• Sonuç bulunamadı

(Onay ekranını, sadece Ġl Sağlık Müdürlüğü ve Merkez TeĢkilat kullanıcı görebilecektir.)

Veri giriĢ ekranındaki butonuna tıklanarak onay ekranına girilir.

Onay ekranında hiç veri girilmemiĢ, bazı verileri girilmiĢ, kurum onaylı ve il onaylı olmak üzere 4 statü için kurumlar seçilebilir.

Onay ekranının alt tarafında bulunan özet rakamlar ile ilinize ait sağlık kurum/kuruluĢlarının seçtiğiniz aya ait veri giriĢ ve onay durumlarını hızlıca görülebilirsiniz.

Hiç ver girilmemiĢ kurum, kırmızı; bazı verilerini girmiĢ kurum, sarı; kurum onaylı hastane, turkuaz ve il onaylı hastane, mavi renkli statüde görülecektir.

Onay ekranındaki renkli özet kutucuklara çift tıklandığında, tıklanan statüdeki kurumların listesi onay ekranına otomatik olarak gelir.

Onay ekranında görülen hastanenin üstüne çift tıklandığında, o hastanenim pdf raporu otomatik olarak açılır. Bu Ģekilde hastane verileri hızlıca görülebilecektir.

Veri giriĢ ekranında hangi dönem seçili ise, onay ekranında da seçilen dönem otomatik olarak gelir.

Hastane hiç veri girmediyse, onay ve takip ekranında, hiç veri girilmemiĢ olarak;

verilerinin tamamını veya bir kısmını girmiĢ-kaydetmiĢ ancak onay vermedi ise, bazı verilerini girmiĢ olarak; verilerini girmiĢ ve onaylamıĢ ise, kurum onaylı olarak gözükür.

Ġl Sağlık müdürlüklerinin, Hastaneler tarafından girilmiĢ veriyi değiĢtirme yetkisi yoktur. Hastane verilerini hatalı girdi ise; Sağlık Müdürlüğündeki ilgili Ģube verileri onaylamadan hastaneyi uyarıp, hatalı verilerin değiĢtirilmesini sağlamalıdır.

Kurum onaylı veriyi onaylama yetkisi, sadece Ġl Sağlık Müdürlüğündeki yataklı tedavi hizmetleri Ģube müdürüne verilmiĢtir.

Yataklı tedavi hizmetlerinin kamu ve özel yataklı tedavi diye ikiye ayrıldığı illerde ise Bakanlığımıza bağlı hastaneler ile üniversite hastaneleri için kamu yataklı tedavi hizmetleri Ģube müdürüne; özel hastaneler için ise özel yataklı tedavi hizmetleri Ģube müdürüne onaylama yetkisi verilmiĢtir.

Yataklı tedavi Ģube müdürü istediği takdirde, kendi Ģubesindeki çalıĢanlarına ve/veya ilgili sağlık müdür yardımcısına da onay yetkisi verilebilir. Bunun için yataklı tedavi Ģube müdürünün talebini içeren resmi yazının Genel Müdürlüğümüze fakslanması yeterlidir.

Ġl Sağlık Müdürlüğündeki diğer Ģubeler de tuĢuna basıp, veri giren, girmeyen ve onay verilen kurumları görüp takip edebilir. Ancak onay veremezler.

Yataklı tedavi hizmetleri Ģube müdürü sadece kurum onaylı olarak önüne gelen hastane verilerini her ayın 11’ i saat 00:00 dan 15’ i saat 23:59 arası onaylayacaktır. Hiç veri girilmemiĢ ve bazı verileri girilmiĢ statüdeki hastanelere ait verilerini onaylayamayacaktır.

Yataklı tedavi Ģube müdürü, kurum onaylı hastaneye il Onayı vermek için; onay ekranında hastanenin sağında bulunan kutucuğu ( ) iĢaretlemesi ve tuĢuna basması gerekmektedir. Aynı anda seçim yapılarak birden fazla hastane içinde il onayı verilebilir.

tuĢu ve ilgili kutucuklar sadece ilin onaylama yetki süresinde görülebilir.

Ġl onay süresinin bitmesine 2 gün ve 1 gün kala, onay süresi içinde il onaylı olmayan tüm hastaneler için Sağlık Müdürüne, ilgili Sağlık Müdür yardımcısına ve ilgili Ģube müdürüne, sistem tarafından otomatik olarak uyarı maili gönderilmektedir.

Bilindiği üzere her ayın ilk 10 „u saat 23:59 da hastanelerin veri giriĢ ve onaylama yetkisi bitmektedir. Bu süre zarfında hiç veri girmeyen, bazı verilerini giren, kurum onaylı veya il onaylı statüsünde olup hatalı-eksik veri girdiği tespit edilen hastaneler ile karĢılaĢılabilir.

Bu tip durumlarda sadece yataklı tedavi hizmetleri Ģube müdürü, ayın 11.günü ile 15. günleri arası talep eden hastaneye, onay ekranındaki hastanenin sağında bulunan sütunun altındaki kutucuğu ( ) iĢaretleyerek üç gün boyunca ek veri giriĢ ve onaylama yetkisi verebilir.

Üç günlük ek yetki süresine, yetki verilen gün dâhildir. Örnek: Ayın 11. günü saat 15:00 de ek yetki verilen bir hastane, bu saatten ayın 13‟ü saat 23:59 a kadar verilerini değiĢtirip onaylayabilir.

Yetki kutucuğu yataklı tedavi Ģube müdürü tarafından sadece ayın 11-15 i arası görülebilecek ve iĢaretlenebilecektir. Her iĢaretlenen kuruma 3 gün ek yetki süresi verilebilecektir.

Hastaneye verilen ek yetki süresi, yataklı tedavi Ģube müdürünün onay süresinin bitimini (ayın 15. gün sonu) geçemez.

Örnek: Hastaneye ayın 12. gününde ek yetki verilirse, bu yetki 14. gün saat 23:59 da biter; ayın 14. gününde yetki verirseniz, yetki 3 gün değil sadece ayın 15. günü saat:23:59‟a kadar sürer.

Ek yetki süresi dıĢında ilgili Ģubeye ayrıca bir ek onaylama yetki süresi verilmeyeceğinden, ek yetki verilen kurumun il onayı dahil tüm iĢlemleri ayın 15’i saat 23:59 ‘a kadar bitirilmelidir. Bu konuda sorumluluk ve yetki verip vermeme inisiyatifi yataklı tedavi Ģube müdürüne aittir.

Ek yetki verilen hastane, statüsü ne olursa olsun verilerini değiĢtirebilir. Örnek:

Ġl onaylı statüde olmasına rağmen verilerindeki hata sebebiyle ek yetki verilen hastane, verilerini düzeltip kaydettiğinde, bazı verileri girmiĢ statüsüne düĢecek ve dolayısıyla il ve kurum onayı kalkacaktır. Hastane verisini değiĢtirip, kaydedip onayladıktan sonra ilgili Ģubenin tekrar verileri onaylaması gerekmektedir.

Hastanelerin veri giriĢ ve Sağlık Müdürlüğünün onay süresi bitti ise (her ayın 16‟sında bu süre dolar) sadece Genel Müdürlüğümüzden yetki alınarak hatalı veriler değiĢtirilebilecektir. (Ġl Sağlık Müdürlüğünün onay süresinin dolmasından sonra veri giriĢ yetkisi sadece istisnai durumlar için verilebilir.)

Ayın 16 ‘sından sonra istenen yetki talebi sadece üç gün için, talep eden hastaneye ve değiĢtirilen veriyi tekrar onaylaması için ilgili Ģubeye verilir. Bu 3 günlük sürede il onayı dahil tüm iĢlemlerin tamamlanması gereklidir.

Ayın 16‟sından sonra yetki verilen hastane, statüsü ne olursa olsun verilerini değiĢtirebilir. Kurum onaylı ve il onaylı statüdeki veri değiĢirse, bazı verilerini girilmiĢ duruma gelinir. Bu durumda kurumun ve ilgili Ģubenin tekrar onay vermesi gereklidir.

Kurum, onay verdiği zaman; ilgili Ģubenin onay tuĢu gözükür ve sadece bu kurum için çalıĢır.

Bakanlığımızın ÇKYS, SKYS modülüne kayıtlı olup faal ve yeni eklendi statüsündeki hastaneler otomatik olarak çekilip Onay ve takip ekranına getirilmektedir.

ÇKYS, SKYS deki liste çeĢitli sebeplerden dolayı tam doğru olmayabilir.

Eğer onay ekranında kapanan, devrolan, faaliyeti durdurulan vb. hastaneler var ise Sağlık Müdürlüğünüz ve Bakanlığımızın ilgili birimleri ile irtibata geçerek ÇKYS, SKYS modülündeki bu hastanelerin faaliyet durumlarını doğru hale getiriniz aynı zamanda bu hastaneleri Dairemize mutlaka bildiriniz.

RAPORLAMALAR

Formlar için 4 ayrı raporlama imkanı sunulacaktır.

1-Ġlde ki hastanelere ait girilen tüm bilgilerin, Excel ortamında sütunlar Ģeklinde görülmesi.

Veri giriĢ ekranının sağ üst köĢesindeki simgesi tıklanarak ulaĢılabilir. Her il yalnızca iline bağlı hastaneleri aynı tabloda görebilir. Hastaneler bu raporlamayı göremezler. (Bu raporlamanın çalıĢması için veri giriĢ ekranında kurum seçilmemiĢ olması gereklidir.)

Bu raporlamada girilen bilgileri otomatik olarak toplayıp raporlama ekranına getiren formüller bulunmaktadır. Zamanla yatak doluluk, klinik baĢına muayene gibi göstergeler de otomatik olarak hesaplanarak bu raporlamada görünecektir.

Yapılan otomatik hesaplamaların görülebilmesi için Excel sayfasındaki sütunlar ve satırlar rakamlardan oluĢmalıdır. Eğer hesaplanan değer yerine formülleri görüyorsanız, açık olan Excel de; dosya, seçenekler, formüller seçilip R1C1 baĢvuru stili tıklanıp tamama basıldıktan sonra sistemden tekrar Excel raporlama alındığında otomatik hesaplanan değerler görülecektir.

2-Hastane bazlı alınabilen, girilen ve aylık toplanabilen verilerden oluĢan, iki tarih arasındaki toplanabilen veriyi otomatik toplayarak bir bilgi notu halinde dökebilen Excel ortamındaki raporlama.

Her hastane yalnızca kendi hastanesini her il ise yalnızca iline bağlı hastaneleri ayrı tablolarda görebilecektir. (örnek: ..…. hastanesinin son 3 ayda yaptığı çalıĢmalar Ģeklindeki veri ihtiyaçlarına cevap verebilir.) (Evde sağlık veri giriĢ ekranında olmayıp sadece raporlama da görülecek veriler de bu ekranda olacaktır.)

Bu raporlama henüz tasarım aĢamasındadır. Daha sonra hizmete açılacaktır.

3-Her hastanenin forma aylık girdiği bilgilerin pdf ve excel ortamında sıralı olarak gelmesi.

Veri giriĢ ekranının sağ üst köĢesindeki veya simgesi görünen kutucuk tıklandığında açılacaktır. (örnek: ..…. hastanesinin son ayda yaptığı çalıĢmalar Ģeklindeki bilgi notları ihtiyaçlarına cevap verebilir.)

Her hastane yalnızca kendi hastanesini her il ise yalnızca iline bağlı hastaneleri ayrı tablolarda görebilecektir.

4-Formun boĢ halini görmek ve istendiğinde hastane içindeki ilgili bölümlere göndererek doldurulup tekrar veri giren kiĢiye ulaĢmasını sağlamak için tasarlanan form.

Veri giriĢ ekranındaki kutucuk tıklandığında açılacaktır.

(Örnek: Çoğu hastanede veriler önce veri giriĢ yetkilisi tarafından çeĢitli yöntemler ile yazılı olarak hastane içindeki ilgili birimlerden toplanmakta ve daha sonra sisteme girilmektedir. Bu iĢleyiĢin hızlanması için formun boĢ halinin de raporlaması eklenmiĢtir.)

(Ġlerleyen zamanda boĢ Excel formda veri giriĢ ekranına konulacaktır.) Not:

Raporlamanın çalıĢabilmesi için kullandığınız tarayıcıda açılır pencere engelleyicisinin (pop-up) kapalı olması gerekmektedir.

Bazen iĢletim sistemlerinde raporlama direkt açılmamakta, internet sayfasındaki sekmelerde görünebilmektedir.

Yine bazı iĢletim sistemlerinde direkt tıklamak yerine, ctrl tuĢuna basılı halde raporlama butonuna tıklandığı zaman raporlama ekranı açılabilmektedir. (Ayrıntı için teknik kılavuza bakınız.)

ĠLETĠġĠM BĠLGĠLERĠ

Formlar, Ekranlar, Raporlama ve Formun geneli ile ilgili:

Tedavi Hizmetleri Gn. Md. Ġstatistik ve Analiz Daire BaĢkanlığı: 0 312 585 14 92-93 tedavi.istatistik@saglik.gov.tr , tedavi.istatistik@gmail.com

Yeni Kan Merkezleri Bilgi Formu sayfasının içeriği ve kılavuzu ile ilgili:

Tedavi Hizmetleri Gn. Md. Kan Hizmetleri Daire BaĢkanlığı- 0312 585 14 87-86 Yeni Yoğun Bakım Bilgi Formu sayfasının içeriği ve kılavuzu ile ilgili:

Tedavi Hizmetleri Gn. Md. Analiz ve Projeksiyon ġubesi 0312 585 15 00 ugur.tekkanat@saglik.gov.tr

Yeni Evde Sağlık Bilgi Formu sayfasının içeriği ve kılavuzu ile ilgili:

Tedavi Hizmetleri Gn.Md. Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon ġubesi 0312 585 15 63-52 Kullanıcı tanımlama, yetkilendirme, Ģifre sıfırlama ve diğer Ģifre problemleri ile ilgili 1. yetkili:

Ġl Sağlık Müdürlüğünüzdeki Ġl TSĠM yetkilisi 1. yetkilidir.

BiliĢim, Teknik ve EriĢim konuları ve Ġl TSĠM yetkilisinin çözemediği durumlar ile ilgili:

Ġdari ve Mali ĠĢler Daire BĢk. BiliĢim Teknolojileri Koordinatörlüğü TSĠM yardım masası tsimweb@saglik.gov.tr

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ġstatistik ve Analiz Daire BaĢkanlığı tarafından hazırlanan ve 4.0 versiyonu Ģeklinde yayınlanan bu kılavuz, yeni değiĢiklikler ve bilgiler ıĢığında sürekli güncellenerek en son hali tarafınıza ulaĢtırılacaktır.

Benzer Belgeler