• Sonuç bulunamadı

3.5. FEMEN GRUBU VE EYLEMLERİ

3.5.1. Türkiye FEMEN Grubu

FEMEN grubu üyeleri Ekim 2013’te Türkiye’de de aktif olmak istediklerini söyleyerek Twitter hesabından "Türk kadınları birleşin! Haklarınız için mücadele edin! Göğsünüzde politik mesajınızın yazılı olduğu üstsüz bir fotoğrafınızı bize gönderin!" şeklinde çağrı yapmıştı. Çağrıya ilk yanıt 25 yaşındaki Didem Dinç’ten geldi. FEMEN kadınlarının yaptığı gibi saçlarına çiçeklerden taç koyup 25 Ekim 2013’te Kadıköy Kadife Sokak’ta göğüslerine Türk bayrağı çizip kırmızı beyaza boyararak vücuduna da savaşa hayır yazmış ve üstsüz olarak çektirdiği bu pozunu Twitter hesabında yayınlamıştır. Yaptığı açıklamada da nü bir model olduğunu ve 7 senedir zaten sanat için soyunduğunu ifade etmiş ve yüzlerce sergide bulunduğunu şuan ise ülkesindeki yeni bir yapılanma adına soyunmaktan gocunmadığını dile getirmiştir. Türkiye’deki ilk Türk Femen hareketinden sonra FEMEN Turkey’in resmi Twitter hesabından Didem’ katılın, Türkiye’deki demokrasi için savaşın şeklinde tweet paylaşılmıştır. Fotoğrafın görseli şöyledir: (https://www.internethaber.com/ilk-turk-femen).

Resim 38. Femen Türkiye (DEMOKRATHABER)

(https://www.demokrathaber.org/kadin/femenin-ustsuz-eylem-cagrisina-ilk- yanit-kadikoyden-h24056.html, (28.11.2019))

FEMEN Grup Türkiye’deki şubesinin açılışını Türk üyesi Güntülü Sar’ın fotoğrafını resmi Twitter hesabından paylaşarak ve ‘Viva FEMEN Turkey’ sözleriyle yapmıştır. FEMEN Türkiye şubesi yayınladığı ilk mesajlarında ODTÜ hareketlerine Twitter’da şu paylaşımlarıyla destek olmuştur: “Yalnız değildin, yalnız değilsin ve yalnız olmayacaksın #direnodtü FEMEN Türkiye yanında. FEMEN Türkiye şubesinin açıldığını anons ediyoruz! Güntülü’ye katılın! Ülkenizdeki demokrasi için savaşın! Sen de FEMEN Türkiye’ye katıl! Millet direniş görsün!” Grubun resmi hesaptan paylaştığı açılış fotoğrafı aşağıdadır:

Resim 39. Femen Türkiye (HÜRRİYET)

(http://www.hurriyet.com.tr/gundem/femen, (28.11.2019)).

FEMEN Örgütü’nün Paris’teki kurucularından olan ve Ukrayna’daki faaliyetleri yüzünden arandığı için Fransa hükümetine sığınan Inna Shevchenko’nun 2013 yılının temmuz ayında Paris’te bulunan, FEMEN Eğitim Merkezi’ne gelip iki hafta süreyle eğitim alan bir Türk kadını olduğunu; onunla birlikte Türkiye’de faaliyetlerine başlayacaklarını açıklamasından sonra yayınlanan fotoğraf ile eğitim alan kişinin Güntülü Sar isimli kadın eylemci olduğu ortaya çıkmıştır. Güntülü ilk hareketini ODTÜ adına yapmıştır. Yapılan bu ilk eylem sonucu erkekler küfürlü sözler ve tacizlerle hesaba saldırıda bulunmuşlardır. Daha çok erkek Twitter kullanıcıları cinsel içerikli ve hakaret içeren tweetler atmışlardır. Tweetlerden bazıları şöyledir: (http://www.gazetevatan.com/iste-en-cesur-femen, (29.11.2019))

 Siz varsanız ben her gün oradayım gelin de gözümüz gönlümüz canlansın.  Burada olmaz o iş. Türkiye’de kimse eylemine bakmaz, memene bakar.  Bunlar burayı yurtdışıyla karıştırdılar hele bi gelip Antep’te eylem yapın tüm

dünya örgütünüzü kapatırsınız.

 Gösterin dünyaya Türk memesinin gücünü!

 Destek vermek istiyorum. Nerede soyunuyoruz kızlar?

 Femen’e katılmak istiyorum. Eylem hazırlıklarını bizim evde yapsak olur mu?

 Yalnız siz rahat edemezsiniz orda. Liselerin çıkış saatlerinde ve çarşı izninde şubenizin önünde izdiham olur.

 Sonuna kadar destekçinizim hoş geldiniz. Sizinle bire bir tanışmak isterim açıkçası.

 Femen Türkiye’ye kızlardan çok erkeklerin destek vereceğini düşünüyorum.

Grubun Twitter hesabının açıldıktan kısa bir süre sonra askıya alınması sosyal medyada tartışmalara neden oldu ve hesap yarım saat içinde tekrar aktif hale getirildi. Bir FEMEN Turkey kullanıcısı, hesabın spamlendiği için askıya alındığını düşündüğünü dile getirdi. İki Türk FEMEN üyesinden sonra Bilgehan ve Hande isimli aktivistler de Diren ODTÜ sloganıyla eyleme destek verdiler. Bu sayede üye sayısı 4’e ulaşmış oldu. Fotoğraflar şu şekildedir: (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/femen, (28.11.2019)).

Resim 40.Femen Türkiye (HÜRRİYET) Resim 41. Femen Türkiye (HÜRRİYET)

Grubun Türkiye şubesinin açılmasında kısa bir süre sonra 30 Ekim 2013’te FEMEN eylemci örgüte destek veren dört isim de gruptan ayrılma kararı almıştır. Bu kararı almalarındaki sebep grubun Twitter hesabından paylaştığı "İncil, Kuran ve Tevrat aynı b**ktur. Din sömürüsüne karşıyız!" şeklinde yayınladığı mesaj ve görseldir: (https://www.sozcu.com.tr/2013/gundem/femen, (29.11.2019)).

Resim 43. Femen Türkiye (MERHABAHABER)

(http://www.merhabahaber.com/femen-turkiyeden-kurana-hakaret- 158976h.htm,(29.11.2019))

Grup üyelerinden Didem Dinç, Twitter hesabından "Yaşadığım görüş ayrılığı nedeniyle FEMEN Turkey'e verdiğim desteği geri çekerek ayrılıyorum. Din sömürüsüne karşı olmak dine saygısızlık edilebileceği anlamına gelmez. Ayrıca @Femen_Turkey hesabından atılan dinle ile ilgili hakaret boyutundaki tweet ile hiçbir alakam yoktur" ifadelerini kullanarak ayrılığı duyurdu. Dinç daha sonra da, "Femen'in nelere karşı oldugunu biliyorum. Lakin bu ülke sınırlarında karşı olmak saygısızlık etmeyi gerektirmiyordu. Bu sebeple artık yokum!" şeklinde tweet paylaşmıştır. FEMEN Türkiye hareketini başlatan Güntülü Sar da gruptan ayrıldığını Facebook'tan şu mesajıyla duyurmuştur: "3 kutsal dine hakaret kabul edilemez.

FEMEN grubunun eylemini şiddetle kınıyorum. FEMEN ile hiçbir bağım kalmamıştır." Diğer taraftan gruptan ayrılan son isimse Bilgehan isimli üye oldu. Bilgehan, Twitter mesajında, "Duyuru! Yaptığımız sadece fotoğraflı destekti lakin @FEMEN_Turkey hesabından dinlere hakaret gelince ayrılma kararı aldık" şeklinde açıklamada bulunmuştur. Grubun tek destekçisi konumundaki Hande ise şuanda Amerika’da yaşamaktadır(http://www.hurriyet.com.tr/gundem/femen, (28.11.2019)).

Uluslararası kadın hakları savunucusu örgüt FEMEN'in Türkiye şubesinin Twitter hesabı 08 Ekim 2019’da kapatıldı. FEMEN lideri Inna Shevchenko'nun kendi Twitter hesabından Türkçe olarak yaptığı açıklamada hesabın Paris’te hafta sonu kadın cinayetlerine karşı Emine Bulut ve birçok kadın anısına düzenlenen eylemden sonra kapatıldığı belirtilmiştir. #FEMENTurkeyHesabıGeriGelsin etiketiyle seslerini duyurmaya çalışan FEMEN savunucularına tüm dünyadan sosyal medya desteği gelmiştir. Hafta sonunda Paris'te yapılan eylemde katılımcılar vücutlarına kocası tarafından öldürülen Emine Bulut'un videoya kaydedilen "Ölmek istemiyorum" (Je ne voulais pas mourir) sözünü vücutlarına resmettiler (https://t24.com.tr/haber/femen, (29.10.2019)).

Resim 44. Femen Türkiye (T24)

Femen Grubu günümüze kadar Türkiye’de ortaya çıkan; THY hosteslerine yöneltilen kırmızı ruj engelini Ukrayna’dan, Gezi Parkı ve Emine Bulut eylemini Paris’ten, ODTÜ ormanı hareketini Türkiye’den, Twitter engelini İspanya’dan düzenlediği eylemlerle dünyaya duyurmuştur. Bunun dışında 8 Mart 2012’de Ayasoyfa Cami önünde gerçekleştirdiği hareket esnasında Paris merkezli grubun kurucularından Oleksandra Shevchenko kendisine sorulan çıplaklık sorusuna ‘Erkekleri kendi silahlarıyla vuruyoruz’ şeklinde yanıt vermiştir. Gezi direnişi esnasında da Femen örgütü üyeleri sosyal medya hesaplarından "Erdoğan'a Ulaşmamız İçin Bize Yardım Edin" şeklinde istek de bulunarak Türkiye'ye gelebilmek amacıyla paraya gereksinimleri bulunduğunu ve 3 adet uçak bileti alabilmeleri adına oluşturdukları hesap yoluyla kendilerine destek sağlanmasını beklediklerini dile getirdiler. İnternet üzerinden oluşturdukları mesajda, ‘Taksim'deki göstericilere gazla saldırılmasına seyirci kalamayız. Biz şimdi sizinle olmanın tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Sizlere yardım edebilmemiz için Türkiye'deki devrimci aktivistlerden bir isteğimiz var. 3 FEMEN grubu üyesini Türkiye'ye gönderebilmemiz ve sizinle birlikte olabilmemiz için 3 uçak bileti parasına ihtiyacımız var’ açıklamasında bulundular. Bu mesaj örgütün ekonomik olarak güçlü ve global yapılanmalardan gerekli ekonomik desteğe sahip olmadığını açıklasa da; Türkiye’de dikkate değer bir destekçisi mevcuttur (http://www.haber7.com/guncel, 29.11.2019).

3.6. ŞİLİ

LAS

TESİS

HAREKETİ

VE

DÜNYA’YA