• Sonuç bulunamadı

Türkiye’de Gastronomi Turizmini Geliştirmeye Yönelik Mevcut Plan ve

4. TÜRKİYE’DE GASTRONOMİ TURİZMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

4.2 Türkiye’de Gastronomi Turizmini Geliştirmeye Yönelik Mevcut Plan ve

4.2.1 Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Vizyon 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye turizmi için 2023 yılı vizyonu: “Sürdürülebilir turizm yaklaşımı benimsenerek istihdamın arttırılmasında ve bölgesel gelişmede turizmin öncü bir sektör konumuna ulaştırılması ve Türkiye’nin 2023 yılına kadar, uluslar arası pazarda turist sayısı ve turizm geliri bakımından ilk beş ülke arasında önemli bir varış noktası ve uluslar arası bir marka haline getirilmesinin sağlanması” olarak belirlenmiştir Vizyon dahilinde belirlenen temel ilkeler, markalaşan turizm bölgeleri ile rekabet etmek, küresel trendlerin takibi, çok fonksiyonlu turizm destinasyonları geliştirmektir. Temel ilkelerden biri de,

72

sürdürülebilir turizmi tanıtmak, eko-turizm, kırsal turizm, agro-turizm konularında kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarını bilinçlendirmektir. Burada, bölgeye özgü sağlık, termal, golf, kış sporları, doğa turizmi gibi farklı alternatif turizm türlerinin entegre edilmesi, alternatif turizm kentlerinin oluşturulması hedeflenmiştir. Vizyon 2023’ün temel ilke ve hedefleri arasında çeşitli alternatif turizm türleri adı geçse de, gastronomi turizmi ile ilgili bir vurguya rastlanılmamaktadır (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007).

Gastronomi turizminin geliştirilmesi ile ilgili Vizyon 2023’ün ilk verisi, turizm sektörünün geliştirilmesine yönelik stratejiler içinde, sekizinci başlık olan Eğitim Stratejisi içinde, “Üniversitelerin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik bölümlerinde okutulmakta olan derslere ek olarak; Dünya Mutfakları ve Kültürleri, Anadolu Uygarlıkları ve Kültürleri, Turizmde Yeni Varış Noktaları Oluşturma ve Davranış Bilimleri, Yeni Turizm Ürünü ve Çeşidi Araştırma vb. derslerinin eklenmesi” stratejisi yer almakta ve gastronomi turizminin gelişimine girdi veren, kalifiye işgücünün yetişmesine olanak sağlayacak kurumlar içinde “Dünya Mutfakları ve Kültürleri” dersi verilmesi amaçlanmaktadır (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007). Gastronomi turizminin geliştirilmesi konusuna girdi verebilecek bir diğer strateji, Stratejiler içinde onuncu başlık olan Kentsel Ölçekte Markalaşma Stratejisinin “Zengin kültürel ve doğal değerlere sahip kentlerimizin markalaştırılarak, turistler için bir çekim noktası haline getirilmesi”dir. Bu strateji altında, yöresel etkinlikler gerçekleştirmek, yerel halkın soyut ve somut kültürel miras değerlerini korumada bilinçlenmesini sağlamak gibi kültür turizmine yönelik stratejiler bulunmaktadır. Mimari düzenlemeler altında, tarihi çekim noktaları çevresinde turistik yeme içme tesislerinin yapılması alt stratejisi vardır, ancak bu gastronomi turizminden çok, her turizm merkezinde olabilecek yeme içme mekanları ile ilgili bir düzenlemedir (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007).

Onbirinci strateji olan Turizm Çeşitlendirme Stratejisi, eko-turizmin bir alt başlığı olan agro-turizmin geliştirilmesi için eylem planı hazırlanması alt stratejisini içermektedir. Ancak, gastronomi turizmi kırsal alanlar ve tarım alanları ile ilgili de olsa bir agro-turizm alt başlığı değil, bir kültür turizmi türüdür. Bu nedenle bu strateji içerisinde de gastronomi turizmini geliştirmeye yönelik direk bir veri bulunmamaktadır (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007).

73

On üçüncü strateji olan “Turizm Gelişim Bölgeleri”, yerel ve bölgesel kalkınmada turizmin güçlü bir araç olarak kullanılacağı yerler olarak tanımlanmıştır. Turizm Gelişim Bölgeleri içinde gastronomi turizminin geliştirileceği bir alan öngörülmüştür: “Kapadokya Kültür Turizmi Gelişim Bölgesi”. Kapadokya Turizm Gelişim Bölgesi için, “Yöre mutfağı ve bölgesel şarapçılık temel turizm faaliyetlerini oluşturacaktır” ve “Gurme turizmi potansiyelinin sürdürülebilir turizm gelişmesi anlayışı çerçevesinde pazarlanması” ifadeleri kullanılmıştır. Bu alanda 3 yıl süreli olarak yapılacak 2007 yılında başlayacak çalışmalardan, “Araştırma ve İlan” eyleminin Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerel yönetimler, sektör kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları; “Planlama ve Geliştirme” eyleminden ise sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumlu olacaktır (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007; Şekil 4.7). On dördüncü strateji olan “Turizm Gelişim Koridorları”, “Belli bir güzergahın doğal ve kültürel dokusunun yenilenerek belli temalara dayalı olarak turizm amacıyla geliştirilmesi” olarak tanımlanmıştır. Gastronomi turizmi olarak, “Güney Marmara Zeytin Koridoru” belirlenmiştir. Bu koridor; Bursa’nın Gemlik ve Mudanya ilçelerini, Balıkesir’in Gönen, Bandırma ve Erdek ilçelerini, Çanakkale’nin Ezine’ye kadar uzanan kıyı bölgesi ve çevresini, Avşa, Paşalimanı, Ekinli adaları ve Marmara adasını kapsamaktadır. Güney Marmara Zeytin Koridoru’nun, sağlık ve gastronomi destinasyonu olarak geliştirilmesi planlanmıştır. Bu koridorda, zeytin ve üzüm yetiştiriciliği ile birlikte, önemli zeytin, zeytinyağı ve şarap üretimi potansiyelinin olduğu ve bu potansiyelin koridorun geliştirilmesinde ana tema olarak kullanılacağı belirtilmiştir. Bu alanda yapılacak “Araştırma ve İlan”, “Kapıdağ Yarımadası, Avşa Adası ve Marmara Adaları Turizm Koridoru İlanı” ve “Planlama ve Geliştirme” eylemleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerel yönetimler, sektör kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları işbirliği ile gerçekleştirileceği belirtilmiştir (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007; Şekil 4.7).

Sonuç olarak, az gelişmiş bölgelerin kalkınmasında önemli bir araç olarak kullanılması planlanan turizm sektörü, gastronomi turizmi gelişimi açısından bakıldığında mevcutta turizmin ve sosyo-ekonomik açıdan gelişmiş il ve bölgelerde önerildiğinden, az gelişmiş bölgeler için bir potansiyel olarak değerlendirilmemiştir.

74

75

4.2.2 Dokuzuncu Beş Yıllık Ulusal Kalkınma Planı

2007-2013 yıllarını kapsayan, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan Dokuzuncu Kalkınma Planı’nın vizyonu: “İstikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen, AB’ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye” olarak belirlenmiştir. Bu vizyona yönelik belirlenen beş ekonomik ve sosyal gelişme ekseni ise; rekabet gücünün arttırılması, istihdamın arttırılması, beşeri gelişme ve sosyal dayanışmanın güçlendirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması ve kamu hizmetlerinde kalite ve etkinliğin arttırılmasıdır. Plan, turizm sektörünün bölgesel kalkınma aracı olduğu konusunda bir vurgu yapmamaktadır. Turizmin, yarattığı katma değer, istihdam ve döviz geliri bakımından Türkiye ekonomisinde son yirmi yılın en önemli sektörlerinden biri olduğu ve öneminin ve uluslarası turizm pazarı içinden aldığı payın sürekli arttığı belirtilmiştir. Tanıtım ve pazarlama konusunda yapısal bir reform ihtiyacı olduğu ve mesleki eğitimde belgelendirme ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiği açıklanmıştır. Ancak plan turizm alt başlıklarına yer vermediği için de, gastronomi turizminin geliştirilmesi konusunda bir bilgi yer almamaktadır (DPT, 2007).