• Sonuç bulunamadı

2.6 Tükenmişlik Sendromunun Tanımı

2.6.5 Tükenmişlikle Başa Çıkma Yolları

Örgütlerde tükenmişlik ve tükenmişlik sonucu oluşan sorunlarla ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Bu çalışmaların çoğunun amacı, tükenmişliği azaltmak ve daha önemlisi tükenmişliğin oluşmasına engel olmaktır. Tükenmişlikle başa çıkma yöntemlerini geliştirebilmek için öncelikle tükenmişliğin nasıl oluştuğu ile bireysel ve örgütsel açıdan ne tür etkilere sahip olduğu bilinmelidir. Genellikle bireysel, örgütsel ve hatta sistemden kaynaklanan etkenlerin bir arada rol oynaması ile ortaya çıkan tükenmişlik, bir sendrom ve bir sistem sorunu olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle çalışmanın bu bölümünde öncelikle çalışma hayatı içerisinde tükenmişlik

yeniden tanımlanacak, daha sonra örgütsel ve bireysel düzeyde tükenmişlikle başa çıkma yolları anlatılacaktır. Tükenmişlik, iş hayatının her alanında insanların karşılaştığı yaygın ve önemli bir sorundur. Kişiler işlerinde ne kadar uzmanlaşmış olurlarsa olsunlar; tükenmişliğin boyutları olan duygusal tükenme, duyarsızlaşma veya kişisel başarıda düşme hissini yaşamaları olasıdır [ CITATION Lei2 \l 1055 ]. Bu durumla başa çıkabilmek için hem bireysel hem de örgütsel düzeyde etkili mücadele gerekmektedir. Etkili mücadele için ise en önemli yöntem tükenmişliğin oluşmasını engelleyici yöntemler geliştirmektir.

Ancak bu mümkün olmadığında, tükenmişliği erken dönemde teşhis etmek ve hızlı müdahale etmek gerekmektedir [ CITATION Kaç \l 1055 ]. Tükenmeyi önlemek ve onunla başa çıkmak için uygulanabilecek örgütsel ve bireysel düzeydeki yöntemler aşağıda özetlenmiştir.

2.6.5.1 Örgütsel Düzeyde Başa Çıkma Yöntemleri

Örgütsel koşulları iyileştirmek için alınabilecek her türlü önlem tükenmişliği önleyici veya örgüt içerisindeki tükenmişliği azaltıcı etkiye sahiptir. Örgütsel düzeyde başa çıkma yöntemleri, hem bireysel düzeydekilere göre daha kalıcıdır, hem de tükenmişliğin örgüt için önemli bir problem olduğu ve önlenmesi gerektiği düşüncesini pekiştirmektedir. Diğer yandan örgütsel düzeyde yürütülen başa çıkma yöntemleri, tükenmişliğin örgüt bütününde kabul edilmesini ve tükenmişlikle başa çıkma konusunda daha bilgili ve dayanıklı çalışan gruplarının oluşmasını da sağlamaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki tabloda sıralanmıştır [ CITATION Izg \l 1055 \m Tay1]:

Tablo 2: Tükenmişlikle Örgütsel Düzeyde Başa Çıkma Yolları

∗ Gerektiğinde yardımcı personel ve ek donanıma başvurmak,

∗ Serbest karar verme imkanlarını ve kararlara katılımı artırmak,

∗ Çalışanların başarılarını takdir etmek, ∗ İşin gerektirdiği sorumluluk miktarını belirleyip, yetki ve sorumluluğu denkleştirmek, ∗ Adil bir ödül sistemi geliştirmek,

∗ İş yükünün aynı kişilerde birikmesini önlemek için zor işlerin eşit olarak dağıtılmasını

sağlamak,

∗ Örgütsel değişimi sağlamak, ∗ Takım çalışmalarını desteklemek, ∗ Örgütsel bağlılığı sağlamak,

∗ Örgüt içerisinde düzenli işleyen bir çatışma yönetim sistemi kurmak,

∗ Görev tanımlarını açık ve net olarak belirlemek,

∗ Kişisel gelişim ve dinlenmeye önem vermek, çalışma saatleri içerisinde bunlara yeterli zamanı ayırmak,

∗ Kariyer için fırsat tanımak,

∗ Örgüt içi iletişimin yeterli düzeyde ve kaliteli olmasını sağlamak,

∗ Öğle yemeği ve dinlenme aralarını rahatlatıcı ve iş ortamından uzaklaştırıcı yerlerde vermek, ∗ Kişilerarası iletişimin sağlıklı olmasını sağlamak,

∗ Kişileri yeni görevlere atamak, ∗ Üst yönetimin desteğini sağlamak,

∗ Yetki devri ile astların yaptıkları iş konusunda yönetsel beceri sahibi olmalarını sağlamak, ∗ Sık sık pozitif geri bildirim vermek, ∗ Uzun çalışma saatlerinin kısaltmak, ∗ Örgüt içi danışmanlık hizmeti vermek, ∗ Yerinde bir terfi politikası izlemek

∗ Tatil ve sosyal etkinlik imkanlarını artırmak, ∗ Hizmet içi eğitimler planlamak,

∗ İşyerinde sosyal destek amaçlı gruplar kurmak,

2.6.5.2 Bireysel Düzeyde Başa Çıkma Yöntemleri

Tükenmişlikle başa çıkma yöntemleri konusunda, her ne kadar örgütsel düzeyde yapılan değişikliklere odaklanılsa da, bireysel düzeyde yapılabilecek değişiklikler de tükenmişlik üzerinde önemli etkiye sahiptir. Homer [ CITATION Hom \l 1055 ] tükenmişliğin örgütsel değil, bireysel kaynaklı bir problem olduğunu savunmuş ve tükenmişliği “bireyin iş çevresine karşı işkolik tutumundan kaynaklanan bir sorun” olarak tanımlamıştır. Örgütlerin tüm sistemlerini etkileyen tükenmişlik sorununu sadece örgüt içerisinde bireyleri değiştirerek çözmenin mümkün olmadığı yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır. Ancak tükenme ile başa çıkabilmek için bireye de bazı görevler düşmektedir. Bu yöntemler tablo 3’de sıralanmıştır [ CITATION Izg \l 1055 \m Tay1 \m Glo \m Mas10 \m Sel4]:

Tablo 3: Tükenmişlikle Bireysel Düzeyde Başa Çıkma Yolları

∗ Tükenmişlikle ilgili bilgi sahibi olmak, ∗ Kendini iyi tanımak ve ihtiyaçlarını belirlemek,

∗ İşle ilgili gerçekçi beklenti ve hedefler geliştirmek,

∗ Kişisel gelişim ve danışmanlık gruplarına katılmak,

∗ Nefes alma ve gevşeme tekniklerini öğrenmek, rahatlamak için müzik dinlemek, spor yapmak,

∗ Kişinin insan olarak sınırlılıklarını bilmesi ve kabullenmesi,

∗ İşe başlamadan önce işin zorlukları ve riskleri ile ilgili bilgi edinmek,

∗ Zaman yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak,

∗ Tatile çıkmak,

∗ İşte ve özel hayattaki monotonluğu azaltmak, ∗ Huzurlu bir yaşam tarzı belirlemek,

∗ İşe ara vermek veya iş değişikliği yapmak ∗ Kendisini stresle başa çıkma konusunda geliştirmek,

∗ Hobi edinmek,

Bazı çalışmalarda, tükenmişlikle başa çıkmada bireysel düzeyde çözüm yollarına odaklanılmıştır. Bireyin yerini değiştirmek, çalışanlar için çözümler geliştirmek gibi bireysel kaynakları artıracak veya bireyin işe karşı tutumunu değiştirecek çözümler üretilmiştir. Ancak, yapılan araştırmaların çoğu örgütsel faktörlerin tükenmişlik üzerinde bireysel faktörlerden daha büyük rol oynadığını ortaya çıkarmıştır. Çünkü bireysel odaklı başa çıkma yöntemleri duygusal tükenme üzerinde etkilidirler, fakat tükenmişliğin diğer iki bileşeni üzerinde tek başlarına anlamlı etkiye sahip değillerdir. Üstelik bireysel stratejiler çalışma ortamında genellikle başarısızdır, çünkü bireyler çalışma ortamındaki stres faktörleri üzerinde, hayatlarının diğer alanlarındaki stres faktörleri üzerinde oldukları kadar kontrole sahip değillerdir [ CITATION Mas6 \l 1055 ].

Buna rağmen, bireysel düzeyde tükenmişlikle başa çıkma yöntemlerinin üzerinde durulmasının bazı nedenleri vardır. Bunlardan birincisi bireylerin az veya çok örgüt içerisinde meydana gelen tükenmişlik konusunda sorumluluklarının olmasıdır. İkincisi, örgütü değiştirmektense bireyi değiştirmenin daha kolay ve ucuz olmasıdır [ CITATION Mas10 \l 1055 ]. Sonuncusu ise bireysel düzeyde başa çıkma yöntemlerinin, çalışma ortamını kontrol etme olasılığının az olduğu durumlarda daha fazla önem kazanmasıdır [ CITATION Sel4 \l 1055 ].

Benzer Belgeler