• Sonuç bulunamadı

Aralık 2009 tarihinde İstanbul LaresPark Otel’de “Anadolu Projesi” (HIV ile yaşayan bireyler için destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması) projesinin sonuçlarını açıklamak için

basın toplantısı düzenledik.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) desteği ile İstanbul başta olmak üzere HIV pozitiflerin yoğun olarak yaşadığı toplam 10 ilde yürüttüğümüz proje ve anket sonuçlarını paylaştığımız toplantı; T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Ercan Bal, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Program Müdürü Ela Aktürkoğlu, enfeksiyon hastalıkları uzmanları, Sivil Toplum Kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti.

Türkiye’de en fazla HIV ile yaşayanların bulunduğu 10 ilde (İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Ankara, Kayseri, Mersin, Bursa, Kocaeli, Trabzon) HIV pozitif kişilere ulaşmak, HIV tedavisi ve hakları konusunda onları bilgilendirmek ve destek hizmetlerine yönlendirmek, mevcut durumlarını analiz etmek ve yaşadıkları sorunlara çözümler üretmeyi hedeflediğimiz projemizi 2008 – 2009 tarihleri arasında tamamladık.

Bölgesel farklılıkları değerlendirmek amacıyla yürütülen proje kapsamında 163 HIV ile yaşayan kişiye ulaşıldı.114 HIV pozitif kişi ile yapılan anket sonuçlarında çıkan ilginç sonuçlardan bazıları:

 Katılımcıların %45,5’i hastaneye veya doktora başka rahatsızlıklar nedeniyle gittikleri anda birazda tesadüfi bir şekilde HIV taşıdıklarını öğrenmişlerdir.

 Anti- HIV testi yaptırma nedenlerinden şüphelenme ve kan bağışı sırasında ortaya çıkması diğer illerde daha ağırlık kazanırken, İstanbul’da yaşayanlar için eşinde/partnerinde HIV’in olması nedeniyle test yapılması, işyerinden istenen veya kendilerinin yaptıkları rutin kontroller sonucu ve evlilik/ ilişki öncesi yapılan testlerden dolayı öğrenme öne çıkmaktadır.

 Tanının kendisinden habersiz başkaları ile paylaşıldığını belirten katılımcıların oranı

%28’dir. Özellikle eş, akraba, arkadaş gibi yakın çevre olmak üzere hastane personeli ve doktorlar tanı konan kişiden izin alınmadan bilgilendirilebilmektedir.

 Katılımcıların sadece %38’i tanıyı açıklayan sağlık görevlisinin kendisine doğru bilgiler verdiğini belirtmektedir. %42 oranında katılımcı hiçbir şekilde bilgilendirilmediklerini belirtirken, %8 oranında katılımcı yanlış bilgilendirildiklerini düşünmektedir. Özellikle HIV’in tedavisi olmayan bir hastalık olarak aktarılması, kesin ölümle sonuçlanacağı, çocuklarına sarılmamaları, cinsel hayatlarını bitirmeleri gerektiği gibi yanlış bilgilere maruz kaldıklarını belirtmektedirler.

 Katılımcıların %48’i hastanede kendilerini rahatsız edecek davranışlara maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Özellikle doktorlar ve sağlık personeli tarafından mahremiyet haklarının ihlal edilmesi ve tedavi/ ameliyat ihtiyaçlarının reddedilmesi en çok yaşadıkları sıkıntılar olmaktadır. Bu tür davranışlara maruz kalan katılımcıların %3’ü tedavilerini aksatmış veya geciktirmişlerdir.

 Diğer illerde yaşayan katılımcıların hastanelerde hak ihlaline ve kötü muameleye maruz kalma oranları İstanbul’da yaşayan katılımcılara göre daha yüksektir.

18 Aralık 2009 Cuma Hürriyet

Aralık 2009 Doktor Dergisi

5.2. Basın Açıklamalarımız

23 Mart 2009 Pozitif Yaşam Derneği Türkiye’de HIV Pozitiflerin Yaşadıkları Hak İhlâlleri Raporu’nu Açıklıyor…

9 Mayıs 2009 Türkiye, HIV/AIDS üzerine çok önemli bölgesel bir toplantıya ev sahipliği yaptı…

8 Haziran 2009 Pozitif Yaşam Derneği 4. Yılını kutladı!

8 Temmuz 2009 Tıbbi Tanılar Kişinin Rızası Olmadan Açıklanamaz…

25 Ağustos 2009 Avrupa Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu İnsan Hakları Toplantısının Gündeminde; HIV'le Yaşayanlar

3 Eylül 2009 Pozitif Yaşam Derneği Antalya’da HIV/AIDS’i Gündeme Getirdi…

10 Eylül 2009 HIV/AIDS "Katliamcı" Değil, Sadece Tıbbi Bir Durumdur

1 Aralık 2009 Yine Sokaktaydık! 1 Aralık Dünya AIDS Gününde Beyoğlu'ndaydık

“Önyargı Balonları Uçtu, Gerçeklerle Yürüdük!”

1 Aralık 2009 UNAIDS 2009 Raporu: “Yeni HIV Enfeksiyonları Azalıyor, Tedaviye Erişim Artıyor.”

2 Aralık 2009 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde HIV/AIDS Gündeme Geldi!

17 Aralık 2009 Anadolu'da Yaşayan HIV Pozitifler'in Analiz Raporu Açıklandı.

5.3. TV/Radyo Programları

 Yön Radyo’da program yapmaya devam ettik…

96.6 frekansında yayın yapan Yön Radyo’da“Pozitif Yaşamak” programımıza 2009 yılında da devam ettik. 22 Aralık 2008 Pazartesi akşamı başladığımız ilk programımızın ardından her ayın 3. pazartesi akşamı 20:00 – 21:00 saatleri arasında dinleyicilerimizle buluştuk.

19 Ocak 2009 Pazartesi akşamının konusu Dernek avukatımız Habibe Yılmaz Kayar ve Hukuk Poliklinikleri Koordinatörü Erdem Akter ile

“HIV/AIDS ve İnsan Hakları” idi.

16 Şubat 2009 tarihinde Dernek psikologu Murat Yüksel ile yaptığımız program “HIV’le Yaşamak ve Ruh Sağlığı” üzerineydi.

16 Mart 2009 günü Anadolu Projesi koordinatörü Tekin Tutar ile “HIV ve

 Hukuk Danışmanımız Av. Habibe Yılmaz Kayar canlı yayın konuğu oldu.

23 Mart 2009/Pazartesi akşamı Kanal 24’te yayımlanan Moderatör Gece programda HIV pozitiflerin uğradıkları hak ihlalleler konu edildi.

Yayın esnasında yapılan telefon bağlantıları ile raporda öyküleri yer alan iki HIV pozitif kişi yaşadıkları ihlalleri seyircilere kendi sözleriyle aktardılar.

 Açık Radyo'daydık!

11 Ağustos 2009'da Açık Radyo’da Gülgün Küçükören'in sunduğu "Hikayenin Kadın Hali"

isimli programdaydık. Türkiye’de HIV ile yaşayan kişilerin durumuna ve Pozitif Yaşam Derneği’nin faaliyetlerine ilişkin gerçekleştirilen yayına, Pozitif Yaşam Derneği’nden Arzu Rezzan Kaykı ve Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Tutar katıldı.

 Nurseli İdiz'de HIV'le olan mücadelemizi destekliyor!

5 Ekim 2009 Pazartesi günü saat 22:30'ta Kanal T’de Nurseli İdiz’in sunduğu “Gecelik Haberler” programına Pozitif Yaşam Derneği olarak konuk olduk.

Kanal T ekranlarını yatak odasına dönüştüren, farklı formatıyla izleyicilerle buluşan haber bültenine Arzu Kaykı ve Hukuk danışmanı Habibe Yilmaz Kayar katıldı.

Haber stüdyosunun önüne kurulmuş yatak odası dekorunda haberleri sunan Nurseli İdiz ile sohbet eden Arzu KAYKI ve Avukat Habibe KAYAR, Derneğin çalışma alanları, amaçları ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.

Derneğin yürüttüğü projeler ve farkındalık çalışmalarının yanı sıra HIV/AIDS’in bulaş - bulaşmama yolları, tedavi seçenekleri ve tedaviye erişim konuları aktarıldı.

 Muhabbet Kralı’ndaydık…

1 Aralık 2009 gecesi Okan Bayülgen’in ve Sevil Atasoy’un birlikte hazırladığı Muhabbet Karlı programın konukları Dernek başkanı Arzu Kaykı, psikolog Murat Yüksel, Prof. Dr. Volkan Korten ve HIV ile yaşayan Kız Kulesiii ve Fuat idi.

Gece yarısı saat: 12:30 da başlayan ve sabahın 04:00’üne kadar devam eden program yoğun ilgi gördü. Geç saatlerde yayınlamasına rağmen program sonrasında ve sırasında web sitemiz toplam 2200 kere ziyaret edildi.

Muhabbet Kralı’ndan sonra derneğimize ulaşan kişiler:

Katıldığımız televizyon programlarının HIV pozitif kişilere ve topluma ulaşmakta ne kadar önemli bir rol oynadığının altını önemle çiziyoruz…

10 yıldır HIV pozitif olduğunu bilen ama tedavi alma konusunda çekinceleri olan O.F programı izledikten sonra fikrinin değiştiğini ve tedavi olacağını belirtti. Hastaneler ile ilgili bilgi almak için derneğimize gelip görüşmek için bizden randevu aldı.

Hatay’dan A.T Bizlere ulaştı. Program sayesinde yardım alabileceği bir yer olduğunu öğrenen danışan elinde mevcut ilaçlarının bittiğini ve sosyal güvencesinin sonlandığını ne yapması gerektiğini bilmediğini paylaştı. Bununla ilgili Hatay da yaşayan pozitif arkadaşımız ile iletişime geçmesini sağladık. Tedaviye ulaşımla ilgili A.T nin sürecini takip etmeye başladık.

13 Yıl önce HIV testi yaptırmış ve sonucu pozitif olduğu için Kıbrıs’ dan Deport edilmiş H.S derneğimize programı izledikten sonra ulaştı. Elisa testi pozitif vermiş ve sınır dışı edilmiş. O nedenle bu zamana kadar tekrar test yaptırmamış ve doğrulama testide çıkmamış. Kendisi programdan sonra cesaretlendiğini ve gerekli testleri yaptırmak istediğini bildirdi.

Derneğimiz yeniden HIV testi yaptırma süreci ve sonrasının takibini yapacak.