• Sonuç bulunamadı

1.7 Tanımlar

2.1.4. Matematik Öğrenme Programında Yer alan Altıncı, Yedinci Ve Sekizinci

2.1.4.4. Tahmin Becerisine Yönelik Araç Gereçler

Öğrenme-öğretme etkinliğinde kullanılan araç-gereçler eğitim ortamının kaynağını oluşturmaktadır. Öğretme –öğrenme sürecinin etkin olabilmesi, eğitim ortamında konunun gerektirdiği her türlü öğenin yer almasına ve bunların yeri ve zamanı geldikçe birbirlerini tamamlayacak biçimde kullanılmasına bağlıdır. Eğitim araç

ve gereçleri çeşitli duyu organlarına hitap ederek algılama ve öğrenmeyi kolaylaştırıp, eğitimin etkinliğini arttırır. Bir eğitim aracı ne kadar çok duyu organına hitap ederse o ölçüde etkili olmaktadır.

İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programı’nda; matematik derslerinde kullanılabilecek materyaller arasında bilgisayar, hesap makineleri, tepegöz, projektör, plastik maketler, oyuncaklar, resimler, kuklalar, şemalar, kitaplar, dergi ve gazeteler ile abaküs, sayma kutuları, çöp bağları, nohut torbaları vb. materyallerle birlikte kesir takımı, tangram, örüntü blokları, yüzlük dilimli daire, izometrik, noktalı ve milimetrik kağıtlar yer almaktadır. Araç-gereçlerden beklenen yararın sağlanabilmesi; bunların etkili, faydalı ve öğretim amaçlı olarak yerinde ve zamanında kullanılabilmesine bağlıdır.

Bilgisayar; matematik dersinde iki farklı şekilde kullanılmaktadır. İlki matematik derslerini kuvvetlendirmek amacıyla problem çözme sırasında hesaplama yapmak veya grafik veya şemalar yoluyla gösterimde bulunmak için kullanılır. İkincisi ve en etkilisi ise bilgisayardan bir simulasyon, araştırma ve deney aracı olarak faydalanmaktır ( Baki, 1995). Ayrıca matematik konularının ele alındığı birçok yazılım vardır. Bu yazılımlarla öğrencilerin öğrenme eksiklikleri de giderilebilir.

Hesap makineleri; sınıftaki kullanımları denetim altında tutulduğunda güçlü ve verimli bir öğrenme aracı olarak kabul edilmektedir.

Kuklalar ve modeller; dersin başında dikkat çekmek ya da dersin ilerleyen zamanlarında eğitim- öğretimi zenginleştirmek amacıyla kullanılabilirler.

Abaküs; doğal sayılarda ve ondalık sayılarda basamakları öğretmek için kullanılan bir materyaldir. Öğretmen bu materyali hazır olarak elde edebileceği gibi öğrencilerle birlikte kendileri de oluşturabilirler.

Sayma kutuları; çöp bağları ve nohut torbaları, abaküsün kullanıldığı her yerde kullanılabileceği gibi toplama ve çıkarma işlemlerinin yapılmasında da kullanılabilecek materyallerdir.

Onluk taban blokları; en küçük parçası 1cm3 lük küptür ve birlik olarak adlandırır. Bu küplerden 10 tanesinin yan yana gelerek oluşturduğu blok onluk, onluk bloklardan 10 tanesinin yan yana gelerek oluşturduğu blok yüzlük, yüzlük blokların 10 tanesinin üst üste oluşturduğu blok ise binliktir. Materyal bulunamadığı durumlarda birlik, onluk ve yüzlük parçalar kartondan kesilerek oluşturulabilir.

Onluk taban blokları, ondalık kesirleri karşılaştırma, sıralama, ondalık kesirlerle toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini modellemede kullanılabilmektedir.

Birim küpler; öğrencilerin kolayca kullanabilmesi için yaklaşık 2cmx2cm boyutlarında olan küpler, etkinliklerde çeşitliliği arttırmak için dört farklı renkte hazırlanabilir. Birim küpler, köpükten kesilerek veya küp kalıbına alçı dondurularak elde edilebilir. Birim küpler; yapı oluşturmada, oluşturulan yapıların farklı yönlerinden görünümlerini hesaplamada,dik prizmaların hacim bağıntılarını bulmada kullanılabilmektedir.

Örüntü blokları; altıgen, ikizkenar yamuk, eşkenar dörtgen, ikizkenar dik üçgen, kare ve dikdörtgen görünümündeki parçalardan oluşan plastik materyallerdir.

Örüntü blokları; örüntü ve süslemeler, dörtgenler, çokgenler, oran ve kesir konularında kullanılabilmektedir.

Simetri aynası; hem ayna özelliği taşıyan hem de arkadaki görüntüyü görmeye imkan tanıyan materyaldir. Mutlak değer, simetri, öteleme simetrisi konularında kullanılmaktadır.

Tangram; bir kareden belli bir düzene göre kesilen ve yedi parçadan oluşan eski bir Çin bulmacasıdır.İki büyük ikizkenar dik üçgen, bir kare, bir paralelkenar ve bir orta boy ikizkenar dik üçgenden oluşmaktadır.

Tangram, çokgenlerin eşlik ve benzerliği, çokgenlerin çevre uzunluğunun hesaplanmasında kullanılabilmektedir.

Kesir takımı; farklı büyüklükte eş parçalara ayrılmış, bu eş parçaların birleştirilmesinden aynı büyüklükte bütünler elde edilebilen çubuklardır.

Kesir takımı; kesirler, kesirleri karşılaştırma, sıralama, kesirleri toplama ve çıkarma işlemlerini modellemede kullanılabilmektedir.

Şeffaf kesir kartları; şeffaf malzemeden yapılmış ve sırasıyla 1,2,3,4,5,6,8,10,12 eş parçaya ayrılmış ve değişik sayıda parçaları boyanmış kesir kartlardır.

Şeffaf kesir kartları; kesirleri toplama, çıkarma ve çarpma işlemlerini modellemede kullanılabilmektedir.

Geometri şeritleri; plastikten 3 renkte şeritler ve pimden oluşmaktadır. Şeritler pimler yardımıyla birleştirilerek değişik geometrik şekiller oluşturulabilir.

Geometri şeritleri; açılar ve çokgenler konularında kullanılabilmektedir.

Geometri tahtası; plastik veya tahta levha üzerine 3’er cm aralılarla yatay veya dikey sıralarda 6x6 plastik çivinin bulunduğu araçtır. Geometri tahtasının diğer yüzünde de plastik çiviler çember oluşturacak şekilde çizilmiştir. Geometri tahtası üzerine ambalaj lastikleriyle çeşitli geometrik şekiller oluşturulabilir.

Geometri tahtası; doğrular, açılar ve çokgenler gibi geometri konularının yanı sıra kesirler ve ölçme konularında da kullanılabilmektedir.

Çok kareliler takımı; bir kareli, iki kareli, üç kareli, dört kareli ve beş kareliden oluşan malzemelerdir.

Çok kareliler takımı; çokgenler, çokgenlerin çevre uzunlukları konularında kullanılabilmektedir.

Çok küplüler takımı; birim küplerden oluşturulmuş üç boyutlu malzemelerdir.

Yapı oluşturmada, oluşturulan yapının farklı yönlerden görünümlerini çizmede ve hacim konularında kullanılabilmektedir.

Cebir karoları; cebir öğrenme alanında ifadeleri ve işlemleri modellemede kullanılan malzemelerdir.

Süsleme takımı; örüntü ve süslemelerde kullanılan geometrik şekillerden oluşan malzemelerdir.

Hacim takımı; prizmaların temel elemanlarını belirlemede, yüzey alanlarını ve hacimlerini hesaplamada kullanılan malzemelerdir.