• Sonuç bulunamadı

Tarım Alet ve Makineleri Sektöründeki Endüstriyel Dinamikler

Dünya tarım alet ve makineleri imalat sektörüne bakıldığında küresel anlamda 10 tane uluslar arası işletme sayılabilir. İlk sırada ise Amerika menşeli 2011 yılı itibarıyla yıllık cirosu 32,013 Milyar Dolar olan ve 61.278 çalışanıyla John Deere görülmektedir.

John Deere tarım alet ve ekipmanlarında verimlilik, etkinlik ve çevreye daha az zarar veren duyarlı üretim yapmaktadır. İşletme politikasında çevre yönetimi

kapsamında hava ve su kalitesini sürdüren sistemlerin yanı sıra atık emilsiyonlarını azaltmaya yönelik üretimler yapılmaktadır. 8320R Traktörünün %75‘lik çekiş gücüyle %26 ya kadar daha fazla yakıt verimliliği sağladığı bazı ürünlerinde ise geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir malzemeler kullanılmaktadır. Zamandan tasarruf, ayrıca yakıt tasarrufunu da beraberinde getirmektedir. GPS kullanımıyla da gübre ve ilaçlama sırasında doğru yer tespitiyle çevreye daha az atık ve daha az çevresel zarar verilmektedir.

John Deere Green Tech, 2009’da sulama amaçlı borulardan akan sudan elektrik üreten bir jeneratör geliştirerek suyu akıllıca kullanmak adına bu alanda ödül kazanmıştır. Enerji ve çevresel tasarım yönetimi – LEED, uluslararası kabul görmüş bir yeşil bina sertifika sistemidir. John Deere’de yeni tesis inşaatlarında bu LEED kriterlerini kullanmaktadır. İşletme, fabrikalarına ise sera gazı salınımlarını azaltmak için güneş enerjili su ısıtıcılarını eklemiştir

(http://www.deere.com/wps/dcom/tr_TR/regional_home.page,2013).

John Deere tüketicilere: balya makinesi, biçerdöver, ilaçlama makinesi, mibzer, pamuk toplama makinesi, traktör, özel çim biçme ve çim bakım aletleri, golf sahası bakım aletleri, peyzaj bakım aletleri, motorlar ve sürücüler, ormancılık ile ilgili alet ve makineler ve FarmSight adı altında tarımsal yöntem çözümleri sunmaktadır. Ayrıca işletmenin biyoyakıt üretimine dair çalışmaları da bulunmaktadır.

Case New Holland 2011 yılı yıllık cirosunu 19,2 Milyar Dolar olarak açıklamıştır. Hollanda meşeli bu işletmede karbon salınımı azaltan yakıt tasarrufu sağlayan teknolojileri kullanmaktadır. New Holland NH2 traktör ise hidrojenle çalışmakta ve bu açıdan diğer traktörlerden ayrılmayı başarmaktadır. Konvensiyonel yakıt teknolojisi yerine hidrojen kullanması sayesinde karbondioksit emisyon değeri sıfır olan traktör sadece bir miktar su üretmekte ve diğer traktörlere nazaran oldukça sessiz çalışmaktadır

(http://agriculture.newholland.com/Germany/de/Pages/homepage.aspx,2013).

AGCO 2010 yılı 6,9 milyar Dolar yıllık cirosuyla üretim yapan bir Amerikan şirketidir. İşletme Fendt, Massey Ferguson, Valtra ve Challenger markalarını da üretmektedir. İşletme Massey Ferguson 8600’un 6 silindirli, 8,4 litrelik AGCO SISU Power motoru; nitrojen oksitleri nötralize etmek için tasarlanan ve egzozdaki kirletici

maddeleri ve ayrıca yakıt tüketimini önemli ölçüde düşüren Seçici Katalitik Redüksiyon (SCR) teknolojisinin gelişmesiyle dünyadaki en çevreci motor olma özelliğine sahip olmayı hedeflemektedir

(http://www.agcocorp.com/products/hay_and_forage.aspx, 2013).

İtalyan üretimi SDF (Same-Deutz-Fahr) teknoloji üretimini 2006 yılında açılan SAME DEUTZ-FAHR Ar-Ge Merkezi ürünlerini, 150 uzman tasarımcı ve mühendisten oluşan ekibiyle Milano Politeknik, Bergamo Üniversitesi, Münih Üniversitesi ve Slavonsky Brod Üniversitesi Ar-Ge işbirliği merkezinde tasarlamaktadır. İşletme: Traktör, biçerdöver, teleskobik kepçe-tutucu, su pompası, jeneratörler vb ekipmanları üretmektedir. İşletme ayrıca hassas tarım sistemleriyle verimliliği arttırmak, maliyetleri en aza indirmek, su tasarrufu sağlamak çevre koruma ve iş yönetimini geliştirmek gibi politikalar izlemektedir (http://www.samedeutz-fahr.com, 2013).

1879 yılında kurulan Noveç üretimi Kverneland, 2127 çalışanıyla 60 ülkeye ihracat yapan bir işletmedir. İşletmede düşük ağırlıkta teknolojilerin yanı sıra fazla aşınmayı önleyen teknolojiler kullanılmaktadır. Böylece daha az bakım, uzun ömür, zaman tasarrufu daha düşük yakıt tüketimi gibi faydalar sağlanmaktadır. İşletmede, toprak işleme ekipmanları, ekim ekipmanları, ilaçlama ekipmanları, yem ekipmanları üretilmektedir. Artık işletme %71 oranıyla Norveç dışında da üretim yapmaktadır (http://www.kvernelandgroup.com/About-us/Kverneland-Group-in-Brief/About-us, 2013).

Amazone, 2010 yılı 290 milyon Euro cirosuyla üretim yapan bir Alman firmasıdır. Çevre ve evrimliliğe daha fazla değer katma doğa ve çevreyi koruma amaçlı üretim politikası geliştirmişlerdir. İşletme sadece tarım alet ve makineleri değil tarımda verimi artırıp çevreyi koruyan teknolojiler de üretmektedir. Rüzgar kontrol yazılımları, gübre serpme makineleri için kamera kontrol sistemleri, alan robotları, navigasyon/GPS ile doğru pozisyonları bularak ilaçlama, gübreleme, ekim vs. için doğru konumlama yapma gibi teknolojiler üretmektedirler. İşletme, ileri teknolojiyi sektöründe kullanarak hem çiftçinin hem işletmenin hem de doğanın kazanmasını sağlamaktadır (http://www.amazone.de/1176.asp, 2013).

Kuhn, 832 milyon Euro cirosu olan Fransız menşeli bir işletmedir. Bu işletme 3500 çalışanıyla yılda ortalama 60.000 makine üretmektedir. Araştırma ve geliştirme

için yıllık satışının %4’ünü ayırmaktadır. Ayrıca dünya çapında 1500 farklı patente sahiptir. 2012 yılında 32 milyon Euro yatırım yapılmıştır. İşletme biçme makineleri, tırmıklar, balya makineleri, silaj kesiciler, yem karıştırıcılar, ilaçlama makineleri, yem makineleri gibi tarım alet ve ekipmanları üretmektedir

(http://www.kuhn.de/,2013).

Pöttinger, 2012 yılı cirosunu 280 milyon Euro olarak açıklamıştır. Avusturya menşeli firma üretiminin %17’ sini Avusturya %24’ ünü Almanya’ya ve geri kalan %59’ unu diğer ülkelere satmaktadır. İşletme üretiminin çoğunu çevreyle uyumlu bir şekilde geri dönüşümü veya imha edilebilir malzemeler üzerine tasarlamaktadır. Ayrıca tüm tarım makineleri çevre dostu SRC motor teknolojisiyle donatılmış ve sektördeki en iyi yakıt verimliliğiyle mümkün olan en düşük karbondioksit salınımı hedeflenmiştir (http://www.poettinger.at/de/,2013).

Bunun yanında Class, 2011 yılı 3,3 Milyar Euro cirosuyla üretim yapan bir Alman şirketi ve Krone (Bernard Krone) 2006 yılı 1,201 Milyar Euro ve 2700 çalışanıyla sektöründe tecrübeli bir Alman şirketidir (http://www.claas.de/,2013).

Dünya çapında üretim yapan bu işletmeler üretimlerinde performansı ve verimliliği arttırmak, maliyetleri azaltmakla kalmamaktadır. Aynı zamanda çevre yaşam döngüsü konusunda her bir işletmenin çevre politikası bulunmaktadır. Her biri çevre kirliliği konusunda duyarlılıklarını üretimleriyle de göstermektedirler. İşletmelerin bu yenilikçi üretimlerindeki başarısı ise teknolojik yeterlikle ticari yeterliğin bir araya gelmesiyle gerçekleştiği görülmektedir. Yeniliğe açık olan işletmelerin doğru pazara doğru ürünü satmasıyla başarılarının sürekliliğini sağladıkları görülmektedir.

Başarılı yenilik için teknolojik yeterliliğin ve ticari yeterliliğin altında hangi faktörler yatmaktadır. Panne’ye göre ise yenilik için gerekli faktörler: İşletme, ürün, proje ve pazarla ilgilidir. Hepsinin birleşiminde ise teknoloji ve sermaye yeterliliği bulunmasıdır.

Pazarla İlgili Faktörler

 Hedef pazarın yoğunluğu

 Pazara giriş zamanı

Şekil 3.1: Başarılı yenilik için gerekli faktörler

İşletmeyle İlgili Faktörler

 İşletme kültürü  Deneyim  Ar-Ge takımı  Yenilik stratejileri  Organizasyonel yapı  Ar-Ge yoğunluğu

Projeyle İlgili Faktörler

 Tamamlayıcılık

 Yönetim biçimi

 Üst yönetimin desteği

Kaynak: Panne, 2003:4.

Ürünle İlgili Faktörler

 Fiyat

 Kalite

 Yenilikçilik

 Teknoloji gelişim düzeyi

Pazarla ilgili faktörler Hedef pazarın yoğunluğu Pazara giriş zamanı Rekabet pazarlama

Betz’e göre ise yenilikte ticari başarı için dört şart: Performans, zamanlama, pazar ve fiyattır. Ford’un T modelinin başarısında olduğu gibi yenilikte ticari başarı; doğru zamanda, doğru pazarda, doğru fiyatla doğru ürün olması büyük etkendir (Betz, 2010:182).

3.3. Konya Tarım Alet ve Makine Kümesi Üyelerine Yönelik İnceleme

Benzer Belgeler