• Sonuç bulunamadı

(6406) SURİYELİ MÜLTECİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLARA İLİŞKİN TÜRK VE SURİYELİ ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞLERİ

NECDET KONAN 1, BÜŞRA BOZANOĞLU 1, REMZİ BURÇİN ÇETİN 1

1İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ

burcincetin@gmail.com

Bu araştırmanın amacı, Suriyeli mülteci öğrencilerin eğitimi, eğitim sürecinde yaşadıkları sorunları Türk ve Suriyeli öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda belirlemektir. Bu çalışma ile mülteci çocukların durumlarına, eğitim ihtiyaçlarına, yaşadıkları sorunlara dikkat çekilerek, bu konunun önemi hakkında farkındalık yaratılacak; mülteci çocukların öğreniminde görevli öğretmenlerin yaşadığı sorunlara ışık tutularak konu ile ilgili çözüm önerileri sunulacaktır. Bu sayede az sayıda olan çalışmalara katkı sunularak bilgi birikiminin artması ve karşılaşılan sorunların çözüm yollarının belirlenmesine yönelik öneriler geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için olgu bilim deseninde nitel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen; Malatya İlinde yer alan Beydağı Konteyner Kent ve Ali Fevzi Ağan Geçici Eğitim Merkezinde görevli 22 Suriyeli ve 3 Türk öğretmen ile Türk okullarında Suriyeli mülteci öğrencisi olan 26 Türk öğretmenlerden olmak üzere toplam 51 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, Suriyeli mülteci öğrencilerin eğitim sürecinde karşılaşılan sorunların belirlenmesi ve bu sorunların çözümüne ilişkin katılımcı öğretmenlerin önerilerini saptamayı amaçlayan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile elde edilmiştir. Araştırmanın genel sonucu mülteci öğrencilerin savaşın olumsuz etkilerini yaşadığı ve bunun da akademik başarılarını olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre mülteci öğrencilerin en sık yaşadığı problemler; savaşın yol açtığı travmalar, dil problemi, uyum sorunu, uzun savaş yıllarında okuldan ve derslerden uzak kalmaları, okulda farklı yaş gruplarının aynı anda öğrenim görmesi, ekonomik sıkıntılar ve yokluk olarak belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada yabancılara Türkçe öğretimi için standart bir müfredat ve kaynak olmadığı; Suriyeli öğretmenlerin de nitelik olarak yetersiz kaldığı belirlenmiştir. Araştırma bulgularına dayanarak; Suriyeli mülteci öğrencilerin uyum, dil ve psikolojik sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yapılması, kayıt dışı öğrencilerin okullaştırılması, Suriyeli öğretmenlerin niteliğini arttıracak eğitimler verilmesi ve üniversite işbirliği ile yabancılara Türkçe öğretimi konusunda eksiklerin giderilmesi yönünde önerilerinde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler : Suriyeli mülteci öğrenciler, Suriyeli öğretmen, mülteci çocuklarının eğitimi, yabancılara Türkçe öğretimi

(6469) OKULDA GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ: NEDENLERİ, ETKİLERİ VE KONTROL

EDİLMESİ *

MIZRAP BULUNUZ 1, NERMİN BULUNUZ 1, ALİ YURDUN ORBAK 1, NEJLA MUTLU 1, ÖMER FARUK TAVŞANLI 1

1 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

mbulunuz@gmail.com

Günümüzde gürültü kirliliği okullarımızın yüz yüze olduğu en büyük sorunlardan biri haline gelmiştir. Çünkü yapılan ölçümler okulda gürültü kirliliği düzeyinin ders sırasında aşırı rahatsızlık verici (70 dB) ve teneffüslerde ise tahammül edilemez (90 dB) düzeye ulaştığını ortaya koymaktadır. Öğretmenlerle yaptığımız görüşmelerde bunu durumu doğrulamaktadır. Örneğin bir öğretmenimiz “Benim psikolojim bozuluyor ve aşırı derecede sinirli oluyorum. Düşünemiyorum, bir şeye odaklanamıyorum, yapmam gereken şeyleri unutuyorum.” şeklinde ifade ederken başka bir öğretmenimiz, “Zihni yani beyin anlamında yorgunluk hissediyoruz. Bu yorgunlukta bizim bedenimize sirayet ediyor. Sabahları uyanmakta zorluk çekme, akşamları uyumakta zorluk çekme gibi bu yorgunluk ister istemez insanı etkiliyor.” Son olarak bir öğretmende gürültüden uyduğu rahatsızlığı şu şekilde dile getirmiştir: “Acaba ben bu okuldan ne zaman kurtulacağım? Diye sürekli düşünüyordum, en büyük isteğim en büyük dileğim bu gürültülü okuldan gitmek.”

Bu çalışmanın amacı TÜBİTAK (1001) 114K738 nolu “Okulda Gürültü Kirliliği: Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi” adlı projeyi tanıtmak ve projenin birinci dönemindeki çıktılarını paylaşmaktır. Proje eğitim fakültesi ilköğretim bölümü öğretim üyeleri, mühendislik fakültesi gürültü ölçümü konusunda deneyimli bir öğretim üyesi ve gürültünün insan sağlığına etkileri konusunda uzman TIP fakültesi KBB anabilim dalından bir akademisyenden oluşan disiplinler arası bir ekip tarafından yürütülmektedir. Bu çalışmada hem yürütülmekte olan proje tanıtılacak, hem de ilk dönemde elde edilen çıktılar paylaşılacaktır. Katılımcılara ilk olarak öğrencilerin rahatlıkla anlayabileceği şekilde ses, gürültü kavramlarının ne olduğu, nasıl ölçüldüğü, gürültünün haritalandırılması ve okulda gürültü kaynaklarıyla ilgili eğlenceli animasyon ve uygulamalar içeren bir sunum yapacaktır. İkinci olarak gürültünün fizyolojik ve psikolojik etkilerinin yanı sıra okulda gürültü kirliliğinin öğrenme ve okul iklimi nasıl etkilediği üzerinde durulacaktır. Üçüncü olarak projede yer alan araştırmacılar anasınıfından-liseye kadar öğrencilere okulda gürültü kirliliğinin sade ve anlaşılır bir biçimde nasıl anlatılabileceğini gösteren bir sunumu katılımcılarla paylaşacaktır. Son olarak okulda gürültü kirliliğine karşı farkındalık, duyarlılık ve bilinç kazandırmayı içeren faaliyetler etkileşimli bir biçimde katılımcılara sunulacaktır. Çalışmada okulda gürültü kirliliğinin kontrol edilmesine yönelik birçok faaliyet içeren kitap, afişler, video, sunum ve animasyonlar paylaşılacaktır. Örneğin, ses dalgalarını gözlemlemeyi sağlayan eğlenceli deney ve oyuncaklar; gürültünün nabız atışına, okuduğunu anlamaya, matematik problemi çözme becerisine etkisini gösteren faaliyetler; okulda gürültünün kontrol edilmesine yönelik tasarlanmış “Gürültü Metre” okulun gürültü kirliliği haritasını çıkartma, gürültü uyarı ışıkları, gürültüyle ilişkili bütünleştirilmiş öykü/masal okuma, matematik problemi çözme, resim yapma, karikatür çizme, drama yapma ve yazı yazma gibi etkinlikler katılımcılarla paylaşılacaktır. Çalışmanın ana hedefi mevcut proje çıktılarını eğitim araştırmacıları, lisans üstü öğrencilerle ve akademisyenlerle paylaşarak, öğretmen eğitimcilerinin dikkatini okulda gürültü kirliliğine çekmek ve bu konuda oluşacak farkındalığın öğretmen eğitimi programlarına yansıması ve yaygınlaşmasına katkı sağlamaktır. Daha fazla bilgi için:http://www.okuldagurultu.net/

---

*Bu çalışma TÜBİTAK (1001) 114K738 nolu “Okulda Gürültü Kirliliği: Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi” adlı proje kapsamında gerçekleştiriliştir.

(6513) SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETMEN YETERLİK VE ÖĞRETMEN