliĢkin puanları, gelir durumu 1251- 1500 YTL arası, 1501 YTL ve üstü olan deneklerin takımla özdeĢleĢme ve desteğe iliĢkin puanlarından anlamlı derecede düĢük bulunmuĢtur.

Deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin atmosfer alt boyutunun gelir durumları bakımından karĢılaĢtırılmasında gelir durumu 501- 750 YTL arası olan deneklerin atmosfere iliĢkin puanları, gelir durumu 1251- 1500 YTL arası olan deneklerin atmosfere iliĢkin puanlarından anlamlı derecede düĢük bulunmuĢtur. Gelir durumu arttıkça destek ve atmosferden hoĢlanma faktörününde artmakta olduğu gözlemlenmiĢtir.

AraĢtırmada deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin arkadaĢ grubu, bağlılık ve alıĢveriĢ zevki alt boyutlarının gelir durumları bakımından karĢılaĢtırılmasında 500 YTL ve altı, 501- 750 YTL arası, 751- 1000 YTL arası, 1001- 1250 YTL arası, 1251- 1500 YTL arası, 1501 YTL ve üstü olan denekler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiĢtir.

Türkiye Ģartları göz önünde bulundurulduğunda maddi durumu nispeten daha iyi olan tüketici grubunun takımına daha çok destek olabildiği görülmektedir. Fenerium mağazasında yapılan araĢtırmada özdeĢleĢme- destek olma esas alındığında 500 milyon TL ve daha düĢük gelire sahip olanlar ile 1000 YTL- 1.250 YTL ve 1500 YTL üstü gelire sahip olanlar arasında fark bulunmaktadır. 501- 750 YTL gelire sahip olanlar ile 1000 – 1250 YTL gelire sahip olanlar ve 1500 YTL üstü gelire sahip olanlar arasında anlamlı fark bulunmaktadır. Atmosfer esas alındığında ise 751 YTL- 1000 YTL gelir grubu ile 1000- 1250 YTL arası gelire sahip olanlar ve 1500 YTL üstü gelire sahip olanlar arasında anlamlı fark bulunduğu gözükmüĢ, maddi durumun iyileĢmesiyle özdeĢleĢme ve destek artmıĢ, mağaza atmosferi daha iyi bulunmuĢtur (Argan 2004).

AraĢtırmaya katılan deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin takımla özdeĢleĢme- destek, atmosfer, arkadaĢ grubu, bağlılık ve alıĢveriĢ zevki alt boyutlarının medeni durum bakımından karĢılaĢtırılmasında evli ve bekâr olan denekler, mesleki durum bakımından karĢılaĢtırılmasında iĢçi, memur, öğrenci, yönetici, serbest meslek ve diğer meslek mensupları, eğitim durumu bakımından

karĢılaĢtırılmasında orta öğretim ve ön lisans/ lisans eğitimine sahip olan denekler ve yaĢ grupları bakımından karĢılaĢtırılmasında ise 20 yaĢ ve altı, 21- 30 yaĢ arası, 31- 40 yaĢ arası ve 41- 50 yaĢ arası olan denekler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmemiĢtir.

Fenerium mağazasında yapılan araĢtırmada ise orta öğretim mezunları ile önlisans/ lisans ve lisans üstü mezunları arasında özdeĢleĢme- destek, atmosfer ve bağlılık arasında eğitim durumu yükseldikçe iyileĢme anlamında farklılık bulunmaktadır (Argan 2004).

Bu noktada takımın taraftar özelliklerini bilmeleri gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Pazardan önemli gelir elde eden büyük kulüpler taraftarına ulaĢmayı, tüketici özelliklerini belirlemeyi ve taraftarın takımla bütünleĢmesini baĢarabilen kulüplerdir. Lisanslı ürün almasını istediğimiz taraftara cazip programlar sunmak gerekmektedir.

Deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin takımla özdeĢleĢme- destek alt boyutunun Banvit Store‟daki ortalama harcamaları bakımından karĢılaĢtırılmasında deneklerin harcama miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiĢtir. Takımla özdeĢleĢen ve destek olan taraftar grubunun ürün alımına daha fazla pay ayırdıklarını görmekteyiz. Atmosfer alt boyutunun Banvit Store‟daki ortalama harcamaları bakımından karĢılaĢtırılmasında ise deneklerin harcama miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiĢtir.

AraĢtırmada deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin takımla özdeĢleĢme- destek alt boyutunun Banvit Store‟daki ortalama harcama miktarları bakımından karĢılaĢtırılmasında 20 YTL ve altı harcama yapan denekler için elde edilen puanlar 41- 60 YTL arası, 61- 80 YTL arası harcama yapan deneklerin puanlarından anlamlı derecede daha düĢük bulunmuĢtur.

Deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin bağlılık alt boyutunun Banvit Store‟daki ortalama harcamaları bakımından karĢılaĢtırılmasında deneklerin harcama miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiĢtir. Takımlarına bağlılık hisseden tüketicilerin Banvit store‟daki harcamaları

daha fazladır. ArkadaĢ grubu ve alıĢveriĢ alt boyutlarının Banvit Store‟daki ortalama harcamaları bakımından karĢılaĢtırılmasında ise deneklerin harcama miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiĢtir.

Deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin bağlılık alt boyutunun Banvit Store‟daki ortalama harcama miktarları bakımından karĢılaĢtırılmasında 20 YTL ve altı harcama yapan denekler için elde edilen puanlar 41- 60 YTL arası, 61- 80 YTL arası harcama yapan deneklerin puanlarından anlamlı derecede daha düĢük bulunmuĢtur.

Günümüzde çok büyük rakamların telaffuz edildiği lisanslı ürün satıĢlarında kısa zamanda önemli bir basketbol kulübü haline gelen Banvitspor‟un kazançlarının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu, alıĢveriĢ yapan tüketici grubunun da ayırdığı miktarın düĢüklüğü göze çarpmaktadır. Fenerium mağazasında yapılan araĢtırmada 41 YTL ve üstü alıĢveriĢ yapanların oranı yüzde 48 (Argan 2004) iken Banvit store‟da yüzde 20‟de kalmıĢtır.

Deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin takımla özdeĢleĢme-destek ve atmosfer, arkadaĢ grubu, bağlılık ve alıĢveriĢ zevki alt boyutlarının müsabaka izleme Ģekilleri bakımından karĢılaĢtırılmasında spor salonunda müsabaka izleyenler, NTV kanalından canlı olarak müsabaka izleyenler ve TV kanallarında özet olarak müsabaka izleyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiĢtir.

AraĢtırmada deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin takımla özdeĢleĢme- destek alt boyutunun Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyip istememe durumu bakımından karĢılaĢtırılmasında Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyenlerle Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak istemeyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiĢtir. Bu karĢılaĢtırmada Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyenlerin takımla özdeĢleĢme- destek puanı Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak istemeyenlerin takımla özdeĢleĢme- destek puanından anlamlı derecede yüksek bulunmuĢtur. Atmosfer alt boyutunun Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyip istememe durumu bakımından karĢılaĢtırılmasında Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyenlerle Banvit

store‟dan online alıĢveriĢ yapmak istemeyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiĢtir.

Deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin arkadaĢ grubu ve alıĢveriĢ zevki alt boyutunun Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyip istememe durumu bakımından karĢılaĢtırılmasında Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyenlerle Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak istemeyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiĢtir. Bağlılık alt boyutunun Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyip istememe durumu bakımından karĢılaĢtırılmasında Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyenlerle Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak istemeyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiĢtir. Bu karĢılaĢtırmada Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak isteyenlerin bağlılık puanı Banvit store‟dan online alıĢveriĢ yapmak istemeyenlerin bağlılık puanından anlamlı derecede yüksek bulunmuĢtur.

Bu değerler ıĢığında takımına bağlı ve özdeĢleĢen taraftarın sanal ortamda da takımına destek sunmak istediğini görebiliyoruz. Fenerium araĢtırmasındaki rakamlar ise futbol izleyicisinin sanal ortam yerine mağazayı tercih ettiğini göstermektedir (Argan 2004).Günümüzde oldukça yaygınlaĢan internet ortamı ve bu yolla taraftara ulaĢma yöntemleri spor pazarlamacılarının dikkatini çekmiĢtir. Örneğin 2004- 2005 NBA finallerinde taraftarlara 3 milyon e-posta iletisi gönderilmiĢ ve gönderilen bu mesajların bir baĢka arkadaĢa gönderilmesi söylenmiĢtir. Alıcıların 22,5‟i bunu arkadaĢlarına iletmiĢtir (Stringer 2005).

AraĢtırmada deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin takımla özdeĢleĢme-destek alt boyutunun lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek isteyip istememe durumu bakımından karĢılaĢtırılmasında lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek isteyenlerle lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek istemeyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiĢtir. Bu karĢılaĢtırmada lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek isteyenlerin takımla özdeĢleĢme- destek puanı lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek istemeyenlerin takımla özdeĢleĢme- destek puanından anlamlı derecede yüksek bulunmuĢtur. Atmosfer alt boyutunun lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek isteyip istememe durumu bakımından karĢılaĢtırılmasında lisanslı ürünlerin reklâmını

medyada görmek isteyenlerle lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek istemeyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiĢtir. Deneklerin lisanslı ürünü satın alma davranıĢlarına iliĢkin arkadaĢ grubu, bağlılık ve alıĢveriĢ zevki alt boyutunun lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek isteyip istememe durumu bakımından karĢılaĢtırılmasında lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek isteyenlerle lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek istemeyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiĢtir.

Ülkemizde takımına bağlı taraftarın gazetelerin ilk önce spor sayfalarına baktıkları ve medyada futbolun egemen olduğu göz önünde bulundurulursa farklı etkinliklerin yapılması ve bu yolla TV ve medyanın ilgisini çekme gereksinimi ortaya çıkmıĢtır. Fenerium araĢtırmasında deneklerin yüzde 92‟si (Argan 2004),bizim araĢtırmamızdaki deneklerin ise yüzde 86‟sı lisanslı ürünlerin reklâmını medyada görmek istediklerini belirtmiĢlerdir. Örneğin; Chicago White Sox ise fantezi beyzbol programları aracılığı ile taraftarlarına çeĢitli etkinlikler sunmaktadır. Bunlar arasında 10.000 dolara sahada düğün törenleri yapma imkânı bile bulunmakta, çiftleri evlendirme görevini de takımın sahibi üstlenmektedir (Rein ve ark 2006).

Yapılan araĢtırma sonucunda lisanslı ürün satıĢlarının kulüplerin gelirinin önemli bir kısmını oluĢturduğu günümüzde basketbol takımlarımızın iyi durumda olmadığı gözlemlenmiĢtir. Taraftarlık olgusunun tam olarak yerleĢmediğini, arkadaĢ ortamlarında takım taraftarı olmanın tüketiciye katkısının sınırlı olduğunu görmekteyiz.

Genel olarak maçların bir hafta sonu aktivitesi olarak görüldüğü ortaya çıkmıĢtır. Oysaki markalaĢmayı gerçekleĢtirebilmiĢ kulüpler taraftarı maç günleri dıĢında da elde tutmayı amaçlamıĢlardır. NBA takımlarından Milwaukee Bucks‟ı izlemek bir kiĢinin tüm zamanını alabilir. Çünkü takım organizatörleri ve sponsorları taraftarların ilgisini devam ettirebilmek için yılın üçyüzaltmıĢbeĢ gününü spor etkinlikleriyle doldurmaktadır (Rein ve ark 2006).

5. SONUÇ ve ÖNERĠLER

Banvit Store mağazasından alıĢveriĢ yapan taraftar tüketicilere dönük gerçekleĢtirilen bu çalıĢmaya göre; lisansı ürün satın alımında taraftarlık olgusunun ve Ģehir olarak takımla özdeĢleĢmenin en büyük öneme sahip olduğu görülmektedir. Kulüplerin lisanslı ürün satıĢını arttırmak için reklâm çalıĢmalarına yönelme gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan her spor kulübünün takıma olan ilgiyi en üst düzeyde tutma çalıĢmaları kaçınılmaz görülmektedir.

Günümüzde spor kulüplerinin yöneldiği finansal kaynaklardan önemli bir kısmı taraftarlara veya spor tüketicilerine yönelik yapılan ürün satıĢlarıdır. Etkili pazarlama ve tanıtım faaliyetleri için uygulayıcıların spor tüketicilerini çok iyi tanımaları gerekir. Spor kulüpleri yapacakları pazarlama ve tanıtım çalıĢmalarında taraftarlık olgusunu ve takıma destek sunma unsurunu kullanabilir.

Takıma olan bağlılığın artması, sağlanacak sportif baĢarı ve yeni yıldız oyuncuların yaratılması veya transfer edilmesi ile mümkün olabilir. Ayrıca forma ve diğer ürünlerin tasarımlarının tüketici için cazip hale getirilmesi tüketicinin iyi vakit geçirdiği aktiviteyi canlı tutmak ve daha da geliĢmesi için sorumluluk alma bilincinin verilmesi gerekir. Tüm bunların yanı sıra lisanslı ürün satıĢının gerçekleĢtirildiği mağaza atmosferinin daha çekici hale getirilmesi ve ürünlerin çeĢitlendirilmesi satın alma oranını arttırıcı bir etki yaratabilir. Ayakta kalmayı düĢünen tüm spor kulüplerinin sanal lisanslı ürün mağazalara yönelmesi günümüzde kaçınılmaz bir zorunluluk gibi görünmektedir.

Spor markalarının rekabet edebilmek için iletiĢim sürecinde daha çok taraftar merkezli olması, beklentileri iyi kavraması ve taraftarlarının uyaranlarını saptaması gerekir. Taraftarların karar verme mekanizmalarını anlama ve yönlendirme veya sporlar ile nasıl bağlantı kurduklarını bilme spor endüstrisinin yaĢaması ve baĢarısı için çok büyük önem taĢımaktadır. Diğer endüstri kollarındaki markalaĢma eğilimlerini gözlemlemeleri, taraftar bağlantısını en üst düzeye çıkarılması gerektiğinde ve taraftarı diğer rekabetçi güçlerden kendi tarafına çekme durumunda karĢılaĢtırmaya dayanan değerlendirmeler yapılmalıdır.

Son yıllarda spor tüketicisinin lisanslı ürün kullanımına iliĢkin çalıĢmaların ortaya çıkması dikkat çekmektedir. Sportif baĢarıların devamlılığı spor kulüplerinin profesyonelleĢmesi ile mümkündür. Bu bağlamda, spor kulüplerinin pazarlama olgusuna gereken önemi vermesi büyük önem taĢır. Gelir yaratıcı bir unsur olarak taraftarlara dönük yapılacak her türlü pazarlama çalıĢması spor kulübünü daha da güçlü kılabilir.

Sonuç olarak gerçekleĢtirilen bu araĢtırmanın örneklem grubu sınırlı da olsa çalıĢma bulguları genel çerçeveyi oluĢturmaktadır. Ġleriki dönemlerde lisanslı ürün satın alma davranıĢı konusunda yapılacak çalıĢmalar için öncelikle üç büyük kulüp, diğer müessese, üniversite ve Ģehir kulüplerinin lisanslı ürün satıĢlarını cazip hale getirmeleri ve artırmaya yönelik çalıĢmalar yapmaları gerekir. Bu Ģartlar oluĢur ise araĢtırmacıların örneklem grubunu daha geniĢ tutması ve kulüp taraftarlarının lisanslı ürün satın alma davranıĢlarının karĢılaĢtırılmasına dönük çalıĢmaların yapılması anlamlı olacaktır.

6. ÖZET

T.C.

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ

Lisanslı Ürün Satın Alma DavranıĢı: Banvit Store Mağazasından AlıĢveriĢ Yapan KiĢiler Üzerine Bir AraĢtırma

Turgay Zeytingöz

Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı DANIġMANLAR

Yrd. Doç. Dr. Turgut KAPLAN Yrd. Doç. Dr. Muammer ZERENLER

YÜKSEK LĠSANS TEZĠ / KONYA- 2008

Spor endüstrisinde lisanslı spor ürünü satın alma uygulaması en yaygın ve geliĢmekte olan konulardan biridir. Son yıllarda, tüketicilerin lisanslı spor ürünlerine olan ilgisi milyar dolarlarla ifade edilmektedir. Günümüzde tüketiciler spor takımının lisanslı ürününe sahip olmak için çok miktarda harcama yapmaktadır. Lisanslama, tüketicilerin bir ürünü satın almasını teĢvik etmede etkili bir yöntemdir. Türkiye'deki futbol kulüpleri de bu geliĢmenin farkına vararak, gerçek ve sanal lisanslı spor ürünü mağazaları oluĢturmaktadır. Fakat basketbol kulüplerinde bu durum özellikle ülkemizde henüz ön pl ana alınamamıĢtır. Spor pazarlaması alanındaki önemli konulardan biri spor tüketicilerinin spor takımının lisanslı ürünlerini satın almalarıdır.

Bu çalıĢmanın amacı, ülkemizde az sayıda bulunan basketbol ürünleri satıĢ mağazalarından biri olan Banvit Store mağazasındaki lisanlı ürünlerin satın alınma nedenlerini tespit etmektir. Spor takımının lisanslı ürünü çeĢitli sebeplerle spor tüketicileri tarafından satın alınır. Spor tüketicileri lisanslı ürün satın almayla ilgili pek çok özellik sergiler. Spor takımının lisanslı ürününü satın almaya teĢvik eden eğilimleri belirlemek amacıyla Banvit Store Mağazası'nın bir örneklemini kapsayan keĢifsel bir çalıĢma yapılmıĢtır.

Bu çalıĢmada Banvit Store Mağazası müĢterilerinin satın alma davranıĢlarını açıklamak için bir anket uygulanmıĢtır. Anket beĢ bölüm ve 23 ifadeden oluĢan beĢli likert ölçeğini kapsamaktadır. Ölçeğin güvenilirliğini belirlemek amacıyla Alpha Cronbach değeri hesaplanmıĢtır. Spor takımının lisanslı ürünlerini satın alma davranıĢlarının boyutlarını belirlemek üzere keĢfedici faktör analizi kullanılmıĢtır. Takımla bütünleĢme-destek, mağaza atmosferi, arkadaĢ grubu, bağlılık ve alıĢveriĢ zevki ile ilgili tüm ölçek ifadelerin ortalama ve standart sapma değerleri SPSS 10 'da hesaplanmıĢtır. BeĢ faktör arasındaki iliĢkileri ifade etmek amacıyla korelasyon analizi yapılmıĢtır. BeĢ satın alma faktörü ile demografik değiĢkenler arasındaki iliĢkileri analiz etmede T -Testi ve One -Way Anova uygulanmıĢtır.

Sonuçlar, satın almayı teĢvik eden beĢ ana faktör arasında spor takımı ile "özdeĢleĢme-destek" faktörünün en önemli olduğunu iĢaret etmektedir. "bağlılık" ise lisanlı ürün satın almada teĢvik edeci ikinci faktördür. Lisanslı ürün satın almayı teĢvik eden son faktör "arkadaĢ grubudur". Lisanslı ./ ürün satın almayı etkileyen faktörler ile bazı değiĢkenler arasında anlamlı iliĢkiler bulunmaktadır.

7. SUMMARY T. C.

SELCUK UNIVERSITY HEALTH SCĠENCE INSTUTE

Lıcensed Merchandıse Buyıng Behavıor: A Research On Persons Shoppıng Ġn Banvit Store

Turgay Zeytingöz Sport Managament Discipline

SUPERVISORS

Yrd. Doç. Dr. Turgut KAPLAN Yrd. Doç. Dr. Muammer ZERENLER

MASTER’S THESIS/ KONYA- 2008

Application of purchase the licensed sport team merchandise in sport industry is one of the most common and developing subjects. Recently, interest in licensed sport merchandise of consumers is explained with billions of dollars. Nowadays, consumers are spending huge sum of money to have licensed sport team licensed merchandise. Licensing is an effective way to create incentives for consumers to buy a product. Soccer clubs in Turkey have also been aware of this improvement and they have formed actual and virtual licensed team merchandise stores. But basketball clubs especially in our country this situation weren‟t think comprehensively yet. One of

Benzer Belgeler