• Sonuç bulunamadı

Katıldığımız Toplantılar

14 Ocak 2009 tarihinde Denizli Pamukkale Üniversitesi'nin her yıl düzenlediği HIV/AIDS konulu sempozyumuna Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları

4.8. Katıldığımız Toplantılar

 Avrupa AIDS Tedavi Grubu Toplantısındaydık…

22 - 25 Ocak 2009 tarihinde Brüksel’de düzenlenen European AIDS Treatment Group (Avrupa AIDS Tedavi Grubu)’un altında çalışan European Community Advisory Board (Avrupa Toplumsal Danışma Kurulu)’un her ay düzenlediği ve bu ayki toplantısına uzun zamandır aralarında görmeyi istedikleri toplantılarına Türkiye’den davet edildik.

Toplantının ana teması HIV ve HBV ko-enfeksiyonu idi. Ko-enfeksiyon sırasında kullanılan ilaçlar ve bunların yan etkileri üzerine konuşuldu. Bunun yanında ilaç firmalarından HIV ve HBV ko-enfeksiyonu ile ilgili ilaç çalışması yapmakta olan Roche firması davet edildi.

Çalışmanın aşamaları anlatıldı ve bu konu ile ilgili olarak tartışma yapıldı.

 Avukatlarımızla HIV ve Hukuksal Çerçeve toplantımızı gerçekleştirdik…

Hukuk Poliklinikleri Projemiz kapsamında yer alan avukatlarımızla kaynaşmak, onlara Projeyi daha detaylı anlatmak, Türkiye’de HIV ve bu alanındaki mevcut yasal düzenleme ve uygulamalar konusunda onların bilgi ve farkındalık düzeylerini arttırmak amacıyla, 28 Şubat 2009 tarihinde İzmir, Kayseri, İstanbul ve Adana’dan katılım sağlayan avukat dostlarımızla

“HIV ve Hukuksal Çerçeve” toplantımızı gerçekleştirdik.

Kongre içerisinde yapılmış olan HIV/AIDS oturumunda, dünyada ve Türkiye’de HIV/AIDS verileri, test seçenekleri ve özellikle direnç testi ve bunun yanında tedavi seçenekleri üzerinde duruldu. HIV Enfeksiyonu sırasında karşılaşılabilecek fırsartçı enfeksiyonlardan bahsedildi.

Bu oturumda özellikle direnç testleri ve bu testlerin doktorlar tarafından kullanılmaması ve bunun ülkemizdeki en büyük eksikliklerden birisi olduğu üzerine tartışıldı.

 Dermatoloji Kongresindeydik...

5-17 Nisan 2009 tarihleri arasında Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirilen kongreye PYD olarak, HIV tedavisinde multidisipliner yaklaşımın gerekliliğinden yola çıkarak farklı branşlara yönelik yapılan kongrelere de katılım sağlamayı hedefledik ve ilk olarak Dermatoloji Kongresi’nde standımızla yer aldık.

 HIV/AIDS Üzerine Çok Önemli Bölgesel Bir Toplantıya Ev Sahipliği Yaptık…

HIVTRI (HIV Eğitim ve Kaynak Sağlama Girişimi) tarafından 6–8 Mayıs 2009 tarihlerinde İstanbul’da “Güney Doğu Avrupa’da HIV II: Gelişim için beraber çalışmak” başlığı altında Pozitif Yaşam Derneği desteği ile düzenlenen toplantıya 14 Güney Doğu Avrupa ülkesinden 130 kişi katıldı. Toplantıda bölge içinde HIV ile yaşanların ilaca ve tedaviye erişimi, uğradıkları ayrımcılık ve damgalanmanın boyutları ve alanda yapılan bilimsel araştırmalar konularında; hekimler, hemşireler, HIV Pozitifler, devlet yetkilileri, uluslararası uzmanlar ve ilaç şirketleri temsilcilerini bir araya getirerek çözüm önerileri geliştirildi.

“Doktor – hasta ve hasta destek grupları ilişkisi”nin tartışıldığı grupta; doktorların sadece ilacı reçete etmesinin yeterli olmadığı vurgulandı. Buradan çıkan en önemli sonuç;

HIV pozitif bir kişinin tedavisine devam etmesinin önündeki engelleri aşmak için Çoklu Disiplin Yaklaşımı* ile bir arada çalışması idi.

Çoklu Disiplin Yaklaşımı* Doktorlar, hemşireler, sağlık memurları, sivil toplum kuruluşları, psikologlar, psikyatristler ve akran danışmanlarından oluşan bir ekibin hastayı takibi ve destek hizmetleri verilmesi.

Yaklaşık 20 yıldır HIV ile yaşayan B.P. ilk defa bu toplantıda diğer HIV pozitiflerle bir araya geldi. Bu güne kadar deşifre olma endişesi ile hiçbir platforma gelmeyen arkadaşımız kalabalık toplantıda el kaldırarak söz aldı ve duygu dolu bir konuşma yaptı.

25.05.2009 İstanbul Gazetesi

 3. Genel Kurulumuzu yaptık…

En son iki sene önce toplanan ve yapılan seçimlerle iş başına gelen yönetim kurulu üyelerinin talebi doğrultusunda 3. genel kurul 7 Haziran 2009 Pazar günü gerçekleştirildi.

Tamamlanan ve yürütülen projeleri tüm üyelerle paylaşımı ile başlayan genel kurulda 2007 ve 2008 yılları faaliyet raporu ve mali raporlar Denetleme Kurulu tarafından Genel Kurula sunuldu ve onaylandı.

Tüzük değişikliklerinin ardından yönetim kurulu ve denetleme kurulu seçimlerine gidildi.

Yönetim Kurulu aşağıdaki görev ve sorumlulukları paylaşacak alanları şu şekilde belirlendi:

1) Muhasebe

2) Proje + Kaynak Geliştirme 3) Yurtdışı ilişkiler

4) İletişim 5) Savunuculuk 6) Tedavi – Bakım 7) Gönüllülük + Destek

Kabul edilen yeni tüzüğe göre adayların seçimi oylamaya sunuldu. Yeni yönetim kurulu için 7, denetleme kurulu için de 3 asıl üye seçildi. Dernek başkanlığına Arzu Kaykı getirildi.

Genel Kurulda ayrıca Genel Kurulların 3 yıl yerine 2 yılda bir yapılması, Yönetim Kurulu üyelerinin 5’ten 7’ye çıkarılmasına, 2 dönem yönetim kurulu üyeliği yapan dernek üyelerinin üçüncü dönem için yönetim kurulu üyeliğine aday olamayacağı ile ilgili tüzük değişiklikleri yapıldı.

Genel Kurul’dan sonra Derneğin üyeleri, danışanları, danışmanları ve gönüllüleri ile birlikte derneğin dördüncü yılı kutlandı.

 HIV/AIDS’le Yaşayan Sığınmacı, Mülteciler toplantısı yaptık…

11 Haziran 2009 tarihinde Destek Merkezimizde konunun tarafları Sivil Toplum Örgütlerinin katılımı ile HIV/AIDS’le Yaşayan Sığınmacı, Mülteci ve Sığınma başvurusunda bulunan kişilerin durumunu konuşmak üzere toplandık.

Bu sebeplerle, 11 Haziran 2009 tarihinde bu alanda çalışan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Uluslararası Af Örgütü, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Istanbul Interparish Migrant Program (İstanbul Cemaatler-arası Göçmenler Programı), ve Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneğinden temsilcilerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda; sığınmacı başvurusunda bulunmuş kişiler, sığınmacı ve mültecilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasına ilişkin mevcut mevzuat ve uygulamalar, HIV’in tıbbi boyutu, tedavi testlere ilişkin bilgiler, HIV statüsünde olan sığınmacıların tedavisinin başlaması ve sürdürülmesi önündeki engeller ve olası çözüm önerilerini tartıştık.

 İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Toplantısındaydık!

28.09.2009 Perşembe günü “İnsan Ticareti İle Mücadele, Mülteciler Ve Kaçak Göçmenlerin Sorunları İle İlgili İnsan Hakları Düzleminde Çözüm Getirme” aylık komisyon toplantısı yapıldı. Toplantıya Pozitif Yaşam Derneği olarak katıldık.

İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu tarafından 2009 yılı başı itibariyle alınan karar doğrultusunda; İnsan Ticareti ile mücadele, Mülteciler ve Uluslararası Göçün getirdiği sorunlara İnsan Hakları düzleminde çözüm getirme, mağdurların korunması, yardım sağlanması, bu hizmetlere sivil toplum kuruluşlarının katkısının ve işbirliği olanaklarının artırılmasıyla ilgili sorunlar ve öneriler komisyonda görüşüldü.

 HIV in Europe Organizasyonu için Stockholm'deydik!

HIV in Europe

organizasyonunun, İsveç Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilen 2009 yılı Kasım ayı toplantısına Arzu Kaykı ve Işıl Monkul katıldı.

“HIV in Europe” Avrupa da birçok multidisiplinin bir araya gelerek; erken tanı ve

doğru test sistemi ve tedavi ile ilgili çalışmaları yürüten bir organizasyondur. Grup, savunuculuk ve politik alanlarda çalışan uzmanlardan oluşmaktadır. 2007 yılında Brüksel’ de Pan Avrupa konferansında “HIV in Europe 2007: Doğru test sistemi ve erken tanıda birlikte çalışma ” başlığıyla ortaya çıkan grup, bu konferansta Avrupa WHO (Dünya Sağlık Örgütü) bölgesinde HIV konusunda çalışan ve aralarında avukatların, klinisyenlerin ve halk sağlığı profesyonellerin de bulunduğu 300 den fazla paydaşı bir araya getirdi.

5. Medya

5. 1. Düzenlediğimiz Basın Toplantıları

 HIVTRI (HIV Eğitim ve Kaynak Sağlama Girişimi) Basın Toplantısı

HIVTRI tarafından 6–8 Mayıs 2009 tarihlerinde “Güney Doğu Avrupa’da HIV II: Gelişim için beraber çalışmak”

başlığı altında düzenlenen toplantının neticelerini yayınlamak üzere basın mensupları ile bir araya geldik. Ancak düzenlediğimiz basın toplantısına düşük katılımın olması neticesinde konuşmacı Prof.Dr. Gökengin; bölgede HIV/AIDS ve buna bağlı durumlara başarılı bir yanıt sağlamak ve engellerin üstesinden gelebilmek için medyanın önemine değindi.

 Daily News’de çıkan haberimiz; “HIV Güneydoğu Avrupa’da göz ardı ediliyor!”

“İstanbul- HIV Eğitim ve Kaynak Girişimi (HIVTRI) yöneticisinin açıklamasına göre Güneydoğu Avrupa’da HIV’e gereken ilgi ve alaka gösterilmemektedir. Girişimin dün yapılan basın açıklamasına Türk medyasından üç muhabirin katılması bu durumu doğrulamaktadır.

Dün Taksim’de Point Otel’de yapılan konuşmada Mike Youle, doktorları, hemşireleri, hasta yakınlarını, devlet görevlilerini ve sivil organizasyonları birlik olmaya ve Güneydoğu’da HIV vakalarına ilgi ve farkındalığı arttırmaya yönelik çözüm aramak için tecrübelerini paylaşmaya çağırarak girişimin temel amaçlarını özetlemiştir. Youle: “Daha az vaka olması nedeniyle Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Türkiye’den oluşmuş bölge daha az öncelikli bölgedir. Ancak, bu durum tedavi, organizasyonel ilgi ve genel desteğin de daha az öncelikli olmasını gerektirmiyor” dedi.

Bu konudaki farkındalığı arttırmak için HIVTRI 6-8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da bölgesel HIV toplantısı düzenlemiştir. Bu toplantının asıl hedefi, bölgedeki kilit tarafları dünyanın her yerinden HIV deneyimleri olanlar ile etkileşmeleri için bir araya getirmek ve sektör temsilcilerine uzmanlardan Güneydoğu Avrupa’daki koşulları ilk elden öğrenme fırsatı tanımaktır.”

 Antalya Basın Toplantısı…

HIV/AIDS ile ilgili doğru bilgileri vermek ve özellikle HIV epidemisi açısından 4. büyük il olan Antalya’da konuya duyarlılık yaratmak için 3 Eylül 2009 Perşembe günü basın toplantısı düzenlendik.

Antalya’da HIV/AIDS’i gündeme getirmek için düzenlediğimiz basın toplantısında Dernek başkanı Arzu Kaykı: Test yaptırmaları için halka, hızla artan sayılara dikkat çekmek için karar vericilere ve tedaviye erişimi sağlamak için HIV pozitiflere seslenen konuşmasında “Artık gelişmiş ilaç seçenekleri ile sağlıklı ve kaliteli bir yaşam mümkün.

Mutlaka bize ulaşın”

mesajını verdi.

19.05.2009 Güneyde İmece

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Rabin Saba HIV/AIDS’in tıbbi ve bilimsel boyutunda Dünyada, Türkiye’de ve Antalya’da ki HIV/AIDS sayılarına vurgu yaparak, Dünyada yeni vaka sayılarında gerileme görülürken, Türkiye sayılarında hızlı bir artış olduğunu belirtti.

Son olarak konuşan Antalya hukuk danışmanımız Av. Soner Ustaoğlu HIV ve İnsan hakları sunumunda, mevcut yasal düzenlemede HIV pozitif olmanın çalışmaya, evlenmeye, çocuk sahibi olmaya, öğrenim görmeye engel olmadığını ve özellikle HIV ile yaşayanların haklarının Anayasa’daki ayrımcılık maddesi ile korunduğunu belirtti.

7 Eylül 2009 Akdeniz Manşet

 Anadolu Projesi Basın Toplantısı

17 Aralık 2009 tarihinde İstanbul LaresPark Otel’de “Anadolu Projesi” (HIV ile yaşayan