• Sonuç bulunamadı

2.11. Üniversitelerde Çevrimiçi Eğitim Uygulamaları

2.11.2. Türkiye ‘ deki Çevrimiçi Üniversite Uygulamaları

Ülkemizde çevrimiçi eğitim uygulamaları kamu ve özel sektörce sürdürülmeye çalışılsa da diğer ülkelere nazaran daha az kuruluşta devam ettirilmektedir ve bir kaç üniversite ile sınırlıdır.

2. 11. 2. 1. Anadolu Üniversitesi (AÜ)

Türkiye ‘de Türkiye'nin YÖK tarafından onaylanan ilk sanal üniversitesi olan Anadolu Üniversitesi 2000- 2001 öğretim yılı itibarıyla sanal ders uygulamalarıyla çevrimiçi öğrencilerin sanal dersleri BDE biriminin katkılarıyla başlamıştır. Aynı zamanda sanal dersi bulunan bir örgün derse kayıt yaptırabilen öğrenciler bu yolla öğretim elemanının verdiği parola yardımıyla derse internet üzerinden herhangi bir anda giriş yapabilerek derse katılım imkanı bulabilmektedirler (AÜ, 2003’den akt. Tanyıldızı, 2003).

Anadolu Üniversitesi’nde sunulan Bilgi Yönetimi Ön Lisans Programı’nın amaçları aşağıdaki gibidir.

• İşletmelerde Bilgi Yönetimi kavramları ve deneyimini kazandırmak.

• İnternet ortamında kurumsal iletişim ve birlikte çalışma deneyimi kazandırmak. • İnternet ortamında girişim ve yönetim için gerekli deneyimleri kazandırmak olarak belirlenmiştir.

• İşletmelerde güncel yazılımları etkin ve verimli kullanma becerisi kazandırmak.

AÜ çevrimiçi programını, Bilgi Yönetimi Ön Lisans Programı öğrencilere Master düzeyinde mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının bilgi işlem, bilgisayar, bilgisayar donanım, bilgisayar işletimi, bilgisayar işletimi teknisyenliği ve bilgisayar yazılım bölümlerinden mezun olmuş veya mezun olacak adaylar tercih edebilir.

Bilgi Yönetimi Ön lisans Programı iki yıllık eğitim-öğretim sunmakta ve toplam 16 dersi içermektedir.

• İşletme ortamındaki değişik rolleri üstlenmektedir.

• Çok sayıda uygulamayla işletmelerde ki bilgi problemlerine güncel yazılımlarla çözüm getirme deneyimi kazanmaktadır.

• Kazanılan becerileri benzeri problemlere uygulayabilme becerisi kazanmaktadırlar.

İkinci sınıfta ana tema takım çalışmasıdır. Bu sınıfta öğrenciler takımlara ayrılmakta ve her takımın kendisine ait bir portalı bulunmakta ve ödevler grup çalışmasıyla yapılmakta, kapsamlı intranet uygulamaları geliştirilmektedir.

2. 11. 2. 2. Fırat Üniversitesi (FÜ)

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) 14.12.1999 tarihli ve 23906 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim" yönetmeliği sonucunda FÜ elemanları tarafından "Robotik" isimli bir ders web ortamına aktarılarak, uzaktan eğitim programı çerçevesinde 2000- 2001 öğretim yılı Bahar Döneminde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik- Elektronik Bölümünün bazı öğrencilerine, 2001-2002 öğretim yılı güz döneminde de Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Bilgisayar Bölümü son sınıfta okuyan bazı öğrencilerine seçmeli ders olarak verilmiştir (Varol ve Bingöl, 2002).

2. 11. 2. 3. İstanbul Bilgi Üniversitesi (İBUN)

Tanyıldızı’nın (2003) İBUN’ dan aktardığı şekliyle İBUN’ da YÖK tarafından onaylanmış Türkiye'nin internet üzerinden ilk lisansüstü eğitim programı olan Bilgi e- mba (İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektronik MBA programı) sunulmaktadır. Program, öğrencilere pazarlama, girişimcilik, finans, insan kaynaklan, e-ticaret gibi dönüştürücü özelliği olan konularda ihtiyaç duydukları donanımı kazandırmayı hedeflemektedir. Dünyanın her yerinden İnternetten izlenebilen program sonunda geçerli MBA diploması verilmektedir.

2. 11. 2. 4. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)

ODTÜ, 4 Mayıs 1998 yılında "ODTÜ Sanal Kampusu" olarak da adlandırılan İDEA veya IDE_A (İnternete Dayalı Eğitim_Asenkron) ile tamamen internet ortamında ve asenkron (eş zamansız) olarak yapılan "Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı (BTSP)" başlatmıştır. İDE_A' da BTSP kapsamındaki dersler dışında Toplam Kalite Yönetimi, İSO

9000 Işığında Toplam Kalite, İSO 9000 ışığında Hizmette Kalite ve Alışılmamış İmalat Yönetimi kursları bulunmaktadır. Bu kurslar Ekim 2000-2001 döneminde yeterli talep olmadığından açılamamış ancak gelecek talep doğrultusunda eğitimlerine başlayacak durumdadırlar. ODTÜ'nün internet üzerinden verdiği ilk sertifika programı olan BTSP' nin amacı, Türkiye'deki bilgi teknolojileri alanındaki 75.000'nin üzerindeki yetişmiş eleman gereksinimini karşılamaya katkıda bulunmaktır.

BTSP, 4 dönemden oluşan ve yaklaşık olarak 9 ay süren bir sertifika programıdır. Programda, her dönemde iki ders olmak üzere toplam sekiz ders verilmektedir. Dersler Bilgisayar Mühendisliği'nin temel derslerinden seçilmiştir ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından tamamen Türkçe olarak hazırlanmıştır. Dönem sonunda katılımcılar yüz yüze dersler ve sınavlar için ODTÜ'ye davet edilmektedirler. Yapılan sınavlar sonucunda, 8 dersten de başarılı olan katılımcılar resmi Bilgi Teknolojileri Sertifikası almaya hak kazanmaktadırlar. Sertifika bu derslerin ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından internet üzerinden yürütülen program sonunda verildiğini de belgelemektedir.

2. 11. 2. 5. Sakarya Üniversitesi (SÖ)

Sakarya Üniversitesi; 1997 yılında kendi geliştirdiği bir ara yüzle internet destekli uzaktan eğitim çalışmalarına başlamıştır. Kampus öğrencilerine internet destekli olarak derslerin verilmesi ise 2000-2001 eğitim-öğretim yılı güz döneminde 150 öğrenci ile 3 dersin işlenişiyle gerçekleşmiştir. Üniversite, 2000-2001 eğitim- öğretim yılı, bahar döneminde 1200, 2001-2002 eğitim-öğretim yılı güz ve bahar dönemlerinde dönem başına yaklaşık olarak 2000 kampus içi uzaktan öğretim lisans öğrencisine çevrimiçi eğitim vermiştir. Bu rakamlar Türkiye'deki en kapasiteli web tabanlı eğitimin Sakarya Üniversitesi tarafından verildiğini göstermektedir.

Yıllara göre öğrenci sayısı ve ders sayısı artan internet destekli uzaktan eğitim çalışmaları; Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Öğretim Ön lisans Programında 5 sanal sınıf, Bilgi Yönetimi Uzaktan Öğretim Ön lisans Programında 6 sanal sınıf şeklinde yürütülmektedir. Bu sınıflar için forum ortamları oluşturmak için ara modüller ise Sakarya Üniversitesi İnternet Destekli Öğretim Grubu tarafından ASP ve Javascript teknolojileri kullanılarak geliştirilmiştir. http://www.ido.sakarya.edu.tr veya http://www.sauido.edu.tr adreslerine giren sisteme kayıtlı öğrencilerin ödev ve

projelerin teslimi için kullandıkları mail adresleri de sistemde kayıt altında tutulmaktadır. Yapılan çalışmada; vize sınavlarını internet ortamında olan öğrencilerin final sınavları ise kampüste yapılmış; aldıkları notlar yine internet üzerinden öğrencilere ulaştırılmıştır. Bu sistemde bir dönem sonunda yüzde 80 üzerinde başarı sağlandığı belirtilmektedir. (Torkul ve Karadoğan, 2002).

Üniversitenin kullandığı Learningspace Platformu bu alanda uzman bir kuruluş olan Lotus tarafından geliştirilmiş, yeniliklere açık ve yeterince esnek bir programdır. En önemli özellikleri öğrenci-öğrenci arasında ve öğrenci-öğretmen arasında iyi bir etkileşim sağlaması, web tabanlı olması ve öğrencilerin gelişmesini takip amaçlı 18 farklı rapor alınabilmesidir.