• Sonuç bulunamadı

Tıbbi ve Hijyenik Tekstillerin Sınıflandırılması

2. TEKNĠK TEKSTĠLLER

2.4 Tıbbi ve Hijyenik Tekstillerin Sınıflandırılması

Tıbbi tekstiller kullanım alanlarına göre aĢağıdaki gibi sınıflandırılabilmektedir [Adanur, 1995] :

1. Cerrahi tekstiller

A. Tekrar kullanılabilen edilen tekstiller (dikiĢler, damar dokuları, kalp kapakçıkları ve tedavisi için kullanılan kumaĢlar, yapay eklemler, fıtık tedavisi için kullanılan kumaĢlar, cerrahi destek ağları, yapay kemik vb.)

B. Tekrar kullanılamayan tekstiller (bandajlar, sargı bezleri, plasterler vb.)

2. Vücut dıĢı cihazlarda kullanılan tekstiller: Vücut dıĢı cihazlarda kullanılan tekstiller yapay böbrek, yapay karaciğer ve yapay akciğerdir.

3. Bakım ve hijyen ürünleri (yatak takımları, koruyucu giysiler, cerrahi giysiler, örtüler, temizlik bezleri vb.)‟ dir. Bakım ve hijyen ürünleri tek kullanımlık ya da yeniden kullanılabilen olmak üzere iki tipte mevcuttur.

Bakım ve hijyen ürünlerinin sahip olması gereken özellikler ise;

1.Toz, uçuntu oluĢturmamalı ve bunların geçiĢine izin vermemeli: Hastaya

enfeksiyon geçiĢinin olası kaynaklarından birisi, bakteri taĢıyan hastane personelinden saçılan kirletici parçacıklardır. Ortalama bir insan tek bir kasını bile hareket ettirmeden çevreye dakikada 100.000 kirli parçacık saçar. Tek bir adım atmak bu rakamı 5 milyona çıkarır. Cerrahi önlükler havayı kirleten parçacıkların yayılmasını önlemek için bariyer gibi davranmalı, personelden hastaya hastadan personele enfeksiyon geçiĢine engel olmalıdır. Özellikle bağıĢıklık sistemi zayıf olan hastalarda bu durum hayati önem taĢımaktadır. Bazı kumaĢ yapıları ise kendileri uçuntu oluĢturmakta, bu parçacıklar yaranın iyileĢmesini geciktirmektedir (KavuĢturan, Y., 2002).

2.Su geçirmez veya su itici olmalı: Cerrahi ekibin cilt ya da mukozasındaki küçük

bir lezyon mikro organizmaların giriĢine izin verilebileceği için cerrahi uygulamalar sırasında kullanılan kumaĢ yapılarının sıvı geçirmez nitelikte olması gereklidir. Özellikle Hepatit B ve C ve AIDS gibi hastalıklar söz konusu ise acil servis personeli cerrahi personelden de fazla risk altında olacaktır (KavuĢturan, Y., 2002).

Kan ya da enfeksiyon taĢıması muhtemel malzemeler ile iyice ıslanma riski olan uygulamalarda su geçirmez giysiler kullanılmalıdır. Kan ya da enfeksiyon taĢıması olası malzemelerin sıçrama ya da püskürmesi olasılığı olan durumlarda ise sıvıya dayanıklı, sıvıyı itici özellikte giysiler kullanılmalıdır. Sıvı iticilik sınırlı sıvı geçirmezlik durumudur (KavuĢturan, Y., 2002).

3.Nefes alabilir özellikte olmalı: Koruyucu malzeme sıvı geçirmez fakat nefes

alabilir yapıda olmalıdır, nemin geçiĢini engellememelidir aynı zamanda da terletmemelidir. Bu birbirleriyle çeliĢen talepleri karĢılayabilmek için iki tip malzeme kullanılmaktadır (KavuĢturan, Y., 2002).

• Monolitik gözenekli filmler: Bu gözenekli filmler molekül zincirinde sert ve

yumuĢak segmentlerden oluĢmuĢ polimerler içerir.

• Mikro gözenekli filmler: Vücut terinin cilt yüzeyinden havaya kumaĢ boyunca

taĢınmasına izin vererek konfor sağlar. Gözenek boyutu 0.1-0.2 μ‟dur. Bu gözeneklerden 0.0004 μ boyutlu su buharı geçer ancak sıvı haldeki su geçemez.

4.Zehirli olmamalı: Bu özellik, cilt tahriĢi, alerjik reaksiyonlar, doku ve hücre

zedelenmelerini önlemek amacıyla istenmektedir (KavuĢturan, Y., 2002).

5.Alerji yapmamalı: Hastane kumaĢları için uygulanan boya-terbiye tekniklerinin

sonucunda alerjik yapı kazanmaları olasılığı bulunmaktadır. Örneğin; formaldehit ile apre iĢlemi yapılmıĢ bir giysinin giyilmesi durumunda cilt zarar görebilir.

6.Antimikrobiyel özellik göstermeli: Özellikle vücudumuz ısı, nem ve besin

kaynağı olması nedeniyle mikro organizmaların üremesine uygun bir zemin yaratmaktadır. Tekstil malzemesi üzerindeki mikrobiyel üremeler birçok ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Ġstenmeyen kokular ve lekeler oluĢabilir. Özellikle

tekstillere antimikrobiyel apre iĢlemleri yapmak gerekmektedir (KavuĢturan, Y., 2002).

• Antimikrobiyel lifler: Courtek M, kumaĢta ve tıbbi ekipmanlarda bakteri geliĢimini

önleyen yüksek performanslı bir akrilik lifidir. Rhovyl, hijyenin önemli olduğu yerlerde mikro organizmaların üremesine karĢı savaĢmak için tasarlanmıĢ Mercurobutol (4-tersiyer-Butil-2-kloro-civafenol) bileĢiği içeren bir liftir. Bu molekül üretim süreci sırasında temel polimer molekülü içerisine hapsedilmektedir dolayısıyla tekrarlı yıkamalara karĢı dayanıklıdır. Silfresh isimli antimikrobiyel asetat ipliği, lif çekimi sırasında bakteriyostatik bir madde olan triklosan eklenerek üretilmektedir. Maske, elbise, astar, iç giysi, spor giysi, gecelik üretiminde ve tıp ve hijyen sektörlerinde kullanılan bu liften yapılmıĢ kumaĢlar, düĢük sıvı emme kabiliyeti, nefes alma yeteneği, yumuĢaklık ve rahatlık sağlar ve hastane ortamında yaygın olarak bulunan bakteri ve mantarların büyük bir kısmını kontrol etme yeteneğine sahiptir. “Microsafe, Trevira” tarafından üretilen antimikrobiyel asetat lifidir ve bu liften üretilmiĢ dokusuz yüzey halindeki gazlı bezler 200 yıkamadan sonra bile bakteriyostatik etki gösterebilmektedir (Adanur, S., 1995; Beklin NL, 2002; KavuĢturan, Y., 2002).

• Antimikrobiyel apre işlemleri: Kullanımı kanıtlanmıĢ, mantar oluĢumunu önleyici,

antibakteriyel, koku azaltıcı, bağıĢıklık kazanmıĢ dirençli mikro organizma yaratma riski olmayan, cilt bariyerini aĢma riski taĢımayan antimikrobiyel maddelerin seçilmesi gereklidir (KavuĢturan, Y., 2002).

7.Statik olarak elektriklenmemeli: Koruyucu giysilerde kullanılacak kumaĢ,

taĢıyıcının vücuduna yapıĢma ve toz çekme gibi olumsuz durumlara yol açmamak için iyi antielekrostatik etki göstermelidir. Sentetik lifler statik yükleri artırmaya ve

elektrik kıvılcımları oluĢturmaya eğilimlidir. Bu tür kumaĢlarda statik

elektriklenmeden korunmak için “statik elektrik dağıtıcı” özellikteki lifler kumaĢ içerisine belirli aralıklarla yerleĢtirilmektedir (KavuĢturan, Y., 2002).

8.Güç tutuĢur olmalı: Narkoz olarak kullanılan gaz karıĢımları oksijen

içerdiklerinden çabuk tutuĢur ya da patlayabilir. Bu nedenle kıvılcım olasılığı yüksek olan lazer ve fiber optik cihazları yakınında kullanılan tekstil malzemeleri güç tutuĢur olmalıdır (KavuĢturan, Y., 2002).

9.Sterilizasyon ve yıkama dayanımı yeterli olmalı: Ġster tek kullanımlık ister

yeniden kullanılabilir nitelikte olsun ameliyathanede kullanılacak olan kumaĢlar bilinen tüm yöntemlerle sterilize edilebilmelidirler. Uzun süre kullanılacak koruyucu giysilerin birçok yıkamaya ve 120 °C‟de sterilizasyona, yırtılma, aĢınma mukavemeti ve boyut değiĢiminde problem olmaksızın dayanması gerekmektedir (KavuĢturan, Y., 2002).

10.Konforlu olmalı: Ürünler kullanım amacına uygun özellikte olmalı, kullanıcıya

konfor sağlamalıdır (KavuĢturan, Y., 2002).

11.Mukavemeti yeterli olmalı: Ġğne ve keskin objelerin saplanması sonucu

olabilecek hasarlar, sağlık personelinin enfeksiyon kapması için temel nedenlerdendir. Riskleri azaltabilmek için giysilerin dikiĢ bölgelerinin uygun bir Ģekilde kapatılması, iğne ve keskin objelerin kumaĢa giriĢinin önlenmesi gereklidir. AĢınmaya karĢı dayanıklı kumaĢ kullanımı ile bariyer malzemesinin güvenliği artacaktır. KumaĢın dayanıklılığının tespitinde kopma, yırtılma, patlama mukavemetleri de önem taĢımaktadır. KumaĢların renk haslıkları da ölçülmelidir (KavuĢturan, Y., 2002).

2.5 Tıbbi Tekstillerde Kullanılan Lifler ve Özellikleri

Benzer Belgeler