• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM II.

Okulun ;

Adı ADANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Adresi Turhan Cemal Beriker Bul. Eski Tekel Fab. Karşısı

Seyhan

Telefon ve Faks No 0322 435 36 71 Fax : 0322 431 19 96 E-mail adresi 111715@meb.k12.tr

Web Adresi http://www.adanaeml.meb.k12.tr/

Öğretim Şekli Normal

TARİHÇEMİZ .

Okulumuz 28 Şubat 1942’de “Bölge Sanat Okulu” olarak 180 öğrenciyle eğitim ve öğretime açılmıştır.İlk binası Büyük Saat civarı Ulu Camii karşısında bulunan İnkılap İlkokuludur.Bu binada

Tesviyecilik,Demircilik ve Marangozluk olmak üzere üç bölümde iki yıl eğitim ve öğretim yapılmıştır.

18 Eylül 1944’te bugünkü okul hizmete açılmıştır.1944-1945 Eğitim-Öğretim yılında Tesviye ve

Marangozluk bölümleri okulumuzdaki atölyelerde öğretime başlamış ,1945-46 Eğitim-Öğretim yılında da Demircilik bölümü taşınmıştır.

1943-44 eğitim-öğretim yılında ilk olarak 40 öğrenci mezun olmuştur.1945-46 eğitim-öğretim yılında Model ve Döküm atölyelerinin açılmasıyla bölüm sayısı beşe yükselmiştir.

1951-52 eğitim-öğretim yılında Traktör Tamirciliği ile Ziraat Aletleri ve Makinaları Tamirciliği bölümleri açılmış , 1952-53 Eğitim-Öğretim yılında bu iki bölüm Traktör ve Ziraat Makinaları bölümü olarak birleştirilmiştir.

1953-54 eğitim-öğretim yılında Motor Sanat Enstitüsünün açılmasıyla Traktör ve Ziraat Makinaları bölümü bu okulun bünyesine alınmıştır. 1953-54 eğitim-öğretim yılında özel Elektrikçilik bölümü açılarak bölüm sayısı altıya çıkarılmıştır.

1963-64 eğitim-öğretim yılında Yetişkinler Teknik Eğitim Merkezi’ne bağlı olarak

Elektronik,Dökümcülük,Elektrik Tesisatçılığı ve Bobinajı , Elektrik ve Oksijen Kaynakçılığı Kursları’na Enstitümüz bünyesinde yer verilmiştir.

20 Şubat 1963’te Tekstil Bölümü’nün Dokuma ve İplik bölümleri açılmış ve bölüm sayısı sekize yükselmiştir.

1965-66 eğitim-öğretim yılında Elektronik bölümü açılmış ve bir yıl sonra bu bölüme kız öğrenciler alınmaya başlamıştır.

32

1968-69 eğitim-öğretim yılında öğretim süresi dört yıl olan ve bünyesinde Makine ile Elektrik bölümleri bulunan ,Teknik Lise açılmıştır.Aynı zamanda normal lise mezunu öğrenciler ,Teknik Liseye alınmış iki yılda atölye ve meslek dersleri öğretimi yapılarak, Teknik Liseden mezun olmaları sağlanmıştır.

1975-76 eğitim-öğretim yılında Makine Ressamlığı bölümünün açılmasıyla okul bünyesindeki bölüm sayısı 10’a çıkarılmıştır.

1978-79 eğitim-öğretim yılında “Okul Sanayi Ortaklaşa Eğitimi” (OSANOR) sistemine geçilmiştir.1982-83 Eğitim-Öğretim yılından itibaren sistemin kapsamı genişletilerek “Mesleki ve Teknik Eğitim Projesi

“(METEP) olarak değiştirilmiştir.Bu sistemde yıl yerine dönem,sınıf geçme yerine –ders geçme ve kredi düzeni” uygulanmıştır.Eğitim de Sanayi ile işbirliği yapılmıştır.

1995-96 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ise sınıf geçme sistemi uygulanmaktadır.

Bu arada Merkez Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde aşağıda gösterildiği gibi bir dizi yeni bölüm eklentileri yapılmıştır.Farklı zamanlarda farklı bölümler açılmıştır. 1986 yılında Teknik Lise bünyesi içerisinde

Bilgisayar bölümü , 1991’de yine ,Teknik Lise bünyesi içerisinde Makine Ressamlığı bölümü , 1992’de aynı okul bünyesine Hidrolik Pnomatik bölümü , Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde Bilgisayar bölümü ve ,Teknik Lise bünyesinde Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (CNC) bölümü açılmıştır.

Açılan bu bölümlerin yanı sıra 1994 yılında Model bölümü kapatılmıştır.Kapatılan Model bölümünün atölyesi gerekli tadilatlar yapılarak daha sonra okul bünyesinde açılacak olan Otomatik Kumanda bölümüne tahsis edilmiştir.

1994-95 Eğitim-Öğretim yılında Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi bölge ihtiyaçlarına cevap vermek için kurulmuştur.Aynı yıl bu okulda ilk olarak Otomatik Kumanda bölümü kurulmuştur.

1995-96 Eğitim-Öğretim yılında da aynı okul bünyesine dahil olarak “Elektrik bölümü” açılmıştır. (İngilizce Eğitim)

1996-97 Eğitim öğretim yılından itibaren okulumuzda Bilşgisayar, Elektrik Elektronik, Bölümleri Açık Lisede Mesleki Açık Öğretim Lisesi Öğrencilerinin Kaydı yapılarak eğitime başlanmıştır.1997-98 yılında bu bölümlerin yanı sıra Tesviye, Metal, Ağaç işleri,ve Tekstil bölümlerine de öğrenci kaydı yapılmaya

başlanmıştır.

2005-2006 yılında Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi alanı eğitime başlamıştır.

Megep kapsamında yapılan değişiklikle okulumuz bünyesinde Makine Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekan Tasarım Teknolojisi, Metal Teknolojisi Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi ve Tekstil Teknolojisi alanlarında eğitim verilmektedir

33

Okulumuzun Mevcut Durumu

Okul paydaşlarının tümü ‘Öğrencilerimize daha iyi bir eğitim olanağı nasıl sunabiliriz?’ sorusunu

sormakta ve koşulları oluşturmaya yardımcı olmaktır.Öğrencilerimizi bütün çalışmaların odağı olarak kabul eder, farklılıkları dikkate alır ve farklılıkları zenginlik olarak görürüz. Öğrencilerimizi her zaman yeni eğitim öğretim tekniklerine uygun olarak yetiştirmeyi amaçlarız.

Gelişen teknolojiyi takip eden, okulda uygulamaya çalışan öğretmenlere destek verilir ve gereken yardım sağlanır

Öğrencilerimizi yaşama hazırlama,bir üst öğretim kurumuna yerleştirmeyi amaç edinir, Bunun için,

‘Öğrenmeyi öğrenmelerine ‘ yardımcı oluruz .

Velilerin önemli bir kısmının okula bakışları istenilen düzeyde olmamasına rağmen velilerimizin okul yönetimi ile işbirliği yapması için gerekli çaba sarf edilmektedir. Velilerin okulu sahiplenmemesi ise önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Okulda düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklerin öğrencilerin yaşamlarına olumlu katkılarının biliniyor olması, öğrencilerin bu tür etkinliklere yönlendirilmelerinin ilk amacıdır.Bu etkinlikler, tiyatro, futbol, basketbol, voleybol, masa tenisi, satranç, şiir yazma ve okuma, öykü yazma, resim ve karikatür

çalışmalarıdır.

Sınavlar seviye ve bölümlere uygun olmak koşuluyla ortak yapılmakta, 2 hafta süreyle önceden duyurulmak koşuluyla süreklilik arz etmektedir. Öğrencilerimiz, kendilerini ifade edebilen, sorgulayabilen,

yorumlayabilen bir konumda olmalarına rağmen disiplin olayları istenilen düzeyde değildir.

Sosyal Yapı:Öğrencilerimiz, eğitim düzeyi düşük, kırsaldan göç etmiş, altyapısı yetersiz bölgede bulunan ailelerin bireyleri olduğu için bu durum onlara da yansımıştır.

Demografik:Öğrencilerimiz, çok sayıda çocuk sahibi olan, geniş aile yapısına sahip, eğitim seviyesi düşük , genç nüfusu yüksek olan, bir aile yapısından gelmektedir.

Politik:Çeşitli siyasi fikirlerde insanların oluştuğu kozmopolik bir yapı vardır

34

Etik ve Ahlaksal: Muhafazakar aile yapısının hüküm sürdüğü örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı feodalit (aşiret)yapısının etkisini gösterdiği,

Mesleki kurallara yönelik etik anlayışının maalesef okul öğrencilerine yeterince yansıtılamadığı ve öğrencilerin buna yeterince ilgi göstermediği,

Genel ahlaki kurallara uyan,okul ve çevresine yararlı olan öğrencilerin daha aktif ve belirleyici olduğu bir etik yapı hedeflenmektedir.

Sosyol-Kültürel Yapı:Öğrencilerin bir kısmı okul sonrası mesleği ile ilgili alanlara yönelik rahat bir yaşam isterken büyük bir kısmı hedefsiz,gelecek kaygısı bastırılmış bilinçsiz olarak devam

etmektedirler.Öğrencilerimizin çoğu farklı yerlerden (köy,farklı şehir) göç ile gelen ailelerin

çocuklarıdır.Bu yüzden aile ve öğrencilerde alt yapısı ve görüşü maalesef yoktur.Öğrecilerimiz kalabalık ailenin bireyleridirler.Bu sebeple aileler öğrenci ile yeterince ilgilenmediği için öğrencilerde akademik başarı düşüktür.

Ekonomik Yapı: Öğrencilerimizin gelir durumu düşük,dar gelirli,,mezun olanlar genellikle il içinde iş imkanı olmasına rağmen daha çok üniversite için uğraşır.

35

Benzer Belgeler