• Sonuç bulunamadı

Eczacıbaşı 6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitim Projes

3.1 Araştırmanın Model

3.2. Evren ve Örneklem

3.2.2. Eczacıbaşı 6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitim Projes

Sanat eğitimi sorunsalı dikkate alındığında İlköğretim Müfredatındaki sanatı izleme ve üretme eğitimindeki yetersizliği de göz ardı etmemek gerekir. İşte bu noktada ülkemizde uygulanan sanat eğitiminin bu alandaki eksikliğinin tamamlanmasına katkıda bulunabilecek bir proje devreye giriyor. Bu projenin adı; 6- 14 Yaş Görsel Sanat Eğitim Projesi’dir. Eczacıbaşı’nın sosyal sorumluluk projeleri kapsamında geliştirilen Eczacıbaşı Sanal Müzesi Küratörleri ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin hazırladığı bu projeyle, kültür sanat kurumlarında çocuklara yönelik eğitimin yaygınlaşmasına öncülük etmektedir. 6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitim Projesi etkinlikleri ile 2002 yılından bu güne yüzlerce çocuğa müze eğitimi verilmekte ve her yıl belli periyotlarda etkinlikler devam etmektedir. Projenin uygulanmasındaki amaç; yaşamı görme ve algılama disiplini edinmeleri açısından ‘Algılama Eğitimi’ için ülkemize özgü programları ve bu programları tatbik edecek olan donanımlı kadroları müze yapılanmalarına paralel olarak oluşturmaktır (www.sanalmuze.org).

2002 yılında başlatılan bu proje her yıl düzenli olarak İstanbul Sanat Fuarı etkinlikleriyle devam etmektedir. Proje uygulamaları, gerek proje raporları, gerekse fotoğraflarla internet ortamında ayrıntılı bir şekilde sunulmaktadır (www.sanalmuze.org).

Projesinin birincil hedef kitlesi, 6 ile 14 yaşları arasındaki çocuklardır. Eğitim ve öğretim kurumları, öğretmenler ve eğitmenler, İstanbul Sanat Fuarı ziyaretçileri, kültür ve sanat kurumları, sanatseverler projenin ikincil hedef kitlesini oluşturmaktadır (www.sanalmuze.org).

6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitim Projesi; çocukların sanat yapıtlarına bakma, görme ve yorumlama kabiliyetlerini güçlendirmek, imgelem güçlerini çalıştırmak ve bu yolla sanatın bir dil olduğu, sanat yapıtının bir anlatı oluşturduğu olgusunun yaygınlaşmasını sağlayarak kültür ve sanat kurumlarında çocuklara yönelik eğitimin yaygınlaşmasına öncülük etmektedir (www.sanalmuze.org).

6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitim Projesi’nin temel hedefi çocukların temel sanat kavramlarını öğrenerek, sergide yer alan sanatçıları tanımalarını sağlamaktır. Müzenin bir araştırma kurumu olması yanı sıra eğitim işlevinin de önemini

benimsemiş olan Eczacıbaşı Sanal Müzesi’nin eğitim projesinin bir parçası olan sergilerle bu anlamda hedefini gerçekleştirmektedir (www.sanalmuze.org).

Türkiye müzelerinde yakın zamana kadar hiç uygulanmamakla birlikte, izleyici açısından sergi deneyimi yurt dışındaki müzelerde yaygın bir yöntemdir. Bu nedenle projede yürütülen uygulamalar yurt dışındaki müzelerin eğitim çalışmalarından örnek alınmıştır. Sorumluları projeye başlarken, hali hazırda bulunan ve Türkiye’deki sanat izleyicisinin niteliklerini belirleyen bir ön araştırmanın bulunmadığını, yalnızca Milli Eğitim Müfredatında verilen sanat eğitim ve bu eğitimin kazandırdığı niteliğin bulunmakta olduğunu belirtmektedirler. Bu bağlamda, gerçekleştirilen çalışmanın bir ilk olması nedeniyle, projenin bazı tamamlanması gereken boşluklara sahip olduğu ve bununla birlikte önemli ipuçlarının verildiğini belirtmektedirler (www.sanalmuze.org).

6-14 Yaş Görsel Sanat Eğitim Projesi’ni tanımlarken 2002, 2003, 2004, yıllarında uygulanan projenin raporları ayrıntılarıyla ele alınmaktadır fakat 2005 yılında uygulanan projenin raporları ilgili kaynakta yer almaması nedeni ile araştırmaya dahil edilememiştir.

Eczacıbaşı Sanal Müzesi etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen eğitim projelerinin, içerik olarak farklılık göstermeleri nedeniyle farklı yıllarda uygulanan her proje tek tek proje raporları ile ele alınarak araştırmanın ek kısmına dahil edilmişir.

Eczacıbaşı Holding; Eczacıbaşı bugün, temel olarak ilaç, yapı malzemeleri, tüketim ürünleri alanında, ulusal uluslar arası pazarlara yönelik olarak çalışan bir sanayi kuruluşları topluluğudur. Topluluk yapısında, bu temel sektörler dışında finans, bilgi teknolojileri ve kaynak teknolojileri alanında etkinlik gösteren kuruluşlarda yer almaktadır. Eczacıbaşı 9’u yabancı olmak üzere toplam 10 ortaklı 39 kuruluşu, 2.8 milyar Dolar cirosu ve 8.500 çalışanı ile Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşları arasında yer almaktadır (www.eczacibasi.com.tr).

Eczacıbaşı ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Eczacıbaşı Topluluğu, kültür- sanat alanındaki kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarını kuruluşunda ya da yönetiminde etkin olduğu sivil toplum kuruluşlarının desteği ile yürütür. Kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın Türkiye’de çağdaş sanatın tanınması, sevilmesi ve gelişmesi için gösterdiği çabaları sürdüren Eczacıbaşı Topluluğu, bir dizi sanatsal etkinliği, toplumsal sorumluluk anlayışı çerçevesinde düzenlemekte ya da destek vermektedir (www.eczacibasi.com.tr).

Eczacıbaşı ve sosyal sorumluluk; Bülent Eczacıbaşı, Çevresel ve toplumsal sorunların çözülmesinde kişilerin ve özel kuruluşların üslendiği sosyal sorumluluk misyonunun önemini şu şekilde açıklıyor;

“Günümüzün biraz uzun süreceğe benzeyen konjonktüründe uygulanan ekonomi politikaları, bir yandan çevresel ve toplumsal sorunların çözümü için daha fazla kaynak ayrılmasını gerektiriyor, bir yandan da hükümetlerin bu harcamaları yapmalarını güçleştiriyor. İşte bu durumda, toplum bakımından, "iş başa düşüyor”. Kişilerin ve özel kuruluşların, sadece kendi çıkarlarını hedef alan bir tutumla, refah ve kazançlarını sürdürmeleri mümkün olmaktan çıkıyor. Türkiye'de de, özellikle sanayileşmenin öncüsü olan kuşak, dönemin toplumsal gelişme gereksinimlerinin karşılanması, çağdaş Türkiye vizyonunun gerçekleşmesi için, toplumsal sorumluluklar üstlenmekten kaçınmadılar. İşte bugün bana layık görülen unvanın gerekçesini oluşturan çalışmalar da, bunlar arasındadır. Bugün ise, daha önce belirttiğim gibi, özellikle Avrupa Birliği perspektifinin güç kazandığı günümüzde, birey ve kuruluşlar olarak, toplumsal sorumluluklarımızı daha büyük bir kararlılıkla üstlenmemiz gerekiyor” (cukurova.edu.tr).

Nejat Eczacıbaşı, “sanat ve kültüre dönük her türlü yatırım doğrudan doğruya, toplumun sosyal varlığı, ekonomisi, politikasıyla bütün benliğinin de geliştirilmesine yapılmış bir katkıdır” diyerek sanat ve kültür odaklı gereksinimlerin karşılanmasında yapılan yatırımların önemini ve gerekliliğini vurgulamaktadır (www.eczacibasi.com.tr).

Eczacıbaşı Sanal Müzesi; Türkiye’deki çağdaş sanat ortamına dair bir “Bellek Arşivi” oluşturmak, sanatçılara ve sanatseverlere buluşma-tartışma olanağı sunmak, özgün ve yaratıcı projelere kucak açmak amacıyla kurulan Eczacıbaşı Sanal Müzesi, 1999 yılından bu yana 50’nin üzerinde sanal sergi ve çeşitli alanlardaki etkinlikleri ile sanat ortamına hizmet vermektedir (www.eczacibasi.com.tr).

Eczacıbaşı Sanal Müzesi’nin "Etkinlikler" bölümünde, fuarlarda yürütülen "Eğitim Projeleri", özellikle sanat eğitimcileri için her yönüyle değerlendirilmekte ve tanıtılmaktadır (www.sanalmuze.org).