• Sonuç bulunamadı

Türkçe Kaynak Geliştirme & Meslek Kütüphanesi Programı Çalışma Grubu Faaliyetleri

Ülkemizde iç denetim mesleğinin gelişimine katkıda bulunmak, meslektaşlarımızın ihtiyacı olan Türkçe kaynakların geliştirilmesi ve erişimini kolaylaştırmak amacıyla oluşturulan çalışma grubunun faaliyetlerinin kapsamı aşağıda belirlenmiştir:

TİDE Akademik İlişkiler Komitesi Faaliyet Raporu - 2010

24

24

 Türkçe kaynak ve yayın envanteri hazırlamak ve yabancı dillerdeki temel mesleki kaynakların Türkçe’ye kazandırılmasını sağlamak,

 İç Denetim mesleğinin gelişimine katkıda bulunmak, mesleğin yayılması ve meslek ile ilgili bilgi seviyesinin ve kalitesinin arttırılması için Türkçe kaynak üretilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili projeleri planlamak, gerçekleştirmek ve geliştirmek,

 Meslektaşlarımızın bu kaynaklara farklı formatlarda ve farklı kaynaklardan erişimini sağlamak,

 TİDE, IIA ve AİK bünyesinde bulunan diğer çalışma grupları ve diğer kurumlar (Üniversiteler, Kamu Kuruluşları, Dernekler vb.) ile ortak projeler geliştirmektir.

Çalışma grubunun planladığı çalışmalar ile gelinen durum aşağıda özetlenmiştir.

(1) Denetim, İç Denetim, İç Kontrol, Kurumsal Risk Yönetimi, Kurumsal Yönetişim ve BT Denetimi ile ilgili, referans olarak alınabilecek yerli ve yabancı yayın ve kaynakların envanterinin çıkarılması ve bu veri tabanının oluşturulması.

Söz konusu envanter çalışmaları devam etmekte olup, 2011’de tamamlanması öngörülmektedir.

(2) IIA’in; IPPF (International Professional Practices Framework) çerçevesi kapsamındaki diğer standart, kılavuz vb. dokümanların Türkçe çevirilerinin yapılması veya editasyonu diğer çalışma komitelerinin bu konudaki ortak amaçları doğrultusunda işbirliği yapılması.

Bu kapsamda TİDE tarafından Türkçe’ye çevrilen “Evaluating Corporate Social Responsibility/Sustainable Development Kurumsal Sosyal Sorumluluk/Sürdürülebilir Gelişme Uygulama Rehberi”nin çevirisinin editöryel çalışması yapılmıştır.

(3) GTAG çeviri ve editasyonlarının yapılarak Bilgi Sistemleri Denetimi alanında referans kaynak sağlanması.

GTAG Çevirileri ile ilgili olarak Yönetim Kurulundan onay alınmış ve 2011 bütçesine eklenmiştir. Yönetim Kurulu’nun koordinasyonunda 2011 yılında çevirilerin editasyonu sağlanacak ve çalışma kurulunun kontrolünü takiben yayınlanacaktır.

TİDE Akademik İlişkiler Komitesi Faaliyet Raporu - 2010

25

25 (4) TİDE kaynakları kullanılarak telif hakkı TİDE’ye ait kitap, kitapçık, kılavuz

vb. dokümanlar üretilmesi ve geliştirilmesi.

Bu kapsamda 2011-2012 döneminde yayınlanacak konular değerlendirilecek ve uygun bulunanlar projelendirilecektir.

(5) TİDE İç Denetim Dergisinin içeriğinin geliştirilmesi konusunda Dergi Yönetimine yardımcı olunması.

BT Denetimi ile ilgili yazılara başlanmıştır. Bu konuda dergide bir köşe ayrılmıştır. Dergi içeriğinin geliştirilmesi ile ilgili diğer alternatifler değerlendirilecektir.

TİDE Akademik İlişkiler Komitesi Faaliyet Raporu - 2010

26

26 6.5. Meslek Tarihi ve Müzecilik Çalışma Grubu Faaliyetleri

İç denetim mesleğinin tarihi gelişiminin belgelenmesi üzerine meslek tarihi çalışmaları yapılması, kurumsal hafıza kayıtlarının oluşturulması, mesleki birikim ve gelişimi, meslek kültürü ile ilgili değerleri ifade eden her türlü görsel ve yazılı belgeler, araç ve gereçler, vb. varlıkların orijinal veya suretlerinin toplanarak koruma ve bakım altına alınması, sergilenmesi amacıyla meslek müzesi oluşturulması üzerine projeler hazırlanmış olup, projelerin ilk adımları olan sanal müze ve TİDE tarihine ilişkin çalışmaların 2011 yılında tamamlanması planlanmaştır.

6.5.1. Meslek Tarihi

Mesleğin tarihi gelişiminin belgelenmesi ve kurumsal hafıza kayıtlarının oluşturulması amacıyla kısa ve uzun vadeli olmak üzere iki aşamalı bir proje planlanmıştır.

Bu doğrultuda kısa vadeli olarak Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün kuruluşunun 15. yılı etkinlikleri kapsamında “Türkiye İç Denetim Enstitüsü 15. Yıl Tarihi” adında bir yayın çıkarılması, uzun vadeli olarak da mesleğin ülkemiz ve yakın coğrafyamızdaki tarihsel gelişiminin belgelenmesi amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda, İç Denetim Dergileri’nin tüm sayıları, ilk kongrelerin ses ve video kayıtları, broşürleri, kitapçıklar, bugüne kadar yapılan ve kayda alınan metinler, uluslararası toplantı kayıtları, kuruluş belgeleri, ödüller, ilk yönetim kurulu kararları gibi dokümanlar gözden geçirilmekte ve derlenmektedir. Bunun için gerek TİDE’deki mevcut materyaller kullanılmakta, gerekse de bu konuda geçmiş dönemlerde görev alan kişilere ulaşılarak söyleşiler yapılmakta, bilgi ve belgeler elde edilmeye çalışılmaktadır.

TİDE Akademik İlişkiler Komitesi Faaliyet Raporu - 2010

27

27 6.5.2. Meslek Müzesi

Mesleki birikim ve gelişimi, meslek kültürü ile ilgili değerleri ifade eden her türlü görsel ve yazılı belgeler, araç ve gereçler, vb. varlıkların orjinal veya suretlerinin toplanarak koruma ve bakım altına alınması, sergilenmesi amacıyla aşağıda belirtilen kısa ile orta ve uzun vadeli iki aşamadan oluşan meslek müzesi projesi hazırlanmıştır.

Bu doğrultuda kısa vadede;

Fiziksel müzeye uygun bir mekanın henüz bulunmaması nedeniyle öncelikle TİDE’nin kuruluşu ve gelişimine ilişkin bilgi ve belgelerin, dünyanın her yerinden ulaşılabilecek sanal bir müzede sergilenmesi öngörülmüştür.

Bunun için TİDE’de mevcut bilgi ve belgelerin, görsellerin gözden geçirilmesi ve derlenmesi, aynı şekilde TİDE’nin kuruluşunda görev alan kişilerde bulunan bilgi ve belgelere ulaşılarak derlenmesi tamamlanmıştır.

Sanal müze oluşturulmasına yönelik tasarım yapılması, sayfaların oluşturulması ve test ortamının aktive edilmesi gibi teknik çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Elde edilen belgelerin sanal müzede yayınlanmasına uygun olanları belirlenecektir.

Sanal müzede yer alacak belgeler test ortamında sanal müzeye yüklenmiştir.

Test çalışmalarından sonra sanal müze tüm kullanıcıların erişimine 2011 yılının ilk aylarında açılacaktır.

Orta ve uzun vadede ise;

Sanal müzede sergilenen belgelerin yanı sıra diğer belge, araç ve gereçler daha sonra fiziksel olarak oluşturulacak müzede sergilenecektir.

TİDE Akademik İlişkiler Komitesi Faaliyet Raporu - 2010

28

28 6.5.3. 2010 Yılı Faaliyetleri

Çalışma grubu bünyesinde hayata geçirilecek projeler kapsamında 2010 yılında aşağıdaki faaliyetler yürütülmüştür.

Benzer Belgeler