• Sonuç bulunamadı

(6214) COĞRAFYA ÖĞRETİMİNE VE ÖĞRETMENLERİNE YÜKLENEN YENİ GÖREV: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

HAYRİ ÇAMURCU 1

1ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

hcamurcu@comu.edu.tr

Eğitim ve öğretim programlarına konulan her dersin amaçları vardır. Bu amaçlar doğrultusunda Millî Eğitimin genel amaçlarına katkıda bulunması beklenir. Coğrafya dersine ülkemiz ve gelişmiş tüm ülkelerin öğretim programlarında yer verilmektedir.

Millî Eğitim sistemimizde coğrafya dersi, ayrı ders olarak veya araştırıp incelediği belli üniteler şeklinde yatay (Genel, Meslekî ve Teknik) ve dikey ( ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim) öğretim programlarının hepsinde okutulmaktadır. Bu coğrafya dersinden beklentilerin çok ve çeşitli olmasından kaynaklanmaktadır. Sürekli bir değişim içinde olan ve çeşitli sorunlarla karşı karşıya bulunan insanların ve toplumların hayatlarında coğrafya öğretiminin ve eğitiminin önemli bir yeri vardır. Bireyin mesleği ne olursa olsun sosyal ve doğal çevresi ile uyumlu olması eğitilmiş insanlardan beklenen en önemli davranıştır. Bu Türk Milli Eğitimi’nin temel amaçlarının belirlendiği 2. Maddede “Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek” şeklinde belirtilmiştir.

Yeryüzündeki tabiî, beşerî ve ekonomik olayların dağılışını, bu dağılışın nedenlerini, yeryüzü ve canlılar üzerine etkilerini araştıran bilim dalı olarak tanımladığımız coğrafyanın özel amaçları ile Türk Millî Eğitiminin genel amaçları örtüşmektedir.

Bu nedenle coğrafyaya programlar ve disiplinler üstü bir bilim olarak yaklaşılmış ve her ferdin az çok coğrafya öğretimi alması öngörülmüştür. Son yıllarda bütün dünyada ve Türkiye'de de insan ile çevre ilişkilerindeki dengenin bozulmasından kaynaklanan problemler yaşanmaktadır. Dünyada yaşanan iklimsel ve çevreyle ilgili değişimlerin etkileri ve nedenleri birçok ülkede sürdürülebilirlik kavramının önemini arttırmıştır. “Sürdürülebilir kalkınma” kavramı, 1987 BM Genel Kurulu tarafından kabul gördükten sonra sürdürülebilir kalkınma için eğitim kavramı gündeme getirmesi ve 2005-2014 yılları arasındaki süreyi ‘’Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim Onyılı’’ olarak ilan etmesiyle gerçekleşmiştir. B.M. Genel Sekreteri Kofi Annan’ın 2001 yılındaki Amerikan Coğrafyacılar Birliği açılış konuşmasında, coğrafyacıların sürdürülebilir kalkınma için eğitime olan katkısına dikkat çekmesi coğrafyanın misyonuna yeni bir halka eklemiştir.

Coğrafya eğitimi, bireylerin doğa ile uyum içerisinde yaşayabilmesi için çok önemli olan bilgi, beceri, değer ve tutumların geliştirilmesini sağlayarak “BM Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Onyılı”nın amaçlarına ulaşma konusunda katkıda bulunabilir.

Bu çalışmada, insan-çevre etkileşiminin tarihî seyri, sürdürülebilir bir dünya için ülkemizde ve dünyada coğrafya derslerinin içeriğinde yapılan değişiklikler, ders içinde ve ders dışında yapılabilecek çalışmalar üzerinde durulmaya çalışılmış ve bu konuda örnekler verilmiştir.

(6221) ‘MİKROORGANİZMALAR VE ANTİBİYOTİK’ EĞİTİMİNİN KATILIMCI

ÖĞRENCİLERİN BİLİMSEL DÜŞÜNME BECERİLERİNE ETKİSİ•

SERPİL UĞRAŞ 1

1DÜZCE ÜNİVERSİTESİ

serpilkus@gmail.com

Giriş: İnsanlığın hastalıklardan kurtuluşunda mucizevi bir anahtar olan antibiyotikler, birçok alanda bilinçsizlikle kullanılmış ve yanlış kullanımlar sonucunda da bu eşsiz maddelere karşı çoklu bakteriyel direncin geliştiği gözlenmiştir. 2014 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan raporda, 114 ülkenin verileri temel alınarak yapılan inceleme sonucunda antibiyotiklere karşı bakterilerin direncinin artmasının AIDS'ten bile tehlikeli büyük bir küresel tehdit oluşturduğu uyarıları verilmiştir. Raporda bu artışın dünyanın her bölgesinde sürmekte olduğu vurgulanmıştır. Daha vahim nokta ise bu araştırma kapsamında değerlendirilen Türkiye, antimikrobiyal direncin en yüksek olduğu ülkeler arasında, ilk sıralarda yer almaktadır. Bizler için mikroorganizmalar tarafından üretilen bu mükemmel hayat kurtarıcı moleküller (antibiyotikler) şu an korkutucu birer zehre dönüşme yolundadır. Bu bağlamda, dünya genelinde mikroorganizmalar ile yaşamayı bilmediğimiz aşikardır. Dünya genelinde var olan bu olumsuz süreç her ne kadar bilim adamları tarafından duyurulsa da, bu bilgiler belirli bir kesimin dışına ulaşamamaktadır. Antibiyotik dirençli patojenlerin kontrol altına alınması, bu anlamda yeterli bilincin oluşturulması acilen gerekmektedir. Bu eğitimin amacı, öğrencilerin, antibiyotikler ve mikroorganizmalar konusunda bilinçlenmesini sağlamaktır.

Gelişme: Bu eğitim sayesinde, antibiyotikler dost mu? düşman mı? sorularını uygulamalı deneyler yardımıyla anlatarak, yanlış antibiyotik kullanımları, buna karşı bakterilerin nasıl direnç kazandıkları buna karşı alınacak önlemler konusunda özellikle drama etkinlikleri ve eğlenceli deneyler ile farkındalık oluşturulmuştur. Bu eğitimde hedef kitle olarak, hem kırsal hem de kentsel kesimden ilköğretim dönemi 5. sınıf öğrencileri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarından yine aynı yaş grubundan katılmak isteyen toplam 30 öğrenci (13 erkek, 17 kız) yer almıştır. Uygulama öncesi ve sonrasında öğrencilerin mikroorganizmalar konusundaki bilişsel bilgilerini ölçmek amacıyla 38 sorudan oluşmakta olan başarı testi uygulanmış olup, testten elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programıyla analiz edilmiştir.

Sonuç: Veriler ilişkili örneklemler için t-testi ile analiz edilmiş olup, analiz sonuçları ön ve son teste göre karşılaştırılmış ve son test lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir.

Tartışma: Bu proje sonucunda, öğrencilerin bilime, bilim insanlarına, canlılığa ve özellikle mikroorganizmalara bakış açıları verilen eğitim sayesinde farklı bir boyut kazanmıştır.

Teşekkür: Bu çalışma, Mikrodünyaya Yolculuk (115B056) isimli TÜBİTAK Doğa ve Bilim Okulları (4004) proje grubu içerisinde desteklenen projenin bir bölümüdür.

Anahtar Kelimeler : Antibiyotikler, Mikroorganizmalar, İlköğretim öğrencileri, Bilimsel düşünme becerisi, Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesi

(6232) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK ERTELEME