• Sonuç bulunamadı

1.6. Belediye Halkla İlişkiler Çalışmalarında Kullanılan Yol ve Yöntemler

1.6.2. Tanıtmaya Yönelik Etkinlikler

Tanıtma, yönetilenin aydınlatılması, kararların açıklanması, bunun yanında çağımızda karmaşık bir yapıya ulaşan yönetim aygıtının yol açtığı tanıma-bilme

26

eksikliğini gidermek için, yönetilene bilgi aktarma çalışması olarak tanımlanmaktadır (Kazancı, 1980: 35). Tanıtma çalışmalarında halka verilecek bilgilerin gerçeklere tam anlamıyla uygun olması zorunludur. Belediye, başarılı olduğu kadar başarısız olduğu yönleri ve bunun nedenlerini, bu nedenleri ortadan kaldırmak için uzun vadede aldığı önlemleri, her şeyi dürüstlük ve içtenlikle kent halkına anlatmalıdır. Toplumda yaratılacak sahte bir görüntü uzun süreli olmayacağı gibi beklenenin tam tersine, kamuoyunun tüm sevgi, destek ve güveninin de zamanla yitirilmesine neden olabilir. Belediye hizmetlerinin kamuoyuna tanıtılması, kamuoyunun çalışmalar hakkında olumlu desteğini sağlayacağı gibi yerine getirilemeyen hizmetlerin de dürüstlükle açıklanması, kamuoyunun hoşgörüsünü artıracak ve böylece halkın belediyesi olma işlevini kazanacaktır (Yatkın, 2007: 46).

Tanıtım işlevi ile yönetim, bir yandan halkın kendi üstünde kurduğu denetimin gereklerini yerine getirirken, öte yandan halkın kendisi ile hemfikir olmasını sağlayacaktır (Şahin, 1996: 211).

Tanıtma işlevinin amaçlarına bakıldığında şu başlıklar altında toplamak mümkündür (Tengilimoğlu ve Öztürk, 2004: 132):

 Halkı aydınlatmak, işletmeyi ve izlediği politikaları, amaçları benimsetmek,

 Halkta işletmeye karşı daha olumlu tavırlar oluşturmak,  Halkın kuruluşla olan işlerini kolaylaştırmak,

 İşletmelerde gerek işe başlayan personele gerekse işletme ile ilişkide bulunan kişilere işletmede uyulması gerekli kurallar hakkında aydınlatıcı bilgiler vererek halkın bu kurallara uymasını sağlamak,  Hizmetlerin yürütülmesinde halkla işbirliği sağlamaktır.

1.6.2.1. Günlük İlişkiler, Yol Gösterme ve Danışma Hizmetleri

Belediyelerde halkla ilişkiler hizmetlerinin başında, belediye başkanı dahil tüm belediye personelinin ilgili hedef kitleler ile yüz yüze ya da telefon aracılığıyla aralıksız kurdukları ilişkiler gelmektedir. Sorunların kısa sürede çözüme ulaştırılması, tatlı dil ve güler yüz, sıcak ve sevecen bir yaklaşım ile, hedef kitlenin

27

nezdinde hem kurum hem de çalışanların olumlu kişisel imajlarının oluşmasına ve yerleşmesine katkı sağlayacaktır (Yurdakul vd., 2011: 213).

1.6.2.2. İdari Danışma Merkezleri

İdari Danışma Merkezi, telefonla bilgi verip yurttaşa idareye başvurmada kolaylık göstermek, fakat aynı zamanda yurttaşın dilek ve önerilerini saptayıp, bunları uygun şekilde formüle ettikten sonra ilgililere iletmek ve gereklerinin yerine getirilmesi için çaba harcamak zorundadır. Bu niteliklerden ötürü Danışma Merkezlerinin halktan yönetime, yönetimden halka rahatlıkla bilgi aktarabilecek bir yerde bulunmaları gerekir (Kazancı, 1972: 23).

Dilekçeyle başvuru ya da kişisel görüşmenin mümkün olmadığı İdari Danışma Merkezi, halkın kamu kuruşları ile ilgili sorunlarını cevaplandırmak ve vatandaşların başvurularını kolaylaştıracak bilgileri telefonla vermek yükümlülüğündedir. Merkez sadece halkı bilgilendirmek değil, aynı zamanda idarenin halkla ilişkilerinin kolaylaştırılmasına, formalitelerin basitleştirilmesi ve kırtasiyeciliğin azaltılmasını sağlayacak bilgileri toplayarak, ilgili kuruluşlara iletilmesine, böylece gerekli önlemlerin alınmasına aracılık etmek görevlerini üstlenmiştir (Peltekoğlu, 2007: 136).

1.6.2.3. Süreli Yayınlar ve Basın Tanıtım Araçları

Belediyeler, halkla ilişkiler çalışmaları içinde yer alan tanıtım ve bilgi verme işlemlerini çoğu kez süreli yayınlar, bültenler, afişler, yıllıklar, broşürler gibi yazılı araçlarla da yerine getirmektedir (Bülbül, 1998: 133).

1.6.2.4. Radyo ve Televizyondan Yararlanma

Yaygınlığı ve okuma yazma bilmeyenlere de hitap etmesi gibi özellikleri nedeniyle radyo, günümüzde etkin kitle haberleşme aracı haline gelmiş bulunmaktadır. Büyük illerimizin çoğunda il radyoları vardır. Mahalli radyolarda özellikle belediye başkanları tarafından hemşerilere düzenli aralıklarla yapılacak konuşmaların, hizmetleri topluma tanıtma ve yapılmak istenenleri benimsetme bakımından yararı tartışılamayacak kadar büyüktür (Yalçındağ, 1968: 90). Fakat televizyonun, hem göze hem de kulağa hitap etmesi dolayısı ile seyirciler televizyonu daha uzun süre dikkatle seyretmektedir (Tortop, 2009: 74).

28

Belediyeler yaptıkları çalışmaları, amaçlarını ve programlarını radyo- televizyon kanalları aracılığıyla haber ve belgesel kuşaklar halinde kamuoyuna yansıtma imkanlarından da yararlanmaktadır. Radyo ve televizyon yayıncılığında devlet tekelinin kaldırılması özel radyo ve tv’lere izin verilmesi ile sayıları giderek artmaktadır. Sayısal ve içerik artışı belediyelerin halkla ilişkiler çalışmalarını da olumlu yönde etkilemektedir. Bu bağlamda, tv ve radyo yöneticileri ile yakın ilişkiler kurulmalı, tanıtım programlarının içerikleri özenle hazırlanmalı, yayın günü ve zamanı doğru seçilmelidir (Bülbül, 1998: 133).

1.6.2.5. Yerel Yönetimlerde İnternet Uygulamaları ve E-Devlet

Gelişmiş kamu sektörü ekonomileri idari işlemlerde vatandaşlara ve girişimcilere sunduğu hizmetlerin etkiliğini artırmanın yanı sıra, şeffaflık ve karar alma süreçlerinde de baskı altındadır. Bu baskılar siyasi alanlarda artan rekabet, kurumsal değişiklikler ve teknik ilerlemeler gibi faktörlerin birleşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kamu yönetiminin bütün seviyelerinde dijital teknolojilerin kullanımı ve e-devlet servislerinin gelişimi dönüşümün anahtarıdır (Tung’den akt. Arduini vd., 2011: 144). Bilgi ve iletişim teknolojisinde yaşanan ilerlemelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan elektronik devlet uygulamaları, vatandaşların daha öncesinde hantal, merkeziyetçi, katı, statükocu yapısından ötürü geleneksel kamu yönetimi anlayışında karşılaştıkları pek çok soruna farklı çözüm önerileri getirmiş; kamu yönetimi anlayışında yeni bir dönemin başlangıcını teşkil etmiştir (Tarhan, 2011: 173). İnternet ve web teknolojileri e-posta, listserv ve Usenet gibi yeni iletişim ve katılım platformları yaratarak yönetime halkı bilgilendirme; bu yolla demokrasinin gelişmesine yardımcı olma, halka hızlı ve kolay online hizmet sunma ve daha şeffaf bir yönetimin gerçekleşmesine olanak tanımaktadır. Öte yandan bu teknolojiler halka, bilgi/belgeye kolay ulaşma, idarecilerle iletişim ve etkileşime girme ve online hizmet alabilme olanağı sunmaktadır (Bensghir, 2001: 91).

1.6.2.6. Sosyal Etkinlikler

Belediyelerin yürüttükleri halkla ilişkiler program ve kampanyalarında yararlandıkları etkinlik ve araçlar içinde, çok değişik çalışmalar yer almaktadır. Örneğin şenlikler, festivaller, yarışmalar, fuarlar, toplantılar, sergiler, paneller,

29

konferanslar, seminerler, törenler ve sanatsal etkinlikler önemli ölçüde tanıtım işlevlerini yerine getirmektedir (Bülbül, 1998: 134).

1.6.2.7. Basınla İlişkiler

Halkla ilişkiler uygulamalarında başarıya ulaşmak ve sonuç almak için basınla bağlantı kurmanın önemi yadsınamaz. Salt, sıcak ve yakın ilişkilerle haber, röportaj, makale, fotoğraf vb. ile hedef kitlelere ulaşmak, daha kolay bir yöntemdir. Belediyelerin halkla ilişkiler birimlerinin birinci görevi (Bülbül, 1998: 134) basında görev yapan yazı işleri müdürleri, köşe yazarları, ekonomi yazarları ile tanışmak ve aralarında yakın ve birbirlerini destekleyen türde ilişkiler kurmak olmalıdır (http://megep.meb.gov.tr/). Bu doğrultuda kuruluşun halkla ilişkiler birimi, gerçekleştirilecek olan faaliyet ve politikalara ilişkin bilgileri doğru, dürüst ve tam bir şekilde aktararak basının güvenini sağlamaktadır.