• Sonuç bulunamadı

Minifest 6-7-8 Mayıs 2005; İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen çocuk festivaline Düşler Atölyesi Projesi de katıldı Düşler Atölyes

II. Ulusal Gönüllü Konferansı, 27-28 Mayıs; Konferans Düşler Atölyesi’nin faaliyette olduğu tüm etkinlik noktalarından en az 4 dönem aktif olmuş

3. Proje Tanımı

Eczacıbaşı Sanal Müzesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından, 14. İstanbul Sanat Fuarı'nda, 23 - 31 Ekim tarihleri arasında uygulanmak üzere ortaklaşa hazırlanan "6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitimi" projesi, 2,5 aylık bir süre içinde tasarlanıp uygulamaya konulmuştur. Projesinin birincil hedef kitlesi, 6 ila 14 yaşları arasındaki çocuklardır. Projenin hazırlanmasında belirlenen yöntem, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Berna Erkün'ün ve Eczacıbaşı Sanal Müzesi yöneticisi Haşim Nur Gürel'in danışmanlığıyla gerçekleşmiştir (www.sanalmuze.org).

Projeye ilişkin olarak 17 eğitim ve öğretim kurumuyla çalışılmıştır. Eğitim çalışması esnasında çocukların yapıtların karşısında yaptıkları yorumlar, bulundukları tespitler asistanlar tarafından kaydedilmiştir. Uygulama çalışmalarında ortaya çıkan çocuk resimleri sergilenmiş; fuar bitiminde Eczacıbaşı Sanal Müzesine teslim edilmiştir (www.sanalmuze.org).

Eczacıbaşı Sanal Müzesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, fuar ziyaretçileri ve çocuklar için başarılı bir çalışma yürütmüştür. Bu, kültür ve sanat ortamında bugünün ve geleceğin sanat takipçilerini, sanatseverlerini etkinleştiren, katılımlarını arttıran bir projedir (www.sanalmuze.org).

Projenin gelişimi ve daha etkin bir duruma getirilmesi için, Çocuk resimleri ve alınan notlarla yapıt imajları da eklenerek bir katalog oluşturulabilir. Bir "Eczacıbaşı Sanal Müzesi Çocuk Resimleri Koleksiyonu oluşturulabilir. Sanal Müze'de çocuk ve sanat ilişkisine değinen bir bibliyografya yayımlanabilir. Projede birlikte çalışılan okulların temsilci yetkililerine bir teşekkür belgesi hazırlanabilir (www.sanalmuze.org).

Projenin, çocuk gelişimine ve bu gelişimde sanat eğitiminin önemini ortaya çıkartan bir biçimde etkinleştirilmesi, projenin detaylandırılması, belki bağımsız bir üst proje haline getirilmesi ve bu biçimiyle süreklilik kazanması gereklidir. Bunu da çocuk gelişiminde sanat eğitiminin olumlu etkilerini ortaya çıkaran bir sosyal

sorumluluk olarak değerlendirilmesi gerekir (www.sanalmuze.org).

Projenin amacı ve hedefleri

Çocukların sanat yapıtlarına bakma, görme ve yorumlama kabiliyetlerini güçlendirmek, hayal güçlerini çalıştırmak ve bu yolla sanatın bir dil olduğunu, sanat yapıtının bir anlatı oluşturduğunu kavramalarını sağlamak amacı ile hareket eden "6- 14 Yaş Görsel Sanat Eğitimi" projesi, kültür ve sanat kurumlarında çocuklara yönelik eğitimin yaygınlaşmasına öncülük etmektedir. Çocuklara temel sanat kavramlarını öğretmek, sergide yer alan sanatçıları tanımalarını sağlamak "6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitimi" projesinin temel hedefidir (www.sanalmuze.org).

Projenin hedef kitlesi

Projesinin birincil hedef kitlesi, 6 ile 14 yaşları arasındaki çocuklardır. Eğitim ve öğretim kurumları, öğretmenler ve eğitmenler, İstanbul Sanat Fuarı ziyaretçileri, kültür ve sanat kurumları, sanatseverler projenin ikincil hedef kitlesini oluşturmaktadır (www.sanalmuze.org).

Projenin kapsamı

"6 - 14 Yaş Görsel Sanat Eğitimi" projesi, Eczacıbaşı Sanal Müzesi'nin katılımcısı olduğu 14. İstanbul Sanat Fuarı için hazırlamış olduğu sergi projesinin bir alt projesi niteliğindedir. Sergi projesi kapsamında "Burhan Doğançay -Gözlem / Yorum / Teknik", "Nuri İyem", "Kadın İmgeleri" sergileri ve "6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitimi" yer almaktadır. "6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitimi" projesi, eğitmenler eşliğinde çocuklarla eğitim ve uygulama çalışmalarını kapsamaktadır (www.sanalmuze.org).

Projenin yöntemi

Projenin hazırlanmasında belirlenen yöntem, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Berna Erkün'ün ve Eczacıbaşı Sanal Müzesi yöneticisi Haşim Nur Gürel'in danışmanlığıyla gerçekleşmiştir. Sergide yer alan yapıtların belirlenmesi üzerine, çeşitli yaş guruplarına yönelik olarak, eğitim çalışmasının yöntemleri belirlenmiştir (www.sanalmuze.org).

Projenin uygulama adımları

Eğitim projesi, iki aşamalı uygulamadan oluşmaktadır. Birinci aşama eğitim çalışması; ikinci aşama uygulama çalışmasıdır. Eğitim çalışması bir eğitmen tarafından yürütülürken yanında yer diğer bir asistan da çalışma sırasında çocukların verdikleri cevapları not etmiştir. Uygulama aşamasında yine aynı iki kişi görev almıştır. Bu aşama çocukların sergi alanına dağılarak gerçekleştirdikleri resim yapma etkinliğidir. Çocukların yapmış olduğu resimler, Eczacıbaşı Sanal Müzesi panolarında sergilenmiştir. Eğitim Projesinde görev alan asistanlar 27.10.2004 tarihinde eğitim çalışmalarında eğitmen olarak görev almışlardır (www.sanalmuze.org).

Projenin Çıktıları

Projeye ilişkin olarak 17 eğitim ve öğretim kurumuyla çalışılmıştır Eğitim çalışması esnasında çocukların, yapıtların karşısında yaptıkları yorumlar, bulundukları tespitler asistanlar tarafından kaydedilmiştir. Uygulama çalışmalarında ortaya çıkan çocuk resimleri sergilenerek, fuar bitiminde bu resimler Eczacıbaşı Sanal Müzesine teslim edilmiştir. Sanalmüze eğitim çalışmasına katılan okullar; Özel Uğur Koleji, Nesin Vakfı, Dr. Sadık Ahmet İlköğretim Okulu, Avcılar İnönü İlköğretim Okulu, Bahçeköy Yüzyıl Anaokulu, Memurdan Armağan İlköğretim Okulu, Dr. Haydar Aslan İlköğretim Okulu, Koç İlköğretim Okulu, Neslin Değişen

Sesi İlköğretim Okulu, Kıraç İlköğretim Okulu, İnönü İlköğretim Okulu, Dr. Sadık Ahmet İlköğretim Okulu, Zeynep Bedia İlköğretim Okulu, Güngören İlköğretim Okulu, Altay Çeşme İlköğretim Okulu, Zeynep Bedia İlköğretim Okulu (www.sanalmuze.org).

EK-4: 2003-2006 Düşler Atölyesi Projesi’ne İlişkin Fotoğraflar

Bu ekte; Düşler Atölyesi Projesi etkinliklerine katılan çocukların yapmış oldukları resimlerin fotoğrafları, projede görev alan gönüllülerin eğitim sürecindeki fotoğrafları ve çocukların gönüllü eğitmenlerle atölye ortamlarındaki fotoğrafları yer almaktadır. Ekte yer alan 20 adet fotoğraf, Düşler Atölyesi Projesi’nin internet sitesinde bulunan raporlarından alınmıştır.

Resim 1.

Resim 3.

Resim 5.

Resim 7.

Resim 9.

Resim 11.

Resim 13.

Resim 15.

Resim 17.

Resim 19.

EK-5: 6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitimi Projesi’ne İlişkin Fotoğraflar

Bu ekte; 6-14 Yaş Görsel Sanat eğitimi proje etkinliklerine katılan çocukların, sergideki yapıtlardan esinlenerek yapmış oldukları resimlerin fotoğrafları, eğitim projesi uygulamalarının fotoğrafları yer almaktadır. Ekte yer alan 24 adet fotoğra, 6- 14 Yaş Görsel Sanat eğitimi Projesi’nin internet sitesinde bulunan raporlarından alınmıştır.

Resim 1.

Resim 3. Resim 4.

Resim 7.

Resim 9. Resim 10.

Resim 13.

Resim 15.

Resim 17.

Resim 19.

Resim 21.

Resim 23.