• Sonuç bulunamadı

çocukların sözel dil becerilerinin kazandırılmasında etkililiğinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen uygulama süreci sonunda deneklerin beceriyi edinme, genelleme ve sürdürme becerilerine ilişkin bulgular Grafik 1 de gösterilmektedir. Deneklerin yoklama, müdahale, genelleme ve izleme süreçlerine ilişkin performansları aşağıda sunulan grafik üzerinde gösterilmektedir.

96

Grafik 1: Ece, Ceren ve Begüm’ün hedef davranış yoklama, müdahale ve izleme oturumları doğru davranış yüzdeleri. Genelleme oturu içi boş işaret dolgu ile gösterilmiştir.

97

4.2.1. Ece’ye Nesne ve Resimleri Adlandırma Becerisinin Öğretiminde ADIM Mobil Uygulamasının Etkililiği

Ece, başlama düzeyi evresinde tablet tabanlı ADIM mobil uygulamasını kullanarak nesne ve resimleri adlandırma becerisinde üç oturumda da bağımsız olarak doğru tepki göstermemiştir. Beceriyi gerçekleştirme düzeyi % 0 olarak görülmektedir. Müdahale sürecinde öğretim oturumlarının başladığı 4. ve 5. oturumlarda becerinin tüm basamaklarını model olma ipucu verildiğinde gerçekleştirmiştir. Beceri basamaklarını bağımsız olarak gerçekleştiremediğinden beceri düzeyi % 0 olarak gösterilmiştir. Dört saniye bekleme süreli öğretim sürecine geçildiğinde bir numaralı denek, dört saniye bekleme süreli öğretim sürecinin uygulandığı oturumda %30 düzeyinde doğru tepki göstermiş, beceri eğim ve düzeyinde ilerleme gözlenmiştir. Müdahale sürecinin altıncı oturumunda % 50 oranında doğru tepki göstermiştir. Sekizinci öğretim oturumunda beceri basamaklarını % 90 oranında bağımsız olarak gerçekleştirmiş, dokuz ve onuncu oturumlarda beceri basamaklarını %100 oranında doğru olarak gerçekleştirmeye devam etmiştir. Öğretim oturumlarında ölçütün karşılanması sonrasında birebir olarak üç kez düzenlenen bağımsızlık yoklama oturumlarında birinci denek hedef becerinin tüm basamaklarını % 100 ölçütünde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Öğretim oturumlarının sona ermesinin ardından bir, iki ve dördüncü haftalarda düzenlenen izleme oturumlarında Ece’nin ortalama %97 oranında beceriyi koruduğu gözlenmiştir. Öğretim oturumunun hemen ardından düzenlenen genelleme oturumunda Ece, farklı bir özel eğitim öğretmeni tarafından gerçekleştirilen oturumda hedef beceriyi % 100 doğruluk oranında gerçekleştirmiş ve dolayısıyla hedef beceriyi farklı bireylere genellediği gözlenmiştir.

4.2.2. Ceren’e Nesne ve Resimleri Adlandırma Becerisinin Öğretiminde ADIM Mobil Uygulamasının Etkililiği

Grafik üzerinde de görüldüğü gibi ikinci denek başlama düzeyi evresinde ve birinci denekte müdahale oturumlarında ölçütün karşılanmasının ardından

98

düzenlenen yoklama oturumunda tablet tabanlı ADIM mobil uygulamasını kullanarak nesne ve resimleri adlandırma becerisinde üç oturumda da bağımsız olarak doğru tepki göstermemiştir. Beceriyi gerçekleştirme düzeyi % 0 olarak görülmektedir. Müdahale sürecinde öğretim oturumlarının başladığı 7. ve 8. oturumlarda becerinin tüm basamaklarını model olma ipucu verildiğinde gerçekleştirmiştir. Bu basamaklarda yani sıfır saniyeli bekleme süreli oturumlarda beceri basamaklarını bağımsız olarak gerçekleştiremediğinden beceri düzeyi % 0 olarak gösterilmiştir. Dört saniye bekleme süreli öğretim sürecine geçildiğinde iki numaralı denek, dört saniye bekleme süreli öğretim sürecinin uygulandığı oturumlarda ilk deneğin göstermiş olduğu performansa oranla beceri eğim ve düzeyinde daha yavaş bir ilerleme göstermiştir. Müdahale sürecinin sekizinci oturumunda % 50 oranında doğru tepkiye ulaşmıştır. On beşinci öğretim oturumu sonunda beceri basamaklarını ortalama %90 oranında bağımsız olarak gerçekleştirerek ölçüt düzeyine ulaşmıştır. Öğretim oturumlarında ölçütün karşılanması sonrasında birebir olarak üç kez düzenlenen bağımsızlık yoklama oturumlarında ikinci denek hedef becerinin basamaklarını ortalama % 97 ölçütünde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Öğretim oturumlarının sona ermesinin ardından bir, iki ve dördüncü haftalarda düzenlenen izleme oturumlarında Ceren’in ortalama % 87 oranında beceriyi koruduğu gözlenmiştir. Öğretim oturumunun hemen ardından düzenlenen genelleme oturumunda Ceren, farklı bir özel eğitim öğretmeni tarafından gerçekleştirilen oturumda hedef beceriyi % 90 doğruluk oranında gerçekleştirmiş ve dolayısıyla hedef beceriyi farklı bireylere genellediği gözlenmiştir.

4.2.3. Begüm’e Nesne ve Resimleri Adlandırma Becerisinin Öğretiminde ADIM Mobil Uygulamasının Etkililiği

Grafik üzerinde de görüldüğü gibi üçüncü denek başlama düzeyi evresinde ve birinci, ikinci denekte müdahale oturumlarında ölçütün karşılanmasının ardından düzenlenen yoklama oturumlarında tablet tabanlı ADIM mobil uygulamasını kullanarak nesne ve resimleri adlandırma becerisinde üç oturumda da bağımsız olarak doğru tepki göstermemiştir. Beceriyi gerçekleştirme düzeyi % 0 olarak görülmektedir. Müdahale sürecinde öğretim oturumlarının başladığı 10. ve 11.

99

oturumlarda becerinin tüm basamaklarını model olma ipucu verildiğinde gerçekleştirmiştir. Bu basamaklarda yani sıfır saniyeli bekleme süreli oturumlarda beceri basamaklarını bağımsız olarak gerçekleştiremediğinden beceri düzeyi % 0 olarak gösterilmiştir. Dört saniye bekleme süreli öğretim sürecine geçildiğinde üç numaralı denek, dört saniye bekleme süreli öğretim sürecinin uygulandığı oturumlarda diğer deneklerin göstermiş olduğu performansa oranla beceri eğim ve düzeyinde daha yavaş bir ilerleme göstermiştir. Müdahale sürecinin dokuzuncu oturumunda % 50 oranında doğru tepkiye ulaşmıştır. Üçüncü denekle on sekiz müdahale oturumu gerçekleştirilmiş ve öğretim oturumu sonunda beceri basamaklarını ortalama % 87 oranında bağımsız olarak gerçekleştirerek ölçüt düzeyine ulaşmıştır. Öğretim oturumlarında ölçütün karşılanması sonrasında birebir olarak üç kez düzenlenen bağımsızlık yoklama oturumlarında ikinci denek hedef becerinin basamaklarını ortalama % 87 ölçütünde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Öğretim oturumlarının sona ermesinin ardından bir, iki ve dördüncü haftalarda düzenlenen izleme oturumlarında Begüm’ün ortalama % 83 oranında beceriyi koruduğu gözlenmiştir. Öğretim oturumunun hemen ardından düzenlenen genelleme oturumunda Begüm, farklı bir özel eğitim öğretmeni tarafından gerçekleştirilen oturumda hedef beceriyi % 90 doğruluk oranında gerçekleştirmiş ve dolayısıyla hedef beceriyi farklı bireylere genellediği gözlenmiştir.